Svenska whiskynyheter

Här kan ni läsa alla de viktigaste nyheterna från Sverige! Vill ni att er blogg/webbsida skall listas här? Ta kontakt med oss!

Tidens tand…

Obönhörligen gnager den, tidens tand. Så också här på bränneriet. Värmeelementen till mäskpannan har tappat i effektivitet den senaste tiden och kommer att bytas ut under våren. Detta p.g.a. påväxt som bränt fast på elementen och som delvis är omöjlig att få av. Och igår så small värmeelementet till varmvattenberedaren för mäskvattnet. Nu har den förvisso ett antal tusen timmar fläckfri tjänstgöring bakom sig, men i det fallet verkar det mest vara ett totalhaveri och helt utbyte av enheten som gäller. Förhoppningsvis arbetar man på den leverantören, i trots av mellandagar och allmän ledighetsyra…

Så tiden kan man se på...

Läs mer http://www.smogenwhisky.se/2013/12/tidens-tand/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=tidens-tand

Gotlands första whisky

Sverige som whiskyland ger inte upp bara för att det går knackigt för Mackmyra och för att Grythyttans Whisky förlägger produktion utomlands. Det finns mer därbakom, bland annat whisky från svenska vinpionjären Lauri Pappinen på Gotland.
Gute WhiskyNu lanserar han nämligen öns första maltdestillat. Upplagan är bara 200 flaskor för detta första släpp. En begränsad upplaga som är både signerad och numrerad. Lite av en unik händelse med andra ord.

– Även om detta är en mycket smal produktion, så har den en publik som söker unika produkter. Målgruppen är mer samlare och presentmarknaden, säger Lauri Pappinen på Gute Vingård
Efter...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/ibNTuW7SzM8/

Vilken makalös respons!

Kära Symposionvänner

Det var en makalös respons vi fick på vårt julerbjudande om att dela ut små läsvärda julklappar som tack för ett härligt och framgångsrikt år – nästan som om det vore julrea på Systembolaget med gratis provsmakning.

Vilken makalös respons!Vi är överväldigade och glada för responsen, men tyvärr finns inte så mycket julklappspapper i hela Malmö att vi klarar att presenta alla som hört av sig. Därför har vi lottat ut våra klappar till några lyckliga vinnare. Hoppas att ni andra känner att vi gärna skulle ”klappat” er också, för är det något som är sant så är det att...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2013/12/25/vilken-makalos-respons/

God Jul!

Vi på Smögen Whisky får härmed önska alla våra vänner på olika platser runt om i Sverige och övriga världen en God Jul! Vi har fått många förfrågningar om att köpa en flaska av vår första buteljering som julklapp, men p.g.a. de långa ledtiderna för att få en buteljerad produkt in i Systembolagets sortiment så har detta inte varit möjligt att ordna; releasedatum för vår första buteljering, Primör, är preliminärt den 13 mars 2014, som ett renodlat s.k. websläpp (d.v.s. beställning via Systembolagets hemsida för leverans ut till din egen butik)....

Läs mer http://www.smogenwhisky.se/2013/12/god-jul/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=god-jul

BOX har äntligen sin första whisky!

Natten mot den 23 december vakade personalen på BOX plus ägare och respektive in att det var dags att fylla whisky. Destillerichef Roger Melander hällde upp de första dropparna av den första BOX whiskyn någonsin, det var orökt sprit som legat på bourbonfat. Mer information kommer när vi hämtat oss efter denna stora händelse. Tills dess, ha en underbar jul och ett riktigt gott nytt år!...

Läs mer http://boxwhisky.se/box-har-antligen-sin-forsta-whisky/

Whiskybloggen: Box Destilleri har nu sin första whisky.

Whiskybloggen: Box Destilleri har nu sin första whisky.Den 23 december kan Box Destilleri säga att nu har man whisky i lagerhuset. Det är exakt 3 år sedan man fyllde sitt första fat. Redan i natt har man enligt sociala medier ”whiskyvaka”. Blir för Svenska Akademin att lägga till ett nytt ord i listan.

Ett nytt kapitel har skrivits i destilleriets historia. Med det vi har provat av destillatet kommer det nog skrivas många kapitel framöver. Jag gissar att det är ett stort ögonblick inatt när man häller upp den allra första whiskyn i destilleriets historia och att deltagarna har lite gåshud.

Jag vill passa på att skicka...

