Recensionens detaljer
Poäng
90
Näsa
22
Smak
23
Avslut
23
Balans
22
Whisky
Tastenote titel
Springbank Local Barley, 16 år, 1999, 54,3%, släpps i Sverige i slutet av sommaren 2016
9000 flaskor släpptes
Springbank släppte för många år sedan en serie med namnet Local Barley men upphörde 2001 med dessa. Springbank involverar lokalbefolkningen i stor grad som arbetsgivare, istället för att maximera produktion av whisky med optimering av utrustning jobbar de väldigt hantverksmässigt med mycket människor i sin produktion. Egentligen allt från golvmältning av korn till sätta etiketter på flaskorna. Med Local barley involverar de även bönderna runt destilleriet för råvaror. Kornet i just denna buteljering kommer från ”Low Machrimore farm” på södra Kintyre halvön.
9000 flaskor släpptes
Springbank släppte för många år sedan en serie med namnet Local Barley men upphörde 2001 med dessa. Springbank involverar lokalbefolkningen i stor grad som arbetsgivare, istället för att maximera produktion av whisky med optimering av utrustning jobbar de väldigt hantverksmässigt med mycket människor i sin produktion. Egentligen allt från golvmältning av korn till sätta etiketter på flaskorna. Med Local barley involverar de även bönderna runt destilleriet för råvaror. Kornet i just denna buteljering kommer från ”Low Machrimore farm” på södra Kintyre halvön.
Doft
Detta släpp är det första av fem nya Local Barley och denna 16-åring ska vara den äldsta som jag förstår det. Därefter kommer allt yngre upplagor, det ryktas från en ganska säker källa (whiskykollegan och vännen David T) att Sverige fått ganska bra tilldelning av denna buteljering. Men vi får vänta till efter sommaren. I brittiska webbutiker sålde den slut snabbare än jag hann med men det kommer en ny chans som sagt.
Smak
Salta kex, Marie kex med tydliga mineraltoner, försiktig torvrök tittar fram innan näsan träffas av en frukostflinge-battle, Cornflakes möter Rice Krispis (resultat oavgjort). Här finns också jordig örtighet i bakgrunden, timjan och korianderfrön.
Avslut
Wow! Det här är en rik och fyllig malt som träffar munnen när den anländer med intensitet och kraft. Vitpeppar och torvrök. Om torvröken var försiktig i doften är den desto kraftigare här. En härlig salt torvrök a’ la Springbank/Longrow. En mer uttalad kryddighet kommer när den utvecklas på tungan några sekunder. Jag rullar runt den i munnen, coatar gummen, kryddpeppar, vitpeppar och muskotnöt. Den salta mineralröken ökar i intensitet och backas upp av frukostflingorna, vitt bröd, citron, både lite bittert skal och söt citronkola, Werthers original och Brülee pudding med karamellsås finns också med.
Beskrivning / Sammanfattning
Jag älskar verkligen Springbank, det är mitt absoluta favoritmärke (om man nu kan ha det) med otroligt välgjord whisky och en fantastisk syn på hur man involverar närbefolkningen i sin produktion för att motverka arbetslöshet. De är också involverade i att sponsra sina närliggande skolor i olika projekt och jag verkligen älskar hela det tänket. Det ryktas då att denna buteljering kommer till Sverige i slutet av sommaren, augustii eller september misstänker jag, priset lär väl hamna kring 1500-1600 kronor (ren spekulation). Kommer jag då att hänga på systembolagets sida för att försöka komma åt en butelj? Det kan jag lova! Detta vill jag inte missa.
Poängintervall 88-92.
Poängintervall 88-92.
Var denna recensionen till någon hjälp?
Kommentarer
Ordna