Logga in

Registrera


Symposion

Ribs med whiskyglaze

1 kg tjocka revben 1 liter vatten 1 tsk salt 2 lagerblad 6 lätt krossade svartpepparkorn 1 torkad chili 1 gul lök

Tips: Alla revben vinner på att kokas först, då bevaras saftigheten och de får ännu mer smak. Välj revben av god kvalité!

Lägg revbenen i en kastrull och fyll på med vatten så att det täcker. Salta ordentligt, annars smakar inte revbenen något. Lägg i lagerblad, kryddor och en klyftad gul lök. Låt puttra i ca 45 minuter.

Sätt ugnen på 200 grader. Pensla revbenen med lite av glazen. Grilla i ugnen i ca 10-15 minuter. Ha upp,...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2017/12/06/ribs-med-whiskyglaze/

Whiskysill

1 stor burk färdig löksill (550g) 2-3 msk whisky 3 msk grovkornig sötstark senap 1 tsk äppelcidervinäger 2 dl crème fraîche 1 dl majonnäs Salt & peppar

Låt sillen rinna av i ett durkslag. Rör ihop whisky, senap och vinäger. Rör ner crème fraîche och majonnäs. Smaka av med salt och peppar. Vänd ner ner sillen men rör inte för mycket. Förvara kallt. Håller 4-5 dagar i kylskåp.

The Ileach

För många är The Ileach känd som ”den gåtfulla Islay-malten”, då det är en väl förborgad hemlighet från vilket destilleri whiskyn kommer.

Det handlar om en egensinnig whisky med stor...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2017/12/06/whiskysill/

Whiskymarinerad cheddarost

1 stor cheddarost 1 dl whisky

Tips: Osten blir allra godast om den får stå och dra över natten!

Gröp ur osten med ett kuljärn och häll på cirka 1 dl whisky. Låt stå och dra. Häll av whiskyn om du vill och servera.

The Ileach

För många är The Ileach känd som ”den gåtfulla Islay-malten”, då det är en väl förborgad hemlighet från vilket destilleri whiskyn kommer.

Det handlar om en egensinnig whisky med stor personlighet. Ett muskedunder av smaker som man antingen älskar eller hatar.

The Ileach är Sveriges populäraste rökiga single maltwhisky.

Läs mer om The...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2017/12/06/whiskymarinerad-cheddarost/

Nikkas två eleganter

Pure Malt Red och Coffey Grain är två av de mest eleganta whiskysorterna i Nikkas breda portfölj. De är båda designade som blommiga fruktskålar efter klassisk skotsk förlaga, men i båda fallen har den japanska noggrannheten och perfektionen tagit ambitionen längre än så.

Den japanska whiskyn har mer eller mindre vänt upp och ner på whiskymarknaden. Efter att i många år ha varit förbehållen ett fåtal kännare har den blivit storsäljare över hela världen. I kölvattnet från Nikkas draglok har whisky från en lång rad nya länder rönt stor framgång. Den utvecklingen hade knappast varit möjlig om inte den japanska whiskyindustrin...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2017/12/04/nikkas-tva-eleganter/

”Nya” Springbank på Systembolaget

”Nya” Springbank är den design- och smakmässigt uppdaterade Springbankflottan som har fått ett modernare utseende och i flera fall förädlade recept. Nu har dessa lanserats i en liten men naggande god upplaga på Systembolaget. Därtill kommer en helt ny bourbonlagrad Springbank som bjuder på en uppvisning i gräddighet.

Dessvärre är upplagorna långt ifrån så stora som vi hade önskat. Det är väldigt många marknader som försöker fylla sina lager med Springbank, tillgången är inte i närheten av efterfrågan. Det är en bister verklighet som vi många Springbankvänner tvingas leva med. Men det är vårt eget fel, vi tycker helt enkelt för...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2017/11/20/nya-springbank-pa-systembolaget/

Destillerierna som förändrade whiskyvärlden

Vissa destillerier är onekligen mer klassiska och mer anrika än andra. Men frågan är om något annat destilleri har samma dignitet som Highland Park och Macallan. Tillsammans har de destillerat whisky i över 500 år, tillsammans har de gått i bräschen och utvecklat whiskyhistorien, tillsammans har de haft en avgörande betydelse för att popularisera den skotska whiskyn. Nu lanserar Symposion två Gordon & MacPhail-buteljeringar från dessa historiska destillerier.