Läs mer http://maltytowers.se/2013/12/22/whiskybloggen-box-destilleri-har-nu-sin-forsta-whisky/

Whiskybloggen: God Jul alla whiskyvänner

DuvemÃ¥laPling! sa det i telefonen. Ett SMS från Box Destilleri. Det var Peter Söderlind som direkt ute från lagerhuset skickade en bild på ett av våra 3 fat. Ett fat som han inte kunde komma åt att fotografera sist. Det kallar jag fatägarservice. Man får ett leende på läpparna varje gång man ser något nytt på vårt fat. Det känns tryggt att Peter går där uppe i lagerhuset och klappar om våra fat.

När vi nu i klubben siktar in oss på årsmötet som går av stapeln den 7 mars. Efter årsmötet blir det en whiskyprovning. En kallelse här på...

Läs mer http://maltytowers.se/2013/12/21/whiskybloggen-god-jul-alla-whiskyvanner/

Paul John - Brilliance 46%

Paul John BrillianceIdag riktar vi åter blicken mot Indien. Amrut igen? – kanske du tänker, men icke! Den här gången är det whisky från Goa som står på testbänken. Närmare bestämt från John Distilleries som grundades år 1992 av Paul P. John. Destilleriet har en rejäl armada i sin produktportfölj av både viner och brandy. Vårt intresse riktas dock mot den egenproducerade maltwhiskyn. Tack vare importören Whiskytaste kan vi nu finna dessa whiskies även i vårt avlånga land. Vi har fått möjlighet att provsmaka några utgåvor och kommer redovisa våra tankar kring dessa här på bloggen den närmaste tiden. Först ut blir...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/whiskyblogg/~3/9ALpJM5epk4/638-paul-john-brilliance-46

Box Destilleri fyller whisky den 23 december!

För första och enda gången i världshistorien - Box Destilleri fyller whisky!

Den 23 december är det exakt tre år sedan Box Destilleri fyllde sitt första fat. Det är en mycket stor händelse för ett maltwhiskydestilleri. I och med detta datum uppfyller Box Destilleri den 100-åriga skotska lagstiftningen och numera EU-normen om vad som får kallas whisky.

Att Box Destilleri nu får uppleva sin treårsdag betyder också att företaget har klarat den allra svåraste fasen i sin utveckling. Det är först nu som det finns möjligheter att buteljera den whisky som vilar i lagerhusen och det är egentligen först nu
...

Läs mer http://boxwhisky.se/box-destilleri-fyller-whisky-den-23-december/

Vintage 1979 - Svenska Eldvatten 52,2%

Vintage 1979Idag skall det handla om något som inte är helt vanligt, nämligen en Single Cask Blended Scotch. Men, – en blended brukar väl vara ett gäng mer eller mindre färdiglagrade whiskyfat från olika destillerier som blandas till den karaktär man eftersträvar? Ja, det är riktigt. Dagens dram är dock något helt annat, nämligen en whisky som är “blended at birth”. Det betyder att man har blandat olagrad new make spirit (råsprit) från ett antal destillerier, för att sedan lägga denna blandning på ett sherryfat. Detta skedde år 1979 och vilka destillerier som stått för råspriten är inget jag lyckats lista...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/whiskyblogg/~3/9CZ4RTjMIuI/637-vintage-1979-svenska-eldvatten-522

Port Charlotte PC10 - Heavily Peated 59,8%

Port Charlottes PC-serie har släppts sedan 2006 varje år och den har mottagits väl bland mången rök-älskande whiskydrickare. Idag har turen kommit till den PC10, med tilläggsnamnet Heavily Peated, vilket helt enkelt innebär att den är rejält torvrökt – malten som använts höll hela 40 ppm fenoler, vilket är rejält. Enligt uppgift skall whiskyn ha lagrats på en blandning av både ex-bourbon och ex-sherryfat, och den buteljeras ofiltrerad och ofärgad, vid full fatstyrka på modiga 59,8%

Port Charlotte PC10 Heavily PeatedDoft: Det första intrycket är sot och aska, men snart tränger en bastant, maltig spannmålston igenom askan. Här finns tydliga sherryinslag i form av...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/whiskyblogg/~3/atLDOjBNuVs/636-port-charlotte-pc10-heavily-peated-598

2013 års julklappar är här

Gör plats under granen
– julklapparna är här!

Nu är det dags att skriva önskelistor så svetten lackar och glöggen kokar över. Symposions decemberlanseringar är en samling whiskyglitter som inte lämnar någon tomte oberörd. Eller vad sägs om dessa kluckande klappar?

