Glenfarclas 15 YO 103° Proof for The whisky exchange

En blindprovad whisky. Som vanligt gäller att mina noter är oredigerade från när jag blindprovade den, men ni vet ju förstås vad det var i glaset.

Doft : stängd, relativt alkoholstark bourbonlagring. Här finns en viss vanilj- och honungston, men längre fram ligger något spännande, svårbeskrivbart: något mineralt som får mig att tänka ”rök som slutat vara rök”, alltså riktigt gammalt (typ 30 YO) rökigt destillat? Men samtidigt finns det unga, nästan bourbonartade toner som av nymosade mörka vindruvor och papperslim. Det finns något här som påminner om typ nylagt linoleumgolv. Det doftar, helt utan alkostick, som alkoholstarkt. Tydligt stängd...

Läs mer http://tjederswhisky.se/glenfarclas-15-yo-103-proof-for-twe/

Glenmorangie Spìos, dubbelprovad

För rätt länge sedan nu kom ett paket på posten, med ett ovanligt väl tilltaget sample på Glenmorangies nya whisky Spios (eller, Spìos, om man ska vara noggrann). I en tjusig låda, med ett tjusigt copitaglas med lock och en USB-sticka med högupplösta bilder på släppet. Ett sådär lite för lyxigt utförande som får en som bloggare att känna sig bara lilla skvätten uppmanad av en ofta anonym industri att verkligen skriva om whiskyn. Och mycket riktigt rasslade de in på ett snöre inom kort, de urtifjorton recensionerna av whisky från bloggare världen över, även från Sverige. Jag provade den...

Läs mer http://tjederswhisky.se/glenmorangie-spios-dubbelprovad/

Glann ar Mor Maris Otter barley 15

Det franska destilleriet Glann ar Mor, som jag skrivit om och provat upprepade gånger på den här bloggen , ger bara ut whisky i små batcher. Det är ett litet, hantverksmässigt destilleri. Typiskt, då, att de gör experiment med en kornsort som för länge sedan i princip övergivits i den skotska whiskyindustrin, Maris Otter. Glann ar Mor Maris Otter barley 15 buteljerades 2015 på 46% . Då kör vi!

Doft : här finns en fin, ren vanilj; fuktig jordkällare; röda äpplen; nagellack; hallon, eller hallontuggummi. Under dem, en bit bak, en lite ”funky” ton jag inte är alldeles förtjust i....

Läs mer http://tjederswhisky.se/glann-ar-mor-maris-otter-barley-15/

Tre Glen från Wm. Cadenhead

Jag brukar inte prova whiskies mer än en och en när jag bloggar, men nu ligger jag efter. Den Springbankägda skotske oberoende buteljeraren Wm. Cadenhead – världens äldsta oberoende buteljerare av whisky, om man räknar till grundarår – brukar inte synas till på Systembolaget, men idag lanseras faktiskt tre whiskies från den anrika firman. Wm. Cadenhead är kända för att hålla riktigt hög kvalitet på sina buteljeringar och för att vara härligt ”old-school”. Här snackar vi inte några finishes eller whisky som flyttats mellan fat, utan whisky som har fått ligga tills det var dags att buteljera, och då tömde...

Läs mer http://tjederswhisky.se/tre-glen-fran-wm-cadenhead/

Tomatin 8 och 15 YO

För något år sedan befann jag på en flygplats utomlands och skummade mig igenom det rätt magra utbudet. Chansade vilt på tre flaskor: Tomatin 8 YO, Tomatin 12 YO och Tomatin 15 YO. De lanserades sent 2016 (fast tolvåringen är Tomatins ”vanliga” tolvåring, bara i större större flaska, så den har funnits längre). Här följer smaknoter på de två av dem som är utgåvor som bara finns för just travel retail. En applåd för Tomatin såhär på förhand för att 1) de ger ut en åttaåring och sätter ut åldern på den!! och 2) att utgåvorna inte är NAS och...