  En gemensam linje hos både Macallan och Highland Park är att de vakar över sina fat som drakar över sitt guld  

Highland Park och Macallan har mycket gemensamt. De tillhörde...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2017/10/02/destillerierna-som-forandrade-whiskyvarlden/

Triss i gammal Springbank

Om Springbank finns egentligen hur mycket som helst att berätta – detta märkliga, annorlunda och egensinniga destilleri. Kanske är det just dessa egenskaper som hjälpt Springbank att navigera genom kriser, krig och uppköpsrykten. Springbanks svar på alla yttre hot har varit att bli ännu mer egensinniga och gå allt längre bort på sina egna avlägsna Campbeltownvägar. Kanske är det också just därför som Springbank till skillnad från många andra nu kan lansera en triptyk med riktig gammal åldersbestämd whisky. 

En gång låg destillerierna vägg i vägg i den lilla staden. På nästan samma tomt fanns Springbank, Rieclachan, Longrow och Springside, och...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2017/08/14/triss-i-gammal-springbank/

Drömwhisky från Gordon MacPhail

Var det bättre förr? Ja på den frågan finns det många svar beroende på vem som ställer den och vad man pratar om. Oftast är svaret nej. Men när det gäller whisky är det många som med eftertryck säger ja. Vill du också övertygas så lanserar vi nu två praktfulla gamlingar från Gordon & MacPhail.

Den som någon gång har provat en whisky från Brora eller en riktigt gammal Macallan tvekar sällan. Sådan whisky är numera nästan helt borta. De få fat som finns kvar är veritabla skattkistor och kommer sällan eller aldrig ut på marknaden. Men Gordon & MacPhail...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2017/09/01/dromwhisky-fran-gordon-macphail/

Sherrystinn Mortlach och två tuffingar från Islay

Få destillerier är lika intressanta som Mortlach. Detta urgamla Speyside-destilleri som nu har moderniserats och närmar sig sin 200-årdag. Här kan du läsa mer om vad som gör Mortlach så speciellt, men också om två nya utgåvor av Islaywhisky i Gordon & MacPhails så hyllade Cask Strength-serie. 

 

Mortlach 1984 Säljstart 2017-08-04

Om Mortlach finns mycket att berätta. Med sitt läge mitt i Speysides hjärta, i den lilla staden Dufftown, i whiskyvärldens själva epicentrum, är det både ett historiskt och ett modernt destilleri. Få destillerier har en lika hög lägstanivå, att hitta en dålig Mortlach är en uppgift som de...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2017/07/30/sherrystinn-mortlach-och-tva-tuffingar-fran-islay/

Springbank på annat sätt – upptäck nya Hazelburn och Longrow

  Få destillerier är lika innovativa som Springbank. Det lilla Campbeltown-destilleriet har alltid gått sin egen väg, lite under radarn för destilleribolagen och har därmed varit opåverkade och kunnat utveckla en helt egen stil. Det lilla familjeägda destilleriet har behållit sin särart genom alla år och är på många sätt unikt i Skottland. Nu lanseras tre nya utgåvor, som alla är Springbank, men ändå inte. 

Springbank är ett av få destillerier som tillverkar whisky i olika stilar, och man gör det på sitt alldeles egna vis med helt olika destillationsprocesser. Man gör dels sin klassiska robusta Springbankwhisky som destilleras 2...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2017/05/17/springbank-pa-annat-satt-upptack-nya-hazelburn-och-longrow/

Smith’s Glenlivet 1948 – ett mäktigt avslut för Speyside Collection

Glenlivet från 1948 låter smått otroligt. Vi pratar om en ytterst värdefull antikvitet av närmast museala mått, en relik från en svunnen whiskyera som fångats i en tidkapsel. Smith's Glenlivet 1948 är ett stycke whiskykonst, en ytterst värdefull skatt och om man så vill en pensionsförsäkring med mycket goda framtidsutsikter i dubbel bemärkelse.