Whiskyraketer till nyår från Jack Wieber
2013 års julklappar är härJack Wieber, eller ”Lars-Göran” som är det svenskklingande namnet på denna superstar i den tyska whiskyvärlden, har skämt bort oss med många häftiga buteljeringar. Som alla stjärnor med kultstatus är han en ganska tillbakadragen person som hellre verkar än syns. Men verkat har han gjort bland tyska whiskyentusiaster i 20 år, och han...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2013/12/11/arets-julklappar-ar-har/

Veritabelt pepparkaksmonster

pepparkaksmonsterHornstulls Bryggerisällskap brygger öl med lokala ingredienser som hyllar stadsdelen Hornstull på Söder i Stockholm.
Det första ölet var en Amber med honung från Tantolunden. En möjligen försiktig start. För nu blir det annat julbak, nämligen julölet Hornstull Pepparkakasmontser. Ett öl som är på imponerande (?) 19 volymprocent.

– Krogarna är en viktig del av Hornstull som mötesplats. Vi ville därför ta fram ett unikt julöl för våra krogar, ett julöl med karaktär precis som vår stadsdel, en julklapp från Hornstull till våra besökare helt enkelt, säger Sara Falkevik, marknadsansvarig för Hornstull.

Alkoholstyrkan i ölet har uppnåtts genom en frysdestillering...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/CandthRGB4Q/

Tack för ett fantastiskt år!

Får vi ge dig en present?

Tack för ett fantastiskt år!Det har varit ett riktigt lyckosamt år för Symposion med stora framgångar på alla plan. Under 2013 har vi sålt både mer och bättre whisky än någonsin tidigare. Du är en del av detta – och det måste firas!

Vi har ökat vår marknadsnärvaro och deltagit på fler mässor än någonsin tidigare. Vi har också fått förtroendet att arbeta med fler och fler premiumvarumärken. Våra aktiviteter för att öka intresset för konsten att dricka bättre har samlat många mer deltagare än någon gång tidigare.

En mycket stor del i dessa framgångar har naturligtvis du...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2013/12/10/tack-for-ett-fantastiskt-ar/

Ytterligare 180 boxar släpps den 12.e december!

Den 12 december kommer vi att släppa ytterligare 180 boxar av BOX Advanced Masterclass på Systembolaget! Artikelnr 10144 och priset är som tidigare 1390 kr. Säljs endast som webblansering, du skapar alltså ett konto på Systembolagets hemsida och loggar in innan du kan beställa. Läs mer om boxen i särskilt nyhetsinlägg från den 26 november, observera att det är ett nytt artikelnummer inför detta släpp....

Läs mer http://boxwhisky.se/ytterligare-180-boxar-slapps-den-12-e-december/

Smögen Whisky 3yo - Primör 63,7%

Smögen 3yo PrimörSom bekant har jag testat ett par olika fatprover från Smögen Whisky här på bloggen genom åren, varav de senaste faktiskt hade passerat 3 år och således kunde benämnas som whisky enligt alla gängse regler. Idag skall det dock handla om något ännu roligare, nämligen den första officiella utgåvan – Primör. Det handlar om totalt 2188 flaskor och den består av en sammansättning av 9 fat av europeisk skogsek. 8 av faten var 110 liters, helt nya fat som inte har lagrat något tidigare, medan det 9:e och sista fatet var en 225 liters s.k barrique som tidigare lagrat Bourdeaux-vin....

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/whiskyblogg/~3/r3pfwgLt43A/635-smoegen-whisky-3yo-primoer-637

Whiskybloggen: När blir gammal whisky för dyr att öppna

old_whisky

Fr.v.
Port Ellen 1979-2009 30 y.o.
Glenfarclas 1974-2004 30 y.o.
Strathisla 40 y.o.
Laphroaig 30 y.o.
Glenfarclas 1959-2001 42 y.o.
Glen Grant 1959-2009 50 y.o.
Highland Park 30 y.o. Red Box

Jag ropade in en Glenfarclas 1959 för något år sedan och fick genast ett erbjudande det dubbla priset. Den är inte till salu och nu i jul är det dags att öppna den. Jag tänker njuta av varje droppe.

Det pågår en diskussion på olika sociala medier när värdeökningen blir så hög att man inte har råd att öppna sin flaska. Whisky börjar mer ses som en investering i...

Läs mer http://maltytowers.se/2013/12/08/whiskybloggen-nar-blir-gammal-whisky-for-dyr-att-oppna/

ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se