Mackmyra Moment Prestige

Asch, vi kastar oss rätt in i noterna och tar infon efteråt, vad sägs?

Doft : klassisk Mackmyra: lätt, äpplig, en touch av jäst. Med ålder, tycks det mig, ”tjocknar” inte Mackmyras whiskies, utan förblir i lätt sommarstil nästan oavsett ålder. Åldern på den här whiskyn ligger liksom i botten som en tung lite anisartad ekton, en ton jag inte riktigt kommer överens med. Ovanpå detta ligger sommaren: nyuppskurna ljusa äpplen, en lite örtig och gräsig blommighet jag associerar till hundkäx, och något som är en korsning mellan päronjuicekoncentrat och fläderblom. Det är en lite skör whisky: rör runt den...

Läs mer http://tjederswhisky.se/mackmyra-moment-prestige/

Mortlach 16 YO Dram good whisky

Det är nästintill omöjligt att recensera whiskies som en själv varit med och buteljerat. Det har alltid förundrat mig att folk liksom litar på att de personer som faktiskt själva också säljer whiskyn säger ”Den här doftar si och så, smakar si och så, unik, skitbra, 91 poäng.” Som om de skulle skriva ”Det här doftar si och så, helt okej whisky, 82 poäng.” Om det handlar om whiskies som fortfarande går att köpa menar jag att sådana smaknoter är ypperligt svåra att lita på. (Kolla bara in noterna på Master of malts hemsida…!)

Det har gjort att jag har...

Läs mer http://tjederswhisky.se/mortlach-16-yo-dram-good-whisky/

Tjugofemårig Ardbeg i en single cask blended malt?!

Wm. Cadenhead är inte en oberoende buteljerare som andra. De håller priserna nere, släpper ofta fantastisk whisky, och gör det utan pompa och ståt och massiva marknadsföringskampanjer.

De hade tre fat med Ardbeg, Bowmore och Caol ila, som de blandade samman. (Redan här får många maltälskare tuppjuck: they did WHAT, now??!?!) Två av de faten blandades sedan samman och buteljerades 2013 . Det tredje fatet hällde de över i en first-fill sherry hogshead och lät ligga tre-fyra år. Fatet buteljerades 2017 som en 25 YO.

Vad gav de då denna single cask för ett maffigt namn, då? En whisky med...

Läs mer http://tjederswhisky.se/robust-smoky-embers-batch-3/

Vad är vintage?

Normalt lanseras whisky antingen som NAS eller med åldersbestämning. En del destillerier och oberoende buteljerare väljer istället att släppa sin whisky som man gör i vinvärlden, i form av vintages. Men vad betyder det när du köper en flaska och det står 1992 Vintage på den? 

För att en whisky ska kunna ha ett vintage måste all ingående whisky i blandningen vara lagd på fat samma år. En Glenwhatnot 10 YO som är buteljerad den 31 december 2002 kan ju faktiskt ha ingående fat som är äldre är 10 YO och som alltså inte fylldes just 1992. Heter flaskan istället Glenwhatnot...

Läs mer http://tjederswhisky.se/vintage/

En maffig Glenburgie

Tjugoett år gammal Glenburgie som legat i en first-fill sherry butt och buteljerats av Gordon & MacPhail speciellt för Symposion. En sådan whisky sätter ribban högt bara genom att finnas till; Gordon & MacPhail är en mycket pålitlig oberoende buteljerare, och svenska Symposion är inga duvungar, precis. Glenburgie, vars produktion i stor utsträckning går till Ballantine’s, är ett Speysidedestilleri jag kan ganska illa. Det lilla jag har provat har jag gillat, för det mesta. 

Allt du behöver veta om denna whisky. Fatet fyllt: 11 september 1990. Buteljerad: maj 2012. Alkoholstyrka: 50%, det vill säga nedvattnad men till ganska hög alkoholstyrka....

