Lagavulin 21 / 2007 Het!

https://tastenote.se/media/reviews/photos/thumbnail/320x520c/56/1f/a6/Lagavulin-21-2007-69-1392895642.jpg
 
95 (1)
1

Whisky

Distilleri
Lagavulin
Ursprungsland
Skottland
Region
Islay
Whiskytyp
  • Cask Strength
  • Single Malt
Destillerad
1985
Buteljerad
2007
Fattyp
  • Europeisk ek
  • Sherry
Fatbeskrivning
Spanish sherry European oak casks
ABV (%)
56.5
Antal flaskor
5520
Lagrade år
21

Vad besökare tyckte

1 tastenote

Poäng 
95
 
(Updated: oktober 19, 2015)
Poäng 
 
95
Näsa 
 
24
Smak 
 
24
Avslut 
 
23
Balans 
 
24

Whisky

Tastenote titel
Då har jag kommit till min 100:e tastenote på vår sida och jag kände att jag ville fira detta med en whisky som jag har fått chansen att avnjuta vid några tillfällen och som jag vid varje tillfälle har funnit mig själ sittandes hänförd av dess excellens och med ett fånigt flin på mina läppar.

Tyvärr har vi även här en whisky som får lädret att skrika skällsord och ligger i skrivade stund runt 11 000 riksdaler på auktionerna. Prisvärt?....tja...detta beror helt på vad man jämför med men om vi tar och jämför med förra årets Port Ellen 14th Annual Release så är det mer än halva pengen.

Nä...slut på förspelet och vidare till själva huvudakten....
Doft
Söt sherry frukt tillsammans med aska i basen. I mellanregister har vi choklad av torrare karaktär tillsammans med apelsin. På det övre registret ligger stänk av havssälta, ostron, lätt eukalyptus och en väl avvägt pepprighet.
Allt sitter ihop på ett föredömligt sätt med ett härligt djup. Vi fortsätter….
Saltstänkt chokladpralin med körsbärstopping, askan och röken vandrar vidare och övergår stundtals i en bacon ton, sultanrussin, läder och en nötig karaktär. Under hela resan piskar peppar och lätt ingefära dina näshår vilket håller dig engagerad.
Fyllig och rund, kaxig och rund, kryddig och….ja…..rund.
En otrolig komplexitet med många lager som bara pulserar på ett bra och balanserat sätt.
Smak
Medelfyllig munkänsla med större portion marina inslag. Sälta hoppar upp ett snäpp tillsammans med peppar. Här ökar tanninerna och munnen stramar åt och blir torr. Sherrysötma i botten med apelsin stänk och ananas. Askan och
tjäran ökar gradvis och vi får det där härliga känslan av mognad rök whisky som andas pondus mer än ettrig yngling. Mer kraftfull karaktär än i doft och med fortsatt fin sötma.
Avslut
Medelfyllig och låååååång eftersmak med sälta, apelsin, kakao toner. Stor skopa aska och tjära med lätt sherrysötma i bakgrunden.
Hade gärna haft mer a sötman som infann sig i både doft och smak.
Beskrivning / Sammanfattning
Detta är utan tvekan en gigant och en whisky som alla borde få prova någon gång i sitt liv. Här finns otroligt många lager och du kommer hitta fler intryck vart efter du sitter med den för är det något som du skall ge denna skönhet,
är det tid att få blomma ut ordentligt. Har du inte tid så ta något annat för den har trots allt väntat i mer än 21 år på dig.
Var denna recensionen till någon hjälp? 
ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se