Svenska whiskynyheter

Här kan ni läsa alla de viktigaste nyheterna från Sverige! Vill ni att er blogg/webbsida skall listas här? Ta kontakt med oss!

WTV 046 – Glenfiddich Winter Storm 21YO

Glenfiddich Winter Storm är ytterligare ett släpp i deras serie av releser med mer experimentell inriktning. Tidigare släpp har varit Glenfiddich IPA Experiment och Glenfiddich XX. Bägge dessa provade  vi i avsnitt 34 och du hittar det avsnittet HÄR .

Men nu handlar det alltså om den 21-åriga Winter Storm. Denna gång har master blender Brian Kinsman låtit lite äldre Glenfiddich fått en 6 månaders slutlagring på fat som tidigare innehållit isvin från den kanadensiska vingården Niagara.

Glenfiddich Winter Storm är redan slut. Dock så finns den på utvalda restauranger hotell och barer i Sverige.

Inlägget WTV 046 – Glenfiddich...

Läs mer http://www.whiskytower.se/wtv-046-glenfiddich-winter-storm-21yo

40 YO blended malt, The Thompson Brothers

Bröderna Phil och Simon Thompson som driver The Dornoch Castle whisky bar och hotell har startat ett destilleri, Dornoch . Medan de väntar på att kunna sälja sin egen whisky gör de gin och släpper intressanta single casks för att få in medel i verksamheten. Min gode vän Lars Cederbro högg en flaska av denna sherrylagrade single cask blended malt som är 40 år gammal och bjöd på ett sample. Fatet, en sherry butt, gav 150 flaskor. Alkoholhalten ligger på 42,9%.

Single cask men inte single malt, hur funkar det? undrar du nu. Det går alldeles utmärkt; ja det finns...

Läs mer http://tjederswhisky.se/40-yo-blended-malt-the-thompson-brothers/

Johnnie Walker Blue label, Ghost and rare

Detta är den första Johnnie Walker jag smakar på jag vet inte hur många år. Jag är dålig på blended whiskies, det är en brist jag behöver åtgärda.

Just denna är en specialare, det första släppet i en ny exklusiv serie från Johnnie Walker / Diageo: Ghost and rare. Denna har underrubriken ”Brora & Rare” . Okej, ”rare” brukar vara trams, men Brora  är ju verkligen Rare, så låt gå… Normalt brukar en blended av Johnnie Walker-typ innehålla malt- och grainwhiskies från en hejdundrande mängd destillerier. För den här whiskyn har man använt sig av whisky från ”bara” åtta destillerier...

Läs mer http://tjederswhisky.se/johnnie-walker-blue-label-ghost-and-rare/

Wannborga whisky [5 YO]

Idag i glaset, en svensk whisky som redan har hunnit bli ökänd på sociala medier. Det handlar om en femårig single malt från det lilla destilleriet Wannborga som fått en finish på portvinsfat. Upplagan är på ynka 300 flaskor och den släpptes på Systembolaget den 2 februari 2018. Den är inte slutsåld än.  En flaska på 50 cl kostar 698 kronor . Den är buteljerad på 43% och heter helt enkelt bara Wannborga whisky.

Wannborga  på Öland är i främsta rummet en vingård och en restaurang, som också blev ett destilleri. Här drog Ingrid Dahlberg ihop med sin man Gunnar...

Läs mer http://tjederswhisky.se/wannborga-whisky-5-yo/

En speciell dag

Ett av de tydligaste minnena från när vi byggde bränneriet och fogade samman hela produktionsapparaten, från maltkross till spritpanna, var att vinkelslipen var det mest frekvent använda verktyget. Mycket rostfritt, mycket slipande och polerande av svetsfogar etc.

Idag har en ny vinkelslip införskaffats – och fått begå premiär. Denna gång genom att kapa av ett antal rör och fogar bland destillattankar och kondensorer. Bränneriet är nu effektivt sett inkapaciterat, det kan idag inte längre producera någonting, eftersom dessa rör är kapade och i en hög på gården utanför.

Men, var lugn. Det är en del av en större plan.

När...

Läs mer http://www.smogenwhisky.se/2018/05/en-speciell-dag/

Nikka from the Barrel – hemligheten bakom den japanska mästarwhiskyn

Nikka from the Barrel har utsetts till världens bästa blended whisky vid World Whisky Awards dubbla gånger. Och vid Stockholm Beer & Whisky Festival häromåret piskade den upp den ena ädla singelmalten efter den andra och utsågs till bästa whiskyn alla kategorier.

Hemligheten bakom Nikka from the Barrels stora framgångar står att finna i receptet, som är förvånansvärt enkelt.

image

Maltwhiskyn från Miyagikyo Distillery bidrar med lättare, gräsiga och blommiga karaktärer. I Miyagikyos berömda Coffeypannor tillverkas också den mjukgörande grainwhiskyn.

