Recensionens detaljer

 
Amrut Intermediate sherry
Whisky
Poäng 
 
91
Näsa 
 
24
Smak 
 
23
Avslut 
 
23
Balans 
 
21

Whisky

Tastenote titel
Jag har provat ganska lite från den numera ganska kända Indiern Amrut. Ingen har väl exempelvis kunnat undgå historien om Greedy Angels. Whiskyn som bevisade att Amrut aldrig kommer att bli speciellt gammal. Efter 8 år i extremt varmt klimat fanns knappt några droppar kvar i fatet och de få flaskor som kom ut blev de kanske dyraste 8 åriga dropparna som någonsin har släppts. Det flesta flaskor som kommer från från Amrut når sällan speciellt långt över fyra år i ålder men God damn vad mycket som kan hända under dessa år.
Doft
Söt fruktig doft med lite stänk av vinös sherry, vanilj, kanel och lite nejlika. Man kan även känna en viss brödighet som en liten stämpel från kornets väg genom processen. Det är en fantastisk doft som så när kammar hem full pott. Att så mycket kan framkallas på bara några få år är helt fantastiskt.
Smak
Först tanken är sötma som i en engelsk marmelad och en hel del torkad frukt som tydligt bekräftar slutlagringen på sherryfat. Återigen är man blåst av stolen. Hur kan en så här ung whisky smaka så pass mycket och var kommer den där speciella sötman ifrån? Sherry faten brukar ge en viss sötma men inte alls så här mycket och inte på detta sättet. Kanske är det det varma klimatet som öppnar porerna i faten extra mycket som blir till en söt marinad för destillatet Det finns ett ord som kan sammanfatta detta, Superb!
Avslut
Avslutet är medellångt och det är framför allt sherryn som vinner fajten i gommen. Det som förvånar är att den tagit så mycket smak av fatet men utan att den där lite sträva torra känslan som brukar dröja sig kvar i gommen på många sherry monsters.
Beskrivning / Sammanfattning
Det är en spännande tanke som dyker upp och man kan bara fråga sig själv vad det kunde det ha blivit om änglarna stillat sig lite och inte varit så giriga? Då kanske vi hade fått uppleva en helt ny dimension av Maltwhisky.
Var denna recensionen till någon hjälp? 

Kommentarer

 
 
Ordna 
 
 
 
 
ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se