Läs mer http://tjederswhisky.se/tomatin-8-och-15-yo/

Mackmyra Moment Fjällmark

Nyligen träffade jag Annelie Huszkowski på Sinnen och Nyanser samt Kent Thorn och Anders Bergström på WhiskyTower , och pratade om genus och jämställdhet i whiskybranschen ( vårt samtal finns på youtube här ). Anders hade fått samples på Mackmyras nya whisky Fjällmark, som lanserades på Systembolaget den 21 mars. Det handlar om en begränsad whisky i deras Moment-serie. Upplagan är 4411 flaskor enligt whiskybase . Den kostar 1198 på Systembolaget . Den är buteljerad på oväntat svaga 42% och har lagrats på en stor mängd olika sorters fat: svensk, fransk och amerikansk ek som mättats med hjortronsvin har blandats...

Läs mer http://tjederswhisky.se/mackmyra-fjallmark/

Box destilleri blir High Coast distillery

De som prenumererar på Box destilleris nyhetsbrev och har kollat på sina mejl satte sannolikt kaffet i halsen idag. Jag brukar normalt inte föra vidare nyhetsbrev från destillerier, men det här är värt att fundera lite på.

Helt kort är nyheten: Box destilleri kommer inte heta Box längre, utan High Coast distillery. Om man betänker att det tar decennier att arbeta upp ett varumärke i den mycket konkurrensutsatta whiskyvärlden frågar en sig onekligen varför ett destilleri skulle göra detta.

Svaret ger Box själv i sitt pressmeddelande: ”det brittisk/amerikanska whiskyföretaget Compass Box” tycker att ”det finns ett problem med att våra...

Läs mer http://tjederswhisky.se/box-destilleri-blir-high-coast-distillery/

Questions for Compass Box

On Friday, the Swedish distillery Box issued a press release  (in Swedish). The gist of it is: Box Distillery and Box single Maltwhisky will change names during the course of 2018. The new name of the distillery will be High Coast Distillery, and their whiskies will be called High Coast single Maltwhisky.

Now, for those who know their whisky history, changes in names are neither new nor particularly rare. Witness Brora which for most of its life was called Clynelish, or Glenesk/Hillside, or how Glengoyne was Burnfoot in its infancy. (A funny modern example only concerns spelling, with...

Läs mer http://tjederswhisky.se/questions-for-compass-box/

Smögen Barrique!

Den äldsta Smögen såhär långt släpptes den 1 mars på Systemet. Barrique! är 7 YO och en vatting (blandning) av fyra rödvinsfat fyllda 2010. Upplagan blev 1685 flaskor och den finns obegripligt nog fortfarande kvar att beställa på bolaget för 867 kronor . Alkoholhalten är som alltid med herr Caldenby på fatstyrka: 60,3% i detta fall. Namnet Barrique! kanske du undrar över. Vinfat på omkring 225 liter heter så. Just dessa hade haft Bourdeuaxvin i sig innan de fylldes på Smögen. Vad gäller utropstecknet tror jag allt kommer klarna bara du läser vidare.

Doft : holy crap. Det här är...

Läs mer http://tjederswhisky.se/smogen-barrique/

Gammelstilla Jern

Gammelstilla destilleri ligger i Torsåker, några mil sydost om Mackmyra. Där har Per Ottnargård sedan 2012 i liten skala kokat whisky på svenskbyggda pannor från Hofors. Deras första släpp Isak Mackey, till aktieägare i företaget, imponerade på mig , och än mer imponerade deras new make (råsprit). Den 1 mars i år släppte de sin första mer publika whisky  Jern , i en mycket liten upplaga på 600 flaskor. De sålde slut på sådär en tio minuter.

Jern är en 4 YO whisky som lagrats på bourbonfat (barrel, cirka 200 liter) och en oloroso quarter cask (128 liter). Man har...

