Svenska whiskynyheter

Här kan ni läsa alla de viktigaste nyheterna från Sverige! Vill ni att er blogg/webbsida skall listas här? Ta kontakt med oss!

Styrkan, del VII (avnjutning)

När whiskyn väl är buteljerad så håller den en styrka om som lägst 40 % och i praktiken som mest kring 65 % (då för cask strength där faten fyllts vid full styrka). Skillnaderna mellan dessa båda typer av whisky, när de kommer i ett glas, är avsevärda. Orsakerna till detta har behandlats i de tidigare inläggen i denna miniserie om styrkans betydelse. Men när whiskyn väl är i flaskan så har tillverkaren eller buteljeraren gjort sitt och produkten har vissa kvaliteter, karaktärer och potential.

Vad kan då du som konsument göra åt saken? Jo, du har själv en unik...

Läs mer http://www.smogenwhisky.se/2013/10/styrkan-del-vii-avnjutning/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=styrkan-del-vii-avnjutning

Whiskybloggen: Ännu en Craftmen’s Tour at Bowmore

imageVi lämnade Port Ellen och checkade in på Lambeth House i Bowmore. Snabbt tog vi oss ner till destilleriet för arr reka lite vad som fanns i shopen. Sedan bort till Duffies bar för en ”half pint”

Ute hamnen var det riktigt lågvatten. Blir nog lite mera i eftermiddag av ett annat sorts vatten som ger lite högre vågor –  ljudvågor

Vi var borta på destilleriet och beställde att få tapp en gemen whisky direkt från fatet. När vi kom tillbaka och det var dags får vår Craftmen’s Tour hade man dukat fint och en sample av denwhiskt vi skulle...

Läs mer http://maltytowers.se/2013/10/02/whiskybloggen-annu-en-craftmens-tour-at-bowmore/

Glenlossie 1988 - Samaroli Coilltean Harmony 45%

Glenlossie 1988 SamaroliFrån den italienska buteljeraren Samaroli har vi här en 19-årig speysidewhisky från Glenlossie Distillery, som buteljerades år 2007 efter 19 på fat nr 1953. Huvuddelen av destilleriets produktion är avsedd för blending-industrin, men då och då dyker den upp via oberoende buteljerare. Den har även förekommit som 10-åring i ägaren Diageos serie Flora & Fauna.

Doft: Först av allt bjuds här på flädersaft och kokosflingor. Den för speysidewhiskyn ganska typiska gräsigheten finns här, samt frisk citrus. Jag tänker även på sockerkakssmet och mandelkubb. På toppen av detta ligger en klick vaniljsås. Det är fint avstämt, men kanske en aning slätstruket,...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/whiskyblogg/~3/6XOAOpIahss/615-glenlossie-1988-samaroli-coilltean-harmony-45

Whiskybloggen: Ardbeg genom årtionden

imageDet blev lunch på The Kiln Café även idag. Sedan vidtog en guidning genom Ardbegs Destilleri och deras process. Efter rundvandringen vidtog vår provning. Heather Lesley var vår provningsledare och det var hög stämning i det lilla utrymmet där vi var. Det var en fantastisk provning. Uppställningen var följande 1974 28 Y.O. 40,1% 1975 38 Y.O. 51% 1989 24 Y.O. 52,7% 1994 19 Y.O. 54,3 % 2003 10 Y.O. 56,5% Att få förmånen att smaka en Ardbeg som är 38 år är få förunnat. Det var min absoluta favorit. M ånga hade den 24 åriga whiskyn som favorit Att gå...

Läs mer http://maltytowers.se/2013/10/01/whiskybloggen-ardbeg-genom-artionden/

Whiskybloggen: Lagerhusprovning på Lagavulin

imageDags för en höjdardag på vår resa.

Iain McArthur är en profil på destilleriet. Vi var tidigt ute. Vi tänkte sitta i rummet bakom butiken och prata lite Jag hann växla några ord med Iain när vi kom dit.
Vi blev erbjudna en 18-årig Jazz Festival. Alla himlade med ögonen och ropade ”Denna ska vi ha”. Det är hög moral i gruppen redan på morgonen.
Vi blev erbjudna en 18 årig Jazz Festival omedelbart när vi anlände till destilleriet .

Här kommer uppställningen av Lagavulin denna förmiddag.
9 Y.O 58%
11 Y.O. 56%
15 Y.O. 56,4 % Sherry Cask
31...