Under andra världskriget stängdes nästan samtliga destillerier i Skottland. Vete och korn behövdes till bröd, torv till bränsle och inte minst behövdes kolgruve- och destilleriarbetare på andra håll. Destillerierna stängdes eller lades i malpåse, lagerhusen blev militära förråd och jäskaren fick, som på Highland Park, tjänstgöra som...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2017/05/11/smiths-glenlivet-1948-ett-maktigt-avslut-for-speyside-collection/

Benromach 10 – Systembolagets mest prisvärda whisky?

För några veckor sedan vann Benromach 10 den tunga utmärkelsen ”Best Speyside Single Maltwhisky 12 Years and Under” vid World Whiskies Awards . I den prestigefyllda tävlingen deltar destillerier från hela världen och att vinna den största kategorin är ytterst eftertraktat. Samtidigt är det många svenska whiskyfans som gläds åt att prislappen på Systembolaget (488 kr) numera ligger under femhundringen.

Gordon & MacPhail, som äger destilleriet Benromach, har länge sett Sverige som pionjärmarknad och bundsförvant i single maltvärlden. Nu vill man tillsammans med Symposion göra Benromach prismässigt tillgänglig för ett större antal whiskyälskare i förhoppningen att tillräckligt många lockas...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2017/05/09/benromach-10/

Det brann en eld en gång – om röken vi älskar

Inte någonstans i världen är man lika förtjust i rökig whisky som i Sverige. På Systembolaget toppar storsäljare som The Ileach, Laphroaig och andra rökbomber statistiken, och så snart det kommer någon ny ppm-stinn whisky från Octomore, Bowmore eller Springbank så rusar vi till Systembolagen för att stångas vid hyllorna. På de riktigt stora marknaderna är det tvärtom, rökig whisky är svårare att sälja. Låt oss ta ett steg in i rökdimmorna och försöka förstå vad det egentligen är som gör oss svenskar så förälskade i just rök.

Kanske ska man söka förklaringen till den rökiga whiskyns popularitet djupt ner...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2017/05/04/det-brann-en-eld-en-gang-om-roken-vi-alskar/

Speyside Collection 1950-tal – antikviteter ur skattkammaren

Att smaka på historia är mycket få förunnat, men gammal whisky är en tidskapsel som gör det omöjliga möjligt. Dessvärre är riktigt gammal whisky nästan borta och för varje flaska som försvinner från hyllorna blir priserna allt högre. Symposion är mycket stolta över att kunna erbjuda ytterst exklusiv 50-talswhisky; Speyside Collection 1950-tal ger dig en historisk smakupplevelse och en whiskyhylla i museiklass.

1950-talet var en svår tid för många destillerier i Skottland. Andra världskriget rev djupa sår i de skotska småorterna. Under kriget var nästan inga destillerier i drift och när de så smått skulle gå ”on stream” igen saknades...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2017/04/27/speyside-collection-1950-tal-antikviteter-ur-skattkammaren/

Speyside Collection – Yngre Buteljeringar

Speyside Collection är inte bara samlarwhisky från 40-, 50-, 60- och 70-talen. Utöver dessa dyrgripar är det också möjligt att uppleva det historiska Speyside i mer moderna och mer plånboksvänliga utgåvor under Gordon & MacPhails berömda Distillery Label-etikett.
imageimage
Strathisla 2005 Distillery Label 43% 70 cl G&M Artnr: 85 000-01 Pris SB: 695 kr Fat: First fill Sherry Hogsheads Antal till Sverige: Tillgänglig tillsvidare Produktblad Beställ på Systembolaget
SLUTSÅLD

Mortlach 15 Years Old Distillery Label 43% 70 cl G&M Artnr: 85 843-01 Pris SB: 845 kr Fat: Refill Sherry Casks Antal till Sverige: 60 fl. Produktblad Beställ på Systembolaget

imageimage
Glen Grant...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2017/04/15/speyside-collection-yngre-buteljeringar/

Ljuva 60-tal – whiskyns andra guldålder

Det var för 50 år sedan det hände. Under 1960-talet började världen andas igen efter kriget, industrin gick på högvarv, välståndet växte, man började åka på charterresor, fler såg film och serier, teven blev var mans egendom och efterfrågan på whisky exploderade. Inte sedan 1890-talets ”blend boom” hade whiskyvärlden sett något liknande. Nu lanserar Symposion G&M Speyside Collection 1960-tal; fem exklusiva superwhiskies från whiskyns andra guldålder.

