Svenska whiskynyheter

Här kan ni läsa alla de viktigaste nyheterna från Sverige! Vill ni att er blogg/webbsida skall listas här? Ta kontakt med oss!

BOX Advanced Masterclass den 2 december på Systembolaget!

2 december släpps den första utgåvan från Box Destilleri på Systembolaget. Det är första utgåvan i en serie vars syfte är att fördjupa förståelsen och kunskapen om whisky. Utgåvan är helt unik, något liknade har aldrig lanserats i den så kunskapstörstande whiskyvärlden.

 

 

Box Advanced Master Class – toasting – är namnet på den första utgåvan i en serie som belyser viktiga delar av whiskytillverkningen. Boxen innehåller 5 x 20 centiliter maltsprit från Box destilleri som lagrats i 30 månader på 100-liters svenska ekfat med olika rostningsgrader från light toasted till charred. Faten är helt nya och har tidigare...

Läs mer http://boxwhisky.se/box-advanced-masterclass-den-2-december-pa-systembolaget/

Varför är japansk whisky så bra?

Detta var en fråga som ställdes till oss i samband med att vi bad om ämnen att diskutera. ”Varför är japansk whisky så bra?”

Nu är ju ”bra” ett i en hel del avseenden subjektivt begrepp och alla håller kanske inte med om att japansk whisky är så bra. Vi gör det emellertid – i alla fall när det gäller den japanska whisky som man har rimlig möjlighet att pröva här i Europa.

Japanerna har väl en tendens att vara riktigt extremt noggranna när de ger sig på något. Se på bilar, till exempel – finns knappast många fel som...

Läs mer http://www.smogenwhisky.se/2013/11/varfor-ar-japansk-whisky-sa-bra/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=varfor-ar-japansk-whisky-sa-bra

Octomore 6.1 - Scottish Barley 57%

Octomore 06.1_LDen andra december har det åter blivit dags för alla svenska peat-heads att köa utanför systembolagen. Det är är nämligen dags för ett nytt släpp av en Octomore från Bruichladdich Distillery. Som vanligt när det gäller Octomore snackar vi om en whisky där man använt hårt torvrökt malt, närmare bestämt så handlar det om en fenolhalt på monstruösa 167 ppm. Som en jämförelse så ligger en Laphroaig på ca 35-40 ppm. Namnet Scottish Barley är en hyllning till whiskyns ursprungsplats och råvara, det skotska kornet, kort och gott.

Doft: Som hos många av de andra utgåvorna finns även i denna...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/whiskyblogg/~3/NHrwWpzVXOw/629-octomore-61-scottish-barley-57

Glann ar Mor och Kornog

Glann ar Mor är ett maltwhiskybränneri på Bretagnes norra kust, d.v.s. på den franska Atlantkusten. Produktionen är liten och mycket traditionell, med helt skotska förtecken. Bland annat har Jean Donnay kylspiraler (s.k. ”worm tubs”) och direkteldning på sina pannor. Han håller för övrigt nu också på att bygga upp ett nytt bränneri på Islay, vid namn Gartbreck (strax söder om Bowmore)…

Nu var det i alla fall dags att pröva två nya buteljeringar från 2013, en vardera av den orökiga Glann ar Mor och den torvrökiga Kornog.

Glann ar Mor ”Taol Esa 2′ Gwech 2013″ @ 46 % – tydlig...

Läs mer http://www.smogenwhisky.se/2013/11/glann-ar-mor-och-kornog/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=glann-ar-mor-och-kornog

Whiskybloggen: Första whiskyprovningen genomförd

   whiskyprovning131122 026Roger Melander från Box ledde den första officiella whiskyprovning i Malty Towers Whisky Association. Han höll en intressant och mycket uppskattad föreläsning om whisky-tillverkningens ädla konst och hur man kan prova whisky.  21 medlemmar lyssnade och fick ny kunskap och även en hel del skratt. En myucket lyckad afton.

Själva provningen var en blindprovning där var och en fick dela ut en poäng till de två bästa. Roger hade med sig 3 sorters från Box av de recept som vi har som andelsfat i klubben. Dessa hade legat p fat i 24-25 månader. Mot dessa ställde vi tre riktigt...

