Symposion

Grain som glimmar och tuffing från högländerna

Grainwhisky är ryggraden i den brittiska whiskyekonomin och själva förutsättningen för blendindustrin. Det går nästan inte att förstå hur mycket sprit som tillverkas vid grainfabrikerna eller värdet den inbringar till den brittiska staten. Hur man än försöker räkna blir talen hisnande. Vi talar om tiotals miljoner fat och försäljningen kan mätas i antal flaskor per sekund, där Johnnie Walker toppar med nästan sju stycken.

Grainwhisky görs i stora industriella anläggningar och använder nästan alltid vete som bas. Lite slarvigt kan man säga att den är en vodka som lagras på ek och blir whisky när den fyller tre år. Mycket...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2019/02/27/grain-som-glimmar-och-tuffing-fran-hoglanderna/

Tomintoul Peaty Tang – den rökiga bergswhiskyn

Med rökig smak av höglandstorv är Tomintoul Peaty Tang en speciell whisky på många sätt; smaken, den höga höjden, tillverkningen och mycket mer. Men framförallt är Peaty Tang den rökiga whiskyn som inte ville vara en Islaywhisky.

Peaty Tang är bergsdestilleriet Tomintouls variant av en torvrökt men ändå ”gentle dram”. Två gånger om året, ända sedan 2001, under ett par veckor före sommar- och julledigheterna, släpper man alla hämningar och kör rökig malt så pannorna storknar.

image

Från torvmossen Feith Musach, som ligger en drams promenad från destilleriet, hämtar man torv som har en helt annan sammansättning än torven från exempelvis...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2019/02/26/tomintoul-peaty-tang-den-rokiga-bergswhiskyn/

Tomintoul Peaty Tang

Tomintoul är ett mycket speciellt destilleri. Ett av de högst belägna i Skottland, svårtillgängligt och med principer om nära vatten, nära korn och nära torv som ger whiskyn en alldeles egen stil. Man eftersträvar en elegant och subtil whisky, men då och då tar man höglandstorven till hjälp och gör en rejäl värsting, men whiskyn är ändå en gentle dram fast med en peaty tang.

Mer om Tomintouls historik

Läs mer http://www.symposionhot.com/2019/02/25/tomintoul-peaty-tang/

Foursquare – långt ifrån fyrkantigt tråkig

imageFoursquare Distillery ligger på Barbados, denna Västindiens östligaste utpost som har en särställning i romvärlden. Det var hit de första europeiska handelsskeppen anlände och sjömännen kom i kontakt med den lokala spriten ”kill-devil”, som var invånarnas namn på den rom som såldes på barerna i Bridgetown. Några av dagens destillerier är mer än 300 år gamla.

Foursquare är ett av Barbados mest omtalade destillerier och utsågs 2016 till bästa romproducent både vid International Wine and Spirits Competition och International Spirits Challenge.

2015 inledde destillerichefen Richard Seale ett samarbete med romvärldens ledande buteljerare, Velier. Det har resulterat i en rad fascinerande...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2019/02/22/foursquare-principa/

Hampden Estate Overproof

Hampden Estate Overproof är en officiell destilleributeljering som kommit till stånd genom ett samarbete mellan Hampden Estate och LM&V, med Luca Gargano vid rodret. I core rangen ingår även en 46%-ig buteljering som släpptes på Systembolaget i januari. De båda hör till romvärldens mest omtalade och bejublade under senaste året.

Overproof är en esterrik, smakbomb med största tänkbara fruktighet. Jäst med vildjäst (dunder) och helt utan tillsatt socker.

image

HAMPDEN ESTATE OVERPROOF 60 %

Säljstart:  Fredag 1 februari, utvalda butiker Artnr:  40382-01 Pris:  899 kr Alkoholhalt:  60 % Typ:  Engelska skolan, Jamaica Pure Single Rum Råvara:  Melass Vatten:  Från källa ca...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2019/01/29/hampden-estate-overproof/

Habitation Velier

WORTHY PARK 2007

Habitation Velier brukar beskrivas som världens enda romserie med Pure Single Rum. Det vill säga rom som kommer från ett enda destilleri och som endast destillerats i potstills. Det är också rom som uteslutande lagrats i tropikerna och buteljerats utan kylfiltrering på sin naturliga fatstyrka. Benämningen Pure Single Rum kommer från ”The Gargano Classification” som har etablerats som de främsta riktlinjerna inom romindustrin. Syfte med Habitation Velier är pedagogiskt och vill tydliggöra hantverksstilar och destillerier med utgåvor som är en världspremiär från ett specifikt destilleri. Serien är också ett samarbete mellan Velier och destillerierna i ett slags...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2019/01/29/habitation-velier/

