Logga in

Registrera


En whisky från förr som inte alls är god

Det kom ett sample i posten från den härliga lurifaxen Micke Tiderman. Ingen information på sampleflaskan, bara ett hjärta. Här är mina noter.

Doft : otroligt försiktig, som en nästan helt neutral sprit som lagts på ekfat. Är detta ens whisky? Roslagens Eko hade de här tonerna av ett alltför rent destillat. Linolja; en aning av mörka frukter; solvarm fernissad mahogny (ja, jag har ägt träbåt, ber om ursäkt för lite skitnödig beskrivning). Måste ligga på 40%, det här, för hur mycket jag än aggressivt vrider runt whiskyn i glaset doftar det banne mig nästan ingenting. Russin som legat i...

Läs mer http://tjederswhisky.se/grand-award-12-yo-blended/

Port Charlotte 15 YO Fishes of Samoa

Härom kvällen blindprovade jag ovanligt många whiskies, hela fem stycken. Här är en av dem: en single cask Port Charlotte i serien Fishes of Samoa från den oberoende buteljeraren Archives (i princip teamet bakom Whiskybase när de buteljerar fat). Denna refill bourbon barrel som fylldes 2001 och buteljerades 2016, 15 YO, på brutala 62,2%. Bruichladdich fyller sina fat på så kallad natural strength, alltså runt en 70%, istället för att vattna ner new maken till 63,5% som nästan alla andra, därav den höga alkoholhalten. Fatet gav 210 flaskor. Inget av detta visste jag alltså när jag provade whiskyn.

Doft :...

Läs mer http://tjederswhisky.se/port-charlotte-15-yo-fishes-of-samoa/

ppm

ppm är en förkortning för parts per million; sålunda ett mått som används för att beskriva mycket små koncentrationer av specifika ämnen. Matematiskt är 1 ppm alltså en miljondel: 0,000001, eller 0,0001‰, eller 10 –6 .

I whiskysammanhang avser ppm i princip uteslutande halter av olika fenoler. Måttet avser då det mältade korn som används för produktion av rökig whisky. Det normala sättet att mäta fenoler i mältat korn är numera genom kromatografiteknik, HPLC (high performance liquid chromatography), som är mer exakt än tidigare tekniker som använde spektroskopi.

Medan orökig malt har 0 eller nära 0 ppm fenoler brukar runt...

Läs mer http://tjederswhisky.se/ppm/

Old Pulteney 1985 single cask for Edingburgh airport

I am so happy that we are now beginning to see more and more releases of Old Pulteney, a distillery which lies close to my heart. Previously, Old Pulteney has basically only available been as 12, 17 and 21 YO, and in some not-always-great NAS guises for travel retail. With the core range being revamped (the stocks of the 17 YO will last about another year and the 21 YO is already off the shelves, being replaced with a 25 YO), what is a lover of Old Pulteney to do? Well, in the last few years, they have finally begun...

Läs mer http://tjederswhisky.se/old-pulteney-1985-single-cask-for-edingburgh-airport/

Castle Hill Doublewood

I flera år har jag hört glunkas om den schweiziska whiskyn Castle Hill som görs på destilleriet Whisky Castle. Deras olika varianter brukar ofta hamna allra allra sist i listor av riktigt usel whisky, och det är också så jag har hört dem omnämnas. Destilleriets whiskies har i skrivande stund en snittpoäng på just över 62 på whiskybase. Det är astronomiskt dåligt. Så, när jag nyligen recenserade Loch Dhu och en bekant i whiskysammanhang hörde av sig och skrev något i stil med att Castle Hill var ännu sämre var jag ju bara tvungen att anta utmaningen och be att...

Läs mer http://tjederswhisky.se/caste-hill-doublewood/

Loch Dhu

The most notorious of whiskies? When a Facebook friend laughingly showed that he had found an open bottle of this ”classic”, I had to ask for a sample. I have always been of the opinion that all whiskies are interesting to try, even the really bad ones. It’s educational, isn’t it? Therefore, this 10 YO Mannochmore which apparently was launched in 1996 at 40% ABV has been on my bucket list for quite a while. And now, finally, it’s in my glass. What on earth have I gotten myself into?

On the nose : Hm… This does not have the...

Läs mer http://tjederswhisky.se/loch-dhu/

Reflections on the reopening of Brora and Port Ellen

Yesterday, a happy buzz went through the world of whisky. The Great News, in case you missed it, is this:

Brora and Port Ellen will be reopening.

Yes, it’s true: Brora. And Port Ellen. Will be. Reopening.

Yesterday, Diageo’s press release and other items concerning the great news were enthusiastically shared by dozens, perhaps hundreds, of whisky enthusiasts. And indeed, this is absolutely wonderful news. Both distilleries were victims of the radical closures of the early 1980s; Brora, because Distillers Company Limited had the newer Clynelish distillery to use for Johnnie Walker. Port Ellen, because it was basically a huge...

