Recensionens detaljer

 
Big Peat X-mas 2013
Whisky
Poäng 
 
82
Näsa 
 
18
Smak 
 
20
Avslut 
 
21
Balans 
 
23

Whisky

Tastenote titel
Sedan 2011 släpps årligen en fatstyrkeversion av Big Peat från Douglas Laing precis lagom till att julhandeln drar igång. Det som är konsekvent med samtliga släpp så långt är ett långt, rökigt, intensivt avslut som följs av ett alkoholstint nyp av ung kornsprit som precis brutit sig fri från övriga smaker när whiskyn rinner ner i svalget. Förövrigt finns en mycket underhållande variation om man har möjligheten att testa samtliga släpp sida vid sida.

Det första släppet var utan tvekan det bästa, därefter tappade den lite i mitt tycke och har sedan några år planat ut kvalitetsmässigt men är ändå en mycket intressant produkt som ses fram emot årligen. Priset har senast landat på en knappt 600 kronor vilket för anses vara rimligt för ung whisky med fatstyrka och bra ingående maltwhisky som Ardbeg, Caol Ila, Bowmore och Port Ellen. Och även om Douglas Laing idag är ägare av de flesta återstående Port Ellen faten i världen är det nog en försumbar del som blandats i Big Peat (med tanke på dess ungdomliga karaktär). Så med all ärlighet är det väl egentligen en blend med tre ingående maltwhisky och i de senaste släppen är jag personligen övertygad om att det framförallt är en hel del ung Caol Ila.

När man har möjligheten att jämföra dem sida vid sida några gånger är det såklart extra kul att undersöka och därför har jag tagit mig friheten att också referera till tidigare och senare släpp i smaknoterna. Man ska dock ha i åtanke att när man dricker fem stycken kraftfulla och rökiga whisky sida vid sida är det helt omöjligt att undvika att de interfererar med varandra. Smaker som man uppfattar då behöver inte framträda när man dricker dem enskilt.

Nedan testas tredje släppet, 2013
Doft
Kraftig torvrök igen (kraftigare än 2012), jämfört med 2011 och 2012 års släpp finns här en tydlig mejeriprodukts anknytning. Jag tänker mig rökt ost som man köpa hos de flesta osthandlare eller delikatess/charkuteridiskar rekommenderas starkt om ni inte testat, men vet inte riktigt hur jag ställer mig till den i en whisky. Intressant sammanfattar nog det bra. Här finns dessutom en tilltalande syrlighet, gräddfil? Frukostflingor och återigen ung kornsprit (new make).
Smak
Den anländer med bitter syrlighet, kornsprit och något syrlig rök. Smakerna är väldigt beständiga och jämna om man kan uttrycka sig så (steady arrival) och det innebär att det inte händer så mycket när den utvecklas i gommen. Visst, här finns en påtagligt kittlande citronsyraton långt fram på tungan som jag fullständigt älskar. Jag hittar samma sak i vissa andra rökiga whisky (kan nämna Laphroaig 10 årig CS batch 7 som ett utomordentligt exempel på detta). Med vatten kommer det fram mer citronpeppar och den unga spriten blir något mer uppenbar men den hålls ihop och sönderfaller inte som 2012 års släpp vilket är ett plus.
Avslut
Avslutet handlar om rökig citron, lite grillad och svart citron som även fanns i 2012 års version, vaniljen hänger med precis som det bittra citronskalet. Torvröken känns som om den vill stanna för alltid och såklart också den unga kornspriten.
Beskrivning / Sammanfattning
Doften är kanske inte i klass med de övriga släppen (fram till 2105), och det beror framförallt på min eget tyckande. Trots att mejeriprodukter i whiskydoften är något off-putting i min värld måste jag ändå säga att den är otroligt intressant. Och skulle jag köpa en hel flaska av någon av dessa fem x-mas släpp så är det definitivt denna jag skulle satsa på. Den finns fortfarande att få tag på via webben och jag överväger det faktiskt allvarligt eftersom den är det absolut intressantaste av släppen. Men det finns så mycket bra whisky att köpa som ligger högre i prioriteringslistan just nu så jag får se om den finns kvar lite längre fram.

Poängintervall 81-84
Var denna recensionen till någon hjälp? 

Kommentarer

 
 
Ordna 
 
 
 
 
ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se