Recensionens detaljer
Poäng
86
Näsa
22
Smak
21
Avslut
21
Balans
22
Whisky
Tastenote titel
Text från leverantören:
The Macallan Edition No. 2 är en ny limiterad lansering i ”Edition”-serien där The Macallans besatthet av trä och experimenterande med ekfat ger sig till känna. Precis som med föregångaren (Edition No. 1) ligger fokus på att ge folk möjligheten att förstå och utforska hur whiskyn skapades. Alla komponenter som tillsammans skapar Edition No. 2 redovisas med total transparens. Från ekens härkomst till expertisen i hantverket, fatens smaksättning och storlek, samt i detta fall skaparnas distinkta personligheter, som tillsammans formar den unika karaktären hos Edition No. 2.
Hela sju noga utvalda fattyper, från fyra olika spanska bodegor, har fått bidra till att skapa denna mästerliga whisky. Spanien bär en viktig roll för karaktären då det inte bara är Roca-brödernas hem utan även den plats där tillverkningen och smaksättningen av faten sker. Tillverkarnas personligheter genomsyrar whiskyns profil och de fyra kännarna har själva handplockat sina fat från de fyra spanska bodegorna Vasyma, Diego Martin, Jose Miguel Martin och Tevasa. Specifik information om vem som valt vilket fat och hur de respektive bidrar till smaken, återfinns på förpackningen.
Då kör vi.....
The Macallan Edition No. 2 är en ny limiterad lansering i ”Edition”-serien där The Macallans besatthet av trä och experimenterande med ekfat ger sig till känna. Precis som med föregångaren (Edition No. 1) ligger fokus på att ge folk möjligheten att förstå och utforska hur whiskyn skapades. Alla komponenter som tillsammans skapar Edition No. 2 redovisas med total transparens. Från ekens härkomst till expertisen i hantverket, fatens smaksättning och storlek, samt i detta fall skaparnas distinkta personligheter, som tillsammans formar den unika karaktären hos Edition No. 2.
Hela sju noga utvalda fattyper, från fyra olika spanska bodegor, har fått bidra till att skapa denna mästerliga whisky. Spanien bär en viktig roll för karaktären då det inte bara är Roca-brödernas hem utan även den plats där tillverkningen och smaksättningen av faten sker. Tillverkarnas personligheter genomsyrar whiskyns profil och de fyra kännarna har själva handplockat sina fat från de fyra spanska bodegorna Vasyma, Diego Martin, Jose Miguel Martin och Tevasa. Specifik information om vem som valt vilket fat och hur de respektive bidrar till smaken, återfinns på förpackningen.
Då kör vi.....
Doft
Rund och söt ingress med lätt kryddiga inslag. Tydlig smörkola i basen ihop med ljung honung, sultan russin och stick av fikon. Sötman blandas upp med apelsin, mogen kiwi och mango som tillsammans med kokos, krydda från ingefära och svaga stick av färsk ek och kolad dito blir det ett bra djup i en finstämd doft palett.
Smak
Medelfyllig munkänsla med söt bas och de exotiska frukterna ökar i styrka liksom kryddan.
Peppar livar upp gommen ihop med mer tydlig ek närvaro. Mer grape betonad frukt än söta diton
och i basen ligger vanilj och honung och stöttar.
Peppar livar upp gommen ihop med mer tydlig ek närvaro. Mer grape betonad frukt än söta diton
och i basen ligger vanilj och honung och stöttar.
Avslut
Lång eftersmak med grape, citron och fortsatt ek närvaro och syrlighet från vindruvskärnor.
Ingefära och chili adderar en snygg hetta och det hela avslutas i apelsin, vanilj i en lätt gräddig ton.
Ingefära och chili adderar en snygg hetta och det hela avslutas i apelsin, vanilj i en lätt gräddig ton.
Beskrivning / Sammanfattning
En trevlig överraskning om jag får säga så. Finstämd ingress, ”livligare” närvaro i smak för att sedan ebba ut i en blandning av dem två. Hade önskat lite mer fyllighet i eftersmaken men detta är helt klart något jag kan återkomma till. Jag blir nyfiken på No 1…..
Var denna recensionen till någon hjälp?
Kommentarer
Ordna