Svenska whiskynyheter

Här kan ni läsa alla de viktigaste nyheterna från Sverige! Vill ni att er blogg/webbsida skall listas här? Ta kontakt med oss!

Glen Moray 1991 - Svenska Eldvatten 57,5%

Det har blivit dags för ytterligare en utgåva från Svenska Eldvatten – dessa göteborgare ligger minsann inte på latsidan när det gäller att förse oss med nya, spännande releaser. Förutom denna Glen Moray släpper man även två rom-buteljeringar i samma veva, den 2:a september närmare bestämt. Vi kommer dock att fokusera på whiskyn här, då vi ju är en whiskyblogg. Läs gärna mer om romen på deras hemsida om du är nyfiken. Jag har hört att det skall vara bra grejer (om man gillar rom, d.v.s). Nåväl, vad är det då för whisky man erbjuder oss den här gången? Vi...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/whiskyblogg/~3/GuXf2QHb_mY/611-glen-moray-1991-svenska-eldvatten-575

Interbrands förstärker med ny delägare

Lars B Andersson blir ny partner och delägare i Interbrands Sweden. Han har tidigare varit vd för Maxxium Sverige, vice vd för Maxxium Kanada, och Northern European Director för det skotska Whyte & Mackay. Interbrands köper samtidigt majoriteten i bolaget N57 Nordic som i dag till största delen ägs av honom.

Detta innebär också att agenturen för Burn Stewart omgående flyttar över till Interbrands. I portföljen ingår bland annat Bunnahabhain 12 Y.O som lanseras på Systembolagets hyllor i 333 butiker i december.

Lars B Andersson

Lars B Andersson

– Detta är en fantastisk förstärkning, Lars B Anderssons unika branschkunskap och stora kontaktnät tillsammans...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/_ci0bVVfZJc/

Mackmyra - Svensk Rök 46,1%

På måndag den 2:a september är det dags för Mackmyras tredje produkt i Systembolagets standardsortiment, den första svenska rökiga maltwhiskyn. -Svensk Rök är utvecklad för att möta den stora efterfrågan på rökig svensk whisky och vi är oerhört glada att vi äntligen kan lansera en högkvalitativ rökig whisky på Systembolaget, säger Annika Hampf Fogtmann, maknadschef på Mackmyra Svensk Whisky. Mackmyra röker sin egen malt med svensk torv som toppats med späda enriskvistar, något man gör för att ge den en egen karaktär – en svensk röksmak helt enkelt, enligt Mackmyras Master Blender, Angela D´Orazio. Jag har faktiskt inte provat speciellt...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/whiskyblogg/~3/9ImlFFdRlV8/610-mackmyra-svensk-roek-461

Kilchoman 100% Islay - 3rd Release 50%

Kilchoman 100 Islay 3rdDet har åter blivit dags att testa en 100% Islay från Kilchoman, den tredje i ordningen. De utgåvor som släpps under 100%-etiketten är speciella på det viset att alla råvaror, förutom jästen som används, kommer från Islay. Kornet är från ön och är sedan mältat på plats vid destilleriet. Det korn som man mältar själva uppnår inte riktigt samma rökighet som det korn man köper in från externa mälterier, vilket märktes ganska tydligt i den förra utgåvan. Det är med spänning jag tar mig an den ljusa vätskan i glaset.

Doft: Den är tydligt gräsig till en början och sedan...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/whiskyblogg/~3/nks9z5ZQpo4/609-kilchoman-100-islay-3rd-release-50

Jägarskröna bakom lansering av svensk örtlikör

Bakom lanseringen och namnet på likören hittar vi en gammal skröna som berättas och återberättats i generationer. Bakgrunden är att uppkomlingen Håkan Dahlmark, tidigare Håkansson, får låna ett dubbelpipigt belgiskt gevär av sin nyfunna vän brukspatronen dé Besehe. Han hade nämligen sett ett tjog tjädrar bortanför masugnarna.

