Logga in

Registrera


Svenska whiskynyheter

Här kan ni läsa alla de viktigaste nyheterna från Sverige! Vill ni att er blogg/webbsida skall listas här? Ta kontakt med oss!

Mackmyra Moment Körsbär (47%)

Senaste tillskottet i Mackmyras begränsade Moment-serie är moment körsbär. En whisky som till största delen lagrats på ex-sherry och ex-bourbonfat som mättats med ett sött körsbärsvin. Några små 30-liters fat har också varit inblandad i mixen. Vi på whiskytower vill verkligen ge en eloge till Mackmyra och master blender Angela D`Orazio för dessa exprimentlagringar som de släpper.

Mackmyra Moment Körsbär släpptes den 7 september. AVB ligger på 47% och priset är 1198kr.

image

Mackmyra Moment Körsbär 47%.

Doft Kent : Sött och inbjudande. Väldigt fruktig där äpplen och päron samsas med skogsbär. Körsbär och ett uns av mogna blåbär. Det är...

Läs mer http://www.whiskytower.se/mackmyra-moment-korsbar-47

Gordon MacPhail Caol Ila 2005 (56.8%)

Denna Caol Ila från Gordon & MacPhail kommer från 3 st first fill sherry butts. den destillerades 2005-02-21 och buteljerades 2017-01-31. 186 st flaskor letade sig till Sverige och Systembolaget. Priset ligger på 897 kr.

image

G&M Caol Ila 2005 56.8%.

Doft Beppe: En ettrig och kryddig dos rök med underliggande toner av citrus och tobak. Lätt smöriga dofter som är lätt oljiga. Barbecuesås och motorolja med en hint bränt krut. I bakgrunden finns ett knippe färska frukter som bara väntar på att plockas.

Kent: Trevlig doftbild där röken är tydlig men ändå inte överväldigande. Finns något i den rökiga tonen...

Läs mer http://www.whiskytower.se/gordon-macphail-caol-ila-2005-56-8

Fler Craigellachie single cask i Sverige!

Hösten lanserades 96 flaskor av 21 årig Cragiellachie Single cask lagrad på madeirafat på systembolaget. Med en fatstyrka om stadiga 54,5 % och en ytterst begränsad upplaga om totalt 205 butljerade flaskor försvann dessa i rasande fart.

Efterfrågan på denna fantastiska dram har varit enorm och för alla som vill ha chansen att testa denna unika Cragellachie har nu återigen chansen! Bacardi i Sverige har lyckats spåra upp de absolut sista 36 flaskorna och kommer nu erbjuda dessa till försäljning via systembolaget.

-Det känns väldigt kul att nära ett år efter det förra släppet kunna erbjuda de resterande flaskorna i...

Läs mer http://www.whiskytower.se/fler-craigellachie-single-cask-sverige

Tullibardine 20YO (43%)

Vi avslutar denna temavecka med Tullibardine med att prova deras 20-åring. Vi båda upplever att det vare otroligt kul att bekanta oss med detta trevliga destilleri då vi tidigare hade mycket dålig koll på Tullibardine. Vi startade veckan med att intervju master blender Keith Geddes . Vi har efter det i tur och ordning provat provat Tullibardina Sovereign , 228 Burgundy finish , 500 Sherry finish , The Murray 05 och idag avslutar vi alltså med Tullibardine 20YO.

Tullabardine 20YO finns i Systembolagets beställningssortiment och kostar där 998kr .

image

Tullibardine 20YO 43%.

Doft Kent: En söt och rik doftbild. Honung...

Läs mer http://www.whiskytower.se/tullibardine-20yo-43

Glen Scotia 15 yo – återupprättandet

Glen Scotia är inte ett av de destillerier som har haft störst utrymme i vare sig medieflödet eller whiskyvärldens kollektiva medvetande. Därtill har destilleriets buteljeringar i en äldre tid varit klart variabla i såväl karaktär som kvalitet samt hade de fram till relativt nyligen några mycket märkliga förpackningsdesigner, med lite scientologi-doftande och färgglada bilder på Highland cattle m.fl. djur. Ingetdera var smickrande och det är i dag tack och lov historia, som det verkar.

Scotia har nämligen förmåga till såväl kvalitet som stark karaktär. Detta är, som den uppmärksamme läsaren säkert vet sedan länge, något som vi uppskattar och själva...

Läs mer http://www.smogenwhisky.se/2017/09/glen-scotia-15-yo-aterupprattandet/

Tullibardine 500 Sherry Finish (43%)

Mer whisky från Tullibardine. Tullibardine 500 Sherry finish startade sitt liv i first fill ex-bourbon barrels för att sedan få en finish i 500 liters Pedro Ximenez Sherry Buts. Den är buteljerad på 43% ABV och kostar 592 kr via Systembolaget .

Tidigare i veckan har vi publicerat en intervju med Keith Geddes som är master blender hos Tullibardine. Vi har också provat Tullibardine Sovereign och Tullibardine 228 Burgundy finish .

image

Tullibardine 500 Sherry Finish 43%.

