Svenska whiskynyheter

Här kan ni läsa alla de viktigaste nyheterna från Sverige! Vill ni att er blogg/webbsida skall listas här? Ta kontakt med oss!

Ett par 40+ från Speyside

Inte är det ofta, men ibland händer det: man begåvas med goda kamrater som skänker generöst tilltagna prov på riktigt gammal whisky som dessutom överlevt tidens obönhörliga tand:

Tomintoul 42 yo (1969-2012; 42,4 %)

Ljusa men djupa fruktiga toner av koncentrerade äpplen, banan, ananas och gurka, med ingefära och lite vanilj från eken (21). Smak med lätt anslag på torkad frukt, gräddkola, diskret ek och en doftning av torkad ingefära (22). Eftersmaken har tydligare kryddighet med främst ingefära, men också varma ektoner med inslag av fruktighet (20). Diskret och välpolerad, med visst djup; ”koncentrerade torkade äpplen med ingefära” (21). Totalbetyg:...

Läs mer http://www.smogenwhisky.se/2014/02/ett-par-40-fran-speyside/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=ett-par-40-fran-speyside

Angostura Cask Collection – bourbonrom

Angostura Cask1_1024House of Angostura som lanserat en ny serie vid namn Angostura Cask Collection, som kommer att vara just olika utgåvor och uttryck genom slutlagring. Först ut är Cask No 1 där man lagrat rommen de sista två åren på first fill Bourbon Casks.
Den totala lagringstiden är 8-10 år. Buteljeringen är begränsad till 9 600 flaskor för hela världen, och Systembolaget kommer att släppa 300 av dem den första april. Priset blir 599 kronor och de förses med numret 40001 . Angostura är också känt för sin mörka Rom Angostura 1919 som kostar 321 kronor ( nr 504 ), samt...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/n5frvgOAzms/

Silt!

”Silt”  är fint damm som kan orsaka dammexplosioner vid blandning med luft. Men det är också beteckningen på små krossfraktioner av malten som passerat genom falskbotten i mäskkaret. Och gör det det i för stor utsträckning, så kan det sälla till allmänt jävelskap – vilket skedde idag. Värmeväxlaren för kylning av vörten (den söta vätskan från mäskkaret) på dess väg till jäskaret, den satte igen kontinuerligt och fick monteras ner och blåsas ren fyra gånger. Normalt gör man bara det efter slutförd inmäskning.

Värmeväxlaren består av ett antal gångar som vindlar sig fram i krökar och rakor, varpå silten sätter...

Läs mer http://www.smogenwhisky.se/2014/02/silt/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=silt

Mattias vann Barcardí Legacy Sverige

Mattias Skoog heter den svenska vinnaren i en av världens största drinktävlingar – BACARDÍ Legacy. Mattias vann med sin drink Rumpletini No.2 och kommer att representera sig själv och Sverige i den globala finalen som äger rum den 7-8 maj i Moskva.

Mattias Skoog har jobbat som bartender i sex år och har arbetat på Stockholmsbaren Linje Tio sedan starten 2012. Mattias vinnande drink bestod av BACARDÍ Superior, Cocchi Americano, limejuice, äppelsyrup och bitters.
BAcardi1
Mattias var en av nio bartenders från Sverige, Norge och Danmark som tävlade mot respektive landsmän. I grannländerna vann norska Alex Ruas med sin drink Guantanamera...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/3z30U0Z0hX0/

English Whisky - Black Range Peated 43%

Black Range - Peated bottleDet är inte bara i Skottland som det kokas maltwhisky numera. I Wales bubblar pannorna hos Penderyn Distillery och i England finns sedan 2006 ett företag som heter English Whisky Co och vid deras destilleri, St. Georges Distillery, kokar en man vid namn David Fitt whisky sedan 2006. Man producerar ungefär 13 fat per vecka, så det handlar alltså inte om någon storskalig verksamhet om man jämför med många av deras skotska kollegor. Man kör både rökig och orökig whisky, men dagens testobjekt är, som namnet avslöjar, av det rökiga slaget. Buteljeringen har skett vid förhållandevis låga 43% alkohol och...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/whiskyblogg/~3/EGqZ7aObWLI/646-english-whisky-black-range-peated-43

Första nya Dublin-destilleriet på 125 år

Produktionen är tänkt att komma igång under fjärde kvartalet i år och med ett besökscentrum som ska stå klart tidigt 2015. Det handlar om en investering på €10 miljoner och det kommer att skapas åtminstone 30 nya fulltidsjobb. Det nya Pot-Still-destilleriet kommer att ha en kapacitet på 500 000 liter whiskey om året.

