Svenska whiskynyheter

Här kan ni läsa alla de viktigaste nyheterna från Sverige! Vill ni att er blogg/webbsida skall listas här? Ta kontakt med oss!

Alla akademiplatser för 2014 är fullbokade!

Intresset har varit enormt för att gå vår utbildning här på destilleriet. Hela 2014 är uppbokad. För dig som vill gå 2015 så kommer info om dessa datum i god tid innan det drar igång. Vi har dock ingen kölista utan det är först till kvarn som gäller när datumen släpps. Välkommen säger vi till alla som ska gå akademin i år!...

Läs mer http://boxwhisky.se/alla-akademiplatser-for-2014-ar-fullbokade/

Belgiskt kultöl på nyskördad humle

Popering Hommelbier 2013Nu släpps Poperings Hommelbier som tillverkas på endast nyskördad humle.
I februari är det dags för den mycket säsongsbetonade Hommelbier producerad av belgiska bryggeriet van Eckee. Ölet görs nämligen endast på nyskördad humle, vilket innebär att det endast kan bryggas en gång per år.

Dessutom är brygden begränsad då humlen tas från ett fält som inte mäter mycket mer än två fotbollsplaner. Sammanlagt fyra humlesorter används: Saphir, Magnum, Challenger och Brewers Gold. När allt är klart, buteljeras ölet på en 75 cl-flaska och försluts med champagnekork.

Bryggeriet har anor så långt tillbaka som till 1600-talet. Men det var under flera...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/kYMKaP84FPo/

Mortlach 17yo 1995 – Asta Morris 48,2%

Mortlach 17yo 1995 – Asta Morris 48,2%Så har det blivit dags för ännu en whisky från den svenska importören Whiskytaste.se. Den här gången är det en buteljering från Asta Morris, speciellt för sverige, av ett ex-bourbonfat från Mortlach Distillery. Whiskyn kokades 1995 och buteljerades 2013. Totalt handlar det om 305 flaskor med en alkoholhalt på 48,2%.

Doft: Direkt möts jag av en frisk doft som påminner om äpplecider, tätt följd av mandelflarn, nästan lite tosca-tårta faktiskt, samt svag vitpeppar. Friskt, nyklippt gräs finns här också ganska gott om och det är även något som blommar en bit bort. Ett stråk av bränd kokos kan anas.

Smak: ...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/whiskyblogg/~3/fC5hz7y4OCo/

Mortlach 17yo 1995 - Asta Morris 48,2%

Mortlach 17yo 1995 - Asta Morris 48,2%Så har det blivit dags för ännu en whisky från den svenska importören Whiskytaste.se. Den här gången är det en buteljering från Asta Morris, speciellt för sverige, av ett ex-bourbonfat från Mortlach Distillery. Whiskyn kokades 1995 och buteljerades 2013. Totalt handlar det om 305 flaskor med en alkoholhalt på 48,2%.

Doft: Direkt möts jag av en frisk doft som påminner om äpplecider, tätt följd av mandelflarn, nästan lite tosca-tårta faktiskt, samt svag vitpeppar. Friskt, nyklippt gräs finns här också ganska gott om och det är även något som blommar en bit bort. Ett stråk av bränd kokos kan anas.

Smak: ...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/whiskyblogg/~3/34LDfXRTI10/643-mortlach-17yo-1995-asta-morris-482

Macallan 15yo 1997 - Old Malt Cask 50%

Hos Hunter Laing & Co finner vi numera den internationellt uppskattade serien Old Malt Cask. De båda bröderna Fred och Stewart Laing bestämde sig nämligen för att dela upp sin fars gamla bolag, och Stewarts nya bolag som han driver tillsammans med sina söner, Scott och Andrew, fick med sig OMC-serien. Den whisky jag nu skall berätta lite om kommer från Macallan Distillery, vid vilket den destillerades i oktober 1997 för att sedan buteljeras i september 2013 efter 15 år på en refill hogshead. Som brukligt när det gäller OMC-buteljeringar så är den buteljerad vid 50% alkoholhalt.

MacallanOMC199715y50PICT920Doft: Näsan möts...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/whiskyblogg/~3/FuTrAgnCiWw/642-macallan-15yo-1997-old-malt-cask-50

Tasting two Laphroaig 25yo – 2007 40% ABV vs. 2013 45,1% ABV!