Till skillnad från många skotska blendwhiskies har NFTB betydligt högre maltinnehåll, hela 40 procent. Den perfekta balansen skapas genom blandningen av...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2018/05/08/nikka-from-the-barrel-den-japanska-whiskyns-samuraj/

WTV 045 – Bergslagens Älva Oak Gin.

Vi provar i detta avsnitt den senaste utgåvan i Bergslagens destilleris serie av whisky döpt efter olika skogsväsen. Denna gång är det Älva. Liksom den andra whisky som Bergslagen släpper så kommer whiskyn från nedlagda Grythyttans destilleri. Serien kommer att avslutas med Näcken som släpps den 1 juni. Vi provar i detta avsnitt också Bergslagens ekfatslagrade gin.

Bergslagens Älva har en ABV på 57.5% och kostar via Systembolaget 995kr för en flaska på 500m l.

Bergslagens Oak Gin har en ABV på 48% och kostar via Systembolaget 299kr för en flaska på 500 ml .

 

Inlägget WTV 045 –...

Läs mer http://www.whiskytower.se/wtv-045-bergslagens-alva-oak-gin

WTV 042 – En Öl Whiskymässa i Göteborg del 2.

I detta avsnitt så får ni följa med oss på En Öl & Whiskymässa i Göteborg. I detta andra av två specialavsnitt från mässan så pratar vi bland annat med Darran Lovely från Teeling, Andrew Lang från Hunter Laing, Billy Sinclair från Bunnahabhain, Iain Croucher från North Star Spirits och många fler....

Läs mer http://www.whiskytower.se/wtv-042-en-ol-whiskymassa-goteborg-del-2

Varför dricker vi whisky?

Något vännen Magnus Hillman sa sist vi sågs har satt myror i huvudet på mig. Sedan kom två små poster i den mycket trevliga och härligt opretentiösa Facebookgruppen Dagens dram  att få mig att fundera vidare.  Frågan som liksom äter mig är ”varför dricker vi whisky?” – och lite mer personligt, ”varför dricker jag whisky?” Ska man vara petig provar jag nog whisky, eller smakar, snarare än dricker, men okej.

Vi börjar med de där posterna i Dagens dram. Först ut av dem i mitt flöde var en annan vän från whiskyvärlden, den omisskännlige Ronny Wettervik. Med sin osvikligt träffande...

Läs mer http://tjederswhisky.se/varfor-dricker-vi-whisky/

Hablingbo 10 YO

I glaset, något så ovanligt som Hablingbo 10 YO, en (typ) 10 YO svensk whisky från ett destilleri som bara hann producera ypperligt små mängder whisky. Gute destilleri på Gotland drevs (drivs?) av Lauri Pappinen som håller på avveckla verksamheten och gå i pension. Under några få år (2004–2007, kanske stannade man lite tidigare) producerades även understundom singelmalt där. Gute destilleri hann bara släppa två whiskies. Detta är det andra släppet, från 2017 . En flaska på 50 cl och en alkoholstyrka på 40% kostade 865 kronor. Den är, trots den låga alkoholhalten, inte kylfiltrerad, vilket vi tackar för. Hablingbo...

Läs mer http://tjederswhisky.se/hablingbo-10-yo/

Whiskybranschens avgrundslösa debilitet

Jag håller på och läser Kerstin Ekmans roman  Häxringarna från 1974. Den är jättebra. Valfrid har lite problem med sin bror Ebon:

– Din moron! stönade Valfrid och höll sig för pannan för att antyda att det svindlade för honom när han lutade sig över den avgrund som Ebons debilitet utgjorde.

När jag läser pressreleaser om nya whiskies och läser artiklar om nya whiskies känner jag mig ibland som Valfrid. Det svindlar för mig när jag lutar mig över den avgrund som whiskybranschens debilitet utgör. Se här några termer som i princip alltid förekommer: hand-selected. Special casks. Den här whiskyn...

Läs mer http://tjederswhisky.se/whiskybranschens-avgrundslosa-debilitet/

En astråkig single cask från Edradour

En blindprovad whisky: allt jag visste när jag provade den var alkoholhalten, 46%. (Jävligt kul sätt att prova blint, förresten: att få bara alkoholhalten!) Färgen antyder sherryfat eller kanske hellre kolade fat och rejäl ålder: mycket vacker djup färg. När jag provade den här – det var ett tag sedan nu – gick jag inte riktigt lika mycket på djupet som jag brukar. Whiskyn förtjänade liksom inte djupanalys.

