Svenska whiskynyheter

Här kan ni läsa alla de viktigaste nyheterna från Sverige! Vill ni att er blogg/webbsida skall listas här? Ta kontakt med oss!

Den bästa Arran jag har provat

Jag har inte provat jättemycket whisky från Arran . Det jag har provat har jag ofta funnit lite meh. Inte dåligt på något sätt, men inte heller spännande eller kanonbra. Stabil mittposition, liksom. Men så dök ett privatfat upp i Svenska whiskyakademien som var riktigt bra upp. Och så frågade en bekant på Facebook, Kim Nilsson, om han fick skicka mig lite samples på grejer som tack för intressant läsning här på bloggen. Sådant värmer förstås hjärtat något alldeles extra. Den första var en jävligt bra Arran (fast det visste jag inte när jag provade den). Här mina helblinda noter:...

Läs mer http://tjederswhisky.se/den-basta-arran-jag-har-provat/

Ben Nevis från Selected Malts

Den nya svenska oberoende buteljeraren Selected Malts , grundad av de välkända whiskyprofilerna Patrik Barkevall och Mikael Westerberg, har inlett sitt arbete i ett närmast maniskt tempo. En rad buteljeringar har släppts på Systembolaget, och ett tema börjar bli tydligt i hur de arbetar: finishes. De är verkligen inte orädda för att experimentera med sina fat. En Craigellachie med finish på fat av amerikansk nyek, Royal Brackla med olorosofinish ( mina smaknoter på de två hittar du här ), Ben Nevis med PX-finish, och så vidare. Det är kul, tycker jag: finishes brukar annars höra till de officiella buteljeringarnas värld,...

Läs mer http://tjederswhisky.se/ben-nevis-fran-selected-malts/

Dálvve sherry influence

Den första buteljeringen efter Box namnbyte till High Coast  i somras har anlänt: Dálvve sherry influence. Det handlar som namnet visar om en version av deras Dálvve, men med en hel del sherryfat med i mixen.

Här är mina noter – mer om whiskyn efter dem.

Doft : fruktigt, vagt torvigt, och tydligt ungt. Sockerkaka, mosade russin och mörka vindruvor. Därunder ligger en svag torvighet och en sprucken läderfåtölj. Kanske en antydan saltlakrits. En lite smutsig vaniljton. Den vanliga Dálvve är betydligt rökigare på nosen, i de batcher jag har smakat. Detta har också en skön lite smutsig murrighet som...

Läs mer http://tjederswhisky.se/dalvve-sherry-influence/

Mackmyra Moment Efva

Ingen ska beskylla mig för att vara snabb när det kommer till att recensera whiskies. Mackmyras Moment Efva lanserades den 11 september. Jag fick ett sample av den redan i slutet av augustii. Det är snart november, och nu har jag så äntligen provat den. Det är, mätt i tjedertid, typ Usain Bolt-fort.

Nå i alla fall. Idag i mitt glencairnglas, Mackmyras Moment Efva, ett samarbete Mackmyra gjort med Efva Attling. Alkoholhalten ligger på Mackmyraklassikern 46,3% och whiskyn har blandats samman av nitton fat , ”främst av typerna oloroso, amerikansk ek och ex-Bourbon, där flertalet var mättade med svenskt björkvin....

Läs mer http://tjederswhisky.se/mackmyra-moment-efva/

My visit to Swedish Distillery Agitator Whiskymakare!

Dear friends, followers, and supporters alike! On the fourth of maj, when still living in Örebro, I was very, very lucky to pay a visit to the highly interesting and spankingly new Swedish distillery Agitator Whiskymakare located in Arboga (whiskymakare simply means whiskymaker ). I am so happy to have been the first whiskyblogger to visit the distillery by personal invitation from the two distillers/distillery workers Oskar Bruno and Christian Wikström (if you recognise their names it’s probably because they used to produce whisky at now closed Grythyttan Distillery). 
image
Oskar to the left, SamuelWhisky in the middle, and Christian to...

Läs mer http://samuelwhisky.blogspot.com/2018/11/my-visit-to-swedish-distillery-agitator.html

Highland Park The Light – 17yo 52,9%!

image
Dear friends, followers and supporters alike! The past two weekends I had the great pleasure to work the Stockholm Beer & Whiskyfestival, as always, working for Edrington Sweden. It was really great to be back at the festival in Stockholm, a festival that I haven't had the opportunity to make it to since 2012. But now that I live in the capital, it was definitely a must for sure. Anyway, the nice people at Edrington gave me permission to sample some of their upcoming releases, one of them being Highland Park The Light!
Just as The Dark , this whisky...

Läs mer http://samuelwhisky.blogspot.com/2018/10/highland-park-light-17yo-529.html

Taketsuru – japanen som revolutionerade whiskyvärlden

Mycket har sagts om Masataka Taketsuru. Hans livssaga är som ett Shakespearedrama med alltifrån brännande konflikter, dynastier i fejd, förbjuden kärlek och sagolik framgång. Även om Taketsuru är struken ur Suntorys historiebeskrivning över den japanska whiskyn så är han obestridligen den japanska whiskyns fader. Masataka Taketsurus mest betydelsefulla insats är nog inte de destillerier han byggde, utan snarare att han fick världen att förstå att man kan göra singelmaltwhisky utanför Skottland.

Det är svårt att föreställa sig hur whiskyvärlden skulle sett ut om inte Taketsuru gjort den där berömda resan 1918. Hans och den japanska whiskyns framgångar visade för andra entreprenörer...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2018/10/24/taketsuru-japanen-som-revolutionerade-whiskyvarlden/

Nytt fyrtal i Distillery Labels

Gordon & MacPhail har som bekant klätt upp sin berömda Distillery Labels-serie i ny kostym. Svenska nypremiären var så sent som för några veckor sedan, men här vilas det inte på hanen. Fyra nya buteljeringar, däribland årsallokeringen av 15-åringarna från eftertraktade Mortlach och Linkwood, släpps under november månad.

I vårt förra utskick berättade vi ingående om bakgrunden och betydelsen av Distillery Labels, det tåls förvisso att berätta många gånger, men vi är övertygade om att ni redan känner till detta så vi går rakt på de nya skönheterna istället.

 

LINKWOOD 15 YO

Linkwood är ett av de allra första...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2018/10/24/distillery-label-fyra-nya-buteljeringar/

Distillery Labels – serien som räddade maltwhiskyn

Det är svårt att tänka sig dagens whiskymarknad utan de insatser som George Urquhart och Gordon & MacPhail gjorde under förra århundradets första hälft. Som pionjärer kan de knappast överskattas. Gordon & MacPhail är på många sätt den aktör som betytt mest för den moderna whiskybranschens utveckling. I sommar har detta manifesterats i ännu ett monument – en relansering av klassiska serien Distillery Labels.

Läs mer

Läs mer http://www.symposionhot.com/2018/10/08/distillery-label-serien-som-raddade-maltwhiskyn/

ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se