Spirit of Hven MerCurious: svensk bourbon…?

Pigga Spirit of Hven släppte en bourbon med det lite putslustiga namnet MerCurious för ungefär en månad sedan. En flaska på 50 cl kostar behändiga 395 kronor. Den är buteljerad på 45,6% och den ingående åldern på whiskyn från de 14 olika faten varierar mellan tre och åtta år. MerCurious är gjord på 88% majs, 5% vete, 3,5% maltkorn och 3,5% råg. Med tanke på hur MerCurious presenteras på Spirit of Hvens hemsida är den tänkt att vara en återkommande buteljering, där den som finns att köpa nu utgör batch 1.

App app app, säger ni viktigpettrar därute som läste långsamt:...

Läs mer http://tjederswhisky.se/spirit-of-hven-mercurious-svensk-bourbon/

Ben Nevis Traditional

…om den nu ska sägas heta det? Rimligare vore nog att säga McDonald’s celebrated traditional Ben Nevis. Mer om whiskyn och lite om destilleriet efter mina noter. Som framgår av noterna provade jag denna blint.

Doft : lite märklig rök. Eller gammrök? Det är liksom mer torv än rök, egentligen. Torr jord, salmiak, läderjacka och ”ny bil”…! Smör och svaga inslag av stall/gödsel. Rejält med syntetiska kolatoner också – kolabönor. Den känns alkoholsvag, under 46%. Det känns som att denna något enkla doft kan visa sig vara en äldre whisky vid avsmakning. Let’s see…

image

Smak : oj, klart bättre än...

Läs mer http://tjederswhisky.se/ben-nevis-traditional/

Yoichi 10 YO, blindprovad

Yoichis åldersbestämda whiskies har, liksom all japansk whisky, förvandlats till aktier under de senaste åren. Yamazaki 18 YO är väl det tydligaste exemplet på när marknaden har fått fullständig fnatt och priserna ligger på tusentals kronor mer än hur god whiskyn är. (Visst, Yama 18 är skitgod, men numera kostar de flera tusen kronor, vilket bara är skitlöjligt.) De gör bra whisky i Japan, det blev hype, ålderbestämda whiskies drogs in, folk investerade, priserna skjuter i höjden, och numera köps och säljs de där flaskorna enbart i syfte att möjligen göra sig en hacka. Jag är för en gångs skull...

Läs mer http://tjederswhisky.se/yoichi-10-yo-cirka-2014/

En galet ung Bunna, blindprovad

En blindprovad whisky. Detaljer om whiskyn efter mina blinda och oredigerade noter.

Doft : oj! First-fill bourbon barrels och orökigt destillat. Vilken doftbomb! Sockerkaka, päronjuicekoncentrat, syrligt pärongodis. Rabarber/kiwi/citron eller en kombo av dem alla. Äppelmos. Färsk vaniljstång. Detta ligger på typ 55%, tror jag. Mycket ren, mycket njutbar doft. Påminner en hel del om Loch Lomond single grain (som är gjord på 100% malt men i kolonnpannor, hade kallats single malt om den hade producerats utanför Skottland), men den ligger på 40 eller 46, minns inte nu i rappet. Även Glen Grant kan dofta såhär i unga år. Helt amazing...

Läs mer http://tjederswhisky.se/bunnahabhain-2008-cask-602-duncan-taylor/

Bowmore 10 YO Tempest (Small batch release No. 6)

Blindprovad whisky, igen. Detta var som synes Bowmore 10 YO small batch release nr 6, serien som heter Tempest. Den buteljerades 2015 på 54,9% och var uteslutande lagrad på first-fill bourbonfat. Den verkar gå att få tag på för en €70–80, typ; den gick tydligen loss på en femhundring på bolaget 2015. Länk till whiskybase här . Noterna nedan är alltså blinda och som vanligt gäller att jag inte har redigerat dem efter att ha kollat upp vad det var jag provade.

Doft : härlig rök inbäddad i smör och sötma som från godiset sockerbitar. Hög alkoholhalt, men röken döljer...

