Old Pulteney 1988 Vintage Swedish Exclusive Het!

https://tastenote.se/media/reviews/photos/thumbnail/320x520c/9d/5e/12/image1-35-1461168988.jpg
 
86 (1)
0

Whisky

Distilleri
Old Pulteney
Ursprungsland
Skottland
Region
Highland
Whiskytyp
  • Single cask
  • Single Malt
Destillerad
1988
Buteljerad
2015
Fatnummer
10109
ABV (%)
55.9
Antal flaskor
190
Lagrade år
27
Nr. Systembolaget
40019

Vad besökare tyckte

1 tastenote

Poäng 
86
 
Poäng 
 
86
Näsa 
 
21
Smak 
 
21
Avslut 
 
23
Balans 
 
21

Whisky

Tastenote titel
Old Pulteney har sedan väldigt tidigt i min whiskyhobby legat mig varmt om hjärtat. Jag tror att den tredje helrörsflaskan jag köpte var en 12-åring som jag fullkomligt älskade vid den tiden. När de släpper singelfat så blir man ju genast nyfiken, då det verkar vara ganska begränsat (jämfört med säg Glenlivet eller Bunnahabhain), även i I.B-världen. Hepp, nu kör vi!

There's an English version in the comments!
Doft
Som de flesta whiskys från Old Pulteney så får man lufta dem bra länge tills de öppnar sig fullt ut och denna var verkligen inte en avvikelse. Här var det syrligt och mineraliskt. Blöt strandsand möter ingefära. Vitpeppar möter chili. Plåster och Lim (Karlssons klister). Sura, gröna äpplen (i godisform), blöt cement och vaselin tillsammans med pepparrot..! En väldigt unikt doftande whisky, tycker jag!

När glaset står en bit ifrån mig så får jag små pustar av sockerbitar (skumgodiset, inte riktiga varan alltså).. Även symaskinsolja??
Smak
Wow! Spritsig och eldig!! sylvass munkänsla! Det är som att dricka piri piri, men fortfarande inte på ett obehagligt sätt. När man väl kommer genom den hetsiga piri pirikänslan så bjuds det på ugnsbakta päron, omogna röda äpplen dränkta i sirap och äppelcider (inte den svenska söta saken). Och där kom ingefäran tillbaka också..!
Avslut
Äpplen med sirap från smaken följer med här tillsammans med en maltig sötma, samtidigt som en rökpuff träder fram med chilinötter.. Väldigt längesen jag drack en whisky som är såhär söt i just eftersmaken.. Intressant!
Beskrivning / Sammanfattning
Bra balans. Fatet var inte så närvarande, men det gav ju plats för många andra spännande smaker. Detta kan nog ha varit den svåraste whiskyn att sätta poäng på hittills för mig, just för att den är så pass annorlunda. Det är en relativt dyr whisky (2999:- på SB), så det blir samtidigt en fråga om det är värt sitt pris eller inte. Jag tänker inte yttra någon åsikt om detta, men däremot så tycker jag att du bara måste prova den om du får tillfället.
Var denna recensionen till någon hjälp? 
ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se