Glenlivet Glen Kerdon 1981 Het!

https://tastenote.se/media/reviews/photos/thumbnail/320x520c/6a/e7/36/SFW10-73-1-87-1416745531.jpg
 
87 (1)
0
Glenlivet_Glen_Kerdon_1981.jpg

Whisky

Distilleri
Glenlivet
Oberoende buteljerare
Glen Kerdon
Ursprungsland
Skottland
Region
Speyside
Whiskytyp
  • Cask Strength
  • Single cask
  • Single Malt
Destillerad
1981-11-05
Buteljerad
2012-11-23
Fattyp
  • Europeisk ek
  • Sherry
Fatbeskrivning
Oloroso sherry
Fatnummer
9469
ABV (%)
54.7
Antal flaskor
236
Lagrade år
31

Vad besökare tyckte

1 tastenote

Poäng 
87
 
(Updated: november 23, 2014)
Poäng 
 
87
Näsa 
 
20
Smak 
 
23
Avslut 
 
23
Balans 
 
21

Whisky

Tastenote titel
En whisky som kommer från ett fat som buteljerats av Glen Kerdon – en oberoende buteljerare främst för den kinesiska marknaden, men går att få tag på om man letar på rätt plats.
Doft
I början är denna spritig på samma sätt som en spritpenna, dessutom väldigt stängd i sin doft även fast den har vattnats ned och luftat i nästan en timme. Vad som bjuds är bittra apelsiner och salubrin, även lite söta klementiner, men väldigt sparsmakat. Långt bak i paletten kan man skymta en del tjockare, fylligare toner som mörk sirap, brända mandlar och anis. Allt detta får man inlindat i ett presentpapper gjord av massiv ek, både på gott och ont.

Kort sagt så upplever jag att det är starka sherryinfluenser, så pass starka att det gör det svårt att hitta de mer flyktiga dofterna.
Smak
Utan vatten: en del fatkaraktär, lite aska och creme bruleé, även något som får mig att tänka på wellpapp. Även ganska spritig och stängd i munnen.

Med vatten: Jämfört med doften så vill jag säga att det märks mycket mer när det vattnas ner lite grand. Nu öppnar den upp och är mer vaken än någonsin! De sötare tonerna från doften träder fram (klementiner och anis) och balanseras ut med det bittra. Munkänslan är intensivt fyllig och den höga alkoholhalten värmer och sprakar eldigt som chilipeppar på tungan.
Avslut
Lång. Den eldiga munkänslan försvinner gradvis och långsamt. Det kommer en trevlig smak i munnen av nytorkad tobak, kombinerat med ett återbesök av bittra sherrytoner (mer nertonade här med) i form av mörka vindruvor och russin. Även ekigheten finns kvar. Endast på gott den här gången.
Beskrivning / Sammanfattning
Det här skulle jag säga är en whisky för den som verkligen gillar starka sherryinfluenser. För min del så föredrar jag när den kryddar till min whisky, inte gör så att whiskyn blir till krydda, om man säger så. Speciellt när det kommer till Glenlivet, vars destillerikaraktär är helt underbar, i mitt tycke.
Var denna recensionen till någon hjälp? 
ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se