Aultmore 12 Het!

https://tastenote.se/media/reviews/photos/thumbnail/320x520c/35/52/06/aulob12yov7-95-1424696508.jpg
 
86 (2)
0
aultmore-12.jpg

Whisky

Distilleri
Aultmore
Ursprungsland
Skottland
Region
Speyside
Whiskytyp
Single Malt
ABV (%)
46
Lagrade år
12
Nr. Systembolaget
85568

Vad besökare tyckte

2 tastenote

Poäng 
86
 
(Updated: september 14, 2016)
Poäng 
 
88
Näsa 
 
23
Smak 
 
21
Avslut 
 
22
Balans 
 
22

Whisky

Tastenote titel
Whiskyn är lagrad på Ex-Bourbon fat.
Naturlig färg och inte kylfiltrerad.
700 ml flaska öppnad 160715
Doft
En härligt frisk, fräsch, komplex doft av sommriga frukter
Malt, äpple, vanilj och kola dominerar
Smak
Sötma, peppar och grapefrukt. Toner av citrus och vanilj
Avslut
Avslutningen är lång och angenäm. Initialt på tungan en kraftig honungslik sötma tillsammans med peppar. En lätt bitter angenäm smak av grapefrukt tar sedan över en stund innan sötman kommer åter tillsammans med toner av vanilj och citrus
Beskrivning / Sammanfattning
En härligt komplex välbalanserad whisky i både doft och smak.
Frisk och fruktig. Kan vara den perfekta sommarwhiskyn men passar närsom.
Ett absolut måste iaf i min bar!
Var denna recensionen till någon hjälp? 
Poäng 
 
84
Näsa 
 
22
Smak 
 
22
Avslut 
 
20
Balans 
 
20

Whisky

Tastenote titel
Ytterligare ett imponerande och prisvärt Last Great Malts of Scotland (LGMS)-släpp från Bacardi-ägda John Dewar's & Sons.

Craigellachie 13 släpptes under förra hösten och blev en snabb succé i många maltkretsar på grund av sin komplexitet till ett mycket bra pris. Kusinen Aberfeldy 12 har funnits i flera år på systembolaget men bytte utseende under hösten inför LGMS kampanjen.

Aultmore kom sedan som nummer 3 i början av detta året och finns i upplagorna 12 år, 25 år (ohyggligt dyr) och en travel retail 21 åring. Aultmore brukar refereras till som en av de ovanligare single malts som finns och majoriteten av all produktion har hamnat i Dewar's 12 åriga blend under de år som destillerat varit verksamt. Och det har verkligen varit från och till sedan starten år 1896.

Jag har testat 12 åringen.
Doft
Mjuk vanilj, krämig, mineral, citrus och honung. Efter par minuter i glaset kommer persikor fram, vaniljkola och vingummi.
Smak
Den anländer något kallt, som lite mjuk vaniljglass nästan, men också muskot och ek i en märklig men faktiskt väl fungerande kombination. Vaniljen blir mer blommig under tiden den utvecklas på tungan och mer mineral framträder och balanserar träkryddorna. Ek och citrus kommer också fram, citrusen främst som grapefrukt och mild citron.
Avslut
Den avslutar så där lagom långt med vanilj, svartpeppar, bitter grapefrukt och trä. Till och med en liten hint av metall i slutet, inte lika kraftigt som Bunnahabhain brukar leverera men det finns där ändå.
Beskrivning / Sammanfattning
En härligt ljus, lite matt maltighet möter kristallklart maltsocker från kornet och klassisk honungsötma associerat med Speyside whiskies. Jag hade gärna testat 25 åringen också men hittar så mycket annat att lägga de tre till fyra tusenlapparna på. Men denna 12 åring för 479 kronor på systembolaget råder ingen tvekan om. Köpläge!
Var denna recensionen till någon hjälp? 
ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se