Amrut Madeira finish

Amrut: det indiska undret. En spritfabrik grundad 1948 som inte började koka whisky förrän på 1980-talet, och som lanserade sig som singelmalt 2004. Tills för några år sedan var de en kuriositet, eller snarare en någorlunda välbevarad hemlighet. Nu börjar det bli länge sedan världen i allmänhet och Sverige i synnerhet drabbades av Amrutfeber.

Dagens whisky är en nyhet, buteljerad 2018 i en upplaga på bara (eller ”bara”, allt är relativt) 4800 flaskor. Den är buteljerad på 50%. Län till whiskybase här .

Amrut Madeira finish släpps i övermorgon, torsdagen den 28/2 på bolaget och en flaska går loss på...

Läs mer http://tjederswhisky.se/amrut-madeira-finish/

New Port Ellen is really an Allt-a-Bhainne

Everybody’s going crazy after news just broke about A NEW PORT ELLEN!!!!! After thorough research into the matter from the huge team here at Tjeders whisky, we can now reveal that this bottling is even MORE special: it’s really an Allt-a-Bhainne. We know this after having unlocked the press release, setting Word to ”Track changes”, and thus seeing the original draft of the widely circulated press release, now being shared like so many re-tweets of your common word of wisdom from Mr. Trump. This is what the press release actually says:

ALLT-A-BHAINNE: UNTOLD STORIES SERIES THE SPIRIT SAFE UNLOCK THE...

Läs mer http://tjederswhisky.se/new-port-ellen-is-really-an-allt-a-bhainne/

En 31 YO single cask från Balblair

Balblair är ett destilleri vars whiskies jag brukar gilla. Snällt, men ändå någorlunda kraftfullt, och enorma mängder med mogen, ljus frukt. Jag har inte provat mycket Balblair, sannolikt under tio stycken. För ett par år sedan var jag på resande fot med jobbet och passerade Amsterdams flygplats Schiphol. Där fanns en 31 YO single cask från Balblair. Eller, lagd på fat 1983 och buteljerad 2014, så den kan faktiskt vara 30 YO också. Jag minns inte hur mycket den kostade, men några tusen var det i alla fall: typ 3000 kanske? Nu är det dags att dra i sig det...

Läs mer http://tjederswhisky.se/balblair-1983-single-cask/

Bowmore 21 YO The Kinship

Varför har jag provat så lite Bowmore? Kanske för att jag brukar gilla deras whiskies, utan att liksom gå igång, och därför skaffar jag inte samples på deras whiskies? Men nu jävlar. Två refill hogsheads (halleluja!) blandades samman för denna exklusiva utgåva från den oberoende buteljeraren Hunter Laing. 585 flaskor på 53,2% blev resultatet .

Doft : söt, kraftig rök. Godiset sockerbitar, i stora lass. En hel del frukt där bakom röken: päronjuice, ananas. Det finns något lite lätt ”havigt” i den där torven och röken. Inte riktigt tång, mer som färskt sjögräs. Och – nu får jag väl LOL-smilies...

Läs mer http://tjederswhisky.se/bowmore-21-yo-the-kinship/

Is the largest restructuring of the Scotch whisky industry in decades imminent?

Four days ago, news broke about a likely joint bid to take over Pernod Ricard. Apparently, Pernod Ricard ” have been targeted for a hostile takeover by activist investor Elliott Management owned by billionaire Paul Singer ” (well, that’s one version, at least). However, as Singer was looking to slash costs in Pernod Ricard, Diageo and LMVH are instead joining forces to bid on Pernod Ricard instead.

Or so the story goes. There are several versions of this piece of news out there. Another version is that the hedge fund Elliott Management is is in fact something which LMVH and...

