Recensionens detaljer
Poäng
79
Näsa
20
Smak
20
Avslut
19
Balans
20
Whisky
Tastenote titel
Precis som Laphroaig, firar i år även Islay grannen Ardbeg 200-års jubileum och kommer också att släppa flera begränsade utgåvor under 2015. Men där Laphroaig inlett året med en 15-åring kommer Ardbeg med en......NAS. Hm. Men OK. NAS utgåvor kan faktiskt vara bra, det har Ardbeg tidigare bevisat med bl.a Uigeadail som undertecknad gillar en hel del.
Perpetuum består enligt Ardbeg av en blandning av äldre och yngre whisky. Single malten har lagrats i fd bourbon och sherryfat och buteljerats vid 47,4% alkoholstyrka.
Perpetuum är glädjande nog vare sig kylfiltrerad eller färgad med sockerkulör - E150.
Ardbeg släppte tidigare i år en sk "Distillery edition" av Perpetuum. En utgåva på 49.2% alkoholstyrka som bara fanns att köpa på destilleriet under Feis Ile 2015 festligheterna.
Jag testar dock den utgåva som släpptes worldwide och som hamnade på Systembolaget.
Perpetuum består enligt Ardbeg av en blandning av äldre och yngre whisky. Single malten har lagrats i fd bourbon och sherryfat och buteljerats vid 47,4% alkoholstyrka.
Perpetuum är glädjande nog vare sig kylfiltrerad eller färgad med sockerkulör - E150.
Ardbeg släppte tidigare i år en sk "Distillery edition" av Perpetuum. En utgåva på 49.2% alkoholstyrka som bara fanns att köpa på destilleriet under Feis Ile 2015 festligheterna.
Jag testar dock den utgåva som släpptes worldwide och som hamnade på Systembolaget.
Doft
En lätt fruktig sötma som av banan, päron, rött äpple och en citruston är det första jag registrerar. Dom traditionella Ardbegdofterna av havssälta och torvrök finns naturligtvis även i Perpetuum tillsammans med vanilj och choklad. Överlag bjuds vi på en betydligt lättare och mer diskret doftpalett jämfört med Uigeadail.
Smak
En rejäl portion havssälta når min tunga först, sedan torvrök, aska och kryddor inkl kanel och chilipeppar. Jag känner även viss fruktighet av päron, banan och rött äpple, men havssältan tar snabbt över. Vidare tittar torra ektoner fram tillsammans med en chokladig ton och en inslag av plåster. Men var är fylligheten, rundheten och krämigheten? Det känns som att whiskyn är rejält ung och ger ett tunt och litet stickigt intryck. Några droppar vatten och tid i glaset (minst 35 min) mjukar dock upp dofter och smaker en del.
Avslut
Ett torrt och ganska kort avslut innehållande sälta, ektoner, citrus, aska och kryddor inkl chilipeppar som känns på läpparna. Ektonerna dröjer sig dock kvar längre.
Beskrivning / Sammanfattning
Perpetuum är en svårbedömd rackare. Visst innehåller den typiska Ardbegkvaliteter som tex. havssälta, torvrök och fruktighet tillsammans med charkuterier. Men såsen är alldeles för tunn för min del. Fundamentet, dvs fyllighet/rundhet och krämighet ingår knappt. Jag saknar även djup i både doft och smakpaletterna, det blir lite väl platt. Nåväl. Det kanske är så att Ardbeg har velat ta fram en lättdrucken sommarwhisky, eller bara en annorlunda utgåva?
Angående betyget. Jag tänkte först ge Perpetuum 82 eller 83 poäng, men det betyder enligt Tastenotes 100-poängsskala "81-85. En välgjord whisky med personlighet och kvalitet över genomsnittet" och det anser jag inte att den förtjänar. Alltså får den ett pinnhål lägre betyg; "76-80. En enkel men välgjord whisky, dock utan djup, koncentration och personlighet".
Angående betyget. Jag tänkte först ge Perpetuum 82 eller 83 poäng, men det betyder enligt Tastenotes 100-poängsskala "81-85. En välgjord whisky med personlighet och kvalitet över genomsnittet" och det anser jag inte att den förtjänar. Alltså får den ett pinnhål lägre betyg; "76-80. En enkel men välgjord whisky, dock utan djup, koncentration och personlighet".
Var denna recensionen till någon hjälp?
Kommentarer
2 Resultat - Visar 1 - 2
Ordna
2 Resultat - Visar 1 - 2
juli 03, 2015
Skrivet av Stefan PN
juli 04, 2015