Läs mer http://tjederswhisky.se/glenburgie-1990-gm-for-symposion/

En kaxig rökwhisky, blindprovad

Jag blindprovade en whisky häromdagen, och gissade, tycker jag, riktigt bra (men i slutändan fel, som i princip alltid). Såhär tyckte jag om whiskyn, komplett med alla mina felgissningar och tankar kvar:

Doft : Tjenare, vilken doft! Rök i botten (inte torv, vid första nosningen), längst fram ligger syntetgodis i mängder typ Hubba Bubba, också både mörka frukter och röda bär. Portvinsfat? Rödvinsfat? Gillar detta skarpt! Gamla kopparmynt. ”Traditionell” honung, alltså inte flytande. Bären svåra att plocka ut, som sötade röda vinbär. Winegum. Ett stänk vitpeppar. Finns det torkad ingefära här också? Det är verkligen en doftbomb, detta. Tror detta...

Läs mer http://tjederswhisky.se/ledaig-2005-hermitage-2017-gordon-macphail/

Vad är reflux?

Reflux betyder bokstavligen återflöde. Eftersom knappt någon människa skriver om hur återflödet ser ut på ett givet destilleri har jag valt att behålla den engelska termen. På svenska heter det alltid saker i stil med att det ena eller bidrar till ”mer reflux”.

Reflux är att delar av det som håller på att destilleras (destillanden) förs tillbaka i riktning mot pannans botten, dess kittel. Säg att du har en panna som har en så kallad kokboll på svanhalsen, alltså en rund utbuktning. Denna kommer att göra att ångorna får ta omvägar på sin väg uppåt mot lyne arm. En hel...

Läs mer http://tjederswhisky.se/vad-ar-reflux/

Kopparkontakt

Det talas mycket om kopparkontakt. Koppar har en formidabel förmåga att ta bort oönskade ämnen i den new make som produceras, särskilt då svavelföreningar. Hur mycket koppar den blivande whiskyn har kontakt med koppar vid destillering påverkar i stor utsträckning karaktären på doft och smak hos den färdiga whiskyn.

Detta har gjort att termen kopparkontakt, liksom förresten termen reflux, har fått ett väldigt uppsving i marknadsföring kring whisky. Ofta låter det som att all form av maximering av kopparkontakt är bra. Det är ett simplistiskt och faktiskt direkt missvisande sätt att se på saken.

Ett sätt att styra hur mycket...

Läs mer http://tjederswhisky.se/kopparkontakt/

En ruggigt bra Bowmore

Jag har provat en ruggigt bra Bowmore. Med råge den bästa Bowmore jag någonsin smakat, faktiskt. Jag visste precis ingenting alls om vad det var jag provade vid tillfället, dock. Här är mina blinda noter.

Doft : detta ligger helt klart på över 46%, rökigt destillat på sherryfat. Härligt smutsig rök, med metalliska inslag (rostigt järn), sur rök, torkad ingefära och, liksom mot slutet av doften, vitpeppar. Den där limtonen, typ tapetklister, som ibland finns i sherrylagringar. Det är fruktigt, också: mosad omogen banan eller skumgodis, och en lite gyttrig fruktighet som leder tankarna åt kompott. Vi snackar grejer som...

Läs mer http://tjederswhisky.se/bowmore-1971-21-yo/

Ardbeg: som om arkeologi vore fotboll

Det är den där tiden på året igen, då de mest inbitna Ardbeggianerna ropar hej och hå och tjo tjim och alla bloggare skriver som vanligt gratis copy åt Ardbeg (jag sitter och gör det nu) och trådar fylls överallt på nätet med bestämda åsikter om Ardbeg, fast ingen vet nästan någonting alls.

Minns ni den där texten som jämförde fotboll med arkeologi ?  Om att hur man än gjorde var det totalt omöjligt att komma undan, om arkeologi skulle ha den ställning fotboll har idag? Några godbitar:

So, you awaken to the clock radio. It’s 7AM. Just as you...

