Symposion

Japansk höst

Att japansk whisky mer eller mindre har knockat whiskyvärlden har vi sett i flera år nu, och det hörs närmast unisona lovsånger varhelst den österländska whiskyn öppnas. Så till den grad populär har den blivit att det är med yttersta svårighet som det stora bolaget Nikka kan fortsätta leverera. Flera marknader blir utan.

Symposion har länge varit något av en japansk ambassad och glädjande nog får vi ännu en hyfsad tilldelning. Den 20 och 21 september fyller vi på Japanhyllan med samurajwhisky i världsklass.

Det här kännetecknar den japanska whiskyn

Läs mer http://www.symposionhot.com/2018/09/11/japansk-host/

Connoisseurs Choice – idén som förändrade whiskyvärlden

För precis 50 år sedan lanserade Gordon & MacPhail de första buteljeringarna i Connoisseurs Choice-serien. Det var en banbrytande insats. För första gången såg maltwhisky från destillerier som aldrig tidigare buteljerats dagens ljus.  Serien var en föregångare som lyfte fram maltwhiskyn och gav den en position som något unikt, där varje destilleris särart fick glänsa istället för att blandas bort i blendwhisky.

Sedan Connoisseurs Choice kan man tala om maltwhisky som ett affärssegment för samtliga Skottlands destillerier – tidigare hade sådan whisky främst förekommit hos ett fåtal stora spelare, sällan eller aldrig hos de många små destillerierna i Speyside. Nu...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2018/09/11/connoisseurs-choice-iden-som-forandrade-whiskyvarlden/

Longrow for Sweden

Exklusiva utgåvor bara för den svenska marknaden tycker vi om, inte för att vi vill reta samlare och whiskyfantaster i andra länder, men vi gläds när de skotska producenterna tycker att den svenska marknaden är så spännande att de faller för våra påstötningar och gör egna buteljeringar bara för oss. Nu har vi fått våra vänner på Springbank att göra en exklusiv buteljering av en 16-årig Longrow. Det betyder mumma för alla vänner och samlare av detta vårt favoritdestilleri. Det handlar om ett singelfat som först legat 7 år på ett first fill Bourbonfat och sedan 9 år på ett...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2018/09/11/longrow-for-sweden/

Benromach – prisbelönt 15-åring

Gordon & MacPhails eget destilleri Benromach är bland det roligaste som hänt i Speyside på många år. Inte bara för att det så betydelsefulla whiskyföretaget via köpet av det nedlagda destilleriet kunde förverkliga en dröm om att bli ”sin egen” producent. Utan också för att familjen Urquharts generationer av passion och kunskap visat sig resultera i en makalöst bra whisky. Benromach är i dag ett av Speysides mest prisbelönta destillerier och whiskyn hyllas i många länder, inte minst Sverige.

Benromach brukar beskrivas som en Old School-whisky med stor fruktighet, viss rökighet och rika maltiga toner. Den tillverkas på ett mer...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2018/09/11/benromach-prisbelont-15-aring/

Tre stilikoner från Springbank

Vad är det som gör en whisky till en ikon? En förebild man pratar om i decennier och som de lyckliga få som har provat gång på gång berättar om? Svaret på den frågan är inte alldeles enkel att ringa in, men är det något destilleri som känner till, åtminstone delar av trollformeln, så är det Springbank.

Det finns knappast något destilleri som har fått sådant erkännande för sin äldre whisky som Springbank. Den robusta Springbank-whiskyn har en förmåga att mogna i ett aktivt ekfat i åratal. Ek är ett nyckfullt träslag. Inte sällan tar den överhanden och förvandlar ett...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2018/08/20/tre-stilikoner-fran-springbank/

Hemligheten bakom japanska mästarwhiskyn

Nikka from the Barrel har utsetts till världens bästa blended whisky vid World Whisky Awards. Dubbla gånger till och med. Och vid Stockholm Beer & Whisky Festival, häromåret, piskade den upp den ena ädla singelmalten efter den andra och utsågs till bästa whisky alla kategorier.

