Elements of Islay Cl4

Idag i glaset, en Caol ila – Islays överlägset största destilleri och ett destilleri jag ibland har svårt att förstå storheten hos. (Förlåt, Ronny!) Jag brukar gilla Caol ila, visst, men har samtidigt lite svårt att förstå de som tycker att de gör sådär riktigt fantastisk kanonwhisky (annat än de riktigt gamla utgåvorna som brukar kunna vara amaaaaaazing). Idag provar jag en oberoende buteljering i Elements of Islay-serien, från den tid då de som gav ut den hette Speciality Drinks: Cl 4 . (Numera heter de Elixir Distillers. Tydligen jobbar jag på att maximera antalet parenteser såhär i inledningen.) Alltså,...

Läs mer http://tjederswhisky.se/elements-of-islay-cl4/

Intervju: Pär Caldenby, Smögen

Det händer stora grejer på Sveriges kanske mest intressanta destilleri, Pär Caldenbys härligt rökdränkta Smögen. Genom Tone Skavhaugs blogg The ladies’ share såg jag i förrgår  att hon var nere på destilleriet i Hunnebostrand och hjälpte till med en ny buteljering, samt att processen med att byta från skalrörskondensorer till worm tubs var igångsatt. Whoa, worm tubs?! Denna förändring på Smögen är, minst sagt, spännande. Caldenby själv följde upp med en text om Smögens nya worm tubs på Smögens hemsida . Jag rekommenderar er starkt att läsa den texten.

Jag kontaktade Caldenby och frågade om han hade tid för en...

Läs mer http://tjederswhisky.se/intervju-par-caldenby-smogen/

40 YO blended malt, The Thompson Brothers

Bröderna Phil och Simon Thompson som driver The Dornoch Castle whisky bar och hotell har startat ett destilleri, Dornoch . Medan de väntar på att kunna sälja sin egen whisky gör de gin och släpper intressanta single casks för att få in medel i verksamheten. Min gode vän Lars Cederbro högg en flaska av denna sherrylagrade single cask blended malt som är 40 år gammal och bjöd på ett sample. Fatet, en sherry butt, gav 150 flaskor. Alkoholhalten ligger på 42,9%.

Single cask men inte single malt, hur funkar det? undrar du nu. Det går alldeles utmärkt; ja det finns...

Läs mer http://tjederswhisky.se/40-yo-blended-malt-the-thompson-brothers/

Johnnie Walker Blue label, Ghost and rare

Detta är den första Johnnie Walker jag smakar på jag vet inte hur många år. Jag är dålig på blended whiskies, det är en brist jag behöver åtgärda.

Just denna är en specialare, det första släppet i en ny exklusiv serie från Johnnie Walker / Diageo: Ghost and rare. Denna har underrubriken ”Brora & Rare” . Okej, ”rare” brukar vara trams, men Brora  är ju verkligen Rare, så låt gå… Normalt brukar en blended av Johnnie Walker-typ innehålla malt- och grainwhiskies från en hejdundrande mängd destillerier. För den här whiskyn har man använt sig av whisky från ”bara” åtta destillerier...

Läs mer http://tjederswhisky.se/johnnie-walker-blue-label-ghost-and-rare/

Wannborga whisky [5 YO]

Idag i glaset, en svensk whisky som redan har hunnit bli ökänd på sociala medier. Det handlar om en femårig single malt från det lilla destilleriet Wannborga som fått en finish på portvinsfat. Upplagan är på ynka 300 flaskor och den släpptes på Systembolaget den 2 februari 2018. Den är inte slutsåld än.  En flaska på 50 cl kostar 698 kronor . Den är buteljerad på 43% och heter helt enkelt bara Wannborga whisky.

Wannborga  på Öland är i främsta rummet en vingård och en restaurang, som också blev ett destilleri. Här drog Ingrid Dahlberg ihop med sin man Gunnar...

Läs mer http://tjederswhisky.se/wannborga-whisky-5-yo/

Varför dricker vi whisky?

