Recensionens detaljer

 
Laphroaig PX Cask
Whisky
Poäng 
 
86
Näsa 
 
22
Smak 
 
21
Avslut 
 
21
Balans 
 
22

Whisky

Tastenote titel
För lite mer än en månad sedan testade jag och skrev om Laphroaig Brodir, en tax free utgåva lagrad på fd. portvinsfat. Den NAS buteljeringen imponerade en hel på mig, med välbalanserade dofter/smaker av bl.a havssalt torvrök och riktigt god fruktsötma.

Nu är det dags att ta sig an PX Cask, även den en NAS utgåva som säljs i tax free butiker.
PX är först lagrad i fd. bourbonfat, sedan i betydligt mindre Quarter Casks och slutligen i fd. Pedro Ximenez sherryfat. Whiskyn är inte färgad eller kylfiltrerad och buteljerad vid 48%.
Doft
Mmm. Laphroaigs karakteristiska doft av plåster är det första jag känner, en mjuk och tilltalade variant i denna buteljering. Sedan kommer en riktigt trevlig sherrysötma glidande tillsammans med honung, vanilj, ett nötigt inslag, röda bär och laktris. Jag hittar även inslag av havssälta, läder, tobak och malt. En mjuk men ändå kraftfull doftpalett.
Smak
En fint komponerad kryddpåse där mumsig peppar placerar sig på läpparna inleder. Sedan kraftfulla toner av härlig torvrök och saltstänk. God malt presenterar sig ihop med röda bär, kanel och fruktig sherrysötma. Jag föredrar allt som oftast att ha i ett par droppar vatten, men inte i denna. Jag har testat och whiskyn tappar i kraftfullhet och blir för mesig helt enkelt.
Avslut
Ett värmande och litet torrt, medellångt avslut där den goda malten stannar kvar i munnen tillsammans med kryddig ek och sherryfrukt. Även inslag av peppar, havssälta och brinnande torvrök stannar kvar.
Beskrivning / Sammanfattning
Jag är svag för torvrökig whisky som lagrats på portvins eller PX fat och Laphroaig har fått till en riktigt lyckad buteljering med PX Cask Triple Matured. Det är mjukt och häftigt kraftfullt på samma gång, med fin balans och komplexitet. Brodir imponerade på mig och det gör som ni säkert förstår även PX Cask. Jag kan inte säga att den ena är bättre än den andra, jag vill ha bägge två i min samling. Några uns mer fyllighet och oljighet hade dock inte skadat, men det här är bra och försvinnande gott som det är. Imponerande hantverk Laphroaig!
Var denna recensionen till någon hjälp? 

Kommentarer

2 Resultat - Visar 1 - 2  
 
Ordna 
 
Magnus Hillman Skrivet av Magnus Hillman
oktober 30, 2015
Senast uppdaterad:
oktober 30, 2015
Jag vill också ha båda i min samling. Härliga notes Stefan!
Rolle Skrivet av Rolle
oktober 31, 2015
Tror jag får ta och prova denna igen. Provade när den kom första gången och då tyckte jag att PX delen inte var intrigread i whiskyn och låg mest som ett saftig hinna. Verkar som om den har satt sig bättre
2 Resultat - Visar 1 - 2  
 
 
ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se