Läs mer http://tjederswhisky.se/bowmore-10-yo-tempest-small-batch-release-no-6/

Bowmore Laimrig batch 3

En till blinning ur Roy Å:s kalender (inte många kvar därifrån nu); en till Bowmore Laimrig, fast en annan batch. Jag var mycket förtjust i batch 2 –  noter här . Bowmore Laimrig batch 3 är en 15 YO sherrylagrad whisky som buteljerades 2012 på 53,7% i en upplaga av 18000 flaskor. Länk till whiskybase här . Som alltid: mina noter nedan från blindprovningen är totalt oredigerade.

Doft : sherry och rök: en kombo som kan bli ordentligt misslyckad, och riktigt ordentligt lyckad. Spontant känns detta lyckat. Let’s see… En ganska ”ful” rök (Bunna, Longrow fast utan sjögräs så lär inte...

Läs mer http://tjederswhisky.se/bowmore-laimrig-batch-3/

GlenDronach 8 YO The Hielan’

Idag, en ung blindprovad whisky från GlenDronach. Som alltid: mina noter nedan är helt oredigerade.

Doft : kraftig, härlig vanilj. Som rumsvarmt smör som blandats med vaniljsocker – first-fill bourbonfat när det är som allra bäst. Här finns annat också: torrt gräs, något svårdefinierad ton av torkade blommor. Och ljus frukt: både banan och aprikos. När den var helt nyupphälld var den stängd, men nu har den stått någon halvtimme och har öppnat upp sig något. Jag tror blandning av bourbon- och sherryfat på denna. Lite kufisk kombo av dofter, dock.  

image

Smak : vanilj även här, men sedan lite besvärande...

Läs mer http://tjederswhisky.se/glendronach-8-yo-the-hielan/

En ung sherrybomb från Arran

Arran: destilleriet som först inte övertygade mig, men som under senaste året har överraskat mig många gånger om. För en presentation av destilleriet, se här . Den här ungwhiskyn provade jag helt blint. Som vanligt gäller att mina noter nedan från provningstillfället är helt oredigerade.

Doft : tjock, silkes- och oljetung sherrylagring, sannolikt över 46%. Gyttrigt med fruktighet, på ett bra sätt. Vi snackar farinsocker, läder, den där tonen av smält stearin som är så härlig i många sherrylagringar. Men mest: färsk frukt galore ihop med ett helt lass sötlakrits. Ljusa russin, dadlar, kryddnejlika, kanel, gult äpple (Golden delicious). Typ...

Läs mer http://tjederswhisky.se/arran-2008-288-for-milano-whisky-festival/

Caol ila Stitchell Reserve

Dagens whisky är den åttonde utgåvan av orökig Caol ila som var med i 2013 års Special Releases. Den har fått sitt namn efter Billy Stitchell, som hyllades med denna buteljering efter hela 39 år på Caol ila. Den här NAS-whiskyn kostade sådär runt £/€70–75 när den släpptes, och kostar fortfarande i princip exakt så mycket (eller lite). Den är lagrad på gamla bourbonfat, återföryngrade bourbonfat och ”ex-bodega casks”, enligt information online. Vad i hela friden nu ”ex-bodega” betyder, men sannolikt sherryfat då? Den är buteljerad på kraftiga 59,6% och här har du den i whiskybase .

Doft : det...

Läs mer http://tjederswhisky.se/caol-ila-stitchell-reserve/

Broger Burn out – en galen rökare

Broger heter ett litet familjeägt destilleri i Österrike. Frida Birkehede har skrivit en ingående presentation av Broger – läs vidare här . Idag provar vi Brogers standardrökare Burn Out, som är buteljerad på 42% och producerad på hårdrökt malt (57 ppm). Jag har smakat den en gång tidigare, utan att egentligen prova den och skriva noter. Jag vet därför att vad som väntar min näsa och gom är fascinerande, men inte direkt njutbart.

Doft : mantrat ”gör inte whisky i hybridpannor” behöver specificeras: ”och gör verkligen inte rökig whisky i hybridpannor”. Wannborgas rökare härom året var ett rejält skräckexempel på...