Läs mer http://tjederswhisky.se/pernod-ricard-diageo-lvmh/

Springbank 25 YO The Kinship

Idag, en pissdyr Springbank på 25 år. Denna flaska buteljerades 2018 för att fira Islaydestilleriet Ardnahoes öppnande – vilket betyder att buteljeraren heter Hunter Laing. Denna whisky är en single cask från en sherry butt som efter 25 år gav 519 flaskor på en styrka av 53,7%. Så, då tar vi en djup och högtidlig inandning genom näsan, och andas långsamt ut genom munnen. Vi ska få prova tjugofemårig Springbank. Det kräver viss högtidlighet.

Doft : whoa, funky sherryfat. Här finns definitivt en del svavel: torrt gummi och tända tändstickor. Geggig torv i botten: som torv möter lera. Små rökrester, den...

Läs mer http://tjederswhisky.se/springbank-25-yo-the-kinship/

An amazing 25 YO Springbank

Today’s whisky demands a somewhat longer introduction. Just looking at the bottle, all one really gets to know is that it’s a 25 YO, has a ”1er cru finish”, the ABV which is 47,5%, and that the bottler is Whiskybroker. Oh, and the intriguing name of the bottling: IAAS Group bottle.

IAAS is for It’s all about Springbank and, to quote the Springbank enthusiast Ronnie Grant who sourced the cask, ”The whisky is from our favourite distillery and is the season after winter and the people who store our money.” It’s a single cask priced at £300, bottled exclusively for...

Läs mer http://tjederswhisky.se/an-amazing-25-yo-springbank/

Jura Tastival 2014

Vi kastar oss in i noterna, som jag skrev helt blint och återger oredigerade, och resonerar om buteljeringen i efterhand.

Doft : nääääää. En sådan där hybridpanne- eller kolonnpannedestillerad malt nu igen. Roslagswhisky Eko ? Österrikiskt, tyskt? Doftar rakt av som whisky från Norrtelje brenneri, alltför neutral sprit har lagts på sherryfat. Rumsvarmt osaltat smör, matolja. En del sherryfrukter, typ kanske mosade russin. Här finns inget som sticker ut: ingen syra, ingen tyngd: som en nollställd equalizer där ljudet blir som att du lagt en handduk över högtalarna. Kanske lite mynta, och möjligen något muller av torv någonstans där i...

Läs mer http://tjederswhisky.se/jura-tastival-2014/

Springbank 17 YO Sherry wood

Dagens whisky kommer från världens bästa destilleri, Springbank. Destilleriet som alltid levererar…på något plan, i alla fall. Där i princip alla andra vill att deras core range (vanliga, ständigt tillgänliga buteljeringar) ska dofta och smaka likadant hela tiden är Springbank ett underbart under av in consistency. Här svajar det i batcherna så att man kan bli vimmelkantig. Det beror dels på väldigt hantverksmässig produktion, men också, misstänker jag starkt, på att batcherna är mycket mindre. De är ju ett otroligt litet destilleri i termer av mängderna de producerar, Springbank. Men variationen, som gör Springbank till en seriös maltälskares våta dröm,...

Läs mer http://tjederswhisky.se/springbank-17-yo-sherry-wood/

Amrut Portonova

Det var fånigt länge sedan jag provade det imponerande indiska destilleriet Amruts whiskies på den här bloggen. Då är det ändå så att jag verkligen, verkligen gillar Amrut – dessutom på det här lite tonårsskitnödiga sättet att jag känner ett inre tvång att påpeka att ”jag gillade dem faktiskt före hypen”. Jag har dock inte gjort om tabben från när gick i sjuan och slutade lyssna på Depeche mode för att alla andra började. Jag gillar fortfarande Amrut: vrålande whiskies fullpackade med dofter och smaker.

Amrut är ett av mycket få destillerier – svenska Spirit of Hven är ett annat – som...

