Tomatin 12 - Pedro Ximénez cask finish Het!
https://tastenote.se/media/reviews/photos/thumbnail/320x520c/65/86/98/tomatin2Bcuatro2Bpx-20-1437151131.pngWhisky
Distilleri
Tomatin
Ursprungsland
Skottland
Region
Highland
Whiskytyp
Single Malt
Destillerad
2002-01-15
Buteljerad
2014-08-20
Fattyp
- Amerikansk ek
- Sherry
Fatbeskrivning
Pedro Ximénez Finish
ABV (%)
46
Antal flaskor
1500
Lagrade år
12
Vad besökare tyckte
1 tastenote
Poäng
83
Näsa
22
Smak
22
Avslut
19
Balans
20
Whisky
Tastenote titel
Tomatin undersöker effekten av slutlagring på sherryfat. Nr 3 - Pedro Ximénez (PX) sherry.
Det har blivit allt mer populärt med sherryfatslagrad whisky på senare år med Glendronach i spetsen. Tätt efter följer klassiska destillerier som använder mycket sherryfat sedan en bra tid tillbaka såsom, Aberlour, Longmorn, Glenfarclas. Tomatin släppte förra året (aug 2014) en serie med fyra olika slutlagringar på sherryfat, All whisky är destillerad samma dag och lagrades i nio år på amerikanska ekfat. Därefter blandades whiskyn och överfördes till större sherry fat (butts). De fyra olika sherryfaten innehöll:.
1. Fino.
2. Manzanilla,
3. Oloroso
4. Pedro Ximénez
Nedan recenseras PX-sherry finishen.
Det har blivit allt mer populärt med sherryfatslagrad whisky på senare år med Glendronach i spetsen. Tätt efter följer klassiska destillerier som använder mycket sherryfat sedan en bra tid tillbaka såsom, Aberlour, Longmorn, Glenfarclas. Tomatin släppte förra året (aug 2014) en serie med fyra olika slutlagringar på sherryfat, All whisky är destillerad samma dag och lagrades i nio år på amerikanska ekfat. Därefter blandades whiskyn och överfördes till större sherry fat (butts). De fyra olika sherryfaten innehöll:.
1. Fino.
2. Manzanilla,
3. Oloroso
4. Pedro Ximénez
Nedan recenseras PX-sherry finishen.
Doft
Vaniljkola och torkade dadlar, fikon och plommon, söta toner av banan, lite övermogen banan faktiskt. Också farinsocker, svaga toner av kakao och Nescafé snabbkaffe. Kakao och viss söt fruktighet verkar komma från PX-fatet i detta fall, vilket inte känns igen i olorosofatet, åtminstone inte lika tydligt.
Smak
Vaniljsocker och lemoncurd kommer fram direkt när whiskyn anländer. Här kommer också samma kryddighet som i olorosofatet med kanel, kardemumma och nejlika. Här kommer också lite kryddpeppar tycker jag. Det är tydligare här än i olorosofatet. Tobak, läder och kaffe kommer också fram under tiden som whiskyn utvecklas på tungan. Även sältan framme och på sidorna av tungan är tydligare här precis som hos Fino- och Manzanilla varianterna.
Avslut
Den avslutar ganska kort men intensivt, svartpeppar och citron, sötman från doft och smak är inte lika tydlig i avslutet. Men med vatten tar sig avslutet något och plockar tillbaka lite farinsocker och kakaopulver men också ung kornsprit.
Beskrivning / Sammanfattning
Även denna känns yngre än 12 år men förövrigt är det bra med smaker och jag gillar innehållet och smakprofilen. Doft och smak är riktigt bra, avslutet är bra men håller inte riktigt samma klass som doft och smak. Oloroso-finishen är förmodligen den bästa i denna serie även om jag personligen gillar PX-lagrade whisky nästan bättre i vanliga fall. Men det där är väldigt svårt att generalisera och vid något tillfälle rankade jag PX högre än oloroso även hos Tomatin Cuatro. De måste drickas sida vid sida om man ska ha någon chans att känna nyanserna som sagt och har man möjligheten tycker det är en riktigt intressant resa att göra.
Jag gillar detta experimentet och jag gillar också Tomatin så detta var win-win för mig.
(Poängintervall 81-85)
Cheers!
Jag gillar detta experimentet och jag gillar också Tomatin så detta var win-win för mig.
(Poängintervall 81-85)
Cheers!
Var denna recensionen till någon hjälp?