Väl där slår han ihop pipan på bössan, då han plötsligt ser något i ögonvrån. Han skjuter i rörelsen och rusar fram mot vad han tror är en tjäder. Men döm om hans förvåning… det är ett djur med vingpannorna på en stor tjäder och de finaste stjärtfjädrarna men med en hares kropp...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/Vwx_MAU9rVQ/

Smögen Whisky 3yo - Fatprover från fat 1 3

IMG_3138Känslan att äntligen få kalla sin produkt vid sitt rätta namn måste vara fantastisk. Enligt alla lagar och regler kring whiskytillverkning säger den kanske allra tydligaste paragrafen att man, för att ens få kalla sin maltsprit för whisky, måste ha lagrat den på ekfat i minst tre år. I tisdags, den 20:e augustii, kunde Pär Caldenby gå in i sitt lagerhus och – för första gången i hans liv – dra upp “riktig” whisky ur ett av faten. Mäktigt, skulle jag gissa. För att fira detta bjöd man in ett antal journalister och liknande (läs: bloggare som undertecknad) i fredags,...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/whiskyblogg/~3/3LNqTnH5MqY/608-smoegen-whisky-3yo-fatprover-fran-fat-1-a-3

Bunnahabhain 24yo 1987 - Duncan Taylor Octave 55,0%

Octave-serien från Duncan Taylor är en serie whiskies som har fått sin sista tid i vila på ett så kallat octave-fat. Dessa fat är väldigt små, ca 50 liter vill jag minnas, vilket ger en ökad interaktion mellan spriten och eken. Detta gör man för att ge whiskyn ytterligare djup och komplexitet. Utgåvan vi idag skall berätta om destillerades 1987 vid Bunnahabhain Distillery på Islay, för att sedan buteljeras 2012, från fat nr 383548. Hur stor andel av tiden den lagrats på octave-fatet framgår ej.

OctaveBunna-PICT8283Doft:  Den är härligt fruktig med lätt tropisk touch. Jag känner mango och ananas i...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/whiskyblogg/~3/zkIAJZaplu4/607-bunnahabhain-24yo-1987-duncan-taylor-octave-550

Bally Delicious 23yo – Master of Malt 54%

Hoppsan, vad har vi här då, ett okänt destilleri? Givetvis inte, utan snarare en lek med ord från våra kamrater på Master of Malt. Det här är en single malt som har blivit “tea spooned”, vilket är något man gör för att den inte skall kunna säljas som en single malt med destilleriets namn på etiketten, då det i praktiken är en blended malt. I beskrivningen står det att den kommer från ett stort Speysidedestilleri, och att den har fått en liten skvätt från ett annat stort, närbeläget destilleri. Jag satsar min peng på att det är en Balvenie som...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/whiskyblogg/~3/-O1D_F-CGFY/606-bally-delicious-23yo-master-of-malt-54

Vi ses väl i Falkenberg?

Så här i sommarens sista värmande andetag är det hög tid att dra igång det roligaste som finns igen, och vad är väl bättre, mer spännande och mer smakfullt än att ses på en hejdundrade whiskymässa. Välkomna till bryggeristaden Falkenberg och till ett Symposion sprängfyllt med höstnyheter.

Vi ses väl i Falkenberg?

För första gången arrangeras Falkenbergs Öl- och Whiskymässa och man gör det efter flera års planering. Klart att det måste bli en bra mässa och det blir det, Symposion är ju på plats! Vi tänker dominera Falkhallen med hela fyra montrar och 250 av våra allra vassaste produkter och häftigaste höstnyheter. Moderskeppet är...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2013/08/20/vi-ses-val-i-falkenberg/

