Smögen Triple Het!

https://tastenote.se/media/reviews/photos/thumbnail/320x520c/54/e9/eb/C2E7DvuXEAEz7jv-55-1489683906.jpg
 
89 (1)
0
Smogen-Triple.jpg

Whisky

Distilleri
Smögen Whisky
Ursprungsland
Sverige
Region
World
Whiskytyp
  • Cask Strength
  • Single Malt
Destillerad
2011-03
Buteljerad
2017-01
Fattyp
  • Europeisk ek
  • Sauternes
Fatbeskrivning
Sauternes Barriques (European Oak)
Fatnummer
562011
ABV (%)
54
Antal flaskor
882
Lagrade år
05
Övrigt om flaskan
Heavy Peated Optick Barley, Triple distilled
Nr. Systembolaget
Cask: 5-6/2011

Vad besökare tyckte

1 tastenote

Poäng 
89
 
(Updated: mars 16, 2017)
Poäng 
 
89
Näsa 
 
22
Smak 
 
23
Avslut 
 
22
Balans 
 
22

Whisky

Tastenote titel
Smögen Triple är något så enkelt som en trippel destillerad utgåva.
Mestadels använder man sig av dubbel destillering men finns även de som praktiserar 2 ½ destillering.
Resultatet av just trippel destillation är att man, som det låter, kör spriten i pannan tre gånger och därmed får man mer koppar kontakt som adderar och tar bort olika smaker. Man kan säga att spriten blir "rundare" och mer "lättare" i sin karaktär. Vissa tycker att det blir enkelt och lite "tråkigt" med trippel destillering men här vill jag direkt säga att detta verkligen inte är fallet i vissa fall. Jag säger t.ex Rosebank och definitivt deras 25 åring som bara bubblar av kaxighet och pondus.

Nu råkar jag veta att grundaren och mannen bakom Smögen Whisky, Pär Caldenby inte bara har en kärlek till de rökiga Islay whiskies utan även som jag, det ovan nämnda Rosebank. Kanske det var på grund av detta som just denna utgåva fick se dagens ljus. Att "frissera" kanterna på sin normalt kaxiga och karaktärsfulla rökiga sprit?

Receptet är rökig malt på 50ppm av kornsorten Optic. Utgåvan härstammar från två olika fat av Sauternes typ (fat 5 & 6 2011) som buteljerades 5 år senare. Vi har således söta vin fat, kraftigt rökig malt som körts tre gånger i destilleringen och detta kan inte bli något annat än intressant.

Än så länge är detta trippel destillat det enda Smögen har gjort men vem vet,det kanske kommer mer.....

En sak är säker......jag trivs i denna utgåva.
Doft
Direkt upphälld i glaset möts vi av en kraftig doft av sälta, fenoler och färska ek stick.
Denna behöver tid i glaset och det är det fina med detta och nödvändigt…vi har tid att njuta.
Efter vädring sätter sig doften och lockar fram söta och blommiga toner. Honungslipa, vanilj, knäck, aprikos och björnbär flätas ihop med friskare inslag av apelsin och vinbär (vita) och citrongräs. På toppen kittlande nymalen svartpeppar. Hela tiden ligger en kolad ek ton med aska och fyller ut. Doften är fyllig med tydlighet i en ”rundare” och mer finstämd paketering än vad jag tidigare erfaret med Smögen och jag gillar det skarpt.
Smak
Fyllig och rund munkänsla med en mer sötare presentation. Aprikoser i sockerlag, honung, björnbär och rostade mandlar blandas med söt kolad ek med fortsatt närvaro av aska. Lätta syrliga inslag av vindruvskärnor och sedan övergår den i en kolsyrad nyans och champis ligger som direkt referens.
Peppar ligger och livar upp i en väl avvägd nivå tillsammans med lätt sälta. Balanserad och engagerande.
Avslut
Lång och fyllig och följer i princip smaken. Finns ingen mening att spalta det jag redan skrivit utan vi har en sammanhängande tråd. Ebbar ut en fruktsöt grape ton med lätt syrlig ek och aska.
Beskrivning / Sammanfattning
Tycker den har en bra balans genom hela registret och trippel destilleringen har förmodligen rundat av spriten och tagit bort
de ”råare” inslagen. Den är blommig och känns väldigt ren hela vägen och röken är rundare på något vis. Detta är något som jag hoppas att Smögen fortsätter att göra någon gång varje år som ett ytterligare karaktärsinslag i sin portfolie för detta blev riktigt bra. Hade varit ytterst intressant och få provat nyspriten och jämför mot den traditionella varianten för att se vad trippeldestilleringen medfört.
I vilket fall som helst en utsökt utgåva från Smögen Whisky som uppvisar stor mognad och finess och att man har koll på detaljerna.
Var denna recensionen till någon hjälp? 
ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se