Benriach 2005 - Virgin Oak Het!
https://tastenote.se/media/reviews/photos/thumbnail/320x520c/1e/a0/6a/benriach20200520batch2011-1-1437311794.jpgWhisky
Distilleri
Benriach
Ursprungsland
Skottland
Region
Speyside
Whiskytyp
Single cask
Destillerad
2005
Buteljerad
2014
Fattyp
Ny ek
Fatnummer
3781
ABV (%)
58.7
Antal flaskor
294
Lagrade år
09
Övrigt om flaskan
batch 11
Vad besökare tyckte
1 tastenote
Poäng
86
Näsa
22
Smak
23
Avslut
21
Balans
20
Whisky
Tastenote titel
Ung rökig BenRiach med ålderdom och kvalitet.
Under 2014 släppte BenRiach batch 11 som en del av de single cask släpp som börjat bli en av de årliga höjdpunkterna för whiskyälskare. Även Glendronach släpps i batcher med samma princip och trots att jag är en STOR FAN av Glendronach siktar jag själv på BenRiach batcherna i stället av två anledningar.
1. Priserna börjar ligga ganska högt för Glendronach släppen. De ökar procentuellt betydligt mer än BenRiach och börjar nå smärtgränsen för vad jag vill ge för en flaska whisky.
2. Variationen mellan Glendronachs single cask flaskor är inte lika stor som mellan BenRiachs flaskor. Då menar jag användandet av olika fat (bourbon, ny ek, olika sherrytyper och port) och rökt vs orökt malt i whiskyn gör ju att jag får fler upplevelser än endast fruktansvärt bra sherrylagrad whisky,
Av batch 11 köpte jag tre olika flaskor som alla höll enormt hög kvalitet. Nedan recenseras BenRiach 2005, rökt malt som lagras på fat av ny ek under 9 år.
Under 2014 släppte BenRiach batch 11 som en del av de single cask släpp som börjat bli en av de årliga höjdpunkterna för whiskyälskare. Även Glendronach släpps i batcher med samma princip och trots att jag är en STOR FAN av Glendronach siktar jag själv på BenRiach batcherna i stället av två anledningar.
1. Priserna börjar ligga ganska högt för Glendronach släppen. De ökar procentuellt betydligt mer än BenRiach och börjar nå smärtgränsen för vad jag vill ge för en flaska whisky.
2. Variationen mellan Glendronachs single cask flaskor är inte lika stor som mellan BenRiachs flaskor. Då menar jag användandet av olika fat (bourbon, ny ek, olika sherrytyper och port) och rökt vs orökt malt i whiskyn gör ju att jag får fler upplevelser än endast fruktansvärt bra sherrylagrad whisky,
Av batch 11 köpte jag tre olika flaskor som alla höll enormt hög kvalitet. Nedan recenseras BenRiach 2005, rökt malt som lagras på fat av ny ek under 9 år.
Doft
Bittermandel och marsipan följs av torra träkryddor som muskot och en snäll rökighet. Det finns också toner av parfym eller odefinierat rakvatten (undrar om det är klassiska Lacoste med sina citrus toner?) och citron juice. Med vatten kommer det in en bukett med vårblommor och vaniljte samtidigt som torvröken intensifieras och blir saltare.
Smak
Den anländer kraftfullt och betydligt rökigare i gommen än vad doften antyder. Den utvecklas mot mer krämig malt, kryddor som muskot, kanel och chili. Röken får mer mineralinslag och sälta. Med vatten kommer citrus, beskt citronskal.
Avslut
i avslutet är röken ganska torr, kryddorna hänger kvar och med vatten kommer choklad kola, bitter kakao och havssalt fram. Också citrus från doft och smak framhävs när whiskyn späds lite.
Beskrivning / Sammanfattning
Den är väldigt kraftfull och smakrik och jag imponeras över hur välintegrerad den är trots sin ungdom. Vid blindtest hade jag förmodligen gissat på en ålder 12-15 år. Förmodligen väldigt bra fat som släppt mycket smaker åt whiskyn och kornspriten i sig ligger inte utanför fatbidraget som annars ofta är fallet i unga whisky.
(Poängintervall 85-88)
(Poängintervall 85-88)
Var denna recensionen till någon hjälp?