Svenska whiskynyheter

Här kan ni läsa alla de viktigaste nyheterna från Sverige! Vill ni att er blogg/webbsida skall listas här? Ta kontakt med oss!

WTV 163 – Massor av Glenallachie

Vi testar flera olika utgåvor av för Sverige nya och spännande Glenallachie.

The Glenallachie Koval 8 YO har en ABV på 48% och kostar 795 kr via Systembolaget.

The Glenallachie Cask Strength 10 YO har en ABV på 58.2% och kostar 878 kr via Systembolaget.

The Glenallachie 12 YO har en ABV på 46% och kostar 665 kr via Systembolaget.

The Glenallachie PX 12 YO har en ABV på 48% och kostar 879 kr via Systembolaget.

MacNair´s Lum Reek har en ABV på 46% och kostar 778 kr via Systembolaget.

The Glenallachie 15 YO som vi provar i...

Läs mer http://www.whiskytower.se/wtv-163-massor-av-glenallachie

Spirit of Hven MerCurious: svensk bourbon…?

Pigga Spirit of Hven släppte en bourbon med det lite putslustiga namnet MerCurious för ungefär en månad sedan. En flaska på 50 cl kostar behändiga 395 kronor. Den är buteljerad på 45,6% och den ingående åldern på whiskyn från de 14 olika faten varierar mellan tre och åtta år. MerCurious är gjord på 88% majs, 5% vete, 3,5% maltkorn och 3,5% råg. Med tanke på hur MerCurious presenteras på Spirit of Hvens hemsida är den tänkt att vara en återkommande buteljering, där den som finns att köpa nu utgör batch 1.

App app app, säger ni viktigpettrar därute som läste långsamt:...

Läs mer http://tjederswhisky.se/spirit-of-hven-mercurious-svensk-bourbon/

Ben Nevis Traditional

…om den nu ska sägas heta det? Rimligare vore nog att säga McDonald’s celebrated traditional Ben Nevis. Mer om whiskyn och lite om destilleriet efter mina noter. Som framgår av noterna provade jag denna blint.

Doft : lite märklig rök. Eller gammrök? Det är liksom mer torv än rök, egentligen. Torr jord, salmiak, läderjacka och ”ny bil”…! Smör och svaga inslag av stall/gödsel. Rejält med syntetiska kolatoner också – kolabönor. Den känns alkoholsvag, under 46%. Det känns som att denna något enkla doft kan visa sig vara en äldre whisky vid avsmakning. Let’s see…

image

Smak : oj, klart bättre än...

Läs mer http://tjederswhisky.se/ben-nevis-traditional/

Yoichi 10 YO, blindprovad

Yoichis åldersbestämda whiskies har, liksom all japansk whisky, förvandlats till aktier under de senaste åren. Yamazaki 18 YO är väl det tydligaste exemplet på när marknaden har fått fullständig fnatt och priserna ligger på tusentals kronor mer än hur god whiskyn är. (Visst, Yama 18 är skitgod, men numera kostar de flera tusen kronor, vilket bara är skitlöjligt.) De gör bra whisky i Japan, det blev hype, ålderbestämda whiskies drogs in, folk investerade, priserna skjuter i höjden, och numera köps och säljs de där flaskorna enbart i syfte att möjligen göra sig en hacka. Jag är för en gångs skull...

Läs mer http://tjederswhisky.se/yoichi-10-yo-cirka-2014/

En galet ung Bunna, blindprovad

En blindprovad whisky. Detaljer om whiskyn efter mina blinda och oredigerade noter.

Doft : oj! First-fill bourbon barrels och orökigt destillat. Vilken doftbomb! Sockerkaka, päronjuicekoncentrat, syrligt pärongodis. Rabarber/kiwi/citron eller en kombo av dem alla. Äppelmos. Färsk vaniljstång. Detta ligger på typ 55%, tror jag. Mycket ren, mycket njutbar doft. Påminner en hel del om Loch Lomond single grain (som är gjord på 100% malt men i kolonnpannor, hade kallats single malt om den hade producerats utanför Skottland), men den ligger på 40 eller 46, minns inte nu i rappet. Även Glen Grant kan dofta såhär i unga år. Helt amazing...

Läs mer http://tjederswhisky.se/bunnahabhain-2008-cask-602-duncan-taylor/

Ichiro´s Malt – japansk whisky i mästarklass

Ichiro Akuto är en av världens mest kända whiskypersonligheter. Han brukar jämföras med Masataka Taketsuru. Om Taketsuru är den japanska whiskyns fader så är Ichiro dess sonson. Ichiro Akuto har starkt bidragit till den japanska whiskyns succé i västvärlden och dagens våg av nya destillerier i Japan hade inte varit lika stark utan honom.

