Big Peat X-mas 2014 Het!
https://tastenote.se/media/reviews/photos/thumbnail/320x520c/44/db/6a/Big-peat-83-1410459075.pngWhisky
Distilleri
Undisclosed
Oberoende buteljerare
Douglas Laing
Ursprungsland
Skottland
Region
Islay
Whiskytyp
- Blended Malt
- Cask Strength
ABV (%)
53.8
Lagrade år
NAS
Övrigt om flaskan
11243-01
Vad besökare tyckte
2 tastenote
Poäng
82
Näsa
21
Smak
21
Avslut
20
Balans
20
Whisky
Tastenote titel
Sedan 2011 släpps årligen en fatstyrkeversion av Big Peat från Douglas Laing precis lagom till att julhandeln drar igång. Det som är konsekvent med samtliga släpp så långt är ett långt, rökigt, intensivt avslut som följs av ett alkoholstint nyp av ung kornsprit som precis brutit sig fri från övriga smaker när whiskyn rinner ner i svalget. Förövrigt finns en mycket underhållande variation om man har möjligheten att testa samtliga släpp sida vid sida.
Det första släppet var utan tvekan det bästa, därefter tappade den lite i mitt tycke och har sedan några år planat ut kvalitetsmässigt men är ändå en mycket intressant produkt som ses fram emot årligen. Priset har senast landat på en knappt 600 kronor vilket för anses vara rimligt för ung whisky med fatstyrka och bra ingående maltwhisky som Ardbeg, Caol Ila, Bowmore och Port Ellen. Och även om Douglas Laing idag är ägare av de flesta återstående Port Ellen faten i världen är det nog en försumbar del som blandats i Big Peat (med tanke på dess ungdomliga karaktär). Så med all ärlighet är det väl egentligen en blend med tre ingående maltwhisky och i de senaste släppen är jag personligen övertygad om att det framförallt är en hel del ung Caol Ila.
När man har möjligheten att jämföra dem sida vid sida några gånger är det såklart extra kul att undersöka och därför har jag tagit mig friheten att också referera till tidigare och senare släpp i smaknoterna. Man ska dock ha i åtanke att när man dricker fem stycken kraftfulla och rökiga whisky sida vid sida är det helt omöjligt att undvika att de interfererar med varandra. Smaker som man uppfattar då behöver inte framträda när man dricker dem enskilt.
Nedan testas det fjärde släppet, 2014
Det första släppet var utan tvekan det bästa, därefter tappade den lite i mitt tycke och har sedan några år planat ut kvalitetsmässigt men är ändå en mycket intressant produkt som ses fram emot årligen. Priset har senast landat på en knappt 600 kronor vilket för anses vara rimligt för ung whisky med fatstyrka och bra ingående maltwhisky som Ardbeg, Caol Ila, Bowmore och Port Ellen. Och även om Douglas Laing idag är ägare av de flesta återstående Port Ellen faten i världen är det nog en försumbar del som blandats i Big Peat (med tanke på dess ungdomliga karaktär). Så med all ärlighet är det väl egentligen en blend med tre ingående maltwhisky och i de senaste släppen är jag personligen övertygad om att det framförallt är en hel del ung Caol Ila.
När man har möjligheten att jämföra dem sida vid sida några gånger är det såklart extra kul att undersöka och därför har jag tagit mig friheten att också referera till tidigare och senare släpp i smaknoterna. Man ska dock ha i åtanke att när man dricker fem stycken kraftfulla och rökiga whisky sida vid sida är det helt omöjligt att undvika att de interfererar med varandra. Smaker som man uppfattar då behöver inte framträda när man dricker dem enskilt.
Nedan testas det fjärde släppet, 2014
Doft
Torvrök och citron, den här grillade och något brända citronen som också fanns i avslutet i 2013 års version dyker här upp i doften, även om den här är pudrad med lite florsocker.
Smak
Whiskyn anländer på tungan med en tydlig bitter sötma, välbalanserad torv-rök, citronkräm (lemon curd) och vitpeppar. Precis som 2013 års version är det en beständig leverans av smaker som inte ändrar sig särskilt mycket under tiden i gommen förutom att röken växer till en mer intensiv karaktär och att den unga kornspriten kommer fram när whiskyn rullas runt och träffar samtliga av tungans smaklökar. Med vatten i flyttas peppartonerna framåt och ger en känsla av lite mer brännande torvrök.
Avslut
Avslutet är kraftfullt och domineras av rök, men här finns också tydliga toner av lakritspulver och citrusbesk grapefrukt. Avslutet är långt och allra sist kommer den något råa kornspriten fram till ljuset precis som i de övriga släppen.
Beskrivning / Sammanfattning
Tycker nog att 2014 års x-mas version är lite godare än 2013, mer lätt och tillgänglig men inte alls lika spännande. Den når inte alls upp till 2011 års släpp och frågan är om någon framtida Big Peat gör det igen?
Poängintervall 80-84
Poängintervall 80-84
Var denna recensionen till någon hjälp?
