Fyra Distillery labels från Gordon MacPhail

Gordon & MacPhail är kanske den mest klassiska av alla oberoende buteljerare. Bra priser, enormt utbud, alltid kvalitet på grejerna. En av deras serier med whiskies heter ” Distillery labels ”, en serie som pressar gränsen mellan officiell och oberoende buteljering: de ges kontinuerligt ut och i samförstånd med destillerierna. Jag fick nyligen möjlighet att prova fyra nyheter från dem i den serien. Nu kör vi!

…eller förresten, det gör vi inte. Vi stannar upp och reflekterar en sekund först. Alkoholhalten. Jag  älskar att Gordon & MacPhail styvnackat åtminstone i denna serie kör vidare på en alkoholhalt under de numera...

Läs mer http://tjederswhisky.se/fyra-distillery-labels-fran-gordon-macphail/

Santa 18

2018 års Santa har kommit . Whiskyn kommer från det nedlagda destilleriet Grythyttan. Jag gillade verkligen Santa 17, men tydligen har jag inte skrivit noter om den.

Tillvägångssättet som Bergslagens indpendent bottler använt för att landa i Santa 18 är kreativt à la Amrut. De tog de mindre 50-litersfat som tidigare använts för Sherry darling-serien och fyllde dem med en julmust de själva varit med och utvecklat. De tömde faten på must och fyllde dem med innehållet från ” ett 200 liters ex bourbonfat med whisky från 2012 ”. De gav den orökiga whiskyn en hela tolv månader lång finish,...

Läs mer http://tjederswhisky.se/santa-18/

Svenska Eldvatten Silent Swede Blå och Gul

Sveriges största oberoende buteljerare Svenska Eldvatten gjorde nyligen ett par roliga släpp: två single casks med whisky från det nedlagda destilleriet Grythyttan som lagrats på klart ovanliga fat. Det handlar om de två första whiskyerna i en serie kallad ”Silent Swede” – ”silent” är ju whiskylingo för ”nedlagt destilleri”. Den ena har legat på ett fat som tidigare innehållit brandy, och den andra på ett fat som innehållit champagne.

Vid och efter dessa båda släpp drabbades Sveriges whiskyentusiaster av en flippar- och flaskbytarmani av en intensitet som annars brukar förbehållas de årligen återkommande Committee Release-släppen från Ardbeg till Feis ile....

Läs mer http://tjederswhisky.se/svenska-eldvatten-silent-swede-bla-och-gul/

Den bästa Arran jag har provat

Jag har inte provat jättemycket whisky från Arran . Det jag har provat har jag ofta funnit lite meh. Inte dåligt på något sätt, men inte heller spännande eller kanonbra. Stabil mittposition, liksom. Men så dök ett privatfat upp i Svenska whiskyakademien som var riktigt bra upp. Och så frågade en bekant på Facebook, Kim Nilsson, om han fick skicka mig lite samples på grejer som tack för intressant läsning här på bloggen. Sådant värmer förstås hjärtat något alldeles extra. Den första var en jävligt bra Arran (fast det visste jag inte när jag provade den). Här mina helblinda noter:...

Läs mer http://tjederswhisky.se/den-basta-arran-jag-har-provat/

Ben Nevis från Selected Malts

Den nya svenska oberoende buteljeraren Selected Malts , grundad av de välkända whiskyprofilerna Patrik Barkevall och Mikael Westerberg, har inlett sitt arbete i ett närmast maniskt tempo. En rad buteljeringar har släppts på Systembolaget, och ett tema börjar bli tydligt i hur de arbetar: finishes. De är verkligen inte orädda för att experimentera med sina fat. En Craigellachie med finish på fat av amerikansk nyek, Royal Brackla med olorosofinish ( mina smaknoter på de två hittar du här ), Ben Nevis med PX-finish, och så vidare. Det är kul, tycker jag: finishes brukar annars höra till de officiella buteljeringarnas värld,...

Läs mer http://tjederswhisky.se/ben-nevis-fran-selected-malts/

Dálvve sherry influence

Den första buteljeringen efter Box namnbyte till High Coast  i somras har anlänt: Dálvve sherry influence. Det handlar som namnet visar om en version av deras Dálvve, men med en hel del sherryfat med i mixen.

Här är mina noter – mer om whiskyn efter dem.

Doft : fruktigt, vagt torvigt, och tydligt ungt. Sockerkaka, mosade russin och mörka vindruvor. Därunder ligger en svag torvighet och en sprucken läderfåtölj. Kanske en antydan saltlakrits. En lite smutsig vaniljton. Den vanliga Dálvve är betydligt rökigare på nosen, i de batcher jag har smakat. Detta har också en skön lite smutsig murrighet som...

Läs mer http://tjederswhisky.se/dalvve-sherry-influence/

Mackmyra Moment Efva

Ingen ska beskylla mig för att vara snabb när det kommer till att recensera whiskies. Mackmyras Moment Efva lanserades den 11 september. Jag fick ett sample av den redan i slutet av augustii. Det är snart november, och nu har jag så äntligen provat den. Det är, mätt i tjedertid, typ Usain Bolt-fort.