Läs mer http://tjederswhisky.se/amrut-portonova-2014/

En tjugoettårig Glen Keith

Jag fick ett gäng samples i posten av en whiskybekant som jag spelat en massa wordfeud med (ja, så funkar denna härliga och lagom galna whiskygemenskap). Nu har jag blindprovat en till av de små flaskorna. Det visade sig vara en 21 år gammal Glen Keith, ett destilleri vars whiskies jag tydligen inte recenserat tidigare på bloggen. Tänk om det var första gången någonsin jag smakade Glen Keith? Mja, verkar osannolikt. Men jag har ingen Excelfil eller koll på vad jag har provat och inte provat bortom denna blogg, så vem vet?

Glen Keith är ett ganska stort destilleri i...

Läs mer http://tjederswhisky.se/glen-keith-1996-elixir-distillers/

Bunnahabhain 30 YO The Kinship

Hunter Laing har gett ut ypperligt få whiskies i ett slags serie de kallar The Kinship. Dagens whisky buteljerades 2018 för att fira öppnandet av Hunter Laings Islaydestilleri Ardnahoe vid Feis ile. Whiskyn är resultatet av en vatting av två sherryfat (hogsheads), vilka tillsammans gav 372 flaskor. Alkoholhalten ligger på stabila 52,8% även efter tre decennier på fat. Valet gjordes av Jim McEwan. Den är din för £600, eller däromkring, jag har inte kollat in auktionssidorna.

Doft : när whisky blir gammal slutar den att vråla, och börjar viska. Här är det bivax, gammal insutten läderfåtölj och lite dammigt bibliotek. Svagt, svagt...

Läs mer http://tjederswhisky.se/bunnahabhain-30-yo-the-kinship/

Glenmorangie Private Edition No. 10: Allta

Glenmorangie har nått till den tionde i serien av sina Private Editions: Allta. Jag gillade den förra, Spìos , som var lagrad på ryefat. För Allta har man gjort något som sällan görs inom skotsk whiskyindustri, nämligen använt en speciell jäststräng. Destilleriets berättelse är att Bill Lumsden vandrade omkring i de lokala kornfälten och upptäckte att de hade en vildjäst i sig som han sedermera lät kultivera. Det låter ju snyggt och så, men jag tycker de gott kunde ha gjort mer av en poäng av att Lumsden faktiskt på riktigt är disputerad från Herriot Watt university med särskilt fokus...

Läs mer http://tjederswhisky.se/glenmorangie-allta/

En vidrig whisky från Liechtenstein

Det enda destilleriet som producerar whisky i Liechtenstein heter Telser. Det är ett familjedrivet destilleri som grundades 1880 och som har pysslat med whiskyproduktion vid sidan om den vanliga verksamheten sedan 2006. Telser är sannolikt det enda destilleri i Europa som använder virke för att elda sina ypperligt små pannor på 150 respektive 120 liter. Jäsningstiderna är galet långa, hela tio dagar, och man praktiserar därefter trippeldestillering. Sådant låter lovande! Om du kan tyska – jag kan det inte – kan du kolla in den här videon .

När Lars Cederbro bilade runt i Europa i somras köpte han på sig...

Läs mer http://tjederswhisky.se/en-vidrig-whisky-fran-liechtenstein/

Svenska Eldvatten Silent Swede Sauternes cask

Så har jag då kommit ikapp med mina Silent Swede på bloggen: alla fyra som har släppts är med denna bloggpost avklarade. Denna whisky, Sauternes, släpptes den 9 januari på Systembolaget, till ett pris av 998 kronor. Det handlar som alltid i denna serie om whisky som destillerades på det insomnade destilleriet Grythyttan, även om det av olika anledningar bara står ”Distilled in Lillkyrka” på etiketten. Fatet var ett first-fillfat som hade innehållit Sauternesvin. Alkoholhalten är hög – tydligen har dessa fat legat i ett torrt och varmt lagerhus – hela 61,2%, och fatet, sannolikt en barrique på 225 liter, gav...