Läs mer http://tjederswhisky.se/ardbeg-arkeologi-fotboll/

A [Highland Park] 17 YO by The Thompson Brothers, blind tasted

The other day, I blind tasted a sample sent to me by a friend. It was a very good whisky. It turned out to be  an ”undisclosed” whisky with single Maltwhisky from Orkney ,  independently bottled by The Thompson Brothers. You know, Simon and Phil Thompson, the freakishly young whisky experts-turned-distillers behind the Dornoch distillery .

I say ”undisclosed” with quotation marks. Why? Well, the design of the label screams Vikings. A smart way, then, for the canny brothers to more than just hint that the whisky is a Highland Park. It is 17 years old and was drawn...

Läs mer http://tjederswhisky.se/highland-park-17-yo-thompson-brothers/

Loch Lomond single grain

På Whisky show i London 2017 fanns det tusentals whiskies att prova: officiella buteljeringar, oberoende buteljeringar, NAS, unga, asgamla, vanliga, superexklusiva. Whisky show är ett smörgåsbord där du betalar rejält med pengar för inträdesbiljetten, men sedan inget alls för de whiskies som finns på plats. (Ja, förutom sådana där superspeciella grejer som Laphroaig 10 buteljerad på 80-talet eller Benromach 35 YO eller så, då får man betala. I övrigt är det bara fritt fram att prova vad du vill.)

En av de whiskies som imponerade mest på mig i relation till pris var en tokbillig historia för under 30 pund:...

Läs mer http://tjederswhisky.se/loch-lomond-single-grain/

Gult kort till herr Tjeder

Blindprovning är roligt och lärorikt. När du inte alls vet vad det är i glaset provar du förutsättningslöst och det blir verkligen  provande : du får klura på dofter och smaker och sedan dra slutsatser om vad du tror att det kan vara i glaset (om nu det är poängen med provningen, vilket det långt ifrån alltid behöver vara).

Blindprovning är särskilt skoj när man gissar något så in i helvete fel. Så var det med en blindprovning för några veckor sedan. Whiskyn var intressant, och noterna säger också något intressant om vad ett fat kan ge eller inte ge...

Läs mer http://tjederswhisky.se/25-yo-aberlour-whbr-2nd-release/

Craigellachie 33 YO

För den som läser denna blogg ofta kommer det inte som någon stor överraskning att jag gillar Craigellachie. Sedan destilleriets undebart kraftiga whiskies lanserades som singelmalt 2014 har deras produkter seglat upp som något av ett nytt älsklingsdestilleri i min bok. Jag har hyllat deras 13 YO , jag gillade verkligen 17 YO , och deras 19 YO som jag inte har recenserat för bloggen ännu är en kanonwhisky. (För några fler Craigellachie som jag recenserat, klicka här .)

På Cinderella whisky fair här för leden var det därför helt logiskt att vi var några vänner som suktat efter att...

Läs mer http://tjederswhisky.se/craigellachie-33-yo/

Aultmore 21 YO vs Aultmore 21 YO

Jag köpte 2016 en flaska 21 YO Aultmore . Jag tyckte den var helt enormt bra. Så provade jag den igen på Cinderella whisky fair och tyckte att den inte alls var lika bra som jag mindes den: bra, men inte i samma klass som mitt minne av min egen flaska hemma. Givetvis var det till att köpa ett sample och sedan jämföra – jag har nämligen ypperligt liten tilltro till min egen förmåga att minnas hur en viss whisky jag smakat vid annat tillfälle egentligen doftade och smakade.

En randanmärkning. På båda dessa Aultmore 21 står det samma batchnummer:...