Tasting two Laphroaig 25yo – 2007 40% ABV vs. 2013 45,1% ABV!
Okay! It’s been a while since I posted a tasting note so let’s do something fun… post two tasting notes! And what could be better than trying two Laphroaigs  - that is the new Laphroaig 25yo 2013 edition against the very first edition of Laphroaig 25yo 2007 edition?! The first edition was not very popular amongst fans due to it’s only 40% ABV so after that release they started to release it in cask strength circa once a year. I’ve always liked the first version since I tried it the first time back in 2007, but I’ve never actually tried it...

Läs mer http://samuelwhisky.blogspot.com/2014/01/tasting-two-laphroaig-25yo-2007-40-abv.html

Whiskybloggen: Lagavulin eller himlen

macarthur1I oktober så gjorde vi en resa till Islay. Jag bloggade varje dag på resan men jag tycker det finns mer att berätta. Dessutom finns det ett antal olika foton att visa. Bloggen från Lagavulin  som jag skrev på resan.

När snön har lagt sig här i Lindås i sydligaste Småland och snöovädret tjuter runt knutarna.  Då tänder jag en brasa i kakelugnen. Jag avbryter tillfälligt min vita månad och häller upp en malt i glaset. Den där ljuvliga doften i glaset tar mig tillbaka till fåtöljen på destilleriet en oktoberdag 2013.

 

Ett destilleri som tillhör mina favoriter är...

Läs mer http://maltytowers.se/2014/01/17/whiskybloggen-lagavulin-eller-himlen/

Handfull Libanon-öl på svenska marknaden

Libanon är inte direkt känt för sitt öl, däremot har landets viner vunnit framgångar de senaste decennierna. Men nu kommer en handfull spännande öl från landet som kanske skriver om historien.

961_beer_orange

Almaza heter det klassiska ölet från Libanon, ett lättdrucket lageröl i internationell stil. Sedan har det liksom inte funnits så mycket mer. Tills nu, för nu lanseras, på den svenska marknaden, hela fem olika öl från ett och samma bryggeri under namnet 961 Beer.

Det är Mellanösterns minsta mikrobryggeri, som startade med att brygga öl de mörka dagarna i juli 2006 då belägringen av Libanon nådde en av många...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/Dq5C8nWMq2A/

Japanska ”distillery only”, del 2

Så var det så dags att ge oss i kast med del 2 av denna samling buteljeringar som bara finns att köpa på plats på de japanska destillerierna. Destilleriet i detta fallet är Yoichi, på den nordliga ön Hokkaido och med ett mer uttalat nordiskt eller skotskt klimat – vilket var ett av skälen till lokaliseringen, när Masataka Taketsuru letade efter en lämplig ort.

Yoichi 5 yo # 407615 @ 63 % – doft med torv i rökelseform, en lätt omognad i form av kola, läder, lite havssälta samt en tydlig ton av biffkött (!). Maltig sötma i smaken som har...

Läs mer http://www.smogenwhisky.se/2014/01/japanska-distillery-only-del-2/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=japanska-distillery-only-del-2

Världens Viner startar kurs i vinjournalistik

johan-franco-cerecedaAllt om Whiskys systertidning sjösätter en ny kurs som ska förbättra dryckesjournalistiken i Sverige. Världens viner och Vinkällan går samman i nytt projekt.
– Jättekul utmaning, dessutom välbehövligt, säger Johan Franco Cereceda, Världens Viners chefredaktör och initiativtagare till kursen.
Att kunna mycket om dryck innebär inte att man automatiskt är en duktig dryckesskribent. Det menar magasinet Världens Viners chefredaktör Johan Franco Cereceda som tillsammans med sommelierskolan Vinkällan nu startar en kurs i vinjournalistik.

– Jag ser att dryckes- och vinkunskapen finns och att viljan att skriva är stor. Däremot kan det finnas brister i det journalistiska tänket, något jag med...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/99x0QYv5rOo/

Japanska Suntory köper Jim Beam

Efter en tids rykten är det nu bekräftat att Suntory i Japan köper Chicagobaserade Beam Inc, där bland annat varumärket Jim Beam ligger. Affären innebär att världens tredje största dryckesföretag nu ser ljuset.

