Recensionens detaljer
Poäng
90
Näsa
24
Smak
23
Avslut
21
Balans
22
Whisky
Tastenote titel
16-årig BenRiach med slutlagring på vinfat.
Under 2014 släppte BenRiach batch 11 som en del av de single cask släpp som börjat bli en av de årliga höjdpunkterna för whiskyälskare. Även Glendronach släpps i batcher med samma princip och trots att jag är en STOR FAN av Glendronach siktar jag själv på BenRiach batcherna i stället av två anledningar.
1. Priserna börjar ligga ganska högt för Glendronach släppen. De ökar procentuellt betydligt mer än BenRiach och börjar nå smärtgränsen för vad jag vill ge för en flaska whisky.
2. Variationen mellan Glendronachs single cask flaskor är inte lika stor som mellan BenRiachs flaskor. Då menar jag användandet av olika fat (bourbon, ny ek, olika sherrytyper och port) och rökt vs orökt malt i whiskyn gör ju att jag får fler upplevelser än endast fruktansvärt bra sherrylagrad whisky,
Av batch 11 köpte jag tre olika flaskor som alla höll enormt hög kvalitet. Nedan recenseras BenRiach 1997, orökt malt som lagras i 16 år, varav delvis på fat som innehållit marsalavin från Sicilien.
Under 2014 släppte BenRiach batch 11 som en del av de single cask släpp som börjat bli en av de årliga höjdpunkterna för whiskyälskare. Även Glendronach släpps i batcher med samma princip och trots att jag är en STOR FAN av Glendronach siktar jag själv på BenRiach batcherna i stället av två anledningar.
1. Priserna börjar ligga ganska högt för Glendronach släppen. De ökar procentuellt betydligt mer än BenRiach och börjar nå smärtgränsen för vad jag vill ge för en flaska whisky.
2. Variationen mellan Glendronachs single cask flaskor är inte lika stor som mellan BenRiachs flaskor. Då menar jag användandet av olika fat (bourbon, ny ek, olika sherrytyper och port) och rökt vs orökt malt i whiskyn gör ju att jag får fler upplevelser än endast fruktansvärt bra sherrylagrad whisky,
Av batch 11 köpte jag tre olika flaskor som alla höll enormt hög kvalitet. Nedan recenseras BenRiach 1997, orökt malt som lagras i 16 år, varav delvis på fat som innehållit marsalavin från Sicilien.
Doft
Mycket frukter i doften, både färska persikor och mandariner men också torkade aprikoser och sultanrussin. Apelsinskal kommer också fram med glaset några centimeter från näsan tillsammans med lite torr ek, vanilj, toffee och farinsocker. Med vatten kommer mer vaniljsocker och toffee-kola.
Smak
Den anländer på tungan med härligt fruktsocker och peppar, den utvecklas efter några sekunder mot söt apelsin men också bitter grapefrukt, aromatisk kryddpeppar, marsipan och gula bassets' vingummi. Som lager på lager kastas smaker in och associeras i olika kombinationer. Med vatten i framträder även tydligt kaffe långt bak i gommen och fortsätter in i finishen..
Avslut
Smaksensationen från gommen fortsätter in i finishen med sötma och beska som gemensam bärare för alltihop. Kaffe och frukter tävlar mot farinsocker och lite bränt socker eller till och med sockervadd finns med och lyfts upp till en inte alltför sötsliskig upplevelse med kryddpeppar och svartpeppar. Ett väldigt välbalanserad och genomtänkt avslut som jag lite tyst applåderar whiskyn för (så att de som sitter runt omkring inte tycker att jag är helt tokig). .
Beskrivning / Sammanfattning
Billy Walker som är Master blender på BenRiach går från klarhet till klarhet i mina ögon med fantastiska släpp av både BenRiach och Glendronach (och säkerligen också Glenglassaugh som jag ännu inte testat). Med denna whiskyn fick jag verkligen upp ögonen för marsala finish, vet att Springbank har en som säkerligen inte är så lätt att få tag i längre. Hatar mig själv för att ha haft den i varukorgen för ett år sedan i en Holländsk webbutik till ett högst rimligt pris, för att byta ut den mot en annan whisky (sherrylagrad Glenrothes från Adelphi). WHY??? (ansiktet från tavlan skriet syns i denna rad). Även Glendronach har släppt whisky med marsalafinish som snabbt tog slut. Faten var säkerligen inköpta samtidigt som detta.
Men det går fler tåg och jag rekommenderar er varmt att testa fatlagring på marsala. Tipsa gärna om andra marsala-lagrade whisky i kommentarsfältet nedan.
(Poängintervall 88-91)
Cheers!
Men det går fler tåg och jag rekommenderar er varmt att testa fatlagring på marsala. Tipsa gärna om andra marsala-lagrade whisky i kommentarsfältet nedan.
(Poängintervall 88-91)
Cheers!
Var denna recensionen till någon hjälp?
Kommentarer
Ordna