Läs mer http://tjederswhisky.se/aultmore-21-yo-vs-aultmore-21-yo/

En sanslöst bra blended

William Cadenhead slåss i min bok med Adelphi om att vara världens bästa oberoende buteljerare. Eller, jag tror Cadenhead vinner faktiskt. I glaset i afton, en 43 YO blended som buteljerades 2016 på fatstyrka, 44,2% . 55% av denna whisky består av grainwhisky från Invergordon, och de resterande 45 procenten är en blandning av maltwhisky från Glenfarclas och Glenlivet. Det betyder alltså att de faten fylldes absolut senast 1973. Totalt 624 flaskor släpptes, till det klassiskt Cadenheadhumana priset av 135 pund. Den går att få tag på online, vid snabb titt (whiskybase) kan man köpa den för under €250 på...

Läs mer http://tjederswhisky.se/cadenhead-43-yo-blended/

Caol ila 2006 cask strength från Gordon MacPhail

Caol ila är Islays arbetshäst: ett jättedestilleri som kokar över sex miljoner liter ren sprit per år. Deras produktion är mer än fyra gånger så stor som Ardbegs. Destilleriets främsta syfte var länge enbart att koka whisky för blended whiskies.

Förutom en Flora & fauna-buteljering på 90-talet var det först år 2002 som Caol ila egentligen lanserades som singelmalt. Enligt vad jag har hört glunkas, men detta är inte helt bekräftat, valde Diageo att lansera Caol ila som singelmalt för att lagren av Lagavulin började sina. Det ska vi i så fall vara glada för. Caol ila är en stabil och...

Läs mer http://tjederswhisky.se/caol-ila-2006-cask-strength-gm/

Glenlivet: en destilleripresentation

Glenlivet är ett stort och mycket framgångsrikt destilleri i Speysideregionen, precis innanför gränsen till Cairngorms nationalpark. Närmaste destillerier ligger i söder och heter Tormore och Tomintoul. Glenlivet har år 2018 en kapacitet på hela 10,5 miljoner LPA…and rising, som jänkarna brukar säga. Glenlivet är världens mest andra sålda singelmalt efter Glenfiddich.

Glenlivets grundarår, som de är mycket stolta över och samtidigt skarvar omkring i sin marknadsföring, är 1824. Det är sant, men man kunde också säga 1817 eller 1858 eller 1859 eller, om man verkligen vill pressa sanningen, 1774. Och när Glenlivet pratar om hur man var först med laglig...

Läs mer http://tjederswhisky.se/glenlivet-en-destilleripresentation/

Alla (större) officiella Ardbegsläpp 2000–2018

Ardbeg släpper speciella whiskies mest hela tiden; det är omöjligt att få en överblick. Jag började därför på en lista, som genast ”got out of hand”, som det heter. Jag misstänker starkt att tabellen är svårläst på mobil om du inte tiltar den. Märk väl mina avgränsningar: single casks och andra specialare på under 900 flaskor är inte med (fast jag kunde inte låta bli att ändå ta med Provenance). Har jag missat något?

Specialsläpp från Ardbeg, buteljerade åren 2000–2018. Enbart släpp på över 900 flaskor eller mer medtagna. Släpp där själva whiskyn är Ardbeg TEN i olika specialförpackningar uteslutna....

Läs mer http://tjederswhisky.se/alla-storre-officiella-ardbegslapp-2000-2018/

Två whiskies från Selected Malts

Den som hänger i svenska whiskykretsar kan knappast ha undgått att stöta på energiknippet Patrik Barkevall, som 2012 drog igång tastenote.se ihop med Roland Johansson. Även Mikael Westerberg har redan hunnit med att göra sig ett namn i den svenska whiskygemenskapen. De två har gått ihop i vad som för en utomstående framstår som en härlig och ljuvlig bromance, och bildat en firma som oberoende buteljerare under namnet  Selected Malts . Att följa dem på Facebook är underbart : här lyser en så ren och superentusiastisk kärlek till whisky igenom på varje inlägg att man måste jubla åt hur helt...

Läs mer http://tjederswhisky.se/tva-whiskies-fran-selected-malts/

ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se