Kavalan Solist Sherry Cask / S100201006A Het!

https://tastenote.se/media/reviews/photos/thumbnail/320x520c/e7/be/6f/kavalan-selection-sherry-single-cask-15-1484212812.jpg
 
91 (1)
0
kavalan_solist_sherry_cask_lmdw.jpg

Whisky

Distilleri
Kavalan
Ursprungsland
Taiwan
Region
World
Whiskytyp
  • Cask Strength
  • Single cask
  • Single Malt
Destillerad
2010-02-01
Buteljerad
2016
Fattyp
Sherry
Fatbeskrivning
Sherry Cask
ABV (%)
58.6
Antal flaskor
525
Lagrade år
NAS
Övrigt om flaskan
Special Selected for LMDW

Vad besökare tyckte

1 tastenote

Poäng 
91
 
Poäng 
 
91
Näsa 
 
23
Smak 
 
22
Avslut 
 
23
Balans 
 
23

Whisky

Tastenote titel
Kvalan har som tidigare påpekats skördat många medlajer i whisky världens nomineringar. Den ena guld medaljen efter den andra och detta med all rätt. Whiskyn är som oftast allt annat än vad man förr förknippade med: "Made in Taiwan".

Kavalan whisky grundades 2005 och är det första i landet och det enda familjeägda. Finns ännu ett som heter Nantou Distillery som började koka sprit 2008.

Mannen bakom idén heter Mr. Tien-Tsai Lee som är grundare av King Car. Till sin hjälp att sätta Taiwan på whisky kartan anlitade han Master Blender Ian Chan och en väl renomerad man i branschen vid namn Dr. Jim Swan. Dr. Jim Swan är numera en dryckes konsult och besitter stora kunskaper och erfarenheter inom whiskys alla aspekter. Han hade en viktig roll i Penderyn Single Malt och The English Whisky Company. Han har även varit verksam hos Kilchoman och The Annandale Distillery för att nämna några.

Den vi idag har i glaset är en relativt ny utgåva ur deras serie Solist Sherry och just denna utgåva är speciellt utvald för LMDW (La Maison du Whisky) en whísky speciallist butik i Frankrike.
Det man kan säga om LMDW är att de flesta utgåvor som tilldelas dem brukar vara hett eftertraktade pga. deras höga kvalité.

Färg: Mahogny med en röd ton
Doft
Inleder med arrak alá dammsugare (då menar vi kakan och inget annat) med lätta limstick och petroleum
och för en stund funderar man om det inte är en rom man fått i glaset. Nu pyr kakaohaltig choklad fram ihop med russin, fikon och det syrliga cocktail bäret som man finner i choklad pralinen och sherryn är uppenbar. Petroleum övergår i balsamico käraktär.
Apelsin, bränt socker med lätt läder och cederträ. Inte för söt och inte för torr och mörk utan snyggt avvägt mot dem båda.
Smak
Börjar rund och söt med tydlig sherry karaktär. Nu kickar kryddan in och det blir en snygg chili hetta på tungan ihop med ingefära. Lätta trä toner ihop med vindruvskärnor. Mer kakao och bitter choklad men sötman ligger under och stöttar bra. Thailändsk kaffe kola (de hårda man får på matställen och hotell) ihop med lite bränt socker, torkade fikon och hasselnöt. Stor kropp och karaktär
Avslut
Lång och fyllig eftersmak i samma tema som i smak. Kaffe, sherry, fikon, hasselnöt, chili och ingefära blandas med lätt syrlighet av vindruvskärnor. Kaffekolan ligger med i slutet och gräddar till smaken som avslutas i en lätt torr kakao, kaffe ton med sherry och russin.
Beskrivning / Sammanfattning
Genomgående bra balans och med de där extra som behövs för att first fill sherry skall vara intressant och mer än bara köttig sherry. Kavalan kan och LMDW plockar fram russinen ur kakan.
Var denna recensionen till någon hjälp? 
ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se