Läs mer http://tjederswhisky.se/broger-burn-out/

Box 2nd step 01

2016 släppte Box, numera High Coast, den första i sin serie 2nd step. De skickade ett sample då, när det begav sig. Eftersom jag jobbar hårt på att erhålla en pokal som det ska stå Till Världens Långsammaste Bloggare på tog jag och provade den häromdagen. Jag provade den förutsättningslöst, det vill säga jag kollade inte in High Coasts eminenta hemsida, där allt du kan tänkas vilja veta om varje whisky finns med ( se här för 2nd Step 01 och här för whiskybase ). Men nu har jag kollat: 100% av ingående whisky är rökig, 98% är lagrat på...

Läs mer http://tjederswhisky.se/box-2nd-step-01/

Glengoyne cask strength batch 003

En till blindprovad whisky ur Roys kalender från 2015 som jag betat mig igenom. Ni vet vad det är, jag visste det inte när jag skrev följande nedan:

Doft : alltså, Roy Å är uppenbarligen förtjust i sherrylagringar, för här har vi en till. Jag har svårt att skilja alla dessa sherrylagringar från varandra, måste jag säga. Någon borde skriva en reflekterande text med temat ”Är sherrylagringar mer lika varandra än bourbonlagringar?” eller hellre ”Har sherrylagringar mindre destillerikaraktär?” Okej, men vad har vi här då? Farinsocker. Smält stearin. Svarta vinbär. Något som påminner om Drottningsylt. Fudge, också, hemkokad julfudge som...

Läs mer http://tjederswhisky.se/glengoyne-cask-strength-batch-003/

GlenDronach cask strength batch 4

En blindprovad whisky. Detta var som synes batch 4 av GlenDronachs NAS-buteljeringar Cask strength. Den buteljerades 2015 på 54,7% i en upplaga på 17806 flaskor. Den är uteslutande lagrad på oloroso och PX-fat, alltså de två dominerande typerna av sherryfat som används för whiskylagring. (Bra där GlenDronach med genomskinligheten på storleken på utgåvan!) En flaska av just denna batch tycks gå loss på en €80–90 ungefär. Som vanligt när jag blindprovar är noterna nedan helt oredigerade, med felgissningar och allt.

Doft : tung orökig sherrylagring, nästan gyttrig: det som Serge Valentin brukar beskriva som ”extractive”, det vill säga att det...

Läs mer http://tjederswhisky.se/glendronach-cask-strength-batch-4/

Ledaig 1996 vintage sherry cask finish

2016 läste jag hur Serge Valentin hissade Ledaig, den rökiga whisky som makas på destilleriet Tobermory. Han kallade Ledaig det nya Ardbeg, om jag minns rätt. Så jag tänkte what the hell, köpte några flaskor, samplade upp det mesta, och njöt allmänt förtjust av det som blev över till mig. Men jag skrev aldrig några noter. Tydligen hade jag några sampleflaskor kvar i skåpet. Så nu provar jag en whisky som jag redan vet att jag verkligen gillade, en cirka 19 år gammal whisky buteljerad 2015 på Burn Stewart Distillers patenterade 46,3%. Antalet flaskor är okänt. När den släpptes hade...

Läs mer http://tjederswhisky.se/ledaig-1996-vintage-sherry-cask-finish/

Goldlys single grain burgundy finish 14 YO

Vännen Martin skickade detta som ett blindskott. Noterna nedan skrevs helt blint.

Doft : whoa…weird. Tankarna går direkt till Tyskland/Österrike och hybridpannor. Detta kan inte vara kokat i pot stills. Kan också vara Norrtelje brenneri, när jag tänker efter: alltför neutral sprit lagd på fat.  Matolja. marsansås. Sötlakrits.

image

Smak : matolja, igen. Svag lakrits. Mycket märklig kryddighet, nästan som varm plast möter det vita på en grapefrukt möter en totalt kaotisk kryddighet. Mycket långt ifrån gott.

Eftersmak : English licorice eller vad det heter, de vita och svarta. Konstiga kryddor. Märkligt sura toner.