Purity Vodka utmanar kaxigt

Är man liten är det lätt att man inte hörs när jättarna skrävlar. Men Purity Vodka räds inte stora drakar. Den lilla svenska hantverksvodkan har med smartness och superkvalitet tystat giganten Grey Goose som länge slagit sig för bröstet och påstått sig vara ”The world’s best tasting Vodka”. Detta trots att lilla Purity Vodka ståtar med en medaljskörd som saknar motstycke från världens alla dryckestävlingar. Nyligen fick man till och med ”ouppnåliga” 100 poäng i en av dessa. Så med stort självförtroende och inte så lite kaxighet utmanade Purity Vodka Grey Goose på duell genom att först annonsera i prestigefyllda...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2013/08/20/purity-vodka-utmanar-kaxigt/

Whiskybloggen: Glen Moray från Svenska Eldvatten

Glen MorayDen Svenska buteljeraren Svenska Eldvatten   släpper en 22-årig Glen Moray destillerad 1991. Den är buteljerad i fatstyrka på 57,5%. Antalet är 270 flaskor och kostar 1089kr. Artikelnumret är 87846. Den 2 september kan man beställa denna på systembolaget

Svenska Eldvatten har levererat en rad olika riktigt bra buteljeringar. De brukar ta slut fort . Jag har ingen anledning att tro att detta skulle bli annorlunda. Jag har köpt Bunnahabhain 1991 och Bowmore 2000. Jag har också provat Mortlach 1995. Det har varit tre fantastiska buteljeringar.

Svenska Eldvatten buteljerar även andra ädla drycker. Den 2 september släpper man två lagrade rom....

Läs mer http://maltytowers.se/2013/08/20/whiskybloggen-glen-moray-fran-svenska-eldvatten/

Fantastisk kvartett öl i fyrpack

I september lanserar Samuel Adams sin kvartett öl i gemensam förpackning. Fyrpacket går under namnet Fantastic Four och består av Boston Lager, Noble Pils, Latitude 48 IPA samt Imperial Stout.

Sam_adams_ff_500

Fyrpacket från Bostonbryggeriet är det första flerpack i Sverige och lanseras i september på Systembolaget.
Trots sin storlek är Boston Beer Company starkt förknippat med craftöl och bryggeriet har spelat en viktig roll för ölets utveckling i USA, menar man nu från Galatea, bryggeriets samarbetspartner i Sverige. Sedan grundandet för tre decennier sedan har Boston Beer Company bryggt över 200 olika Samuel Adams, från pilsner, IPA och stout till helt...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/agQr43JdNJU/

Whiskybloggen: Svensk Rök från Mackmyra

mackmyra rökDen 2 september är det dags för Mackmyras nya buteljering på systembolaget. Den heter Svensk Rök och det ska bli intressant att prova denna. Den kommer ingå i den fasta sortimentet tillsammans med Brukswhisky och Första utgåvan.

Rökig whisky från Mackmyra har funnits i Mackmyra Reserve där man kan fyllas sitt eget fat. Jag har haft förmånen att prova en rökig ,sherrylagrad whisky från några av dessa fat och det har enligt min mening varit de bästa Mackmyra whisky jag har provat.

Buteljeringen finns på 50cl flaska och kostar 459 kr på  systembolaget och håller 46,1% alkoholhalt. Se mer på ...

Läs mer http://maltytowers.se/2013/08/19/whiskybloggen-svensk-rok-fran-mackmyra/

Kulturgärning bakom nedlagda destilleriers nyproduktion

Visst ligger det lite av en kulturgärning bakom hela projektet? För nu ska två whiskyentusiaster, Scott Watson och Brian Woods, börja producera whisky från nedlagda destillerier. Namnet på företaget är mycket passande Lost Distillery Company.

lost-distillery

De båda whiskyentusiasterna, som tidigare jobbat på Diageo, har utvecklat affärsidén som går ut på att leta fram gamla nedlagda destillerier i landet. Och de har att göra, över 100 dylika skrotades nämligen förra århundradet. Nu gäller det för de båda att komma över både recept och tillverkningsmetoder för whiskyn. Och att sedan producera ett så snarlikt maltdestillat som möjligt.

