Balvenie Tun 1401 / Batch 8 Het!

https://tastenote.se/media/reviews/photos/thumbnail/320x520c/be/99/45/balobnon9-94-1395384968.jpg
 
94 (2)
1
Balvenie_TUN_1401_Batch_8.jpg

Whisky

Distilleri
Balvenie
Ursprungsland
Skottland
Region
Speyside
Whiskytyp
  • Cask Strength
  • Single Malt
Buteljerad
2013
Fattyp
  • Amerikansk ek
  • Europeisk ek
  • Sherry
Fatbeskrivning
9 American + 3 European Oak Casks
ABV (%)
50.2
Antal flaskor
2700

Vad besökare tyckte

2 tastenote

Poäng 
94
 
Poäng 
 
95
Näsa 
 
24
Smak 
 
25
Avslut 
 
22
Balans 
 
24

Whisky

Tastenote titel
Stockholm Beer and Whisky Festival 2013 ble fantastisk med mange nydelige whiskyer og interessante masterclasses. Jeg smakte blant annet Balvenie Tun 1401 batch 8. Jeg har lest mye omtale av den og gledet meg til å smake. Jeg forskutterer konklusjonen: Wow!
Doft
En tilnærmet perfekt lukt med sherry, tørket frukt, fersk frukt og litt røyk. Velbalansert!
Smak
Smaken var rett og slett perfekt! En videreføring av lukten med sherry, fruktig, litt røyk, varm, smooth, fyldig og fortsatt utrolig velbalansert.
Avslut
I avslutningen var det fortsatt sherry, men for øvrig ble det mest brent karamell og litt røyk. Ettersmaken var litt for kort, etter min mening.
Beskrivning / Sammanfattning
Jeg synes dette var en fabelaktig whisky. Det er ikke ofte jeg har syntes at smaken har vært perfekt. Ettersmaken "skuffet" - i hvert fall når jeg sammenligner med smaken. Men jeg sier bare: Wow! Denne skulle jeg gjerne smakt igjen :-)
Var denna recensionen till någon hjälp? 
(Updated: mars 21, 2014)
Poäng 
 
93
Näsa 
 
24
Smak 
 
23
Avslut 
 
23
Balans 
 
23

Whisky

Tastenote titel
Balvenie TUN 1401 Batch åtta är en blandning av 9st Amerikanska Bourbon fat tillsammans med 3st Europeiska Sherry fat. De sträcker sig från 70, 80 och 90-talet. Detta är alltså en blandning av speciellt utvalda fat som sedan läggs på ett fat för att "gifta" ihop sig i ca: 3 månaders tid. Namnet på fatet är 1401 vilket avser namnet på serien.
Doft
En rund och fyllig doft med en härligt ”fräsch” sherry presentation.
Det finns även en jordig underton som är klädsam ihop med de väl mogna körsbären.
Vi hittar solvarm mogen banan, torkad aprikos och karamell och en stor skopa honung och vanilj. Och på klassisk sherry manér, fäktar även kanel och läder om din uppmärksamhet. Det som gör det ännu mer intressant, är det faktum att även bourbon faten i blandningen får vara med i ensemblen och detta gör det riktigt snyggt.
Otroligt komplex och balanserad näsa med många fina lager.
Smak
Börjar som doften med sin runda, fylliga sherry kompott. Vaniljen och de torkade frukt inslagen återkommer och efter en liten stund kickar den kryddiga (ingefära) ek karaktären in och blandar upp sötman tillsammans med choklad.
Även de nötiga inslagen av mandelmassa består i den fylliga, oljiga munkänslan.
Avslut
Lång eftersmak fortsatt fruktighet om än något mindre dominant. Även de nötiga inslagen är med och på slutet övergår den i en strävare ek ton tillsammans med en bränd sockerpuff. Det är även här jag blir påmind om de jordiga inslagen jag fick i doften.
Beskrivning / Sammanfattning
Med denna utgåva bevisar Master Blender David Stewart verkligen vilken otrolig kunskap och känsla han byggt upp under sina 50 år i branschen. Det är mycket bra komponerat och här har alla delar verkligen gift ihop sig på ett mycket bra sätt.
Detta är den andra TUN jag provat och om denna är bättre än Batch 5 låter jag vara osagt då de är bra båda två, mer att de är annorlunda från varandra. Jag ber helt enkelt att få återkomma i ämnet.
I vilket fall som helst är det tack och bock för att denna hamnade på flaska.
Var denna recensionen till någon hjälp? 
ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se