Läs mer http://maltytowers.se/2013/11/23/whiskybloggen-forsta-whiskyprovningen-genomford/

Påverkan av olika råvaror?

I serien om blogginlägg baserade på frågor från er, kära läsare, har vi nu kommit till frågan huruvida olika vatten och olika kornsorter har någon påverkan på slutresultatet.

Vad gäller vatten skall det alltid vara tjänligt för livsmedelsändamål, d.v.s. fullt drickbart utan bakterieproblematik eller föroreningar. Men i själva tillverkningsprocessen, d.v.s. det vatten som används för inmäskning och därpå jäses (som vört) till mäsk och destilleras minst två gånger, så är det troligen så att den påverkan som även ganska olika vattensmaker har, är så liten att den inte märks i slutprodukten. Däremot kan exempelvis surt respektive basiskt vatten ha olika...

Läs mer http://www.smogenwhisky.se/2013/11/paverkan-av-olika-ravaror/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=paverkan-av-olika-ravaror

Grythyttan Whisky – Svensk Whisky, På Orkney?

Grythyttan loggaDe senaste dagarna har det varit mycket snack och förvirring i svenska whiskykretsar om det lilla maltwhiskydestilleriet Grythyttan Whisky utanför Örebro. Efter ungefär två och ett halvt års produktion upphörde man att producera i början av 2013, med undantag för ett fåtal batcher vid några tillfällen. Information sipprade ut om att man skulle flytta destilleriet och man lade t.o.m ut sin utrustning till försäljning – på Blocket.se(!). De första ryktena talade om en flytt in till centrala Örebro, för att göra det lättare för folk att besöka destilleriet, och utrustningen skulle enligt uppgift ha blivit såld till någon i Skottland.

...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/whiskyblogg/~3/6bji7AZz15E/628-grythyttan-whisky--svensk-whisky-pa-orkney

Förslutningstyp

En fråga som vi fick när vi bad er, kära bloggläsare, att önska ämnen för blogginlägg, var vilken typ av förslutning som är att föredra – kork eller skruvkork?

För maltwhisky är en ”Cork stopper”, alltså en kork med hatt, absolut vanligast. Den ger en lyxigare känsla när man öppnar flaskan.

Men…skruvkorken är i teknisk mening bättre. Skruvkorken håller regelmässigt tätare än genomsnittskorken och risken för korkdefekter är nära noll (korkdefekter förekommer även i maltwhisky, om än i mindre omfattning än för vin - har man en gång känt ett tydligt exempel så glömmer man det aldrig!). Men känslan hos den...

Läs mer http://www.smogenwhisky.se/2013/11/forslutningstyp/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=forslutningstyp

Resa till Malmö Öl Whiskyfestival 2014

mowIdag släpps biljetterna till Malmö Öl & Whiskyfestival den 28-29 mars 2014. Det här är en tillställning som man inte får missa. Förra året blev en succé.

Förutom att man kan gå runt och smaka på utställarnas whisky så finns där även en stor avdelning där man kan prova öl eller köpa choklad,cigarrer m.m. Dessutom arrangeras många whiskyprovningar.

Om det finns intresse så planerar klubben Malty Towers att anordna en bussresa från Emmaboda till Malmö på lördagen. För att resan kan bli av behöver vi vara mer än 25 personer. Eftersom mässan öppnar kl 11:00 så behöver vi åka kl...

Läs mer http://maltytowers.se/2013/11/20/resa-till-malmo-ol-whiskyfestival-2014/

Vassa smaklökar?

Anmäl ditt intresse till vår smakpanel
som skall prova och recensera drycker.

Vi söker dig som bor i Malmö, men uppvuxen
på annat håll i landet och som värnar om
smakupplevelserna från hembygden. Naturligtvis
är du intresserad av både mat och dryck.

I panelen får du vara med i ett trevligt sällskap
av likasinnade . Din uppgift blir att bedöma och
lämna omdöme om dryckerna som skall
provas.

