Amrut Naarangi Het!

https://tastenote.se/media/reviews/photos/thumbnail/320x520c/41/f1/9c/Narangi-10-1435857238.jpg
 
90 (2)
0

Whisky

Distilleri
Amrut
Ursprungsland
Indien
Region
World
Whiskytyp
Single Malt
Fattyp
Sherry
Fatbeskrivning
ekfat mättade med sherry och apelsinskal
ABV (%)
50
Lagrade år
06
Nr. Systembolaget
85741

Vad besökare tyckte

2 tastenote

Poäng 
90
 
(Updated: augusti 06, 2015)
Poäng 
 
88

Whisky

Tastenote titel
"And now for something completely different!" för att använda Monty Pythons klassiska fras. Indiska Amrut är verkligen something completely different. Få whiskymakare är så innovativa och fantasifulla när det gäller lagring. Ta Amruts spännande utgåva Portonova, som när jag testade den i december 2014 bjöd mig på en härlig doft och smakåktur. Portonova lagras först på nya amerikanska ekfat och på fat som innehållit bourbon. Sedan hälls whiskyn över på portugisiska portvinsfat där den får vila ett tag. Slutligen hälls den över på använda bourbonfat.

Med senaste utgåvan Naarangi (som betyder apelsin på Hindi) har man tagit den ädla lagringskonsten ett steg längre. Först valde man ut sherryfat och fyllde sedan dessa med Olorososherry och apelsinskal! Faten fick ligga till sig i tre år innan man hällde ut allt och fyllde på med treårig whisky som lagrades på faten i ytterligare tre år. Vi pratar alltså om en sexårig single malt som det släpptes 900 buteljer av worldwide i denna första batch.
Amrut Naarangi buteljerades vid 50% alkoholstyrka och är enligt den informationen jag fått, vare sig kylfiltrerad eller färgad med E150 - sockerkulör.
Doft
Först och främst. Ge Naarangi ett par droppar vatten och rejält med tid i glaset, minst 45 minuter och gärna längre. Då bjuds man på en fyllig nos som är både kraftfull och mjuk på samma gång. Fikon dyker upp tillsammans med russin. Kanel är en god och framträdande krydda ihop med ett elegant inslag av vanilj. Sherryinfluenserna är tydliga men fint balanserade. Tropiska frukter som tex. mango, ananas och persika, men även en god citrusdoft ingår. Någon överdriven apelsindoft hittar jag inte, den är väl integrerad i doftpaletten och påminner mig om apelsinlikör. En imponerande och riktigt god nos som får mig att sniffa onödigt länge i glaset.
Smak
Det första jag reagerar på är en fin oljighet som bereder ut sig i munnen. Den påminner mig om den som jag ofta hittar i Svenska Eldvattens buteljeringar. Russin och vanilj dyker upp på ett snyggt sätt. En härlig kryddpåse med bl.a kanel, nejlika, peppar och chili sätter fart på mina smaklökar tillsammans med all den goda tropiska frukten. Här händer det saker! Nu känns apelsinsmaken tydligare, men den upplevs absolut inte störande på något sätt. Tvärtom tycker jag att den tillför något extra till en redan god sherrywhisky. Ektonerna är stabila och eleganta.
Avslut
Kryddigt och åt det varmare hållet. Dom stabila och uttorkande ektonerna håller i sig tillsammans med tropisk frukt, citrus och russinsötma. Pepprigheten ebbar snabbt ut i eftersmaken, inte mycket eldighet på tungan eller på läpparna. Ett medellångt avslut.
Beskrivning / Sammanfattning
Visst stämmer Monty Pythons inledande fras "And now for something completely different" till viss del, men samtidigt är Amrut Naarangi en riktigt god och klassisk sherrywhisky i grund och botten. Hantverket imponerar med fin fyllighet, oljighet, djup och balans. Apelsinskalen ger en väl integrerad och intressant touch till en redan bra whisky och personligen föredrar jag faktiskt Naarangi framför Portonova. Grattis Amrut till ännu en riktigt intressant utgåva som dessutom fungerar alldeles förträffligt i sommarvärmen. Rekommenderas varmt!
Var denna recensionen till någon hjälp? 
(Updated: juli 02, 2015)
Poäng 
 
92
Näsa 
 
24
Smak 
 
23
Avslut 
 
22
Balans 
 
23

Whisky

Tastenote titel
Enligt reglerna inom EU för whisky så får inte denna buteljering kallas för whisky. Men nu befinner sig ju inte detta destilleriet ens i närheten av Europa och tur är väl det? För annars så hade vi aldrig kunnat få reda på hur det hade smakat om man hade slängt i massvis med apelsinskal i sherry och sedan använda denna saliga.. grogg? för att mätta sina fat i tre år. Efter faten mättades så fylldes de sedan med treårig whisky som fick lagras i ytterligare tre år. Kort sagt, så är det en whisky som är "kryddad" med apelsinskal.
Doft
En härligt balanserad näsa! Den är mild, fyllig och tung. Men det finns fortfarande spelrum för en liten fizzig spritighet som retar näsan på ett sätt som ger den lite extra skjuts. Den doftar av karamelliserat råsocker, saftkoncentrat från apelsin (kanske väntat? Eller?) och en god, knorrig doft av koriander och plommon..! Mycket av detta är, för mig väldigt typiska sherrytoner som träder fram. "Hmm, inte bokstavligen apelsin.." tänker jag och funderar sedan på annat med glaset i handen en stund. Efter några minuter så är saftdoften mycket tydligare och klementiner är även med nu. That's more like it!
Smak
Oj.. Säger jag till mig själv några gånger om. En jättemustig, nästan seg munkänsla sprudlande av smaker. Ska jag vara ärlig så känner jag mestadels typiska sherrysmaker här också (och ja, jag menar självklart apelsiner då också), men ojojoj vad bra detta smakar (där kom det några "oj" till). Här finns en skön balans mellan sött och beskt i form av det karamelliserade sockret tillsammans med (apelsin)marmelad som slåss mot en svagt bitter ekighet. Något som påminner mig om en gammal, vällagrad Glenlivet.
Avslut
Här tar ekigheten över sötman och man får en smak av kolat trä som sakta ebbar ut.
Beskrivning / Sammanfattning
Som jag nämnde under doften, så kan jag inte påstå att apelsinsmaken är överväldigande. Däremot så tycker jag att den mer syntetiska/godisaktiga apelsinsmaken är väldigt framträdande i denna whisky, vilket är bland det bästa jag vet när det kommer till sherrylagringar. Så det jag försöker säga är att det är en fint balanserad whisky, helt enkelt. Från start så var jag definitivt intresserad av idén, men var aningen skeptisk till att det kunde bli bra, men jag är superimponerad och det är inte första gången från detta destilleri!
Var denna recensionen till någon hjälp? 
ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se