Läs mer http://tjederswhisky.se/reflections-reopening-brora-port-ellen/

Reflektioner om Broras och Port Ellens återöppnande

Idag råder det minst sagt rejäl ”buzz” i whiskyvärlden. I korthet kan nyheten kokas ner till sex ord som väl bara en handfull whiskyentusiaster på planeten inte får hjärtflimmer av:

Port Ellen och Brora öppnar igen.

Vi tar det en gång till. Port Ellen. Och Brora. Öppnar. Igen.

En dag som denna delas Diageolänken med pressreleasen under klang och jubel av ungefär varje whiskysida och entusiast på nätet. Och det är onekligen en fröjdens dag: en underbar nyhet. Vad gäller Brora, som tystnade 1983 eftersom det nyare systerdestilleriet Clynelish täckte behovet för Johnnie Walker, finns pannorna kvar. I många många...

Läs mer http://tjederswhisky.se/reflektion-brora-port-ellen/

Tamdhu batch strength (batch 1)

Jag har mycket begränsade erfarenheter av destilleriet Tamdhu, men den här gillade jag verkligen. Tamdhu batch strength är en sherrylagrad NAS-are. Bara två batcher har getts ut hittills; denna är batch 1 (eller, som de kaxigt kallar den, 001; de räknar tydligen med att det ska bli många batcher). Batch strength verkar vara ett slags hittepå för cask strength, även om Tamdhu på sin hemsida nogsamt undviker att beskriva om whiskyn har bevattnats eller inte . Alkoholstyrkan för batch 001 ligger på saftiga 58,8%. Den buteljerades 2015.

De nedanstående noterna tarvar kommentar. När flaskan, som jag köpte i februari i...

Läs mer http://tjederswhisky.se/tamdhu-batch-strength-batch-1/

Gammelstilla Isak Mackey och new make

Gammelstilla har nu varit on stream sedan april 2012 och puttrat på i relativ stillhet bakom mer kända svenska destillerier som Mackmyra, Hven, Smögen och Box. Inte så underligt, Per Ottnargårds kärleksbarn har ju faktiskt tills helt nyss inte släppt någon whisky. I våras släppte de så sitt förslingsverk, Isak Mackey . Det handlar om en whisky på stadiga 54,6% som legat i tre år på bourbonfat, sedan sex månader på svensk nyek, och sedan tillbaka i bourbonfaten ett par månader. Upplagan på bara 800 flaskor såldes exklusivt till aktieägare som privatimport via Systembolaget. Den buteljerades i månadsskiftet februari/mars i...

Läs mer http://tjederswhisky.se/gammelstilla-isak-mackey-och-new-make/

Glen Garioch 15 YO

Härom veckan blindprovade jag en rejäl, alkostark sherrybomb: Glen Garioch 15 YO på maffiga 53,7% . Här är mina noter.

Doft : En sådan slags sherrylagring som är i min smak: det är inte för snällt och inte för drivet bara av fat. Måste vara first-fill, ändå? Rejäl sherrytrycka. Kandisocker, om det heter det, vi sa så i barndomen: smält lite bränt socker som man åt i klumpform på snöre. Färska fikon. Mer än ett stänk av blött gummi (aj löv it). Något varmt jordigt, som varm jord i en stor kompost. Blöta rep, skrev Annelie Huczkowski på Sinnen och...

Läs mer http://tjederswhisky.se/glen-garioch-15-yo/

Whiskyvärldens myter och klichéer?

Rubriken på artikeln på scotchwhisky.com är bra och intressant: ” What are whisky’s worst myths and clichés? ” Nu, tänker jag, kommer det: en kritisk genomgång av en hel del vilseledande dimslöjor som branschen brer ut över konsumenterna. Första meningen, kanon: ”Five decades of industry-led mythology and mystification have created many false debates or unnecessarily-held beliefs inside the Scotch whisky community.” Yes, indeed, tänker jag. Men sedan dansar författaren Sean Baxter hårt utför.

Killen kan skriva, inte tu tal om det – formuleringen ”Brand ambassadors are whisky warriors on the front line of current liquid linguistics” är skitsnygg. Fast vänta...

Läs mer http://tjederswhisky.se/whiskyvarldens-myter-och-klicheer/

Mackmyra Moment Ledin

Jag brukar tycka om det jag provat i Mackmyras Momentserie (minus Tolv, den var verkligen inget vidare ). När det dök det upp ett sample i brevlådan på Mackmyra Moment Ledin , på det där sättet som det kan göra när en är bloggare – utan att jag har frågat efter det, och inte heller direkt från destilleriet – var jag därför mycket glad och tacksam. Stort tack för det! Whiskyn är buteljerad på 48% och upplagan ligger enligt whiskybase på 2300 flaskor, men mer sannolikt på 2400 (så ser reklambilder på buteljeringen ut). Den har lagrats i fyra år på bourbonfat...

Läs mer http://tjederswhisky.se/mackmyra-moment-ledin/

Ardbeg Grooves – nästa års Ardbeg Day?

Så var det dags igen att agera gratis copywriter åt industrin, då… Men det är ju omöjligt att låta bli. Nästa års Ardbeg Day tycks bli Ardbeg Grooves. Den amerikanska databasen TTB är som alltid källan , och där registrerades helt nyss de kommande etiketterna. Ardbeg Grooves kommer i form av en en Committee release buteljerad på 51,6%, bombsäkert sedan följt av en större utgåva på 46%.

