Caol Ila 2001 G&M Het!

https://tastenote.se/media/reviews/photos/thumbnail/320x520c/02/3c/a4/caol20ila202001-40-1458495689.jpg
 
87 (1)
0

Whisky

Distilleri
Caol ila
Varumärke/Serie
Private Collection
Oberoende buteljerare
Gordon & MacPhail
Ursprungsland
Skottland
Region
Islay
Whiskytyp
Single Malt
Destillerad
2001
Buteljerad
2015
Fattyp
  • Bourbon
  • Europeisk ek
Fatbeskrivning
Hermitage finish
ABV (%)
45
Antal flaskor
3600
Lagrade år
13

Vad besökare tyckte

1 tastenote

Poäng 
87
 
Poäng 
 
87
Näsa 
 
21
Smak 
 
23
Avslut 
 
22
Balans 
 
21

Whisky

Tastenote titel
Gordon & MacPhail är min absoluta favorit när det kommer till oberoende buteljerare. De är störst i branschen och har mängder med erfarenhet vilket tydligt märks. De lyckas bra med i princip samtliga släpp men vissa destillerier sticker ut hos denna producent, Caol Ila är ett exempel. I detta experiment har whiskyn slutlagrats i 18 månader på franska rödvinsfat från Hermitage. Och det fungerar mycket bra.
Doft
Doft: Tung torvrök blandas med brända örter, timjan, salvia, gräs förstås och faktiskt lite stjälkselleri. Såklart är denna väldigt maritim vilket tillhör Caol Ilas karaktär, saltvatten och tång lyser igenom tillsammans med en maltig sötma och en svag fruktighet.
Smak
Smak: Den anländer med rökig sötma och sälta som ligger kvar på tungan ett tag. Svartpeppar kommer när den utvecklas på tungan med en mer intensifierad torvrök som fortsätter in i avslutet. Fruktigheten från doften kommer genom i smaken, det är druvor och färska plommon men också läder.
Avslut
Avslutet är långt med intensiv torvrök, örter, lite söt mynta (spearmint) och havssalt.
Beskrivning / Sammanfattning
Faten som slutlagrat whiskyn har tidigare lagrat franskt rödvin från Rhône-regionen. Viner från Hermitage har mycket Shirazdruvor som ger vinet en stor kropp och fruktiga toner av björnbär, mynta och svartpeppar. Det krävs också kraftfulla viner om karaktären ska kunna tävla med den intensiva Caol Ilan. Fruktigheten från vinet finns i form av plommon och druvor, tanniner från fatet som förmodligen ger lite läder i bra balans med söt rök, sälta och örter från Caol Ilan.
Poängintervall 86-89
Var denna recensionen till någon hjälp? 
ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se