Doft : tung, dov. Jag är inte så säker på sherrylagring, undrar om inte det här är en vällagrad bourbon snarare: vrålande kolade fat av amerikansk ek och kraftig vanilj. Väldigt stängd,...

Läs mer http://tjederswhisky.se/trakig-single-cask-fran-edradour/

Springbank 12 YO cask strength (batch 16)

Sedan 2010 släpper Springbank återkommande fatstarka versioner av sin 12 YO whisky. Det görs batchvis. Nu har de kommit till batch 16, som ligger på 56,3% . Denna har lagrats till 70% på sherryfat och 30% på bourbonfat. Den släpptes på Systembolaget den 12 april för 798 kronor, men är redan slutsåld. Här är mina noter.

Doft : sträv, stram sherry. Torv, havsvatten och stekt makrill. Små, små antydningar av tjära och sot; de där minerala tonerna som av stenar på en havsstrand. Sherryn är svår att liksom tränga igenom: du har mörka frukter en bit bak, farinsocker, kanske någon...

Läs mer http://tjederswhisky.se/springbank-12-yo-cask-strength-batch-16/

Sherry darling Ferie

Idag tar vi oss an Ferie, det senaste släppet med Grythyttanwhisky från Bergslagens independent bottler.

Efter en rad fatstarka buteljeringar – tre Sherry darling, fyra, snart fem Väsen, en Santa 17, en single cask – har teamet på Bergslagens independent bottler nu valt att skruva ned alkoholhalten till mer vanliga 46%. Sherry darling Ferie släpptes igår den 2 maj på Systembolaget. Den är 6 YO. En flaska på svenska nästanstandarden 50 cl kostar 595 kronor . Upplagan, meddelar Patrik Axelsson på Bergslagens independent bottler, är inte helt fastställd. De har ”minst 800 flaskor” av denna men kommer blanda mer om...

Läs mer http://tjederswhisky.se/sherry-darling-ferie/

The revival of Lowland whisky

Something is stirring in the Lowlands. Back in early 2016, I interviewed Juliette Buchan of Gordon & MacPhail . When commenting about Gordon & MacPhail’s impressive range of whiskies and their contacts with distilleries throughout Scotland, she said the following about the Scotch whisky regions:

In terms of variety, we still work with about 60–70 % of distilleries, some closed, some still active; we have every region. We are very strong in Speyside because that’s where we’re based; Highland and Islay, a couple of them on Islay, although it’s majbe not the strongest point of Gordon & MacPhail. And lowland...

Läs mer http://tjederswhisky.se/revival-lowland-whisky/

Älva

Älva är en 6 YO begränsad utgåva med whisky från nedlagda destilleriet Grythyttan utgiven av Bergslagens independent bottler. Älva är den fjärde whiskyn i Väsenserien; de tidigare i serien har hetat Vätte, Skogsrå och Troll. Serien kommer avslutas med en femte whisky, jag har dock ingen koll på när den kommer. Ur Väsenserien har jag hittills bara provat den mycket imponerande Troll . Älva släpptes den 4 april på systembolaget, och en flaska på 50 cl kostar 995 kronor. Den är buteljerad på fatstyrka, på maffiga 57,5%.  Den finns fortfarande att beställa . Enligt en kommentar från utgivarna på Facebook...

Läs mer http://tjederswhisky.se/alva/

Swedish Whisky bottled by Bergslagens Distillery – Sherry Darling Ferie 6yo 46% ABV!

image
Dear friends, supporters and followers alike! A couple of days ago I was very fortunate to once again receive a sample from the people at Bergslagens Distillery ! This time around the label states "Sherry Darling Ferie  aged 6 years". This means that this is the fourth release in the "Sherry Darling"-series. As you all know by now this whisky has not been produced or distilled by Bergslagen Distillery but it was distilled at the (now closed) Grythyttan Distillery. This is in other words an independent bottling by Bergslagens Distillery. 
As you might remember from my previous reviews of whisky...

Läs mer http://samuelwhisky.blogspot.com/2018/05/swedish-whisky-bottled-by-bergslagens.html

Från vännerna i Elgin

Gordon & MacPhail har, den senaste tiden, bjudit på makalösa och ibland nästintill osannolika rariteter. Den här gången lyckades vi ta oss förbi hyllorna med de största prislapparna och lade istället fokus på riktigt bra whisky i mer modesta prisklasser. Vi fastnade för två destillerier som egentligen aldrig sviker: Clynelish och Caol Ila.

 

Connoisseurs Choice Clynelish 2004

”Clynelish vet inte hur man gör dålig whisky” är ett talesätt som man då och då stöter på whiskyvänner emellan – och däri ligger en sanning. Få destillerier har en sådan lägsta nivå som Clynelish. Det är alltid bra, i alla åldrar...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2018/04/04/fran-vannerna-i-elgin/

ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se