Port Charlotte PC 11 Het!

https://tastenote.se/media/reviews/photos/thumbnail/320x520c/7d/b6/37/pc11-1520-white-63-1389000397.jpg
 
88 (1)
0
port_charlotte_pc11.jpg

Whisky

Distilleri
Bruichladdich
Varumärke/Serie
Port Charlotte
Ursprungsland
Skottland
Region
Islay
Whiskytyp
  • Cask Strength
  • Single Malt
Fattyp
  • Amerikansk ek
  • Bourbon
  • Sherry
ABV (%)
59.8
Antal flaskor
12000
Lagrade år
11
Övrigt om flaskan
Seventh annual release

Vad besökare tyckte

1 tastenote

Poäng 
88
 
(Updated: mars 06, 2014)
Poäng 
 
88
Näsa 
 
23
Smak 
 
21
Avslut 
 
22
Balans 
 
22

Whisky

Tastenote titel
Port Charlotte PC11...utgåvan är den sjunde i serien och denna är exklusiv (fint skall det va med 12 000 flaskor...nja) för Tax Free och vissa regioner.
Det lustiga med denna utgåva är att den på något vis har "sluppit undan" i de sociala medier och att den enbart har varit ett rykte.
Vips så är den släppt och folk försöker nästan hinna ikapp om hur detta kunde ske.
Det man har kunnat konstatera, är att den har rusat otroligt i pris på auktionerna. Priser runt 300 Pund är inga konstigheter och detta för en flaska som precis släppts och kostar runt 145 Pund. Men visst, den är exklusiv i sin begränsade tillgänglighet på marknaden (och ordet exklusivitet lockar) och det är Port Charlotte PC serien som vi pratar om.
Doft
Den börjar söt och fruktig av sherry med en touch av bitter mandel. Den är "torvigt" medicinal och i bakgrunden skymtar även något som man ofta kan påträffa i just sherry lagringar, nämligen svavel. Här finns även russin, päron och aprikos. Den jordiga röken är snyggt integrerad i sherry sötman och man kan även antyda en blommig antydan av cream tvål al´a lavendel likt den känslan jag ibland får av Bowmore fast då en viol karaktär.
Smak
Börjar rund och söt men övergår snabbt i en explosiv smak av sälta, sherry och torv. Den är mer medicinal nu än i doft. Vi får även smak av mandel, russin. Smaken sluter upp och blir ganska tannin torr och sträv.
Avslut
Även här inledningsvis söt med den sträva känslan består. Något tunn i sin kropp med smak av kakao, bitter mandel och tjära. Svavel tonen som vi kände i doften återkommer och övergår sedermera i aska och denna ligger kvar länge, länge.
Beskrivning / Sammanfattning
Måste ändå säga att detta var en klart kul whisky att prova. Som alltid med komplexa whiskies behöver den en del tid i glaset för att alla delar skall gifta in sig med varandra. Det slog mig efter det att jag provat denna, att jag helt glömt av att prova med vatten, och det är ett tecken på att trots sin fenol halt på 40 ppm och en alkoholhalt på 59,8% inte var direkt problematiskt= Bra komponerad.
Var denna recensionen till någon hjälp? 
ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se