Ichiro Akuto började som brand ambassador på Suntory, men knöts till sin familjs sake- och whiskydestilleri Hanyu. Familjen hade varit sakebryggare sedan 1600-talet. Destilleriet gick dock i konkurs, men hjälp av affärskollegor från norra Japan lyckades man rädda vad som fanns i lagerhusen och en del...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2019/09/06/ichiros-malt-japansk-whisky-i-mastarklass/

Rökbomb från Speyside

Benromach är en udda fågel bland Speysides destillerier. Är det något destilleri som slår vakt om gamla traditioner och äldre hantverk så är det just Benromach.

Ambitionen är att göra whisky såsom den gjordes på 1950-talet, med gammaldags kornsorter och malt som röks hårdare som förr. På Benromach har man tid, man jäser i mashtuns av trä, längre än hos de flesta, och destillerar med knapp styrfart. Därefter lagras whiskyn uteslutande på förstagångsfat. Allt detta påverkar såklart whiskyn, som blir fruktigare och får med sig mycket rökfenoler, dessutom får den en kraftfull smakboost av de aktiva förstagångsfaten. Benromach använder sig...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2019/09/06/rokbomb-fran-speyside/

Smakbomber från Jamaica

Jamaicarommen är enligt många den häftigaste av alla karibiska romsorter. Hemligheterna bakom detta är flera, men till en del stavas de dunder, muck pits, estrar, långa jästider och potstilldestillering.

Den jamaicanska rommen omfattas av ett regelverk som går längre än på de flesta håll i romvärlden. Jamaicarom delas in i fyra övergripande kategorier utifrån mängden estrar. Från lågesterstilen Common Cleans (80-150 gr/hlpa) via Plummers (150-200 gr/hlpa) och Wedderburns (200-300 gr/hlpa) till den mest esterrika Continental Flavoured (700-1600gr/hlpa).

Många av öns destillerier använder sig dessutom av så kallade Distillery Marks, en unik bokstavskombination som skapats för att beskriva det specifika romreceptet...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2019/09/06/smakbomber-fran-jamaica/

Velier Royal Navy Tigershark

Italienaren Luca Gargano och företaget Velier har mer än någon annan förmått romdestillerier att skapa ett regelverk. Hans Gargano-classification är numera en ledstjärna för många av världens destillerier.

Han har dessutom försett romentusiaster med buteljeringar som fått dryckesvärlden att häpna, han har funnit bortglömda destillerier som skapat svallvågor bland romkonnässörer och utvecklat samarbeten för att ta fram replikor och hyllningar till sedan länge försvunna romsorter.

Tiger Shark är den andra releasen i Veliers hyllade Royal Navy-serie och är en vatted rum bestående av pot still-destillerad rom från Brittiska Västindien. Luca är förtegen om vilka destillerier som bidragit till blenden, men...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2019/09/06/velier-royal-navy-tigershark/

Pärlor och dyrgripar från Gordon MacPhail

Tidig höst brukar innebära att vi får ta del av vad våra vänner Gordon & MacPhail plockat fram ur de legendariska lagerhusen i Elgin.

Årets septemberskörd består av sju olika buteljeringar från tre av G&Ms serier. Bl.a. en cask strenght Clynelish, två ultralyxbuteljeringar samt svenska årsallokeringen av 15- och 25-åringarna från Mortlach och Linkwood.

Connoisseurs Choice

Connoisseurs Choice-serien räknas till de mest berömda bland skotska whiskyserier. Den lanserades 1968 och firades med ett rungande 50-års jubileum förra året.

Gordon & MacPhails grand old man, George Urquhart, hade under många år förtroendet att buteljera singelmaltwhiskyn från flera av traktens destillerier. Det...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2019/09/06/parlor-och-dyrgripar-fran-gordon-macphail/

Caol Ila på lyxigt vinfat

Av Rhônedalens viner brukar nordliga Hermitage lyftas fram som den allra främsta appellationen. Här odlas syrahdruvor som blir till några av världens mest exklusiva röda viner.

Sådant här gillar såklart våra vänner på Gordon & MacPhail som ju har sina rötter inom både whisky- och vinhandel.

Nu har de buteljerat en 14-årig Caol Ila som de, efter 13 år på bourbonfat, låtit slutlagra på Hermitagefat. Resultatet är en fruktig, vinös rökwhisky i högsta divisionen. image

CAOL ILA 2005 HERMITAGE FINISH, 45%  Connoisseurs Choice G&M

Säljstart: Torsdag 29 augustii, webblansering kl. 10.00 Artnr: 40608-01 Pris: 1 153 kr Alkoholhalt:  45% Destillerad:  Måndag...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2019/08/28/caol-ila-pa-lyxigt-vinfat/

ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se