Med vatten : stendött. Jag skulle säkert kunna gräva djupare...

Läs mer http://tjederswhisky.se/goldlys-single-grain-burgundy-finish-14-yo/

Highland Park single cask for Sweden #2121

Highland Park: det superälskade destilleriet som aldrig riktigt lyckats fånga mitt hjärta. Jag brukar tycka de är bra, ibland riktigt bra, men det är något som skaver mellan mig och Orkneys trotjänande destilleri. Sedan några år, det helt hysteriska strösslandet med utgåvor. En även för skotsk whiskyindustri osedvanligt svulstig presentation av de whiskies man ger ut på hemsidan. Jag vet inte riktigt vad det är, men det är egentligen inte whiskyn jag inte charmas av.

Hur som, idag i glaset, en av dessa en miljard single casks de strösslat över världen på senare år. Fat 2121/2002 var en first-fill American...

Läs mer http://tjederswhisky.se/highland-park-single-cask-for-sweden-2121/

Bergslagens The Art Collection

Jag drar mig alltid lite för att skriva ”Bergslagens” som rubrik för de whiskies som Bergslagens ger ut. Whiskyn kommer ju från nedlagda Grythyttan whisky. Men det står Bergslagens på etiketterna, och Grythyttan får de inte längre får skriva ut på etiketterna eftersom det varumärkesskyddats. Att whiskyn kommer från ett nedlagt destilleri i Lillyrka (Grythyttan alltså) framgår dock på etiketternas baksida.

Det är säkert bekant att Bergslagens destilleri köpte det gamla whiskylagret från Grythyttan. De har nyligen gett ut tre single casks från det lagret: en från madeirafat, en från portvinsfat och en från ett sauternesfat. De kallas för The...

Läs mer http://tjederswhisky.se/bergslagens-the-art-collection/

SMWS 53.268: En underbar Caol ila

Idag, en rejält alkholstark, ung Caol ila från SMWS, Scotch Maltwhisky society. Denna whisky buteljerades exklusivt för den svenska marknaden förra året. Den är ordentligt ung, bara sju år gammal. Den har fått en finish av ett ovanligt slag. Såhär skriver SMWS om whiskyn : ”After spending 6 years in a refill ex-bourbon hogshead this was transferred to a secon[d]-fill hogshead for the remainder of its maturation.” OK, så en refill hoggie först, sedan en second-fill hoggie…? Det är inte precis vad man brukar tänka på som en finish – jag menar det inte på ett dåligt sätt, förstås. Den...

Läs mer http://tjederswhisky.se/smws-53-268/

En bra Jura!

Undrens tid är inte förbi! Efter några dåliga Jura, några tråkiga Jura, några till mediokra Jura, ramlade jag till sist för ett tag sedan på en Jura jag fann bra. Den var 19 YO och hette The Paps. Inte prisvärd, men klart godkänd, tyckte jag om den whiskyn.

Men så kom dagens whisky till mitt glas. Jura 1976 Feith A’ Chaorainn, en 35 år gammal whisky buteljerad 2011. Jag provade denna blint, i härligt sällskap av andra som visste lika lite om vad vi hade i glaset. Det börjar nästan bli en sport att få folk att gilla Jura med...

Läs mer http://tjederswhisky.se/jura-1976-feith-a-chaorainn/

Port Ellen 12th release

Port Ellen: legendariskt nedlagt Islaydestilleri. Jag har inte provat många whiskies från dem, har gillat de jag har provat, jag äger inte en flaska. Jag började med whisky lite för sent och med lite för lite kunskaper och definitivt för lite pengar för att hänga med medan släppen hade mänskliga priser. Idag är Port Ellen knappt whisky längre, det är flaskor som samlas och byter händer men väldigt sällan avnjuts.

Nu har jag i alla fall en Port Ellen i glaset. Port Ellen 12th release är en 32 år gammal whisky på 52,5%. Den började sitt liv i fat av...

Läs mer http://tjederswhisky.se/port-ellen-12th-release/

ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se