– Vi ser speciellt fram emot att jobba mycket närmare med Beams ledning och de anställda som kommer att spela en avgörande roll för företagets fortsatta utveckling, säger Nobutada Saji, ordförande för Suntorys styrelse.

Japanska Suntory köper Jim Beam

Välkända varumärken hos Beam Inc.

Affären ska vara helt klar under andra kvartalet i år. Beams huvudkontor kommer även fortsättningsvis finnas kvar i Chicago, liksom företagets ledning, enligt uppgifter i internationell press.
Även...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/L6xFH4b8yRY/

”North Highland 1995″ (Svenska Eldvatten)

Bakom rubriken för denna whisky döljer sig en whisky som man mycket sällan ser från någon annan än destilleriets ägare…en whisky som alltså kommer från norra delen av regionen Highlands i Skottland. Gissningarna är fritt fram, men urvalet är mycket litet, redan givet de förutsättningar som nedtecknats härförinnan.

Men, är det då en bra whisky?

North Highland 1995 (Svenska Eldvatten) @ 56,1 % – komplex och väl balanserad doft med lätta toner; maltig frukt, grönt gräs, vanilj och päron. Oljigt anslag på nytt i smaken, med malt som halvtorrt gräs och bröd, fudge, nejlika och tydlig ingefärston. Eftersmaken drar mot...

Läs mer http://www.smogenwhisky.se/2014/01/north-highland-1995-svenska-eldvatten/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=north-highland-1995-svenska-eldvatten

Japanska ”Distillery only”, del 1

Som en något tidig julklapp kom det en dag nerdimpande en påse med provflaskor, innehållandes ett antal ”Distillery only”-butejeringar av japansk whisky. Alltså buteljeringar som bara säljs på själva destillerierna, i Japan. Någon med stor och tung resväska har varit på peregrination, är en slutsats man kan dra.

Men vilka andra slutsatser kan vi då dra? Som väl är relativt välbekant producerar de större japanska maltwhiskydestillerierna inte en enda stil på sin whisky, utan en hel uppsättning olika stilar. Anledningen är att man inom Nikka och Suntory behöver en hel palett med olika whiskies, som underlag till sina blends –...

Läs mer http://www.smogenwhisky.se/2014/01/japanska-distillery-only-del-1/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=japanska-distillery-only-del-1

Klubbnytt: Malty Towers kallar till årsmöte

klubbaMalty Towers Whisky Association kallar härmed till årsmöte på Hotell Amigo i Emmaboda den 7 mars kl 18:00. Föreningens valberedning leds av Marcus Holmqvist på telefon 070-4982308 . Kontakta honom senast 2013-01-31 för förslag till valbara platser nedan.

Val av Ordförande 1 år
Val av ledamot 2 år
Val av ledamot 2 år
Val av suppleant 1 år

Motioner till årsmötet skall inlämnas senast 2013-01-31 till styrelsen på mail till info@maltytowers.se

Årsmötets agenda och valberedningens förslag kommer redovisas på hemsidan och via e-mail till samtliga medlemmar i föreningen senast 14 dagar innan årsmötet.

Efter årsmötet blir det whiskyprovning. Separat inbjudan...

Läs mer http://maltytowers.se/2014/01/13/klubbnytt-malty-towers-kallar-till-arsmote/

Whiskybloggen: Malmö Öl Whiskyfestival

mowMalty Towers kommer inte anordna resa till Malmö Öl & Whiskyfestival. Tiden blir allt för knapp att arrangerar med att ta in anmälningar och pengar. Däremot kan man själv åka till Malmö t.ex. med tåg, beställa biljetter. Här kommer en liten lathund.

Festival
Festivalen funkar så att du går runt på festivalen och köper smakprover. De kostar allt från 15 kr och uppåt. För whisky får man 2 cl och öl 10 cl. Ett häfte har kuponger för 150 kr.

Lördagen 29 mars kl. 11:00-21:00

Alla biljetter säljes via   http://www.movfestival.se/biljetter.html på Julius Biljettservice

Entré Pris 230kr (ingår ett whiskyglas...

Läs mer http://maltytowers.se/2014/01/10/whiskybloggen-malmo-ol-whiskyfestival-2/

Vintage 1979 (Svenska Eldvatten)

1979…då var man 8 år och gick i trean, lade all fritid på att spela golf eller läsa böcker och/eller Pilot och såg med ett barns allvar på det sovjetryska hotet.