Tycker du att detta låter intressant, ber vi att
Du sänder en intresseanmälan till
info@symposion.nu

Symposion är ett Malmöbaserat familjeföretag med en uttalad strategisk ambition att förse dryckesintresserade svenskar med smakupplevelser i...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2013/11/20/vassa-smaklokar/

Black Snake Vat 2 First Venom – Blackadder 56,9%

Den 2:a december är det dags för sverige att få ta del av Blackadders senaste serie med Single Malt – Black Snake. På dessa buteljer framgår inte vilket destilleri som kokat spriten eller hur länge den är lagrad. Det man berättar på etiketten är att det är en vatting (blandning) av fat, samt att den är slutlagrad på en ex-sherry butt. Som vanligt när det gäller Blackadder så är whiskyn fatstark och förskonad från både sockerkulör och kylfiltrering, precis som sig bör.

BlackSnakeV21stVenomBAG59_1Doft: Direkt bjuds jag på tropiska frukter som mango och melon, tillsammans med härlig grapefrukt och en aning...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/whiskyblogg/~3/qepnPEw8I3s/627-black-snake-vat-2-first-venom--blackadder-569

Mackmyra – Midvinter 46,1%

Mackmyra – Midvinter 46,1%Nu i november släppte Mackmyra en ny specialutgåva kallad midvinter. Det är sprit av det orökta receptet och den har fått en finish på bordeaux, sherry samt glöggvins-fat. Glögglagrad wirre har jag aldrig stött på tidigare och jag skall villigt erkänna att jag gick in i detta med ett visst mått av skepsis. Nåväl, hur var den då?

Doft: Oj, den är väldigt söt och vinös – jag tänker på Marinella. Här finns även tydliga jultoner i form av både julmust och just glögg. Med all denna sötma så tycker jag nästan att den drar åt rom-hållet. Den är även...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/whiskyblogg/~3/UBzZR8NHiRc/626-mackmyra--midvinter-461

Duo öl där grönt möter rök

organic_rauchbierEmil Lindén på Sigtuna Brygghus har skapat en ekologisk Pale Ale, Sigtuna Organic Ale. Resultatet är ett öl i den stil som utvecklades av amerikanska mikrobryggare i början av 1980-talet då aromatiskt humle var nytt och riktigt spännande.

– Jag vill aldrig att de som dricker mina öl ska behöva söka skydd för humlebomber. Det är betydligt intressantare med öl där malten och humlet stöttar varandra och skapar en bra hinkabilitet, säger Emil Lindén.

Från samma bryggeri, men under annan etikett kommer ytterligare ett öl som sticker ut, nämligen en rököl. Det är S:t Eriks Bryggeri och whiskydestilleriet Mackmyra som...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/_upAvPohcJQ/

Lagringsförhållanden, påverkan

I vår serie med ämnen som nämnts av Er läsare av bloggen, så har vi nu kommit till en fråga som nog har nämnts tidigare, men som ändå är av stort intresse, nämligen frågan om betydelsen av lagringsförhållandena för ett mognande fat whisky, d.v.s. typ av lager och geografisk placering.

Platsen för lagret har betydelse. Typen av lager har också betydelse. Främst rör det sig om två fysikaliska förutsättningar som skiljer sig åt, nämligen det temperaturspann och den luftfuktighet som gäller på orten och i lagret. Därtill kan man också foga luftomsättningen i lagret.

Den geografiska placeringen har påverkan på...

Läs mer http://www.smogenwhisky.se/2013/11/lagringsforhallanden-paverkan/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=lagringsforhallanden-paverkan

Försvunnen whisky lanseras på Systembolaget

Scott Watson och Brian Woods heter de två whiskyentusiaster som för flera år sedan började intressera sig för gamla nedlagda destillerier. Och whiskyn därtill. Intresset utvecklades så småningom om till en företagsidé: att återskapa försvunnen whisky.
Detta skrev vi om redan i augustii i år i Allt om Whisky . Namnet på företaget, Lost Distillery, blev en omedelbar succé och idag är duon uppmärksammad över hela whiskyvärlden.
lost-distillery
Nu kommer dessutom den spännande nyheten att Lost Distillerys två första whisky nu släpps på Systembolaget. Det handlar om Auchnagie Distillery och Stratheden Distillery.

– Vårt team har sökt efter det mest spännande...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/I8YvidY2enQ/

ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se