Bunnahabhain 1990 / Pär Caldenby Het!

https://tastenote.se/media/reviews/photos/thumbnail/320x520c/d1/06/01/bunnahabhain-1990-pC3A4r-caldenby-18-1476728842.jpg
 
91 (1)
0

Whisky

Distilleri
Bunnahabhain
Varumärke/Serie
Pär Caldenby
Oberoende buteljerare
Cumbrae Supply Co. Ltd.
Ursprungsland
Skottland
Region
Islay
Whiskytyp
  • Cask Strength
  • Single cask
  • Single Malt
Destillerad
1990
Buteljerad
2011-12-12
Fattyp
Sherry
Fatbeskrivning
Sherry Butt
ABV (%)
54.5
Antal flaskor
288
Lagrade år
NAS

Vad besökare tyckte

1 tastenote

Poäng 
91
 
Poäng 
 
91
Näsa 
 
23
Smak 
 
22
Avslut 
 
23
Balans 
 
23

Whisky

Tastenote titel
Om jag säger Pär Caldenby och Smögen Whisky är det många i vårt avlånga land som kan relatera till denna kombination som så många gånger har blivit lovordad av entusiaster och kritiker. En herre som sadlade om från advokatsamfundet med kostym och slips som daglig arbetsutstyrsel till att 2009 börja koka whisky och omsvidad i vit piké och passande "ledig" underdel :)

Men att starta ett destilleri bottnar givetvis i ett genuint intresse som säkerligen har pågått under en längre tid och det är detta vi skall bekanta oss med idag. Pär Caldenby har även några oberoende släpp med sitt namn på och det är en av dessa som jag idag har fått tillbringa min tid med i en Bunnahabhain från 1990 i en mörk skepnad och vi misstänker Fist Fill Sherry fat som är anledningen till detta.

Mot sherry heaven.....
Doft
Söt och tydlig sherry nos med bakomliggande krydda av ingefära, kanel och anis.
Julkänslan är uppenbar med sina söta mörka frukter av torkade fikon, romrussin, plommon men blandas upp av exotiska inslag som apelsinskal och persika. Bakomliggande torra toner av läder, kakao och mocca tillsammans med punsch praliner.
Bra djup och koncentration som andas fyllig sötma i stor portion fruktighet med bra toppar och understöd från krydda och jordiga läder rapp
En pigg och komplex sherry klubba precis som man vill ha den i denna ålder.
Smak
Fyllig munkänsla och här hoppar kryddigheten upp och ruskar tag i dig från dvalan av doften.
Lätta tanniner vilket stramar upp munkänslan något tillsammans med chili och ingefära som ligger och piskar på tungan.
Fortsatt tydliga sherry inslag men här övergår de sötare exotiska inslagen i mer grape betonade diton. Något mindre sötma än i doft och de torra lädertonerna ökar något i volym och allt detta blir riktig roande och bra.
Avslut
Medelfyllig till fyllig eftersmak med sherry, russin, lätt grape, kolad ek, fortsatt kryddig av chili och ingefära ihop med en kolad ek ton.
Ebbar ut i en krämig nyans av kakao, mocca och chili choklad…nam nam.
Beskrivning / Sammanfattning
En karaktärsrik sherry whisky som andas kvalité och finess från början till slut. Djup och piskade frisk med komplexitet. Men detta visse vi ju med tanke på att det är Bunnahabhain och Pär Caldenby bakom spakarna :)
Det stora minuset då? Lär inte vara lätt att få tag på tyvärr
Var denna recensionen till någon hjälp? 
ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se