Tobermory 1994 20 Years Old, Cask SE 037 - Svenska Eldvatten Het!

https://tastenote.se/media/reviews/photos/thumbnail/320x520c/ad/ef/2d/image-78-1467577491.jpeg
 
88 (1)
0

Whisky

Distilleri
Tobermory
Oberoende buteljerare
Svenska Eldvatten
Ursprungsland
Skottland
Region
Highland
Whiskytyp
Single cask
Destillerad
1994-03
Buteljerad
2014-09
Fattyp
Sherry
Fatbeskrivning
Ex. Pedro Ximenez sherry butt
Fatnummer
37
ABV (%)
54.8
Antal flaskor
144
Lagrade år
20
Övrigt om flaskan
Cask SE037

Vad besökare tyckte

1 tastenote

Poäng 
88
 
(Updated: juli 03, 2016)
Poäng 
 
88

Whisky

Tastenote titel
Det lönar sig att städa whiskyskåpet ibland. Längst bak på samplehyllan hittade jag en Laphroaig från The Creative Whisky Company och denna Tobermory från duktiga oberoende buteljerarna Svenska Eldvatten. Jag har testat flera av Eldvattens släpp och i stort sett alltid blivit imponerad, då det ofta är något "extra allt" över dom limiterade buteljeringarna.

Tobermory distillery (grundat 1798) är beläget på ön Isle of Mull i skotska högländerna och är öns enda destilleri. Man producerar ickerökig whisky under namnet Tobermory och den rökiga under namnet Ledaig. Tobermory 1994 20 Years Old Cask SE 037 - Svenska Eldvatten, är alltså en ickerökig singelmalt och en rejält sherrylagrad sådan. I mars 1994 fylldes en fd. Pedro Ximenez sherry butt och i september 2014 buteljerades fatet som gav 144 flaskor. Whiskyn är inte färgad eller kylfiltrerad och buteljerad vid fatstyrka, 54,8% i detta fall.
Doft
En tungt sherrydopad och mogen nos letar sig fram till min näsa. Vi pratar dofter som tex. röda bär - där jag hittar både rött äpple och jordgubbar, men även apelsin, choklad och marsipan. Allt känns välbalanserat och välgjort. Den fina kryddpåsen får mig att tänka på julen med allt vad det innebär av goda dofter. En riktigt fin doftpalett att njuta länge av.
Smak
Nu blommar kryddigheten ut och en härlig pepprighet värmer mun och läppar. Sherry och fruktsötman balanserar upp det hela förtjänstfullt och det är riktigt mumsigt. Jordgubbar, rött äpple, ek, choklad apelsin och marsipan, glider runt i munnen på bästa sätt. Visst märks det tydligt att detta är en mogen och mycket välgjord singelmalt med fin krämighet.
Avslut
Pepprigheten ökar i intensitet och lockar fram ett léende. Sedan kommer den uttorkande eken, malt, sherry och den röda frukten, i detta ganska långa avslut. Alldeles på slutet tycker jag mig ana en rökpuff, men det är antagligen eken. Ett gott avslut!
Beskrivning / Sammanfattning
Jodå, visst är detta ännu en imponerande buteljering av Svenska Eldvatten. Vi bjuds på mogenhet, fyllighet och häftighet på samma gång. Antagligen precis så som Tommy och Peter på Eldvatten vill ha det. Tobermory 1994 är en single cask av riktigt fin kvalitet, en whisky jag önskar många av er sherryfantaster får testa. Mitt sample tog slut alldeles för fort och är redan saknat. Dyker det upp en flaska på auktion eller en sampling, så slå till. Det här är bra på riktigt.
Var denna recensionen till någon hjälp? 
ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se