VELIER ROYAL NAVY VERY OLD RUM

imageFrån italienska Velier kommer en mycket omtalad rom, som förra året blev en snackis i hela romvärlden. Det är Luca Gargano, mannen bakom Velier och några av de senaste årens största romhändelser som tagit fram den. Luca Gargano är chefsarkitekten för den så kallade Garganoklassifikationen som delar in rom i stilar och ursprung. Velier är romindustrins ledande buteljerare av högklassig rom och när en rom bär Luca Garganos namn kan man vara säker på att det är något speciellt. Som hans Royal Navy Very Old Rum. Detta är en blandning av romsorter från de brittiska delarna av Karibien. Här ingår...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2019/01/29/velier-royal-navy-very-old-rum/

Godsaker från Cooper’s Choice

GLEN GRANT 1995

Från våra vänner på Vintage Maltwhisky Company i Glasgow har vi valt ut tre favoriter för januarilanseringen. Först fastnade vi för en Glen Grant på respektabla 22 år. Glen Grant i den lilla destilleristaden Rothes är ett av Skottlands mest fascinerande destillerier att besöka. En fantastisk trädgård och en makalös destillerihistoria buren av den legendariske Majoren, vivören, visionären William Grant, en av imperietidens stora personligheter. Glen Grant gör den kanske lättaste whiskyn i hela Speyside, destillerad i pannor som designats för sådan stil och försetts med så kallade purifiers (finkelfällor) som gör råspriten ännu renare. Glen...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2019/01/29/godsaker-fran-coopers-choice/

Värmande vinterwhisky

Stundande whiskysläppet bjuder på ett par riktiga godbitar från vännerna på Gordon & MacPhail. Eller vad sägs om två 25-åriga Speysiders från Mortlach och Linkwood?

Cooper’s Choice levererar också en häftig Speyside-delikatess; en bourbonfatlagrad Glen Grant med 22 år på nacken. Dessutom släpper de sherryfatslagrad Bunnhabhain och en grainwhisky med marsala finish från saligen insomnade destilleriet Port Dundas.

 


 

MORTLACH 25 YEARS OLD

Det spelar nog ingen roll vilken whiskyvän man frågar om Mortlach, alla lär hålla med. Få skotska destillerier har en lika habil högstanivå. Kanske är det detta som är orsaken till att jätten Diageo valt ut...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2019/01/28/varmande-vinterwhisky/

Klassiska Speysiders från G M

Stundande Systembolagsläppet bjuder på ett par riktiga godbitar från Gordon & MacPhail. Eller vad sägs om två 25-åringar från Mortlach och Linkwood?


MORTLACH 25 YEARS OLD

Det spelar nog ingen roll vilken whiskyvän man frågar om Mortlach, alla lär hålla med. Få skotska destillerier har en lika habil högstanivå. Kanske är det detta som är orsaken till att jätten Diageo valt ut just Mortlach till ett av sina prioriterade destillerier för singelmalt. Mortlach har alltid haft nära band till Gordon & MacPhail och mängder med fat har fått resa den korta vägen mellan Dufftown och lagerhusen i Elgin. Kombinationen av...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2019/01/29/gm-mortlach-och-linkwood/

Mäktiga upplevelser från Karibien

VELIER ROYAL NAVY VERY OLD RUM

imageFrån italienska Velier kommer en mycket omtalad rom, som förra året blev en snackis i hela romvärlden. Det är Luca Gargano, mannen bakom Velier och några av de senaste årens största romhändelser som tagit fram den. Luca Gargano är chefsarkitekten för den så kallade Garganoklassifikationen som delar in rom i stilar och ursprung. Velier är romindustrins ledande buteljerare av högklassig rom och när en rom bär Luca Garganos namn kan man vara säker på att det är något speciellt. Som hans Royal Navy Very Old Rum. Detta är en blandning av romsorter från de...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2019/01/23/maktiga-upplevelser-fran-karibien/

Hampden Estate

Reggae-ön Jamaica är en av romvärldens mest fascinerande platser och jämförs ibland med skotska Islay på grund av dess smakrika ”High Ester Rum”. Hampden Estate är ett av öns äldsta destillerier och deras Pure Single Rum var förra året en av den internationella romvärldens mest omtalade. Sverige-lansering den 18:e januari.

Hampden Estate bjuder på en mycket esterrik doftexplosion med mängder av mogna frukter. Här finns banan, ananas, mogna päron och en hel del blommiga toner. Här finns också inslag av kokosnöt och ek. Smaken är fruktig, mer ananas, exotiska frukter, karamell, lite lakrits med rostade hasselnötter i eftersmaken.