Läs mer http://maltytowers.se/2013/10/01/whiskybloggen-lagerhusprovning-pa-lagavulin-2/

Whiskyprovningar med Hellyers Road från Australien

Missa inte dessa unika provningar när det australiensiska destilleriet  Hellyers Road  för första gången besöker Sverige. Hellyers Road är Australiens största tillverkare av single malt. Den första batchen sipprade ur pannorna på detta tasmanska destilleri 1999. Provningen hålls på engelska under ledning av Stewart Ferguson och innehåller fyra whiskies: Hellyers Road Original, 10 Years Old, Pinot Noir och Peated.

Whiskyprovningar med Hellyers Road från AustralienTorsdagen den 10 oktober kl 19.00 på  The Green Lion Inn  i Malmö.
Anmälan sker via telefon 040-97 63 63 eller via mejl:  info@greenlion.se .
Pris: 169 kr.
OBS! Begränsat antal platser!

Whiskyprovningar med Hellyers Road från AustralienFredagen den 11 oktober kl 19.00 på  Bishops Marina...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2013/10/01/whiskyprovningar-med-hellyers-road-fran-australien/

Meet and greet med Tomatin

Öl- och whiskymässan går in på sin andra vecka efter en succéhelg där flera spännande nyheter har funnits att prova och seminarierna varit fulltecknade.

Men det är inte slut än, långt ifrån. För nu kommer fler celebra besök och håller Master Classes, fördjupande föreläsningar.
En av dem är Graham Eunson, Tomatin Distillery Manager, som under två föreläsningar samt ett meet and greet ger whiskyälskare chansen att få en inblick i Tomatins whiskyhantverk, en spännande destillerihistoria och en provsmakning av Eunsons personligt utvalda whiskysorter.

Under fredagen den 4 oktober har han sitt Meet & Greet på Bishops Arms Gamla Stan där...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/73QxjitqyEk/

Whiskybloggen: Laphroaig först ut

imageNär mina medresenärer tog en promenad från Ardbeg till Laphroaig körde jag i förväg till destilleriet. Eftersom jag är medlem i ”Friends of Laphroaig” äger jag en liten bit land här på Islay som jag hyr ut till destilleriet. för det får jag en dram i årshyra

Gästvänligheten är påtaglig även här hos Laphroaig. Vi erbjöds förstås att prova några sorter innan vår ”Flavour Tasting”.  Vi provade Triple Wood och 18 år.

Ronneby Whisky Sällskaps Andreas Engelmartin träffade vi här. Alltid lika roligt när man träffar likasinnade whiskyälskare från vår närhet i Sverige.

imageProvningen leddes av Jennie Husthwaite.. Hon ledde...

Läs mer http://maltytowers.se/2013/09/30/whiskybloggen-laphroaig-forst-ut/

Whiskybloggen: Ardbeg Kiln Cafe

imageLite gnäll från ”The Major”  ”-nu har vi rest i 3 dagars och inte ett destilleri har vi besökt” . Han har hemlängtan och hälsar till sonen Gustav. Ja idag är det måndag och destillerierna har öppet. Först tog jag ut grabbarna på lite kultur. Claggain Bay och Kildalton cross. Därefter kände jag mig tvingad och åka ner till Ardbeg så att dom fick sig morgonens första dram. Två Uigeadail och en Blasda. Som chaufför blev det kaffe. Det kommer ju viktigare saker i eftermiddag. Som vanligt är personalen på Ardbeg hjärtliga och gästvänliga. Maten håller högsta klass på Ardbeg’s...

Läs mer http://maltytowers.se/2013/09/30/whiskybloggen-ardbeg-kilncafe/

Sverige först: ofiltrerad Urquell på fat

Nu behöver man inte längre resa ända till Plzen för att få avnjuta riktigt fin pilsner, för i oktober börjar Pilsner Urquell förse svenska krogar med ofiltrerad öl på fat.

– Ölintresset har vuxit ofantligt i Sverige, så det var självklart att startskottet för detta skulle ske här, säger Rickard Svensson, marknadschef på SABMiller.

Pilsner Urquell har ända sedan starten strävat efter att både smak och kvalitet ska vara bästa möjliga, inte bara i närheten av bryggeriet, utan var den än serveras i världen. Nu i oktober, när pilsner fyller 171 år, kommer dessutom flera krogar i Sverige börja servera...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/T1N378EkFs4/

Whiskybloggen: Landstigning på Islay

På lördagen så lämnade tåget Emmaboda Centralstation för att vi ska kunna ta oss till den lilla ön Islay på Skottlands västkust. Jag har blivit trackad och pikad att komma i tid till avgången. Orsaken varför, kan ni läsa på Islay-resan 2010. Ni kan förhoppningsvis följa oss här på bloggen. Våra provningar och alla andra äventyr vi kommer råka ut för.

