BenRiach 1996 - Pedro Ximénez Finish Het!

https://tastenote.se/media/reviews/photos/thumbnail/320x520c/6a/29/03/benriach20199620PX20finish-77-1437497155.jpg
 
90 (1)
0

Whisky

Distilleri
Benriach
Ursprungsland
Skottland
Region
Speyside
Whiskytyp
Single cask
Destillerad
1996
Buteljerad
2014
Fattyp
Sherry
Fatbeskrivning
Pedro Ximénez sherry Puncheon.
ABV (%)
52.4
Antal flaskor
663
Lagrade år
18
Övrigt om flaskan
Batch 11

Vad besökare tyckte

1 tastenote

Poäng 
90
 
Poäng 
 
90
Näsa 
 
23
Smak 
 
24
Avslut 
 
21
Balans 
 
22

Whisky

Tastenote titel
Under 2014 släppte BenRiach batch 11 som en del av de single cask släpp som börjat bli en av de årliga höjdpunkterna för whiskyälskare. Även Glendronach släpps i batcher med samma princip och trots att jag är en STOR FAN av Glendronach siktar jag själv på BenRiach batcherna i stället av två anledningar.

1. Priserna börjar ligga ganska högt för Glendronach släppen. De ökar procentuellt betydligt mer än BenRiach och börjar nå smärtgränsen för vad jag vill ge för en flaska whisky.

2. Variationen mellan Glendronachs single cask flaskor är inte lika stor som mellan BenRiachs flaskor. Då menar jag användandet av olika fat (bourbon, ny ek, olika sherrytyper och port) och rökt vs orökt malt i whiskyn gör ju att jag får fler upplevelser än endast fruktansvärt bra sherrylagrad whisky,

Av batch 11 köpte jag tre olika flaskor som alla höll enormt hög kvalitet. Nedan recenseras BenRiach 1996, orökt malt som lagras i 18 år, varav delvis på fat som innehållit PX sherry.
Doft
Massiv tung doft slår mot näsan, torkade katrinplommon, dadlar och fikon men också sötma i form av vaniljsocker och björnbärsmarmelad. Här finns dessutom ganska bra med torrt trä och en burk nyöppnad oljefärg vilket antyder att det finns en del aldehyder här och påminner om vissa japanska sherrylagrade whisky men även Kavalan med de karaktärerna.
Smak
Den anländer väldigt varmt och kryddigt i gommen, och ganska parfymerat. Efter några sekunder börjar den utvecklas mot mörkrostat kaffe, choklad och rostad mandel. De torkade frukterna framträder mer komplext i smaken än på doften och adderar även aprikoser och saftiga sultanrussin. Det finns även en del melass i smaken som ger associationer till härligt fatlagrad rom vilket också fortsätter in i avslutet.
Avslut
Avslutet är både sött och syrligt samtidigt och välbalanserat långt bak på tungan. Kryddorna kommer verkligen fram nu med kanel, muskot och svartpeppar och tävlar med övermogen banan, farinsocker och mörk kakao om uppmärksamheten. Sista andetaget på finishen påminner om mörk balsamvinäger innan den försvinner något för snabbt om man får önska något.

Beskrivning / Sammanfattning
Lämnas glaset tomt till dagen efter så är det verkligen kakao som dominerar i glaset. Det finns mängder med bra PX-fat som bidragit till otroligt bra whisky från syskondestilleriet Glendronach, holländska Millstone och Lagavulin destillers edition för att nämna en bråkdel av dessa. Detta är den enda BenRiach jag testat på PX-fat men passade väldigt bra. Faktiskt så bra att jag köpte en BenRiach PX-finish till, en 15-åring som legat på fat 9150. Om den ens är i närheten av denna är jag nöjd med det återstår att se.

(Poängintervall 88-92)

Cheers!
Var denna recensionen till någon hjälp? 
ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se