I Speyside var 1960-talet ett Klondyke, man byggde nytt, ökade produktionen och fyllde lagerhusen som aldrig förr. Alla kurvor pekade uppåt och ingen såg ”The Whisky loch” komma – den överproduktion som snart skulle...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2017/04/13/ljuva-60-tal-whiskyns-andra-guldalder/

Historisk whisky från Speyside – whiskyvärldens Grand Cru

Speyside i nordöstra Skottland är whiskyvärldens Grand Cru. Inte någon annanstans är whisky en lika stor del av naturen, livet och historien – och människorna som lever här har lika mycket whisky i sitt DNA som det flyter livets vatten i floderna. Nu lanserar Symposion 20 buteljeringar som tar oss tillbaka till en tid i Speyside som inte längre finns. Med stor stolthet presenterar vi G&M Speyside Collection och några av de ädlaste juvelerna från skattkamrarna i Elgin.

imageSpeyside är det nav kring vilket hela whiskyindustrin snurrar och i dess epicentrum finns Gordon & MacPhail i Elgin. G&M Speyside Collection...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2017/03/31/historisk-whisky-fran-speyside-whiskyvarldens-grand-cru/

Historisk japansk whiskyprovning

I samband med Mat, Malt och Destillat på Älvsjömässan i Stockholm bjuder Symposion in till en upplevelseresa genom den japanska whiskyhistorien. Vi kommer att prova japanska dyrgripar till ett värde av sammanlagt 350 000 kronor och du är naturligtvis inbjuden.

Japansk whisky har de senaste åren gått ifrån att ha varit ytterst respekterad över hela whiskyvärlden till att bli tokhyllad och ett veritabelt investeringsobjekt med en makalös prisutveckling. Lokomotivet har varit det numera nedlagda och avrustade Karuizawa som på bara några få år har fått både en och ibland två nollor extra på sina prislappar. Den enormt växande efterfrågan har...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2017/03/29/historisk-japansk-whiskyprovning/

Nu våras det för Springbank

Inom de närmaste månaderna kommer detta Campbeltown-destilleri att än en gång flytta fram positionerna och stryka dubbla streck under de många påståendena om att Springbank är Skottlands mest innovativa destilleri. Det är vår förhoppning att du kommer att få många minnesvärda upplevelser denna sköna Springbankvår.

Springbank 21 år – for Sweden – Lansering 3 mars

Särskilt roligt tycker vi det är att Springbank ser Sverige som en andra ”hemmamarknad” och att man därför tömmer de allra bästa singelfaten för oss. Den tredje mars lanserades Springbank 21 yo for Sweden. En häftig klassisk sherry-hoggie som tickar in på 47,5 mörka,...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2017/03/24/nu-varas-det-for-springbank/

Historisk Macallan-provning på Cinderella – i den yttersta tiden

Man slås av något magiskt och smått ofattbart varje gång man provar riktigt gammal whisky; men också av vemod. Varje flaska som öppnas, varje droppe som dricks är ju oåterkalleligen borta. Tack vare buteljeraren Gordon & MacPhail har vi ännu möjlighet att uppleva dessa antikviter, men det blir allt svårare, allt dyrare och allt längre mellan tillfällena.  

Därför var det en smått sensationell provning av gammal underbar Macallan som Symposion och Gordon & MacPhail nyligen bjöd in till i samband med Cinderella Whisky Fair. Det sägs att vi lever i den yttersta tiden, och när det gäller äldre whisky...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2017/03/14/historisk-macallan-provning-pa-cinderella-i-den-yttersta-tiden/

ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se