Läs mer http://tjederswhisky.se/gammelstilla-jern/

Jura Tastival 2017

Idag, en blindprovad whisky.

Doft : Stor och varm. Björnklister, russin i sprit, massor av aprikosmarmelad. Även citrustoner, som en skvätt citron i all den där aprikosmarmeladen. Den är lite ”murrig”, med många saker på en gång – en lite mysko ton av tomat eller tomatmarmelad finns med i blandningen. Ett litet alkostick; detta verkar vara över 46%. Inledningsvis är doften inbjudande, men efter ett tag blir det för grötigt, för många saker på en gång. Den påminner med sina reglage på max en hel del om Amruts standardwhisky.

Smak : ekig beska, ganska kraftig alkohol, stark lakrits en bit...

Läs mer http://tjederswhisky.se/jura-tastival-2017/

Box Quercus II Alba

Möt Quercus II Alba, den andra whiskyn i Box Quercus-serie. Whiskyn har inspirerats av ett gammalt nordiskt Östersjöodjur, Qualba, som vid Ångermanälvens mynning slukade flera svenska skepp hela under 1700-talets första hälft då Ostindiska kompaniet bedrev handel med Kina via Sidenvägen. ”Liksom den legendariska Qualba åt hela säckar kanel, kvitten, krysantemum och, ja, hela skepp byggda av urgammal vindpinad ek är denna whisky full av kaxig attack och kryddrik mångfald. Whiskyn är en hyllning till det gamla sjöodjurets omättliga aptit på nya spännande dofter och smaker”, säger Roger Melander, destillerichef på Box.

image

Box Quercus II Alba.

Eller nej. Inga stories...

Läs mer http://tjederswhisky.se/box-quercus-ii-alba/

The enigma of triple distillation

What is triple distillation, and how do you do it? Instead of the usual double distillation which pertains to almost all Maltwhisky on the planet, some distilleries distill three times. Traditionally, many (not all) Irish whiskies are triple-distilled. In Scotland, it happens occasionally in some distilleries. Historically, triple distillation was slightly more common in Scotland back in the nineteenth century than it is today, although most distilleries which did not double-distill probably used modified forms of distillation somewhere mid-way between double and triple distillation . Some distilleries will offer special whiskies that have been triple distilled, but only Auchentoshan...

Läs mer http://tjederswhisky.se/the-enigma-of-triple-distillation/

Kilchoman

Kilchoman är ett skotskt familjeägt destilleri på Islay, grundat omkring år 2002 av Anthony Wills och on stream sedan 2005. Kilchoman var trail blazers när de drog igång på Islay. Även om Arran redan tio år tidigare hade visat att det gick att starta ett relativt litet och oberoende ägt destilleri var Kilchoman genom sin geografiska placering och sin ställning som gårdsdestilleri redan tidigt starkt profilerade. Många destillerier som öppnat efter 2005 har inspirerats av Kilchomans kommersiella framgångar, däribland svenska Box. Ett första whiskysläpp, Inaugural release, gjordes redan 2009. Destillerichef är sedan 2010 John McLelland som tidigare arbetade på Bunnahabhain....

image

Läs mer http://tjederswhisky.se/kilchoman/

The globalization of whisky

Until fairly recently, making whisky was the province of only a handful of countries. In recent years, whisky making has become more global. No less than 32 countries have active malt distilleries. To be more precise, whisky is now made in Argentina, Australia, Austria, Belgium, Brazil, Canada, the Czech Republic, Denmark, England, Finland, France, Germany, India, Iceland, Ireland, Israel, Italy, Japan, Liechstenstein, The Netherlands, New Zealand, Northern Ireland, Norway, Pakistan, Scotland, South Africa, Spain, Sweden, Switzerland, Taiwan, the United States of America, and Wales. This list holds true with a strict malt perspective on whisky. Many, alas, have tried ”whisky”...