LÄS MER...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2019/01/14/hampden-estate/

Ron, Rum och Rhum – en sockerrörig historia

Ron, Rum och Rhum – en sockerrörig historia

Det sköljer en romvåg över dryckesvärlden. I takt med att intresset ökar hittar fler och fler högklassiga sorter till Systembolagets hyllor. Numera erbjuds mängder med storartade smakupplevelser som komplement till den mer märkesstyrda industriromen, rom som man förvisso också kan göra fantastiska mojitos på eller dricka med coca-cola om man vill, men som har sina allra största förtjänster ensamma i ett ordentligt glas i den allra bästa finfåtöljen. Symposion letar alltid efter drycker som har det där lilla extra. Därför gläds vi åt att det nu finns så fantastiska nya romsorter till...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2019/01/07/ron-rum-och-rhum-en-sockerrorig-historia/

Springbanks samlarserie hyllar det lokala

Springbanks eftertraktade Local Barley-serie kommer, när den är komplett, bestå av fem limiterade buteljeringar. Till varje sort har en specifik kornsort från en lokal gård valts ut som råvara.

Kornet som använts för att producera denna elvaåring kommer från Aros Farm på Kintyrehalvön i närheten av Springbank. Whiskyn är uteslutande lagrad på bourbonfat och har buteljerats i en upplaga på 9 000 flaskor.

Kornet är den, i whiskysammanhang, ganska ovanliga sorten Bere. En gammal, sexradig, kornsort, som haft stor betydelse för whiskyindustrin i äldre tider. Numera används istället kornsorter med högre avkastning.

Whiskyn är fruktig, lite söt och ändå robust,...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2018/11/20/springbanks-samlarserie-hyllar-det-lokala/

Taketsuru – japanen som revolutionerade whiskyvärlden

Mycket har sagts om Masataka Taketsuru. Hans livssaga är som ett Shakespearedrama med alltifrån brännande konflikter, dynastier i fejd, förbjuden kärlek och sagolik framgång. Även om Taketsuru är struken ur Suntorys historiebeskrivning över den japanska whiskyn så är han obestridligen den japanska whiskyns fader. Masataka Taketsurus mest betydelsefulla insats är nog inte de destillerier han byggde, utan snarare att han fick världen att förstå att man kan göra singelmaltwhisky utanför Skottland.

Det är svårt att föreställa sig hur whiskyvärlden skulle sett ut om inte Taketsuru gjort den där berömda resan 1918. Hans och den japanska whiskyns framgångar visade för andra entreprenörer...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2018/10/24/taketsuru-japanen-som-revolutionerade-whiskyvarlden/

Nytt fyrtal i Distillery Labels

Gordon & MacPhail har som bekant klätt upp sin berömda Distillery Labels-serie i ny kostym. Svenska nypremiären var så sent som för några veckor sedan, men här vilas det inte på hanen. Fyra nya buteljeringar, däribland årsallokeringen av 15-åringarna från eftertraktade Mortlach och Linkwood, släpps under november månad.

I vårt förra utskick berättade vi ingående om bakgrunden och betydelsen av Distillery Labels, det tåls förvisso att berätta många gånger, men vi är övertygade om att ni redan känner till detta så vi går rakt på de nya skönheterna istället.

 

LINKWOOD 15 YO

Linkwood är ett av de allra första...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2018/10/24/distillery-label-fyra-nya-buteljeringar/

Distillery Labels – serien som räddade maltwhiskyn

Det är svårt att tänka sig dagens whiskymarknad utan de insatser som George Urquhart och Gordon & MacPhail gjorde under förra århundradets första hälft. Som pionjärer kan de knappast överskattas. Gordon & MacPhail är på många sätt den aktör som betytt mest för den moderna whiskybranschens utveckling. I sommar har detta manifesterats i ännu ett monument – en relansering av klassiska serien Distillery Labels.

Läs mer

Läs mer http://www.symposionhot.com/2018/10/08/distillery-label-serien-som-raddade-maltwhiskyn/

Nikka Coffey Grain är tillbaka och Super Nikka prissänks

Den 19 oktober kommer en av våra japanska favoriter tillbaka till Systembolaget, om än på tillfälligt besök. Det är den omtalade grainwhiskyn från Nikka som vunnit så många internationella utmärkelser och som hyllats genuint över hela världen.

Whiskyn destilleras i de historiska Coffeypannorna vid Miyagikyo i östra Japan. Den söta, nästan liköraktiga, karaktären beror på att råvaran är majs till skillnad från skotsk grainwhisky som oftast görs av vete.

Nikka Coffey Grain är något av det allra lenaste och mungoda man kan prova när det gäller whisky. Flytande päronsplitt i honungsmelon är en träffande beskrivning.

imageNIKKA COFFEY GRAIN

Säljstart: 19...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2018/10/12/nikka-coffey-grain-tillbaka-och-prissankt-super-nikka/

ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se