Läs mer http://tjederswhisky.se/svenska-eldvatten-silent-swede-sauternes-cask/

Mortlach 25 och tre andra nyheter

Idag kör vi stenhårt och gör något i princip unikt för denna blogg: whiskies recenseras före släpp, minsann! (Jag har ingen princip mot att recensera före släpp, jag är bara notoriskt långsam.) Vi kör vidare hela fyra whiskies idag. Alla släpps på Systembolaget den 31/1 (på torsdag). Det blir Port Dundas, Glen Grant, Bunnahabhain och Mortlach 25 YO, i den ordningen. Jag säger som Aschberg någon gång där runt 1990 eller så: häääääng med!

Port Dundas 18 YO single cask

Single grain som är single cask och som har fått en finish : detta hör verkligen inte till vanligheterna. Fatet...

Läs mer http://tjederswhisky.se/mortlach-25-med-mera/

En Craigellachie på 66,9%

Om man tittar på uppslagsordet Craigellachie i whiskybase och sedan sorterar alla de 690 whiskies som dyker upp så att det alkoholstarkaste kommer över finner man en single cask som har buteljerats på en astronomisk fatstyrka, 66,9% .

Det handlar om en 8 år gammal, sherrylagrad Craigellachie från den tyske oberoende buteljeraren Flickenschild i deras serie Scottish roadsigns. Utgåvan är på 300 flaskor och kan beställas online för €59.90 härifrån .

66,9% alltså. Ung Craigellachie på sherryfat på 66,9. Hur härligt ondskefullt galen lär inte denna whisky vara? Okej. Då ser vi vad vi har då:

Doft : kraftigt sherryfat...

Läs mer http://tjederswhisky.se/en-craigellachie-pa-669/

Ballantine’s vs. Ballantine’s från förr

Snacket på stan ser ut ungefär såhär: blended whiskies var bättre förr, för att whisky var bättre förr och för att blended förr hade högre proportion maltwhisky i sig förr. Det senaste påståendet verkar stämma: i äldre whiskyböcker från säg 1940–1980 eller så har jag flera gånger läst att blended whisky består av ungefär hälften maltwhisky och hälften grainwhisky. Idag består de billigare och populära blendmärkena av minst 80% grainwhisky. Allt annat lika vad gäller ålder och vilka fat man använt, men ställer du en blended som har 80% grain brevid en som har 50% grain i sig är den...

Läs mer http://tjederswhisky.se/ballantines-vs-ballantines-fran-forr/

Smögen Buteljörer Mässketörer #1

Idag provar jag en sådan där Smögen som det inte går att få tag på med mindre än att det kommer svida i plånboken på det där sättet som det gör om man vaxar en hårig rygg. (Ja, jag vet hur det känns.) Buteljörer & Mässketörer #1 är en buteljering Pär Caldenby gjort speciellt för de som gjort särskilda insatser för Smögen, till exempel vid mässor. ”Bottled for those that help in shaping our dream”, som det står på flaskan.

När jag var på Smögens åttaårsjubileum i somras var jag där med Tone Skavhaug (The ladies’ share), som arbetade på...

Läs mer http://tjederswhisky.se/smogen-buteljorer-massketorer-1/

Famous Grouse vs. Famous Grouse från förr

Famous Grouse är ett mycket välkänt varumärke. Men hur har blenden förändrats över tid?

The Famous Grouse lanserades 1897 av firman Matthew Gloag & Sons. Firman köptes sedermera 1970 upp av Highland Distillers, som i sin tur köptes upp av Edrington 1999. Glenturret har länge spelat en viktig roll i blenden. På sistone har en rad olika varianter av flaggskeppet lanserats, som Naked Grouse och Black Grouse.

Titta på bilden ovan: det är ingen liten färgskillnad mellan de båda whiskyerna. Normalt skulle jag säga att färgen på en blended eller en standardbuteljering inte säger mycket eftersom de med stor sannolikhet...

Läs mer http://tjederswhisky.se/famous-grouse-vs-famous-grouse-fran-forr/

ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se