Poäng
89
Näsa
22
Smak
22
Avslut
22
Balans
23
Whisky
Tastenote titel
Här kommer den, återigen! Det årliga släppet från den oberoende buteljeraren Douglas Laing – nämligen big peat X-mas. Denna rackaren är en blandning av diverse destillerier från Islay, däribland Ardbeg, Caol Ila, Bowmore och till och med en andel av det superhypade Port Ellen – hur mycket den andelen består av kan man nog låta vara osagt. Detta är tydligen den bästa utgåvan enligt Big Peats facebook-sida. Detta påstående skall allt prövas ;)
And here it comes again! The annual release from indie bottlers Douglas Laing: Big Peat X-mas. This vatting is a mix of different Islay-whiskies. Among them are Ardbeg, Caol Ila, Bowmore and the ever so elusive Port Ellen – a good question would be: how much of the latter. According to Big Peats Facebook page, this edition is supposed to be the best one yet. Let’s see if there’s any truth in that statement, shall we ;)
And here it comes again! The annual release from indie bottlers Douglas Laing: Big Peat X-mas. This vatting is a mix of different Islay-whiskies. Among them are Ardbeg, Caol Ila, Bowmore and the ever so elusive Port Ellen – a good question would be: how much of the latter. According to Big Peats Facebook page, this edition is supposed to be the best one yet. Let’s see if there’s any truth in that statement, shall we ;)
Doft
Jodå, här doftar det Islay-rök på långt håll. En väldigt komplex näsa med inslag av vit choklad, brända tändstickor och grape. Jag vill tycka att vissa signaturdofter från olika destillerier tittar fram i denna sås, bland annat vitpepparn från Caol Ila och en speciell ton jag ofta känner i Bowmore som lagrats på bourbonfat - en blandning av ajax och handdesinfektion enligt mig.
Oh yes, I could smell the Islay-peatiness a mile away! This nose is very complex and has notes of white chocolate, burnt matches and grape. I must say that some certain distillery-characteristics are fairly easy to find here: white pepper from Caol Ila, and a particular note that I commonly find in Bowmore’s that have been matured in bourbon casks – ajax floor cleaner, and hand sanitizer.
Oh yes, I could smell the Islay-peatiness a mile away! This nose is very complex and has notes of white chocolate, burnt matches and grape. I must say that some certain distillery-characteristics are fairly easy to find here: white pepper from Caol Ila, and a particular note that I commonly find in Bowmore’s that have been matured in bourbon casks – ajax floor cleaner, and hand sanitizer.
Smak
Oj, här kommer en kryddig, örtig profil fram, som jag ofta känner hos Ardbeg. Det förekommer också äpplen, kanel, citrus och tjärpastiller. Här tycker jag att alkoholstyrkan har hittat rätt nivå. Det värmer i munnen och halsen, nästan så att man längtar till en kall, regnig höstdag.
A spicy mouthfeel with a herbal taste, something I most oftenly relate to in Ardbegs. There are also apples, cinnamon, citrus and sweet tarpastilles. The abv has a very pleasant strength here. It warms your throat and tummy. Makes me long for a cold, rainy autumns day.
A spicy mouthfeel with a herbal taste, something I most oftenly relate to in Ardbegs. There are also apples, cinnamon, citrus and sweet tarpastilles. The abv has a very pleasant strength here. It warms your throat and tummy. Makes me long for a cold, rainy autumns day.
Avslut
först börjar den med starkt besk malört som lugnar ner sig nästan med en gång och ger plats till mycket mer: eukalyptus, peppar, den där örtiga ardbegtonen, viol, torvrök, krut.. Även eftersmaken är riktigt komplex.. Något jag är ovan vid.
At first it starts with a very bitter note of wormwood that settles down quickly and gives room for a whole lot more: eucalyptus, different peppers, the herbal Ardbeg-y taste again, violets, peat smoke, gunpowder.. Just like the nose, the finish is very complex too. Something I’m quite unused to.
At first it starts with a very bitter note of wormwood that settles down quickly and gives room for a whole lot more: eucalyptus, different peppers, the herbal Ardbeg-y taste again, violets, peat smoke, gunpowder.. Just like the nose, the finish is very complex too. Something I’m quite unused to.
Beskrivning / Sammanfattning
Det här är en väldigt spännande och komplex whisky som jag tror har något för de flesta Islay-älskare. Ett stort tack till Clydesdale som stod för sample. Big Peat X-mas kommer inte finnas tillgänglig i Sverige förrän i november, men å andra sidan så är det ju lägligt att ha på sin önskelista till jul ;)
This is a very exciting and complex whisky that I think will please the most fans of Islay. A big thanks to Clydesdale for the sample. Big Peat X-mas will not be available in Sweden until november, but on the other hand – there’s enough time to have it on your wish list for Christmas ;)
This is a very exciting and complex whisky that I think will please the most fans of Islay. A big thanks to Clydesdale for the sample. Big Peat X-mas will not be available in Sweden until november, but on the other hand – there’s enough time to have it on your wish list for Christmas ;)
Var denna recensionen till någon hjälp?