Recensionens detaljer
(Updated: augusti 06, 2015)
Poäng
88
Whisky
Tastenote titel
"And now for something completely different!" för att använda Monty Pythons klassiska fras. Indiska Amrut är verkligen something completely different. Få whiskymakare är så innovativa och fantasifulla när det gäller lagring. Ta Amruts spännande utgåva Portonova, som när jag testade den i december 2014 bjöd mig på en härlig doft och smakåktur. Portonova lagras först på nya amerikanska ekfat och på fat som innehållit bourbon. Sedan hälls whiskyn över på portugisiska portvinsfat där den får vila ett tag. Slutligen hälls den över på använda bourbonfat.
Med senaste utgåvan Naarangi (som betyder apelsin på Hindi) har man tagit den ädla lagringskonsten ett steg längre. Först valde man ut sherryfat och fyllde sedan dessa med Olorososherry och apelsinskal! Faten fick ligga till sig i tre år innan man hällde ut allt och fyllde på med treårig whisky som lagrades på faten i ytterligare tre år. Vi pratar alltså om en sexårig single malt som det släpptes 900 buteljer av worldwide i denna första batch.
Amrut Naarangi buteljerades vid 50% alkoholstyrka och är enligt den informationen jag fått, vare sig kylfiltrerad eller färgad med E150 - sockerkulör.
Med senaste utgåvan Naarangi (som betyder apelsin på Hindi) har man tagit den ädla lagringskonsten ett steg längre. Först valde man ut sherryfat och fyllde sedan dessa med Olorososherry och apelsinskal! Faten fick ligga till sig i tre år innan man hällde ut allt och fyllde på med treårig whisky som lagrades på faten i ytterligare tre år. Vi pratar alltså om en sexårig single malt som det släpptes 900 buteljer av worldwide i denna första batch.
Amrut Naarangi buteljerades vid 50% alkoholstyrka och är enligt den informationen jag fått, vare sig kylfiltrerad eller färgad med E150 - sockerkulör.
Doft
Först och främst. Ge Naarangi ett par droppar vatten och rejält med tid i glaset, minst 45 minuter och gärna längre. Då bjuds man på en fyllig nos som är både kraftfull och mjuk på samma gång. Fikon dyker upp tillsammans med russin. Kanel är en god och framträdande krydda ihop med ett elegant inslag av vanilj. Sherryinfluenserna är tydliga men fint balanserade. Tropiska frukter som tex. mango, ananas och persika, men även en god citrusdoft ingår. Någon överdriven apelsindoft hittar jag inte, den är väl integrerad i doftpaletten och påminner mig om apelsinlikör. En imponerande och riktigt god nos som får mig att sniffa onödigt länge i glaset.
Smak
Det första jag reagerar på är en fin oljighet som bereder ut sig i munnen. Den påminner mig om den som jag ofta hittar i Svenska Eldvattens buteljeringar. Russin och vanilj dyker upp på ett snyggt sätt. En härlig kryddpåse med bl.a kanel, nejlika, peppar och chili sätter fart på mina smaklökar tillsammans med all den goda tropiska frukten. Här händer det saker! Nu känns apelsinsmaken tydligare, men den upplevs absolut inte störande på något sätt. Tvärtom tycker jag att den tillför något extra till en redan god sherrywhisky. Ektonerna är stabila och eleganta.
Avslut
Kryddigt och åt det varmare hållet. Dom stabila och uttorkande ektonerna håller i sig tillsammans med tropisk frukt, citrus och russinsötma. Pepprigheten ebbar snabbt ut i eftersmaken, inte mycket eldighet på tungan eller på läpparna. Ett medellångt avslut.
Beskrivning / Sammanfattning
Visst stämmer Monty Pythons inledande fras "And now for something completely different" till viss del, men samtidigt är Amrut Naarangi en riktigt god och klassisk sherrywhisky i grund och botten. Hantverket imponerar med fin fyllighet, oljighet, djup och balans. Apelsinskalen ger en väl integrerad och intressant touch till en redan bra whisky och personligen föredrar jag faktiskt Naarangi framför Portonova. Grattis Amrut till ännu en riktigt intressant utgåva som dessutom fungerar alldeles förträffligt i sommarvärmen. Rekommenderas varmt!
Var denna recensionen till någon hjälp?
Kommentarer
Ordna