Det var dock också året då den här saken skapades, nu släppt i en liten serie av Svenska Eldvatten:

”Vintage 1979″ @ 52,2 % (beställningsnr på Systemet är 85404) – doft med ljus frukt (mango och päron), vanilj, lätt gräs och rök, tydliga stråk av elegant grain. Gräsig och lätt syrlig i smaken, med djup fruktighet och visst mått av ekbett. En något tropisk fruktsallad i eftersmaken, grädde med lite vanilj, tydligt...

Läs mer http://www.smogenwhisky.se/2014/01/vintage-1979-svenska-eldvatten/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=vintage-1979-svenska-eldvatten

Tamdhu 25yo 1988 - Whisky Fässle Duck Edition 50,7%

Tamdhu 1988Från tyska Whisky Fässle kommer, via den svenska importören Whiskytaste Sweden AB , kvällens testobjekt som är en 25 årig bourbonlagrad maltwhisky från Speyside-destilleriet Tamdhu. Destilleriet har med sina sex pannor en ganska rejäl produktion som i huvudsak går till blended-industrin. Då och då dyker den dock upp som single malt också – i synnerhet via oberoende buteljerare, som i det här fallet. Vi har framför oss en fatstark 25-åring, destillerad 1988 och buteljerad 2013. Lagringen har som sagt skett på en bourbon hogshead.

Doft: Bourbonfat, sa du? -Jo tack! Kokos, mandel och vanilj i drivor bekräftar detta ganska tydligt. Härligt!...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/whiskyblogg/~3/ttbOajeEi3g/640-tamdhu-25yo-1988-whisky-faessle-duck-edition-507

Bunnahabhain 23yo 2nd Release - Abbey Whisky 44%

För en tid sedan satt jag med i en så kallad Twitter Tasting, där jag tillsammans med whiskybloggare från hela världen provade ett antal whiskies från den oberoende buteljeraren Abbey Whisky . När vi ändå är inne på temat Twitter: ni vet väl att ni kan följa oss även där på @whiskyblogg va? Nåväl, tillbaks till provningen. Fyra whiskies stod till buds, där den fjärde var en “secret dram”. Mer om den vid ett senare tillfälle. Först ut här på bloggen blir mina notes på den 23-åriga Bunnahabhain som provades. Den kom från et refill bourbonfat som fylldes 1989 och...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/whiskyblogg/~3/N0yqzKdjN1k/641-bunnahabhain-23yo-2nd-release-abbey-whisky-44

Amrut Peated - Blackadder Raw Cask 63%

AmrutPeatedRAW63PICT9215Det har varit ganska tyst här på whiskyblogg i några veckor. Julen har firats, och jag har även ägnat mig åt min andra hobby, musiken, en hel del. Givetvis har det testats lite spännande whisky också, och dessa upplevelser skall givetvis redovisas här inom den närmaste framtiden. Först ut är en whisky som jag faktiskt provade för flera veckor sedan, strax innan den släpptes i beställningssortimentet. Det handlar om en Amrut från Blackadder igen – ni kanske minns att jag jublade över en sherry cask som satte bollen mitt i krysset för nån månad sedan? Dagens whisky släpptes samtidigt, men...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/whiskyblogg/~3/OHHjbYqjOsw/639-amrut-peated-blackadder-raw-cask-63

Longmorn, provning

Veckan före jul så begav sig ett dussin tappra mannar in i de gamla maltdimmorna, för att eftersöka det inre väsen som kan tänkas ha bebott Longmorn distillery under hippie-erans 1968 och även för att jämföra de båda sentida officiella buteljeringarna av detta ofta synnerligen välpresterande men ack så anonymt marknadsförda destilleri:

Longmorn 15 yo (OB) @ 45 % – detta var den tidigare standardbuteljeringen som erbjöds från destilleriets ägare, Chivas Brothers (d.v.s. Pernod Ricard). Doften ger oss fräschör med grönt gräs, bastupanel, ängsblommor vaniljfudge och lite läder (22). Konserverad frukt i smaken, med muskot, moget grönt äpple och choklad...

Läs mer http://www.smogenwhisky.se/2014/01/longmorn-provning/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=longmorn-provning

ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se