Teeling Whiskey Distillery

Så här är Teeling Distillery tänkt att se ut. Klicka för större bild.


– Vi är stolta över att kunna återvända till The Liberties där vi har våra rötter ända sedan 1782 och återuppta whiskeyproduktion i ett område där det fanns 37 olika destillerier en gång i...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/9YEr-IDyxcQ/

Summering av Linköpingsmässan

Årets Whisky Expo i Linköping blev som vanligt ett lyckat arrangemang. Mässan lockade runt 3000 besökare till en nyskrudad whiskylokal i forna regementets lokaler. Arrangemanget följdes av en sedvanligt nyfiken publik. Nördarna köade tidigt utanför mässportarna för slå vakt om de mest attraktiva rariteterna på utställningshyllorna. Och visst fanns det åtskilligt godis att prova. Den effektiva marknadsföringen hade också lockat förstagångsbesökare till mässan. De var avsevärt många fler än under tidigare år. Och det kvinnliga inslaget i publiken fortsätter att stadigt öka i antal. Det är nog inte en överdrift att påstå att whiskyintresset alltmer börjar anta formerna av...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2014/02/11/summering-av-linkopingsmassan/

English Whisky – Black Range Peated 43%

Black Range - Peated bottleDet är inte bara i Skottland som det kokas maltwhisky numera. I Wales bubblar pannorna hos Penderyn Distillery och i England finns sedan 2006 ett företag som heter English Whisky Co och vid deras destilleri, St. Georges Distillery, kokar en man vid namn David Fitt whisky sedan 2006. Man producerar ungefär 13 fat per vecka, så det handlar alltså inte om någon storskalig verksamhet om man jämför med många av deras skotska kollegor. Man kör både rökig och orökig whisky, men dagens testobjekt är, som namnet avslöjar, av det rökiga slaget. Buteljeringen har skett vid förhållandevis låga 43% alkohol och...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/whiskyblogg/~3/S-S6wGYKMOo/

Highland Park 17yo 1996 – Douglas Laing Old Particular 48,4%

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERASist vi hade whisky från Douglas Laings serie “Old Particular” uppe för provning var det riktigt fina droppar man buteljerat. När jag så idag skall ge mig i kast med en ny utgåva i samma serie, dessutom med whisky från ett sådant tungvikts-destilleri som Highland Park, är det inte utan att man skjuter upp förväntningarna ganska rejält. Whiskyn i fråga destillerades i september 1996 och buteljerades i samma månad år 2013 efter 17 års mognad på en refill hogshead med referensnummer DL10042. Självklar är den varken färgad och kylfiltrerad. Däremot är den nedvattnad till 48,4% alkoholhalt, vilket Douglas Laing anser...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/whiskyblogg/~3/IT7yxsfwt3I/

Highland Park 17yo 1996 - Douglas Laing Old Particular 48,4%

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERASist vi hade whisky från Douglas Laings serie “Old Particular” uppe för provning var det riktigt fina droppar man buteljerat. När jag så idag skall ge mig i kast med en ny utgåva i samma serie, dessutom med whisky från ett sådant tungvikts-destilleri som Highland Park, är det inte utan att man skjuter upp förväntningarna ganska rejält. Whiskyn i fråga destillerades i september 1996 och buteljerades i samma månad år 2013 efter 17 års mognad på en refill hogshead med referensnummer DL10042. Självklar är den varken färgad och kylfiltrerad. Däremot är den nedvattnad till 48,4% alkoholhalt, vilket Douglas Laing anser...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/whiskyblogg/~3/s83-6N-J1qs/645-highland-park-17yo-1996-douglas-laing-old-particular-484

Mer single malt: GlenDronach Batch 3


Mer single malt: GlenDronach Batch 3Sedan BenRiach Distillery tog över GlenDronach 2008 har man riktat in sig på att lansera som single malt, och inte låta den som tidigare gå till blenden Teacher’s. GlenDronach Cask Strength Batch 3 (nr 84696 , 699 kr) har lagrats på sherryfat som tidigare innehållit både Pedro Ximenez- och Oloroso-sherry. Den buteljerades vid 54,9 %, utan kylfiltrering, utan färgämnen och utan nedvattning. Smaken bjuder på klassiska sherrytoner med sultanrussin, honung, fikon, läder och mörk choklad. Men också söta inslag av gräddkola och ingefära. GlenDronach betyder ”dalen med björnbärsbuskarna” och destilleriet har behållit mycket av sin gamla utrustning. Whiskyn har mycket...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/th5aR0cgbCI/

Tasting two Highland Parks – 21yo 47,5% ABV vs. 25yo 45,7% ABV


Tasting two Highland Parks – 21yo 47,5% ABV vs. 25yo 45,7% ABVTasting two Highland Parks – 21yo 47,5% ABV vs. 25yo 45,7% ABV

Let’s do something fun and compare two Highland Parks, namely the 21yo and the 25yo! The first Highland Park I bought was the 18yo and that was a looong time ago. It took a while for me to try HP again but when I did I really fell in love with it, not to wonder since it was the 30yo! : ) Anyway, I haven’t really done tasting notes on any HP but now the oppurtunity has come thanks to some ”samples” from Dani at Edrington . So big thanks to you Dani!  