Vi kom iväg från Emmaboda utan marlörer. Det tog inte länge innan Bruno ”Basil” Hansen hällde upp en Aberlour Bunna. Väl i Köpenhamn flöt allt lätt igenom alla kontroller. En Ardbeg Ten fick vi prova i taxfree innan vi...

Läs mer http://maltytowers.se/2013/09/29/whiskybloggen-landstigning-pa-islay/

Mer muskelbygge på Sigtuna Brygghus

Som namnet indikerar handlar det om en öl med extra allt, inklusive sköna toner från Bourbonfat.

– Ekfat är ett levande material som andas vilket skapar ett antal reaktioner. Lagringen gav därför smak till ölet från både whiskeyn och den naturliga vaniljsmaken i ekfaten. Vidare ökade alkoholhalten rejält i vår Imperial Stout från resterna av spriten som fanns kvar i trät, säger Emil Lindén om den nya brygden.

Faten som ölen legat på kommer från whiskeydestilleriet Blanton’s som grundades i Kentucky i USA för snart 30 år sedan. All deras whiskey är singel barrel vilket innebär att den inte blandas...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/T6S2ICZEJ0M/

Sherrylagrad whiskys storhet

Det spelar ingen roll vilken destilleridirektör man frågar om vilken som är den bästa whiskyn i hans eller hennes lagerhus. Varenda en, menar man på Nigab, kommer att peka på ett gammalt sherryfat och bedyra sin sherrylagrade whiskys storhet. Att GlenDronach nu genom sin svenska importör släpper åtta nya singelfat gör ju inte saken sämre.

glendronach_sherryDe åtta fat som master Blender Billy Walker har valt ut är mellan 10 och 42 år. Faten har från början innehållit de kanske mest prestigefyllda sherrytyperna, pedro ximenes och oloroso. Av de åtta faten är några klassiska sherrybutts, cirka 480 liter, övriga är sherry-puncheons,...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/3uHZDhuwZoU/

Smygläs Allt om Whisky på mässan

Även Allt om Whisky finns – naturligtvis – på plats. Kom gärna förbi monter 51 och träffa redaktionen, eller delar av den. Här erbjuds också gratis smygläsning av det senaste numret som bland annat handlar om Ardbeg, Englands sanna whiskypionjärer och Mackmyras uppmärksammade rökwhisky.

sthlmbeer_web_logoSamtidigt kommer David Mortimer Hawkins, uppskattad medarbetare i Allt om Whisky, att vara där och presentera sin nya fotbollskokbok, 2×45, 45 matcher och 45 matchande matrecept, skriven tillsammans med fotbollsprofilerna Sladjan Osmanagic och Riki Simic.

När ni väl är på plats kan vi på redaktionen alltid rekommendera flera spännande seminarier. Varför inte bevista Highland Parks Masterclass...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/maj8xxF7qpE/

Cognacskollektion i miniformat

Cognacshuset Tesseron grundades 1905 av Abel Tesseron, det drivs av tredje generationen i form av far och son Alfred och Gerard, men fjärde generationen, Melanie, är också sedan 2005 involverad i företaget. De har två egendomar, Boneuil i Grande Champagne och Saint-Surban i Petite Champagne.

Från odlingarna där byggde Abel långsamt upp lager av eaux-de-vie som nu idag är mycket omfattande och ligger i en krypta från elvahundratalet. Tesserons eaux-de-vie var redan från början eftertraktad av större cognacsproducenterna och under hela 1900-talet var de viktiga underleverantörer till XO blends.

Cognacskollektion i miniformat

Idag ökar efterfrågan ständigt och de har lanserat sin cognac under...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/6Ur0n7Zvqmw/

Bryggarevolution i bokform

Ölindustrin i Sverige skördar historiska framgångar och sällan har väl intresset bland allmänheten varit så stort för märkliga brygder som i presens. Men så har det långt ifrån alltid varit. Under femtio- och sextiotalet dog det ena småbryggeriet efter det andra. Stordrift och likriktighet ersatte småskalighet och mångfald. Trist, urvattnad och smaklös öl blev resultatet.

Bryggarevolution i bokformMen det är nu ett tag sedan en handfull bryggerier och likaledes en handfull ölmärken dominerade den svenska ölscenen. Den svenska bryggkulturen har vaknat till liv och det rejält. Gamla bryggerilokaler dammas av, nya byggs. Och ny spännande öl bryggs. Entusiastiska ölbloggare pratar om att...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/u_njMj5e1wI/

ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se