Laphroaig 18 Het!

https://tastenote.se/media/reviews/photos/thumbnail/320x520c/b2/f5/98/laphroaig-18-yo-islay-single-malt-scotch-whisky-70cl-65-1386013999.jpg
 
88 (2)
0

Whisky

Distilleri
Laphroaig
Ursprungsland
Skottland
Region
Islay
Whiskytyp
Single Malt
Fattyp
  • Bourbon
  • Sherry
ABV (%)
48
Lagrade år
18

Vad besökare tyckte

2 tastenote

Poäng 
88
 
Poäng 
 
87
Näsa 
 
23
Smak 
 
21
Avslut 
 
22
Balans 
 
21

Whisky

Tastenote titel
En whisky på väg att fasas ut till förmån för 15-åringen. Mitt råd, KÖP! innan det är försent. Visst var den 15-åring som släpptes som del i 200-års firandet bra. Men inte riktigt lika kraftfull som denna 18-åring och priset kommer sannolikt inte heller att vara lika fördelaktigt.
Doft
En del läder i doften tillsammans med nötter, söt och kryddig ek och pepparmint. Allt uppbackat av kraftfull torvrök a la Laphroaig. Efter en stund dyker även koriander och snälla röda äpplen upp.
Smak
Den anländer sött och rökigt, nästan lite grillat faktiskt. Smörade salta popcorn dyker upp när whiskyn rullas runt i gommen, kraftig torvrök och de röda äpplena kommer tillbaka hand-i-hand med lakrits. En explosion av smaker men alla blir inte lika tydliga eftersom de ligger dolda i röken.
Avslut
Avslutet är väldigt kraftfullt, långt och ihållande, peppar och chipotle (rökt chili).
Beskrivning / Sammanfattning
Detta är som en smäll på käften! Jag vet många som föredrar quater cask framför denna men 18-åringen är överlägsen i min gom. Och för 759 kr på systembolaget säger jag "köpläge" innan den försvinner för gott. Och det är inte länge till.

Poängintervall 85-89p

Cheers!
Var denna recensionen till någon hjälp? 
Poäng 
 
88
Näsa 
 
22
Smak 
 
22
Avslut 
 
22
Balans 
 
22

Whisky

Tastenote titel
En velkjent Laffe, litt mer moden enn standardutgivelsen. Den har vært i standardutvalget til Laphroaig i en del år allerede. Den er relativt greit priset, og koster for eksempel i Norge NOK 975.
Doft
Sødme, med et hint av vanilje, Svakt røykpreg, litt salt og sjø lurer i bakgrunnen. Et fint varsel om det som skal komme.
Smak
Fyldig, silkemyk, småsøt. Fin røyk og torv som brer seg i hele munnen.
Avslut
Varer lenge, fremdeles småsøt, litt oljepreg. Anelse krydder. Røykteppet ligger og varmer hele tiden.
Beskrivning / Sammanfattning
Den er ikke veldig røff i kantene slik yngre Laphroaig noen ganger kan være. Dette er en mer stilsikker og veloppdragen Laffe. Alle bør ha denne i sortimentet!
Var denna recensionen till någon hjälp? 
ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se