Doft: Kent: En intensiv kryddighet möter upp först. Sherryfatens inverkan är tydlig med djupa sherry kryddor. Det är kanel, svartpeppar och en touch av...

Läs mer http://www.whiskytower.se/tullibardine-500-sherry-finish-43

Tullibardine The Murray 05 (56.3%)

Tullibardine The Murray 05 är destillerad 2005 och har sedan lagrats på first fill bourboun fat fram till 2017. Sålunda så är detta en tolvåring. Den är inte heller kylfiltrerad då den är buteljerad på 56.3% vilket ska vara cask strength.

Tullibardine The Murray 05 släpps idag på Systembolaget . Priset ligger på 629 kr för en helbutelj.

image

Tullibardine The Murray 05 56.3%.

Doft Beppe: Underbara frukttoner med en rejäl skopa vanilj och honung. Frukten är massiv med äpplen och päron på första parkett. Även mer exotiska frukter såsom ananas och persika tittar fram. Gräs och halm tillsammans med ett...

Läs mer http://www.whiskytower.se/tullibardine-murray-05-56-3

Tullibardine 228 Burgundy Finish (43%)

Vi fortsätter vår genomgång av whisky från Tullibardine och nu har turen kommit till Tullibardine 228 Burgundy Finish som är lagrad på 228 liters fat som tidigare haft Pinot Noir från Chateau de Chassagne Montrachet . Den är buteljerad på 43% ABV och kostar 592 kr via Systembolaget .

Vi har tidigare provat Tullibardine Sovereign samt intervjuat Kieth Geddes från destilleriet.

image

Tullibardine 228 Burgundy Finish (43%)

Doft Beppe: Tunga toner från finishen i fat från Bourgogne till en början. Det är verkligen mustigt och murrigt. Dock efter en stunds luftning så lägger sig de mustiga dofterna med russin, choklad, kaffe...

Läs mer http://www.whiskytower.se/tullibardine-228-burgundy-finish-43

Gammelstilla Isak Mackey och new make

Gammelstilla har nu varit on stream sedan april 2012 och puttrat på i relativ stillhet bakom mer kända svenska destillerier som Mackmyra, Hven, Smögen och Box. Inte så underligt, Per Ottnargårds kärleksbarn har ju faktiskt tills helt nyss inte släppt någon whisky. I våras släppte de så sitt förslingsverk, Isak Mackey . Det handlar om en whisky på stadiga 54,6% som legat i tre år på bourbonfat, sedan sex månader på svensk nyek, och sedan tillbaka i bourbonfaten ett par månader. Upplagan på bara 800 flaskor såldes exklusivt till aktieägare som privatimport via Systembolaget. Den buteljerades i månadsskiftet februari/mars i...

Läs mer http://tjederswhisky.se/gammelstilla-isak-mackey-och-new-make/

Unika släpp av Brora och Macallan från Gordon MacPhail

imageBrora från 1982 och en Macallan från 1967 – whisky som numera nästan inte finns, men Gordon & MacPhail lyckas återigen göra det omöjliga möjligt.

imageDen 7 september klockan 10.00 webblanserar Symposion House of Taste två synnerligen sällsynta whiskies: Brora Rare Old 1982 Refill Sherry Cask och Macallan Speymalt 1967 First Fill Sherry Cask . Av Brorabuteljeringen kommer tre (!?) flaskor som var och en kostar 8 535 riksdaler. Macallans Speymalt från 1967 finns i tolv exemplar med styckespriset 15 065 kronor.

Macallan är det enda destilleri som Gordon & MacPhail har reserverat en egen serie för: ” Speymalt From...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/OXmrHWyynJ0/

Keith Geddes – Master blender för Tullibardine

Vi har ju en förkärlek för temaveckor här på Whiskytower då vi tycker det är kul att fokusera på ett destilleri och dessutom kanske tipsa er läsare om whisky ni inte hört talas om eller inte tänkt på att prova annars. Denna vecka ska vi lägga vårt fokus på destilleriet Tullibardine som kanske inte är så känt i Sverige, även om deras whisky går att finna i beställningssortimentet. Destilleriet grundades 1949 och har kapacitet att koka 3 000 000 LPA per år i deras två pannpar. Vi lämnar nu över ordet till Keith Geddes som är master blender för Tullibardine....

image

Läs mer http://www.whiskytower.se/keith-geddes-master-blender-tullibardine

Tullibardine Sovereign (43%)

Först ut under vår Tullabardine-vecka är destilleriets instegswhisky. Tullibardine Sovereign är minst 5 år gammal och är lagrad på first-fill ex-bourbonfat. Den kostar 498 kr via Systembolaget och är buteljerad på 43% ABV. Du har väl inte missat vår intervju med Keith Geddes – Master blender för Tullibardine .

image

Tullibardine Sovereign (43%)

Doft Beppe: Frisk och fruktigt med en rejäl skopa vanilj och honung. Det finns en ungdomlig stickighet över den, dock inte på ett oangenämt sätt. Fruktigheten är i första hand gröna äpplen och päron, kanske har en hint mango och ett par nävar gräs smugit sig in också....