Något vännen Magnus Hillman sa sist vi sågs har satt myror i huvudet på mig. Sedan kom två små poster i den mycket trevliga och härligt opretentiösa Facebookgruppen Dagens dram  att få mig att fundera vidare.  Frågan som liksom äter mig är ”varför dricker vi whisky?” – och lite mer personligt, ”varför dricker jag whisky?” Ska man vara petig provar jag nog whisky, eller smakar, snarare än dricker, men okej.

Vi börjar med de där posterna i Dagens dram. Först ut av dem i mitt flöde var en annan vän från whiskyvärlden, den omisskännlige Ronny Wettervik. Med sin osvikligt träffande...

Läs mer http://tjederswhisky.se/varfor-dricker-vi-whisky/

Hablingbo 10 YO

I glaset, något så ovanligt som Hablingbo 10 YO, en (typ) 10 YO svensk whisky från ett destilleri som bara hann producera ypperligt små mängder whisky. Gute destilleri på Gotland drevs (drivs?) av Lauri Pappinen som håller på avveckla verksamheten och gå i pension. Under några få år (2004–2007, kanske stannade man lite tidigare) producerades även understundom singelmalt där. Gute destilleri hann bara släppa två whiskies. Detta är det andra släppet, från 2017 . En flaska på 50 cl och en alkoholstyrka på 40% kostade 865 kronor. Den är, trots den låga alkoholhalten, inte kylfiltrerad, vilket vi tackar för. Hablingbo...

Läs mer http://tjederswhisky.se/hablingbo-10-yo/

Whiskybranschens avgrundslösa debilitet

Jag håller på och läser Kerstin Ekmans roman  Häxringarna från 1974. Den är jättebra. Valfrid har lite problem med sin bror Ebon:

– Din moron! stönade Valfrid och höll sig för pannan för att antyda att det svindlade för honom när han lutade sig över den avgrund som Ebons debilitet utgjorde.

När jag läser pressreleaser om nya whiskies och läser artiklar om nya whiskies känner jag mig ibland som Valfrid. Det svindlar för mig när jag lutar mig över den avgrund som whiskybranschens debilitet utgör. Se här några termer som i princip alltid förekommer: hand-selected. Special casks. Den här whiskyn...

Läs mer http://tjederswhisky.se/whiskybranschens-avgrundslosa-debilitet/

En astråkig single cask från Edradour

En blindprovad whisky: allt jag visste när jag provade den var alkoholhalten, 46%. (Jävligt kul sätt att prova blint, förresten: att få bara alkoholhalten!) Färgen antyder sherryfat eller kanske hellre kolade fat och rejäl ålder: mycket vacker djup färg. När jag provade den här – det var ett tag sedan nu – gick jag inte riktigt lika mycket på djupet som jag brukar. Whiskyn förtjänade liksom inte djupanalys.

Doft : tung, dov. Jag är inte så säker på sherrylagring, undrar om inte det här är en vällagrad bourbon snarare: vrålande kolade fat av amerikansk ek och kraftig vanilj. Väldigt stängd,...

Läs mer http://tjederswhisky.se/trakig-single-cask-fran-edradour/

Springbank 12 YO cask strength (batch 16)

Sedan 2010 släpper Springbank återkommande fatstarka versioner av sin 12 YO whisky. Det görs batchvis. Nu har de kommit till batch 16, som ligger på 56,3% . Denna har lagrats till 70% på sherryfat och 30% på bourbonfat. Den släpptes på Systembolaget den 12 april för 798 kronor, men är redan slutsåld. Här är mina noter.

Doft : sträv, stram sherry. Torv, havsvatten och stekt makrill. Små, små antydningar av tjära och sot; de där minerala tonerna som av stenar på en havsstrand. Sherryn är svår att liksom tränga igenom: du har mörka frukter en bit bak, farinsocker, kanske någon...