Hemligheten bakom de stora framgångarna står att finna i receptet, som är förvånansvärt enkelt och kan sammanfattas i tre punkter:

HÖG MALTANDEL Nikka from the Barrel innehåller en högre andel maltwhisky än många andra blendwhiskies. Faktiskt så mycket som 40%.

image

Maltwhiskyn från Miyagikyo Distillery bidrar med lättare, gräsiga och blommiga karaktärer. I Miyagikyos berömda Coffeypannor...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2018/06/19/nikka-from-the-barrel-hemligheten-bakom-den-japanska-mastarwhiskyn/

Paul John – indisk whisky som erövrar världen

För tiotalet år sedan var indisk whisky något man skämtade om. De flaskor som följde med någon resenär hem skrämde ofta slag på frustande whiskydrickare. Det hjälpte föga att de hade skotska berg och säckpipor på etiketterna och namn som ledde tankarna till ädel urgammal skotsk whisky. Men så hände något och Indien seglade upp som ett av världens mest intressanta whiskyländer.

image

Den traditionella indiska whiskyn uppfyller inga av de regler som kringgärdar den skotska, framförallt destilleras den av nästan vad som helst, huvudsakligen melass. Den lagras förvisso på ekfat, men långlagring och tre år tar man minst sagt med...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2018/05/16/paul-john-indisk-whisky-erovrar-varlden/

Något blev fel i uppdateringen

Hej!

Vi är jätteglada för att du, även i fortsättningen, vill läsa våra nyhetsbrev kring whisky, rom och andra destillat.

Det verkar dock som att du inte har JavaScript påslaget i din webbläsare. Detta behövs för att förnya dina uppgifter samtycke.

Här finner du instruktioner för att slå på JavaScript i Din webbläsare.

Tycker du att det låter för krångligt så kan du i stället uppdatera manuellt via e-post här . (Glöm inte fylla i namn, postnummer och e-postadress!)

Läs mer http://www.symposionhot.com/2018/05/23/tack-for-ditt-fortsatta-fortroende/

Nikka from the Barrel – hemligheten bakom den japanska mästarwhiskyn

Nikka from the Barrel har utsetts till världens bästa blended whisky vid World Whisky Awards dubbla gånger. Och vid Stockholm Beer & Whisky Festival häromåret piskade den upp den ena ädla singelmalten efter den andra och utsågs till bästa whiskyn alla kategorier.

Hemligheten bakom Nikka from the Barrels stora framgångar står att finna i receptet, som är förvånansvärt enkelt.

image

Maltwhiskyn från Miyagikyo Distillery bidrar med lättare, gräsiga och blommiga karaktärer. I Miyagikyos berömda Coffeypannor tillverkas också den mjukgörande grainwhiskyn.

Till skillnad från många skotska blendwhiskies har NFTB betydligt högre maltinnehåll, hela 40 procent. Den perfekta balansen skapas genom blandningen av...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2018/05/08/nikka-from-the-barrel-den-japanska-whiskyns-samuraj/

Från vännerna i Elgin

Gordon & MacPhail har, den senaste tiden, bjudit på makalösa och ibland nästintill osannolika rariteter. Den här gången lyckades vi ta oss förbi hyllorna med de största prislapparna och lade istället fokus på riktigt bra whisky i mer modesta prisklasser. Vi fastnade för två destillerier som egentligen aldrig sviker: Clynelish och Caol Ila.