The info I have managed to...

Läs mer http://samuelwhisky.blogspot.com/2014/02/tasting-two-highland-parks-21yo-475-abv.html

En mässas efterbörd

Tja, det låter kanske inte så roligt, men det är en verklighet och relativt väl beskrivet på det sättet. Efter en mässa är det nämligen en del jobb som återstår, vilket kanske inte är uppenbart för alla. Vi har räknande av kuponger (många), redovisning på mässan och i bokföringen, demontering av disk och vepor m.m. samt med fördel placering av detta i logisk ordning inför nästa mässa, kontakter med alla som förklarat att de vill ha kontakt, notering av vilka som reserverat fat, uppskattning av åtgång av whisky (och gin!), resa hemåt och sedan minst en dags allmänt pustande för...

Läs mer http://www.smogenwhisky.se/2014/02/en-massas-efterbord/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=en-massas-efterbord

Box premierat på norskt whisky meet

Box DestilleriEn populär och ansedd whiskyfestival i Norge är WhiskyMeet som arrangeras av Hotell Terminus i Bergen. I sex år har representanter från världens whiskyindustri bjudits in för att tillgodose efterfrågan och stilla nyfikenheten hos landets växande skaran whiskyentusiaster.

Under årets festival som avslutades i helgen premierades BOX Destilleri av juryn som fann att ”den mest intressanta och spännande whiskyframtiden står att finna i en liten by, Bjärtrå i Höga Kusten-området, Sverige”.
Stolt mottog Box representant Janne Groth diplomet med orden:

– Det vi åstadkommer i Bjärtrå är inte alls något mysterium och ändå är det på något vis magi som...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/QL-iWSw2Vqk/

Tasting an absolutely new release from 'Svenska Eldvatten'

Vintage 1994  54,5% ABV

Tasting an absolutely new release from 'Svenska Eldvatten'
Following the success of the very special release   Vintage 1979 Single Cask Blended Scotch , here comes once again another very special release and quite rare composition of whisky from ' Svenska Eldvatten ' (Swedish firewaters)! Their latest bottling of whisky is a Single cask of blended malt scotch, and it's sherry matured! As you all now blended malt (used to be called vatted malt and) means that at least two malts from separate distilleries are mixed together. In this case, as far as I have heard, Maltwhisky from six distilleries have been used for this...

Läs mer http://samuelwhisky.blogspot.com/2014/02/tasting-absolutely-new-release-from.html

Fula ankans öl

Ugly Duck2Bryggeriet Indslev på Fyn i Danmark öppnade dörrarna 2006, men har traditioner som går tillbaka till 1897. I mars förra året lanserade de Ugly Duck Brewing, ett varumärke som är tänkt för att vara en arena för ideer som tidigare legat lite för långt utanför Indslevs koncept.

För att utveckla sin portfölj kontaktade de Martin Jensen, grundare av Raasted bryggeri och en av veteranerna inom dansk craft beer.

Ugly Duck har lanserat ett tiotal öl. Bland andra Imperial Vanilla Coffee Porter (nr 11885 , 33 cl, 34,80 kr) och nu har den överjästa Amarillo & Citra IPA också letat sig...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/Qu2r6jvOn64/

Klubbnytt: Malty Towers bjuder in till whiskyprovning

quaich3

Malty Towers Whisky Association bjuder in till 2014 års första whiskyprovning i direkt anslutning till vårt första årsmöte. Temat för denna provning är Speyside vilket innebär en spännande och intressant provning. Rent generellt är whiskyn från Speyside  lätt, elegant och utan rökighet.

Speyside är det absolut största distriktet i Skottland om manser till gällande antalet destillerier. De flesta ligger längs floden Spey. Därav namnet Speyside. Här finns Skottlands största destillera Glenfiddich, dess systerdestilleri Balvenie. Här hittar vi också Macallan,  Glenlivet, Aberlour och Glenfarclas för att nämna några av de mera kända. Vilka sorter vi kommer ha på provningen är ännu...

Läs mer http://maltytowers.se/2014/02/03/klubbnytt-malty-towers-bjuder-in-till-whiskyprovning/

ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se