Läs mer http://tjederswhisky.se/springbank-12-yo-cask-strength-batch-16/

Sherry darling Ferie

Idag tar vi oss an Ferie, det senaste släppet med Grythyttanwhisky från Bergslagens independent bottler.

Efter en rad fatstarka buteljeringar – tre Sherry darling, fyra, snart fem Väsen, en Santa 17, en single cask – har teamet på Bergslagens independent bottler nu valt att skruva ned alkoholhalten till mer vanliga 46%. Sherry darling Ferie släpptes igår den 2 maj på Systembolaget. Den är 6 YO. En flaska på svenska nästanstandarden 50 cl kostar 595 kronor . Upplagan, meddelar Patrik Axelsson på Bergslagens independent bottler, är inte helt fastställd. De har ”minst 800 flaskor” av denna men kommer blanda mer om...

Läs mer http://tjederswhisky.se/sherry-darling-ferie/

The revival of Lowland whisky

Something is stirring in the Lowlands. Back in early 2016, I interviewed Juliette Buchan of Gordon & MacPhail . When commenting about Gordon & MacPhail’s impressive range of whiskies and their contacts with distilleries throughout Scotland, she said the following about the Scotch whisky regions:

In terms of variety, we still work with about 60–70 % of distilleries, some closed, some still active; we have every region. We are very strong in Speyside because that’s where we’re based; Highland and Islay, a couple of them on Islay, although it’s majbe not the strongest point of Gordon & MacPhail. And lowland...

Läs mer http://tjederswhisky.se/revival-lowland-whisky/

Älva

Älva är en 6 YO begränsad utgåva med whisky från nedlagda destilleriet Grythyttan utgiven av Bergslagens independent bottler. Älva är den fjärde whiskyn i Väsenserien; de tidigare i serien har hetat Vätte, Skogsrå och Troll. Serien kommer avslutas med en femte whisky, jag har dock ingen koll på när den kommer. Ur Väsenserien har jag hittills bara provat den mycket imponerande Troll . Älva släpptes den 4 april på systembolaget, och en flaska på 50 cl kostar 995 kronor. Den är buteljerad på fatstyrka, på maffiga 57,5%.  Den finns fortfarande att beställa . Enligt en kommentar från utgivarna på Facebook...

Läs mer http://tjederswhisky.se/alva/

Glenfarclas 15 YO 103° Proof for The whisky exchange

En blindprovad whisky. Som vanligt gäller att mina noter är oredigerade från när jag blindprovade den, men ni vet ju förstås vad det var i glaset.

Doft : stängd, relativt alkoholstark bourbonlagring. Här finns en viss vanilj- och honungston, men längre fram ligger något spännande, svårbeskrivbart: något mineralt som får mig att tänka ”rök som slutat vara rök”, alltså riktigt gammalt (typ 30 YO) rökigt destillat? Men samtidigt finns det unga, nästan bourbonartade toner som av nymosade mörka vindruvor och papperslim. Det finns något här som påminner om typ nylagt linoleumgolv. Det doftar, helt utan alkostick, som alkoholstarkt. Tydligt stängd...

Läs mer http://tjederswhisky.se/glenfarclas-15-yo-103-proof-for-twe/

Glenmorangie Spìos, dubbelprovad

För rätt länge sedan nu kom ett paket på posten, med ett ovanligt väl tilltaget sample på Glenmorangies nya whisky Spios (eller, Spìos, om man ska vara noggrann). I en tjusig låda, med ett tjusigt copitaglas med lock och en USB-sticka med högupplösta bilder på släppet. Ett sådär lite för lyxigt utförande som får en som bloggare att känna sig bara lilla skvätten uppmanad av en ofta anonym industri att verkligen skriva om whiskyn. Och mycket riktigt rasslade de in på ett snöre inom kort, de urtifjorton recensionerna av whisky från bloggare världen över, även från Sverige. Jag provade den...