 

Connoisseurs Choice Clynelish 2004

”Clynelish vet inte hur man gör dålig whisky” är ett talesätt som man då och då stöter på whiskyvänner emellan – och däri ligger en sanning. Få destillerier har en sådan lägsta nivå som Clynelish. Det är alltid bra, i alla åldrar...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2018/04/04/fran-vannerna-i-elgin/

Cooper’s Choice – den svårfångade Islaywhiskyns mästare

Den Glasgowbaserade oberoende buteljeraren The Vintage Maltwhisky Company har länge varit en av Symposions närmaste samarbetspartner i de skotska lagerhusen. Genom åren har vi tack vare detta kunnat förse svenska whiskyvänner med enastående buteljeringar, av inte minst Islaywhisky.

image

Brian Crook startade Vintage Maltwhisky Company 1992. Då hade han vigt sitt yrkesliv åt Islaydestillerierna och varit med och uppfunnit marknaden för rökig whisky. Under många år var han exportchef på Bowmore och han såg tidigt vilken potential som fanns när världen började fråga efter buteljerad rök. I dag drivs företaget av sonen Andrew Crook med de två flaggskeppen Finlaggan och...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2018/04/04/coopers-choice-den-svarfangade-islayswhiskyns-mastare/

Springbank letar djupt i lagerhusen

Våra vänner på Springbank gör sannerligen vad de kan för att Sverige ska få del av deras hårt pressade lager. Vi har tidigare varnat för att Campbeltown nu låser dörrarna kring sina lagerhus för att freda dem från alla marknader som vill ha. Springbank har egentligen en alldeles för stor fanbase för att den förhållandevis lilla produktionen ska hänga med.

På Symposion är vi väl medvetna om att kranarna har dragits åt, men vi är också ganska tjatiga, och ibland lönar det sig att ligga på. Därför har vi nu sett till så att ett litet whiskyskepp från Campbeltown smugit...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2018/04/04/springbank-letar-djupt-i-lagerhusen/

Cadenhead – en whiskystory att fascineras av

Många destillerier och buteljerare har mustiga historier att berätta om sitt ursprung och olika händelser under ibland sekelgamla epoker. Cadenhead har en av de mer fascinerande. Detta Aberdeen-företag som uppkallats efter en poet och som gick under klubban i vad som beskrivits som världens främsta dryckesauktion någonsin.

imageDe flesta företag som buteljerar whisky från olika destillerier är småpojkar i jämförelse med Cadenhead, åtminstone om vi talar ålder. Cadenhead drog igång långt innan blendwhiskyn uppfanns av Andrew P. Usher nere i lågländerna, långt innan Coffeypannorna revolutionerande whiskyindustrin och långt innan smarta affärsmän börjat se whisky som en lönsam handelsvara. Vi ska...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2018/04/04/cadenhead-en-whiskystory-att-fascineras-av/

Symposions Rombar går till sjöss

Birka Rum Cruise är Sveriges enda renodlade rommässa. Symposions Rombar finns på plats med ett omfattande sortiment ur de spanska, engelska och franska skolorna. Kryssningarna avgår från Stockholm den 15, 16 och 17 mars. 

Alexis Guerrero från Ron Abuelo finns ombord på alla tre kryssningarna och håller en lättsam, rolig och informativ Master Class. Antalet platser är begränsat – först till kvarn! Bokas genom Birka

Abuelos hela sortiment finns tillgängligt för provsmakning och för den som vill ha något extra festligt erbjuds även Signature Cocktails.

I rombaren finns även Symposions egna romexperter, samt Thomas Vogensen som guidar kunnigt kring Compañero...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2018/03/09/symposions-rombar-gar-till-sjoss/

test jr

Sett i den historiska backspegeln är 1980-talet ett av de mest dramatiska decennierna i whiskyindustrins historia. Det var årtiondet med uppgång och fall, när produktionen moderniserades och när singelmalt på allvar började bli en vara som såldes i allt större volymer. 1980-talet är whiskyns stora brytningstid. Att prova whisky från detta årtionde är som att smaka på mötet mellan en ny tid och en gammal. Nu ger Gordon & MacPhail oss möjligheten med tre nya fascinerande buteljeringar.