Vad har de hittat på den här gången, då? Intensivt kolade vinfat, tydligen. Resten av informationen på etiketten kan ni läsa själva, det finns en gräns för hur mycket av berättelserna som spinndoktorerna...

Läs mer http://tjederswhisky.se/ardbeg-grooves-nasta-ars-ardbeg-day/

Glenfiddich 15 YO Distillery Edition, blindprovad

Det kom ett sample på posten från vännen Micke Tiderman. Det stod att det var från Skottland och minst tio år, men inget mer. Gott som tusan var det. Glenfiddich 15 YO Distillery Edition var det – men det visste ju inte jag. Den är buteljerad på 51% och lagrad på fat av både amerikansk och spansk ek, mer information än så finns inte. Såhär tyckte jag, med smaknoter med för mig osedvanligt starkt fokus på ”gissa innehållet”: Doft : rejält vaniljig; men en blandning av bourbon- och sherryfat, sannolikt. Nästan mest sherryfat, säger andra nosningen. Rumsvarmt smör; möbelpolish; färsk aprikos;...

Läs mer http://tjederswhisky.se/glenfiddich-15-yo-distillery-edition/

Lagavulin Only at

Lagavulin är, för mig, Islays bästa destilleri när det gäller rökig whisky. Och nu har jag äntligen provat en klassisk Lagga, den som buteljerades 2010 i en upplaga om 6000 flaskor på 52,5% . På etiketten står ”Available only at the distillery”. Denna whisky är i whiskykretsar känd helt enkelt som ”Only at”. Det är något så ovanligt som en NAS, något Lagavulin i princip aldrig släpper.

Doft : sot; asfalt; torv; vanilj(sås?); en svårfångad, lite fet sötma som av brynt smör. När man ibland skriver ”tjärade rep” om whisky är det ofta som en lite slafsig formulering för ”rökig”,...

Läs mer http://tjederswhisky.se/lagavulin-only-at/

The Exclusive blend 35 YO

Idag i tulpanen, en blended whisky. Men inte vilken blended som helst. All ingående whisky lades på sherryfat 1980 och buteljerades på 46% som 35 YO 2015 av den oberoende buteljeraren Creative whisky Company . Titeln på whiskyn är enkel: The Exclusive blend. Antal flaskor på utgåvan är okänt för mig. Åldersangiven och rejält gammal kvalitetsblend, alltså. Innan vi går vidare, låt oss klura på hur länge sedan 1980 är. Under OS i Lake Placid gick guld till folk som Thomas Wassberg och Ingemar Stenmark. Noice fick en hit med ”En kväll i tunnelbanan”. I USA var blev Ronald Reagan...

Läs mer http://tjederswhisky.se/the-exclusive-blend-35-yo/

Hazelburn 10 YO

Hazelburn, Springbanks orökiga och trippeldestillerade destillat, brukar gå hem väldigt bra hos mig. Idag i glaset har vi en Hazelburn 10 YO, buteljerad på 46%. Det är Springbank vi snackar om, så nej, ingen kylfiltrering, inga färgämnen, och allt korn mältar de själva. En butelj kostar 676 kronor på Systemet . Jag har provat en handfull Hazelburn tidigare, men bara smakat, inte provat, deras tioåring.

Doft : oj, oväntat! Hazelburn brukar vara relativt viskande och försiktig; detta har de första fem minuterna i glaset avsevärt mer riv. Jag hittar nästan penseltvätt här (på ett bra sätt!), bakom ett berg av...

Läs mer http://tjederswhisky.se/hazelburn-10-yo/

Spirit of Hven Seven stars Alioth

I mars i år släppte Spirit of Hven den femte whiskyn i sin serie Seven Stars, Alioth. Upplagan är på 3167 buteljer ( inte 2970 som det står i whiskybase ). Den är buteljerad på 45%, givetvis utan kylfiltrernig och färgtillsatser. Den är också ekologiskt certifierad. Alioth f inns fortfarande att köpa på Systemet för 795 kronor för en flaska på 50 cl. Här är mina noter:

Doft : kraftigt söt, fruktig. Jag hittar en blandning av ljusa russin och torkade plommon. Här finns också tobak, vanilj (eller hellre en riktigt gräddtjock vaniljsås) och en svårbeskrivbar vaxighet. Det är en...

Läs mer http://tjederswhisky.se/spirit-of-hven-alioth/

Benromach 10 YO, igen

Jag klarade det. Jag fick en fix idé om att jag skulle publicera en bloggpost om dagen under hela juni , med fokus på smaknoter på whisky. Och banne mig: jag gjorde det. Jag har provat saker i åldrar från NAS via 5 YO upp till ett par 25 YO; jag har provat mest single malt, men också en blended malt, en single grain, en snartsky och ett par blended whisky. Nu är det junis sista dag, och dags för la grande finale.

För att fira att jag seglade i hamn med projektet har jag valt att inte recensera något...

Läs mer http://tjederswhisky.se/benromach-10-yo-igen/

ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se