Redan i år lanseras de...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/9O6cFWp2DZo/

Box Whisky - Två försmaker som lovar kommande storhet!

Världens nordligaste maltwhiskydestilleri – smaka på det! Visst låter det spännande bara av den enkla anledningen? Att det sedan är beläget i vårt kära fosterland gör ju knappast nyfikenheten mindre. Historien började 2005 när en idé om ett eget maltwhiskydestilleri växte fram, under en whiskyresa i Skottland. 2010 påbörjades bygget av destilleriet på en vacker plats vid Ångermanälvens strand, vilket säkerställer en obegränsad tillgång på fint, iskallt vatten. På platsen låg tidigare ett sågverk, Box AB, vilket förklarar namnet Box. Det handlar alltså inte om Bag-in-box whisky, om nu någon lyckats förledas till att tro det. Tvärtom, skulle jag vilja...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/whiskyblogg/~3/38gjB6tR6nc/605-box-whisky-tva-foersmaker-som-lovar-kommande-storhet

Spansk whisky fyller 50 år

Nicomedes García, född 1901, fick en idé, mest av en slump. Eller kanske var det ett stort misstag som gjorde att han började producera whisky. I Spanien, brandyns land, där vinet alltid varit måltidsdrycken och där till och med öl haft svårt att hävda sig, kornet användes till bröd, var whisky mer eller mindre okänt.

Sprit fanns förvisso, hur mycket som helst, destilleringskonsten kom till Spanien via morerna redan för fyra- kanske femhundra år sedan, men ganska snart insåg man, i synnerhet i södra delen, att man kunde använda spriten till vinet och tillverka starkvin. Sherry, de söta vinerna från...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/_-PydmpEXg8/

Whiskybloggen: Bowmore 23 y.o.

1989 Bowmore 23 yoBowmore släpper en 23 årig whisky lagrad på Portvinsfat destillerad 1989. Alkoholstyrkan ligger på 50,8%. Det kommer finnas 12000 flaskor och till Sverige kommer det 300 exemplar. När den släpps på systembolaget är inte klarlagt.

Priset här i Sverige blir 3995:- vilket är ett riktigt saftigt pris för en 23 årig. Med tanke på att Bowmore’s 25 åriga whisky kostar 1995:- på systembolaget så ser det väldigt högt ut.  Nu är det valda portvinsfat och man har också kostat på den röda lådan som flaskan kommer med.  Ett certifikat underskrivet av destillerichefen Eddie MacAffe. Ändå tycker jag inte det motiverar...

Läs mer http://maltytowers.se/2013/08/14/whiskybloggen-bowmore-23-y-o/

St Germain fläderlikör nytt hos Bacardí

st-germain-bottle_bigDen franska fläderlikören St Germain är framställd av handplockade fläderblommor som endast blommar mellan fyra och sex veckor under våren. Förutom fläder innehåller drycken toner av tropisk frukt, päron, citrus och kaprifol. Dess åttkantiga flaska är designad som en hyllning till de franska epokerna Art Deco och Belle Epoque. Varje flaska är stämplad med ett specifikt nummer som identifierar vilken skörd som blommorna är plockade från....

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/6Irr5u609h8/

Snart dags för festival i Falkenberg

Arrangörerna Fredrik Almryd och Fredrik Carlsson, med hjälp av »senior advisor« Olle Nordahl, står bakom bryggeristaden Falkenbergs allra första Öl- & Whiskymässa. Den går av stapeln den 23 och 24 augustii i Falkhallen – stadens evenemangsarena som har kapacitet för 6 000 besökare de två dagarna.

Eftersom det är förstagångsfestival har arrangörerna lagt sig lågt i monterpris för att locka till sig så många utställare inom dryck och delikatess som möjligt – och därigenom, givetvis, mängder av besökare.
Falkenberg är ju på många vis och sedan länge en ölstad, fram till 1999 dessutom en spritstad genom Vin & Sprits närvaro....

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/BWH6gXTy3h0/

ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se