Amrut Spectrum Het!

https://tastenote.se/media/reviews/photos/thumbnail/320x520c/5a/18/64/6186-0-720x600-98-1455821669.jpg
 
90 (2)
1
Amrut_Spectrum.jpg

Whisky

Distilleri
Amrut
Ursprungsland
Indien
Region
World
Whiskytyp
Single Malt
Fattyp
Bourbon
Fatbeskrivning
Ex Bourbon & Various Special oak cask
ABV (%)
50
Antal flaskor
1000
Lagrade år
NAS

Vad besökare tyckte

2 tastenote

Poäng 
90
 
Poäng 
 
90
Näsa 
 
24
Smak 
 
22
Avslut 
 
22
Balans 
 
22

Whisky

Tastenote titel
När jag skrev tasting notes på Amrut - Naarangi i Juli 2015, inledde jag min recension med Monty Pythons klassiska fras "And now for something completely different". Få destillerier är så innovativa som indiska Amrut och Naarangi var ett mycket lyckat fatexperiment med apelsinskal och sherry som fick gotta till sig innan treårig whisky fylldes på för vidare lagring i tre år.

Spectrum är ännu mer "And now for something completely different" Först har malten lagrats i tre år på fd. bourbonfat. Sedan använde man sig av fem olika fat; Ny amerikansk ek, ny fransk ek, ny spansk ek, fd. Pedro Ximenez och fd. Oloroso sherry. Dessa fem plockades i sär och sattes ihop till en tunna som innehöll trästavar från vart och ett av dom fem olika faten. Efter det fyllde man på med den treåriga singelmalten och lagrade i ytterligare tre och ett halvt år. Whiskyn buteljerades sedan vid 50% alkoholstyrka och denna batch 1 gav 1000 flaskor.
Doft
Jösses vilka varma, fylliga och mjuka sherrydopade dofter! Min nos hittar först kanel, russin, fikon och nougat. Sedan dyker inslag av kaffe, ingefära, ett litet stickigt inslag som av klister, apelsin och diverse torkade frukter upp. Det är en härligt komplex och mycket välavstämd doftpalett vi pratar om! Efter ca 30 minuter och två droppar vatten i glaset har det mesta satt sig, och min doftresa går vidare. Ett diskret stråk av gummi tittar fram och även söt kokos. Herre min skapare vilken nos Amrut har skapat, jag vill inte ta näsan från glaset!
Smak
Den sherrydopade doftpaletten kommer igen i smakerna. Vi pratar om stora och söta smaker av farinsocker, kanel, en exotisk fruktkompott och choklad. Det är riktigt häftigt och intressant! Jag gillar även söt rom och hittar en smak från den världen som påminner mig om melass. Vidare ingår vanilj, värmande chili, läder, fina kryddor inkl vitpeppar och blandade nötter.
Avslut
Ett fruktigt värmande och uttorkande avslut, som påminner mycket om smakerna. Kryddorna inkl chili och peppar ökar i intensitet, och sedan ett litet överraskande inslag av ekrökighet. Gillas! Avslutet ger upphov till smackande och njutningsfullt himlande med ögonen.
Beskrivning / Sammanfattning
Jäklar i min lilla låda vilken singelmalt Amrut fått till med Spectrum! Ett mycket lyckat fatexperiment som bjuder på häftiga, men väl fungerande doft och smaksammansättningar. Komplexiteten håller högsta klass - man kan utan vidare gå på en lååång upptäcksfärd i doft och smaklandskapen och det är svårt att tro att denna whisky bara är 6,5 år gammal. Amrut är tillsammans med Kavalan, två imponerande förnyare av whiskybranschen och jag ser redan fram emot nästkommande buteljeringar. Hatten av!
Var denna recensionen till någon hjälp? 
(Updated: februari 23, 2016)
Poäng 
 
90
Näsa 
 
23
Smak 
 
22
Avslut 
 
22
Balans 
 
23

Whisky

Tastenote titel
Amrut Spectrum är helt klart ett intressant släpp och ett ambitiöst fat experiment. Huvudsakligen har denna legat på Ex Bourbon barrels ( i 3år) men här ville man spexa till det med att lägga över den på ett fat där man blandar olika typer av fat. Låter det snurrigt? Låt mig bringa klarhet i detta.

Man har alltså använt sig av följande typer av fat: Ny amerikansk ek, ny fransk ek, ny spansk ek, ex-PX fat, sherry fat stavar & ex-Olorosso sherry fat stavar. Det rör sig om fem olika fat där några varit gamla och några unga.

Problemet med detta är att de har olika tjocklek och proportioner varpå man då tillverkade fem olika tunnor som man sedan plockade isär för att bygga en tunna med noga utvalda stavar.

Med ovanstående info är jag helt klart entusiastisk över vad detta kan bli. Blir det en komplex whisky som tar med en på en välkomponerad resa eller blir det ett virrvarr med spretiga fat toner där man kastas mellan hopp och förtvivlan?...lyckligtvis det förstnämnda.

Släpps på Systembolaget den 10/3-2016 till ett pris av 1349 SEK

Doft
Rund, söt tydlig sherry doft men en mycket tilltalande fruktighet.
Lätta torra läder toner i bakgrunden men det är frukten som dominerar.
Bakom en maltig ton som flätas in snyggt i det övriga. Det står ”different oak wood” och man kan verkligen känna hur mångfacetterad denna doft är.
Romrussin, kanel och mörk choklad ihop med lätt chili, ek och ingefära ihop med frisk ört i eukalyptus.
Fruktblandning av torkad aprikos, ananas och fikon och en nätt jordighet.
Här finns även en tydlig bourbon karaktär med i blandningen då jag får små svepande limstick och vitpeppar med i valsen som jag ofta förknippar med bourbon.
Otroligt komplex och allt sitter ihop på en mycket bra och balanserat sätt.
Smak
Rund fyllig inledning med tydligare sherry i söt symfoni Fortsatt fruktig med sultanrussin, aprikos, ananas. Sedan kickar chili choklad, apelsin och ingefära in vilket är något som jag hade hoppats på.
Efter följer även en något mer framträdande torrhet i form av läder och kakao vilket ihop med sötman av vanilj och honung, chili och den stora portion fruktighet som denna besitter, blir detta bara riktigt, riktigt bra.
Kanske lite mer av kryddan för att liva upp det något om man skall påpeka något.
Avslut
Lång, fyllig eftersmak med fortsatt tema som i smak men med gradvis ökning av krydda för att sedermera ebba ut i sherry, russin och chokladpudding, mocca och kolad ek .
Beskrivning / Sammanfattning
Med Spectrum visar Amrut än en gång vilken koll och kunskap de har. Ett riktigt lyckat släpp som verkligen sätter hårt mot hårt mot sin östra konkurrent i Kavalan med sin Solist Sherry som vunnit många priser. En sherry profil som helt faller mig i smaken där det finns djup och finess och plats för många andra dofter och smaker än tok torr och övermäktig sherry.

”Special cask with different oak wood”….ja, det fungerade helt klart.
Skulle bli förvånad om inte Amrut tar hem renommerade priser med denna och det med all rätt……hatten av och tack för kaffet.
Var denna recensionen till någon hjälp? 
ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se