Läs mer http://www.whiskytower.se/tullibardine-sovereign-43

240 flaskor Kilchoman 100 % Islay 7th

imageDen sjunde september webblanseras 240 flaskor Kilchoman 100 % Islay 7th Edition . Men det gäller att vara på alerten.

Kilchoman 100 % Islay 7th Edition destillerades 2010 och har sedan dess legat på bourbonfat från B uffalo Trace-destilleriet .

image100 % Islay gör verkligen skäl för namnet ” from barley to bottle ” eftersom kornet hämtas från den egna gården Rockside Far m där det också genomgår traditionell golvmältning. Med sina 20 ppm har 100 % Islay en aning mindre rökig karaktär än övriga varianter från destilleriet. I sedvanlig Kilchomananda är whiskyn naturlig i färgen och icke kylfiltrerad.

Kilchoman 100 % Islay 7th Edition sägs...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/SU8hyEwKJ-w/

Scapa Glansa – ny single malt från Orkney

imagePrecis just nu (klockan 08.00 måndagen den 4 september) lanserar Pernod Ricard Sweden en ny singlemalt-whisky på den svenska marknaden. Från det lilla vindpinade destilleriet på Orkneyöarna kommer Scapa Glansa – en mild och något rökig whisky som lagrats i två steg för att uppnå sin speciella karaktär.

imageGlansa ” är ett adjektiv med fornnordiska rötter och betyder skinande, stormfyllda skyar. En koppling till Orkneys vikingafyllda historia och hur öarnas skiftande väder gör att man kan uppleva de fyra årstiderna på en och samma timme.

Den här buteljeringen är destilleriets första med en något rökig karaktär. Ett resultat av...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/ifE-rW48fxU/

Bagge bock-öl från Janake

imageFrån och med idag finns Bagge Bocköl – en ljus svensk lager – på Systembolaget.

imageDet är Janake winegroup som står bakom ölnamnet Bagge – sedan förra året finns också Bagge Vinteröl (nr 11509 , 50 cl, 18,40 kr) men det kan vi faktiskt spara ett tag (tills det blir vinter). Men så nu kom alltså Bagge Bocköl . Den är precis som all lager underjäst och lagrad i flera veckor. Råvarorna är pilsnermalt, vatten, jäst och humle från Hallertau av typ Perle Select och Taurus .

Bocköl finns ju i flera olika varianter men alla härstammar från en mörk...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/2_VVHqqh64k/

Josephine är världens 7:e bästa bartender

imageNyligen utsågs världens bästa bartender i bartendertävlingen World Class i Mexico City. Sverige representerades av Josephine Sondlo, från cocktailbaren Penny & Bill i Stockholm, som tidigare vunnit den nordiska tävlingen och som nu slutade på en fantastisk 7:e plats av 55 tävlande och alltså numera kan titulera sig som världens 7:e bästa bartender i världen.

St. Regis Hotel i Mexico City var platsen för den nionde finalen i världens största bartendertävling World Class , där temat i år var hållbarhet. Över fyra dagar tävlade världens 55 bästa bartenders med målet att få kalla sig världens bästa bartender.

Efter fyra svåra...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/Nqvskv23CNg/

Aultmore 18YO (46%)

Aultmore är en single malt som främst använts som beståndsdel i blended industrin hos ägaren John Dewar & Sons . Sedan 2015 har dock dagens 18-åring fått skina på egen hand som en single malt. Den är buteljerad på fina 46% ABV och säljs framförallt via Travel Retail-utbudet.

Vi har tidigare recenserat Aultmore 12YO och igår publicerade vi vår recension på Aultmores Newmake . Dessutom rekommenderar vi vår intervju med destillerichef Roselyn Thomson om du vill veta mer om detta intressanta destilleri.

image

Aultmore 18YO (46%)

Doft Beppe: Gräs, äpplen och örter. Härlig frisk citrus med en hint av engelsk färsk...

Läs mer http://www.whiskytower.se/aultmore-18yo-46

Aultmore 21YO (46%)

Dagens Aultmore är den 21-åriga. Vi har tidigare provat 12YO , 18YO och även Aultmores newmake , dvs den råsprit som kommer efter den andra destilleringen. Missa inte heller den intervju vi gjort med Aultmores destillerichef och Dewars global malt ambassador Georgie Bell . Tidigare har vi även gjort en intervju med Dewars master blender Stephanie MacLeod.

image

Aultmore 21YO 46%.

Doft: Beppe: En mustig doft som avslöjar en del influenser från sherryfat. Russin lätta drag av kaffe och torkade aprikoser. Maltigheten och de gröna äpplena finns dock närvarande i bakgrunden tillsammans med det nyklippta lätt fuktiga gräset och fräsch citrus....

Läs mer http://www.whiskytower.se/aultmore-21yo-46

ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se