Läs mer http://tjederswhisky.se/globalization-whisky/

En riktigt bra Highland Park

Whisky behöver inte så mycket för att bli bra: ett bra destillat som får ligga tillräckligt länge i bra fat, det är allt. Det här är en sådan bra whisky, utan krusiduller med olika slags fat och finishes. Det handlar om en Highland Park från Gordon & MacPhail, lagt på fat (refill American bourbon hogsheads) 1989, buteljerad 2016 på 43% i deras serie MacPhail’s Collection . Det gör whiskyn till 26 eller 27 YO. Genom Symposion har 96 flaskor kommit till Sverige. De släpps på Systembolaget den 2 mars för det rätt saftiga priset 2402 kronor . Lite äldre whisky...

Läs mer http://tjederswhisky.se/highland-park-1989-2016-gm/

Destillat

Destillat är en term med flera betydelser. Termen avser, tekniskt sett, vad som helst som är resultatet av destillering. Det betyder att lågvin, resultatet av destillering av mäsk i den första pannan vid traditionell dubbeldestillering, är ett destillat. Även all sprit som kommer ur spritpannan, oavsett om den hör till förspriten, hjärtat eller efterspriten, är destillat. (Om du vill tokbriljera i whiskysammanhang förresten, dra till med termen destilland – den termen kan typ ingen. Destilland avser det som destilleras i en given panna. I mäskpannan är mäsken destilland, och lågvinet destillat; i spritpannan är lågvin tillsammans med försprit och eftersprit...

Läs mer http://tjederswhisky.se/destillat/

Men jösses!

Den som researchar whiskybok kan stöta på saker. Som när man försöker beta av alla destillerier på planeten, och får nys på destilleriprojekt. Då kan man till exempel ramla på The Belfast Distillery Company. Vars grundare Peter Lavery vann 10,2 miljoner pund på Lotto 1996 och drog sådär en tio år senare igång, bland en del andra saker, projektet att bygga ett destilleri i Belfast. Det verkar ha gått lite so-so, vid snabb och småslö men ofrivilligt skitrolig googling. 2011 skrev Belfast Telegraph  att han släppte en ny whiskey med namnet Titanic, på dagen 100 år efter att Titanic seglade...

Läs mer http://tjederswhisky.se/men-josses/

Alutrade – En kund som endast nöjer sig med det bästa

Så här i slutet av februari när en isande kyla drar in, är det väldigt värmande att få prata med en av våra nöjda kunder. Det är Åsa Brittsten Hjelm som är ansvarig för marknadskommunikation på Alutrade i Växjö som vi haft ett trevligt samtal med.

– Hej Åsa, kan du berätta lite om Alutrade och vad ni gör? Alutrade är ett specialistföretag som levererar aluminiumprofiler till en mängd olika branscher. Våra profiler finns i ett flertal olika konstruktioner, allt från fordons- till inredningsbranschen och vi har tillsammans i företaget en lång och gedigen kunskap. Vi är med hela vägen...

Läs mer https://fsdata.se/blogg/alutrade-en-kund-som-endast-nojer-sig-med-det-basta/

Intervju med Rasmus Jakobsson på Room Republic

Våra kunder är det viktigaste och det bästa vi har. Därför blir vi extra glada när de kommer förbi och besöker oss över en kopp kaffe i våra lokaler. I veckan kom Rasmus Jakobsson från Room Republic förbi för att se över och samla ihop de tjänster Room Republic har hos FS Data.

– Hej Rasmus, kan du berätta vad Room Republic är och vad du har för roll? Room Republic är ett moderbolag som driver verksamheter inom hospitality industrin. Primärt inom hotell och restaurang. I dagsläget driver Room Republic verksamheterna V Hotel Helsingborg, Hotel Feliz Palma de Mallorca, Hotel...

Läs mer https://fsdata.se/blogg/intervju-med-rasmus-jakobsson-pa-room-republic/

ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se