Recensionens detaljer

 
Big Peat X-mas 2014
Whisky
Poäng 
 
82
Näsa 
 
21
Smak 
 
21
Avslut 
 
20
Balans 
 
20

Whisky

Tastenote titel
Sedan 2011 släpps årligen en fatstyrkeversion av Big Peat från Douglas Laing precis lagom till att julhandeln drar igång. Det som är konsekvent med samtliga släpp så långt är ett långt, rökigt, intensivt avslut som följs av ett alkoholstint nyp av ung kornsprit som precis brutit sig fri från övriga smaker när whiskyn rinner ner i svalget. Förövrigt finns en mycket underhållande variation om man har möjligheten att testa samtliga släpp sida vid sida.

Det första släppet var utan tvekan det bästa, därefter tappade den lite i mitt tycke och har sedan några år planat ut kvalitetsmässigt men är ändå en mycket intressant produkt som ses fram emot årligen. Priset har senast landat på en knappt 600 kronor vilket för anses vara rimligt för ung whisky med fatstyrka och bra ingående maltwhisky som Ardbeg, Caol Ila, Bowmore och Port Ellen. Och även om Douglas Laing idag är ägare av de flesta återstående Port Ellen faten i världen är det nog en försumbar del som blandats i Big Peat (med tanke på dess ungdomliga karaktär). Så med all ärlighet är det väl egentligen en blend med tre ingående maltwhisky och i de senaste släppen är jag personligen övertygad om att det framförallt är en hel del ung Caol Ila.

När man har möjligheten att jämföra dem sida vid sida några gånger är det såklart extra kul att undersöka och därför har jag tagit mig friheten att också referera till tidigare och senare släpp i smaknoterna. Man ska dock ha i åtanke att när man dricker fem stycken kraftfulla och rökiga whisky sida vid sida är det helt omöjligt att undvika att de interfererar med varandra. Smaker som man uppfattar då behöver inte framträda när man dricker dem enskilt.

Nedan testas det fjärde släppet, 2014
Doft
Torvrök och citron, den här grillade och något brända citronen som också fanns i avslutet i 2013 års version dyker här upp i doften, även om den här är pudrad med lite florsocker.
Smak
Whiskyn anländer på tungan med en tydlig bitter sötma, välbalanserad torv-rök, citronkräm (lemon curd) och vitpeppar. Precis som 2013 års version är det en beständig leverans av smaker som inte ändrar sig särskilt mycket under tiden i gommen förutom att röken växer till en mer intensiv karaktär och att den unga kornspriten kommer fram när whiskyn rullas runt och träffar samtliga av tungans smaklökar. Med vatten i flyttas peppartonerna framåt och ger en känsla av lite mer brännande torvrök.
Avslut
Avslutet är kraftfullt och domineras av rök, men här finns också tydliga toner av lakritspulver och citrusbesk grapefrukt. Avslutet är långt och allra sist kommer den något råa kornspriten fram till ljuset precis som i de övriga släppen.
Beskrivning / Sammanfattning
Tycker nog att 2014 års x-mas version är lite godare än 2013, mer lätt och tillgänglig men inte alls lika spännande. Den når inte alls upp till 2011 års släpp och frågan är om någon framtida Big Peat gör det igen?

Poängintervall 80-84
Var denna recensionen till någon hjälp? 

Kommentarer

 
 
Ordna 
 
 
 
 
ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se