Amrut Intermediate sherry Het!

https://tastenote.se/media/reviews/photos/thumbnail/320x520c/44/d7/50/amrut-inter-sherry-27-1385926898.jpg
 
91 (3)
1

Whisky

Distilleri
Amrut
Ursprungsland
Indien
Whiskytyp
  • Cask Strength
  • Single Malt
Buteljerad
2013
Fattyp
  • Bourbon
  • Sherry
Fatbeskrivning
Batch 11. Sherry finish
ABV (%)
57.1
Lagrade år
NAS

Vad besökare tyckte

3 tastenote

Poäng 
91
 
Poäng 
 
87
Näsa 
 
23
Smak 
 
23
Avslut 
 
20
Balans 
 
21

Whisky

Tastenote titel
Är detta verkligen en Speyside whisky?

Fick hem ett blindprov som jag hällde upp i tulpanen och vilka dofter som började sprida sig i rummet. Det är något speciellt i att inte veta vad man har i glaset och vad man bör förvänta sig av den närmsta halvtimmen.

Upplevelsen blir mycket ärligare och varje onsdag samlas vi ett 10-tal personer vid 21-tiden för att on-line diskutera veckans blindprov i den såkallade "Blindskottsklubben". Detta har snabbt blivit veckans höjdpunkt och är en otroligt lärorik diskussion. Inte minst med tanke på att alla medlemmar har stort intresse och mycket erfarenhet av whisky i olika sammanhang.

Trots detta är möjliga destillerier i blindtestet som diskuteras oftast Skotska. En vän av statistik förstår ju varför med tanke på att sannolikheten är störst att innehållet i glaset är skotskt. Men inte i Blindskottsklubben. Här gäller annan statistik så långt.
Doft
En doft av varm kryddig choklad sprider sig i rummet och flyttar man glaset närmare näsan känner man torrt trä, en mix av kryddor och redan här finns Indien med i glaset. Toner av muskot, kummin och faktiskt lite curry om man anstränger sig, det borde ju dra associationerna åt detta håll i världen? Det finns också en del kaffe och en brödighet som påminner om morgonfikat på ett Café under vilken semestervistelse som helst.
Smak
Första zippen anländer på tungan med en sådan kraft att man nästan faller baklänges. Här finns också en tydlig och varm rökighet som jag inte alls hittade i doften. Här finns en vaxighet som rullar på när det zippen fortsätter att utvecklas i gommen tillsammans med kryddig choklad, chilipeppar, dadlar, russin och lakrits. Med vatten tonas intensiteten ner men smakprofilen håller sig intakt och tydlig.
Avslut
Varmt och kryddigt med en balanserad och mjuk torvrök. Också här finns kryddblandningen kvar tillsammans med citrusfrukter som dansar runt långt bak på tungan. Toner av lakritsrot håller sig kvar en stund. Om smaken håller sig intakt blir avslutet om något lite mer påverkat av vatten. Direkt kommer svartpeppar och limeskal och tar över men denna dram behöver tid i glaset för att komma till sin fulla rätt. Snart är balansen där igen och avslutet.
Beskrivning / Sammanfattning

Det är ingen Islay för rökigheten stämmer inte. Det är säkert en Speyside och min tankar cirklar direkt runt Benromach eller BenRiach. Den relativt nya Benromach 10 100 proof (57%) har mer aromatiskt trä och toner av gummi eller Mezcal så den passar inte direkt denna profil. Denna var mycket sötare, mer PX-fat? Kanske i så fall en BenRiach single cask. De kan ju variera ganska mycket. Men inte lyckades jag associera med Amrut. Peter L gissade i alla fall orientaliskt och David T var ju spot-on med sina tankar. Imponerande. Tackar Lars Cederbro för upplevelsen.

Cheers!
Var denna recensionen till någon hjälp? 
Poäng 
 
95
Näsa 
 
24
Smak 
 
23
Avslut 
 
24
Balans 
 
24

Whisky

Tastenote titel
Amrut, Amrut, Amrut! Det er noe aldeles herlig med disse indiske whiskymagikerne! Amrut Intermediate Sherry, batch nummer 4, fra mars 2011, er nå testet. Jeg kan vel allerede nå avsløre at dette er gode saker.

Amrut Distilleries, som holder til i Bangalore, India, er meget dyktige på det de gjør. De har gjør stor suksess i whiskyverden de siste årene, med den ene suksessen etter den andre. Jeg har så langt bare snublet over en middelmådig Amrut, det var deres Indian Single Malt, ellers er det bare godord.

Amrut Intermediate Sherry er lagret i kun 4-5 år, slik det er med det meste fra Amrut. Først er den lagret på Ex-Bourbon fat, deretter Ex-Sherry, så tilbake på Ex-Bourbon til slutt. Det blir altså en slags Sherry i Bourbon-Sandwich.
Doft
Tonnevis med sherry-spice-sødme-salighet! Frisk og rik på inntrykk. Sitrus, eple, vanilje, sherry, melkesjokolade, og et blaff av røyk.
Smak
Fyldig, fruktig, masse sherry, sjokolade og honning. Silkemyk og herlig.
Avslut
Varer lenge og vel. Smakene som sitter lengst i er mild sjokolade, sherry, tørket frukt og et hint av røyk.
Beskrivning / Sammanfattning
Dersom du synes denne er litt i dyreste laget, så gå for en Amrut Fusion til halve prisen. Den er omtrent like god!
Var denna recensionen till någon hjälp? 
Poäng 
 
91
Näsa 
 
24
Smak 
 
23
Avslut 
 
23
Balans 
 
21

Whisky

Tastenote titel
Jag har provat ganska lite från den numera ganska kända Indiern Amrut. Ingen har väl exempelvis kunnat undgå historien om Greedy Angels. Whiskyn som bevisade att Amrut aldrig kommer att bli speciellt gammal. Efter 8 år i extremt varmt klimat fanns knappt några droppar kvar i fatet och de få flaskor som kom ut blev de kanske dyraste 8 åriga dropparna som någonsin har släppts. Det flesta flaskor som kommer från från Amrut når sällan speciellt långt över fyra år i ålder men God damn vad mycket som kan hända under dessa år.
Doft
Söt fruktig doft med lite stänk av vinös sherry, vanilj, kanel och lite nejlika. Man kan även känna en viss brödighet som en liten stämpel från kornets väg genom processen. Det är en fantastisk doft som så när kammar hem full pott. Att så mycket kan framkallas på bara några få år är helt fantastiskt.
Smak
Först tanken är sötma som i en engelsk marmelad och en hel del torkad frukt som tydligt bekräftar slutlagringen på sherryfat. Återigen är man blåst av stolen. Hur kan en så här ung whisky smaka så pass mycket och var kommer den där speciella sötman ifrån? Sherry faten brukar ge en viss sötma men inte alls så här mycket och inte på detta sättet. Kanske är det det varma klimatet som öppnar porerna i faten extra mycket som blir till en söt marinad för destillatet Det finns ett ord som kan sammanfatta detta, Superb!
Avslut
Avslutet är medellångt och det är framför allt sherryn som vinner fajten i gommen. Det som förvånar är att den tagit så mycket smak av fatet men utan att den där lite sträva torra känslan som brukar dröja sig kvar i gommen på många sherry monsters.
Beskrivning / Sammanfattning
Det är en spännande tanke som dyker upp och man kan bara fråga sig själv vad det kunde det ha blivit om änglarna stillat sig lite och inte varit så giriga? Då kanske vi hade fått uppleva en helt ny dimension av Maltwhisky.
Var denna recensionen till någon hjälp? 
ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se