Läs mer http://tjederswhisky.se/glenmorangie-spios-dubbelprovad/

Glann ar Mor Maris Otter barley 15

Det franska destilleriet Glann ar Mor, som jag skrivit om och provat upprepade gånger på den här bloggen , ger bara ut whisky i små batcher. Det är ett litet, hantverksmässigt destilleri. Typiskt, då, att de gör experiment med en kornsort som för länge sedan i princip övergivits i den skotska whiskyindustrin, Maris Otter. Glann ar Mor Maris Otter barley 15 buteljerades 2015 på 46% . Då kör vi!

Doft : här finns en fin, ren vanilj; fuktig jordkällare; röda äpplen; nagellack; hallon, eller hallontuggummi. Under dem, en bit bak, en lite ”funky” ton jag inte är alldeles förtjust i....

Läs mer http://tjederswhisky.se/glann-ar-mor-maris-otter-barley-15/

Tre Glen från Wm. Cadenhead

Jag brukar inte prova whiskies mer än en och en när jag bloggar, men nu ligger jag efter. Den Springbankägda skotske oberoende buteljeraren Wm. Cadenhead – världens äldsta oberoende buteljerare av whisky, om man räknar till grundarår – brukar inte synas till på Systembolaget, men idag lanseras faktiskt tre whiskies från den anrika firman. Wm. Cadenhead är kända för att hålla riktigt hög kvalitet på sina buteljeringar och för att vara härligt ”old-school”. Här snackar vi inte några finishes eller whisky som flyttats mellan fat, utan whisky som har fått ligga tills det var dags att buteljera, och då tömde...

Läs mer http://tjederswhisky.se/tre-glen-fran-wm-cadenhead/

Tomatin 8 och 15 YO

För något år sedan befann jag på en flygplats utomlands och skummade mig igenom det rätt magra utbudet. Chansade vilt på tre flaskor: Tomatin 8 YO, Tomatin 12 YO och Tomatin 15 YO. De lanserades sent 2016 (fast tolvåringen är Tomatins ”vanliga” tolvåring, bara i större större flaska, så den har funnits längre). Här följer smaknoter på de två av dem som är utgåvor som bara finns för just travel retail. En applåd för Tomatin såhär på förhand för att 1) de ger ut en åttaåring och sätter ut åldern på den!! och 2) att utgåvorna inte är NAS och...

Läs mer http://tjederswhisky.se/tomatin-8-och-15-yo/

Mackmyra Moment Fjällmark

Nyligen träffade jag Annelie Huszkowski på Sinnen och Nyanser samt Kent Thorn och Anders Bergström på WhiskyTower , och pratade om genus och jämställdhet i whiskybranschen ( vårt samtal finns på youtube här ). Anders hade fått samples på Mackmyras nya whisky Fjällmark, som lanserades på Systembolaget den 21 mars. Det handlar om en begränsad whisky i deras Moment-serie. Upplagan är 4411 flaskor enligt whiskybase . Den kostar 1198 på Systembolaget . Den är buteljerad på oväntat svaga 42% och har lagrats på en stor mängd olika sorters fat: svensk, fransk och amerikansk ek som mättats med hjortronsvin har blandats...

Läs mer http://tjederswhisky.se/mackmyra-fjallmark/

Box destilleri blir High Coast distillery

De som prenumererar på Box destilleris nyhetsbrev och har kollat på sina mejl satte sannolikt kaffet i halsen idag. Jag brukar normalt inte föra vidare nyhetsbrev från destillerier, men det här är värt att fundera lite på.

Helt kort är nyheten: Box destilleri kommer inte heta Box längre, utan High Coast distillery. Om man betänker att det tar decennier att arbeta upp ett varumärke i den mycket konkurrensutsatta whiskyvärlden frågar en sig onekligen varför ett destilleri skulle göra detta.

Svaret ger Box själv i sitt pressmeddelande: ”det brittisk/amerikanska whiskyföretaget Compass Box” tycker att ”det finns ett problem med att våra...

Läs mer http://tjederswhisky.se/box-destilleri-blir-high-coast-distillery/

ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se