Glenburgie 1995 Part Nan Angelen Het!

https://tastenote.se/media/reviews/photos/thumbnail/320x520c/24/18/a4/PNA-16-GLENBURGIE-1995-89-1436972085.jpg
 
86 (1)
0

Whisky

Distilleri
Glenburgie
Varumärke/Serie
Part nan Angelen
Oberoende buteljerare
Folke Andersson
Ursprungsland
Skottland
Region
Speyside
Whiskytyp
Single Malt
Destillerad
1995
Buteljerad
2015
Fattyp
Bourbon
Fatbeskrivning
Bourbon Cask
ABV (%)
46.2
Antal flaskor
1048
Lagrade år
19
Övrigt om flaskan
16th release in this serie

Vad besökare tyckte

1 tastenote

Poäng 
86
 
(Updated: juli 27, 2015)
Poäng 
 
86
Näsa 
 
22
Smak 
 
21
Avslut 
 
21
Balans 
 
22

Whisky

Tastenote titel
P.N.A. XVI 1995 är nummer 16 i Folkes Anderssons berömda P.N.A.-serie. Whiskyn är baserad på tre unika fat som hittats i ett litet och undanskymt destilleri i den nordligaste delen av Speyside-distriktet. Destilleriet finns inte kvar i samma tappning längre utan byggdes om under 2014. Något som gör P.N.A. XVI 1995 än mer exklusiv.

Med Folke Andersson som chefsblender gav Vin & Sprit AB mellan 1998-2005 ut ”Part Nan Angelen”-serien. Det hann bli hela 11 utgåvor av högkvalitativ whisky innan projektet lades ned. 2010 erhöll Magni Spirits AB (där Folke är delägare) rätten till namnet och en fortsättning av den bejublade serien blev möjlig. ”Part Nan Angelen” betyder ”Änglarnas andel” och syftar till de närmare två procent som försvinner för varje år whiskyn lagras i sitt fat.

Texten är hämtad från PhilipssonSöderberg
Doft
Bourbon tonerna är uppenbara och med den de typiska vaniljsöta, lätt gräsiga inslagen för detta destillat. Det är vanilj och honung i basen och på toppen lätt kryddiga toner av ingefära som blandar upp för att det inte skall bli för sött. Stor portion fruktighet och det är primärt ananas och persikor i sockerlag men även en släng av päron och skumbanan.
Någonstans långt inunder finner jag även en nätt ton av lakrits. En fruktig och medelfyllig doft med lätta gräsinslag, stor portion sötma och med en kryddig tvist…..gillas!
Smak
Lätt till medelfyllig kropp med en nätt oljig struktur och här hoppar ekens toner upp och den blir mer kryddig och lätt trä besk. Vaniljen ligger och stöttar upp tillsammans med ananas och päron men detta hade gärna fått ta lite mer plats då den blir något enkel i sin profil.
Avslut
Medellång med lätt kropp och vanilj i basen tillsammans med ananas, men det är eken som ligger i fronten och den blir lätt sträv. Klingar ut i en lätt vaniljsöt ekton med gräsiga inslag.
Beskrivning / Sammanfattning
Tycker att det var ett bra släpp på en bourbon lagrad Glenburgie och den presenterade det som förväntas av detta destillat i den tappningen men varken mer eller mindre.
Själv hade jag kanske önskat mer av allt och det hade varit mycket intressant med en högre % då jag i denna tror att detta skulle kunna bidra med lite mera spelrum, men den höll en bra nivå genom hela registret utan några större utsvävningar och kommer säkert att uppskattas av de som gillar en lättare whisky och i stil med Balblair.
Var denna recensionen till någon hjälp? 
ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se