1980-talet var inte bara de snedkammade syntluggarna och de bångstyriga hårdrocksfrisyrernas årtionde. Sett i historiens backspegel var det kanske främst ett årtionde när...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2018/03/08/test-jr/

Ljuva 80-tal – en ny tids whisky

1980-talet är kanske det mest fascinerande årtiondet i whiskyhistorien. Det var då allt hände. Både det som kunde och det som inte kunde hända. Under detta årtionde gick singelmaltwhiskyn från att vara nedläggningshotad till att börja säljas över hela världen. Dessutom förändrades produktion, smaker och synen på maltwhiskyn – en ny era föddes.

Den första och andra mars lanseras tre fascinerande Gordon & MacPhail-buteljeringar från detta dramatiska årtionde. En Longmorn från 1983, en Mortlach från 1984 och en Highland Park från 1989. Det rör sig om tre exklusiva utgåvor som var för sig är ett nedslag i denna historiska whiskyepok....

Läs mer http://www.symposionhot.com/2018/02/21/ljuva-80-tal-en-ny-tids-whisky-2/

Nu söker vi mässansvarig

Symposion deltar på ett stort antal dryckesmässor. Dessa är en viktig del i exponeringen av våra varumärken och vår närvaro kommer att öka ännu mer. Nu behöver vi förstärka vår mässorganisation med en deltidstjänst på 50 % eller timarvodering.

Dina arbetsuppgifter blir att planera och genomföra mässor, såväl logistiskt som strategiskt. Du ansvarar för bemanning, marknadsföring och uppföljning. Du ser till så att inbjudna VIP-gäster blir väl omhändertagna och att nyckelkunder bjuds in och blir professionellt mottagna. Du ansvarar för schemaläggning samt leder monterbygget och monterarbetet. Du har även en roll i den övergripande marknadsföringen.

Du som söker har såklart...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2018/02/15/nu-soker-vi-massansvarig/

Svårfångade rariteter i storstilad webblansering

Whisky som inte finns är inte alldeles lätt att få tag på. Och whisky som inte borde finnas är inte mycket lättare – om det inte vore för Gordon & MacPhail som gång på gång gör det omöjliga möjligt. Ännu en gång rullar whiskyvärldens sigillbevarare fram antika rariteter som för länge sedan borde varit slut. Den 1 februari kl 10.00 bör alla vänner av ytterst exklusiv whisky vara inloggade på Systembolagets beställningssida.

Den nya armadan från Gordon & MacPhail destillerades i en tid när knappt någon i Skottland brydde sig om singelmalt. Den rann genom tappkranarna för ett halvt sekel...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2018/01/25/svarfangade-rariteter-i-storstilad-webblansering/

Local Barley – en hyllning till Campbeltown

Local Barley 2017 är den tredje utgåvan i en serie om fem som hyllar Campbeltown som stad och whiskyregion. Regionens särart har alltid präglat Springbanks whisky och med Local Barley slår man vakt om denna och sitt historiska ursprung.

När Springbank 2001 lanserade en 36-årig whisky som de kallade Local Barley skrev man ett stycke whiskyhistoria. I dag är denna buteljering ett högoktanigt samlarobjekt, berömt för makalösa recensioner och auktionspriser som slår i taket. 2015 buteljerades den första utgåvan i en ny generation av den berömda whiskyn från 1965. Under en femårsperiod ska en ny Local Barley, som var för sig manifesterar...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2018/01/25/local-barley-en-hyllning-till-campbeltown/

Ribs med whiskyglaze

1 kg tjocka revben 1 liter vatten 1 tsk salt 2 lagerblad 6 lätt krossade svartpepparkorn 1 torkad chili 1 gul lök

Tips: Alla revben vinner på att kokas först, då bevaras saftigheten och de får ännu mer smak. Välj revben av god kvalité!

Lägg revbenen i en kastrull och fyll på med vatten så att det täcker. Salta ordentligt, annars smakar inte revbenen något. Lägg i lagerblad, kryddor och en klyftad gul lök. Låt puttra i ca 45 minuter.

Sätt ugnen på 200 grader. Pensla revbenen med lite av glazen. Grilla i ugnen i ca 10-15 minuter. Ha upp,...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2017/12/06/ribs-med-whiskyglaze/

ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se