Nå i alla fall. Idag i mitt glencairnglas, Mackmyras Moment Efva, ett samarbete Mackmyra gjort med Efva Attling. Alkoholhalten ligger på Mackmyraklassikern 46,3% och whiskyn har blandats samman av nitton fat , ”främst av typerna oloroso, amerikansk ek och ex-Bourbon, där flertalet var mättade med svenskt björkvin....

Läs mer http://tjederswhisky.se/mackmyra-moment-efva/

Mackmyra Moment Prestige

Asch, vi kastar oss rätt in i noterna och tar infon efteråt, vad sägs?

Doft : klassisk Mackmyra: lätt, äpplig, en touch av jäst. Med ålder, tycks det mig, ”tjocknar” inte Mackmyras whiskies, utan förblir i lätt sommarstil nästan oavsett ålder. Åldern på den här whiskyn ligger liksom i botten som en tung lite anisartad ekton, en ton jag inte riktigt kommer överens med. Ovanpå detta ligger sommaren: nyuppskurna ljusa äpplen, en lite örtig och gräsig blommighet jag associerar till hundkäx, och något som är en korsning mellan päronjuicekoncentrat och fläderblom. Det är en lite skör whisky: rör runt den...

Läs mer http://tjederswhisky.se/mackmyra-moment-prestige/

Mortlach 16 YO Dram good whisky

Det är nästintill omöjligt att recensera whiskies som en själv varit med och buteljerat. Det har alltid förundrat mig att folk liksom litar på att de personer som faktiskt själva också säljer whiskyn säger ”Den här doftar si och så, smakar si och så, unik, skitbra, 91 poäng.” Som om de skulle skriva ”Det här doftar si och så, helt okej whisky, 82 poäng.” Om det handlar om whiskies som fortfarande går att köpa menar jag att sådana smaknoter är ypperligt svåra att lita på. (Kolla bara in noterna på Master of malts hemsida…!)

Det har gjort att jag har...

Läs mer http://tjederswhisky.se/mortlach-16-yo-dram-good-whisky/

Tjugofemårig Ardbeg i en single cask blended malt?!

Wm. Cadenhead är inte en oberoende buteljerare som andra. De håller priserna nere, släpper ofta fantastisk whisky, och gör det utan pompa och ståt och massiva marknadsföringskampanjer.

De hade tre fat med Ardbeg, Bowmore och Caol ila, som de blandade samman. (Redan här får många maltälskare tuppjuck: they did WHAT, now??!?!) Två av de faten blandades sedan samman och buteljerades 2013 . Det tredje fatet hällde de över i en first-fill sherry hogshead och lät ligga tre-fyra år. Fatet buteljerades 2017 som en 25 YO.

Vad gav de då denna single cask för ett maffigt namn, då? En whisky med...

Läs mer http://tjederswhisky.se/robust-smoky-embers-batch-3/

Vad är vintage?

Normalt lanseras whisky antingen som NAS eller med åldersbestämning. En del destillerier och oberoende buteljerare väljer istället att släppa sin whisky som man gör i vinvärlden, i form av vintages. Men vad betyder det när du köper en flaska och det står 1992 Vintage på den? 

För att en whisky ska kunna ha ett vintage måste all ingående whisky i blandningen vara lagd på fat samma år. En Glenwhatnot 10 YO som är buteljerad den 31 december 2002 kan ju faktiskt ha ingående fat som är äldre är 10 YO och som alltså inte fylldes just 1992. Heter flaskan istället Glenwhatnot...

Läs mer http://tjederswhisky.se/vintage/

En maffig Glenburgie

Tjugoett år gammal Glenburgie som legat i en first-fill sherry butt och buteljerats av Gordon & MacPhail speciellt för Symposion. En sådan whisky sätter ribban högt bara genom att finnas till; Gordon & MacPhail är en mycket pålitlig oberoende buteljerare, och svenska Symposion är inga duvungar, precis. Glenburgie, vars produktion i stor utsträckning går till Ballantine’s, är ett Speysidedestilleri jag kan ganska illa. Det lilla jag har provat har jag gillat, för det mesta. 

Allt du behöver veta om denna whisky. Fatet fyllt: 11 september 1990. Buteljerad: maj 2012. Alkoholstyrka: 50%, det vill säga nedvattnad men till ganska hög alkoholstyrka....

Läs mer http://tjederswhisky.se/glenburgie-1990-gm-for-symposion/

En kaxig rökwhisky, blindprovad

Jag blindprovade en whisky häromdagen, och gissade, tycker jag, riktigt bra (men i slutändan fel, som i princip alltid). Såhär tyckte jag om whiskyn, komplett med alla mina felgissningar och tankar kvar:

Doft : Tjenare, vilken doft! Rök i botten (inte torv, vid första nosningen), längst fram ligger syntetgodis i mängder typ Hubba Bubba, också både mörka frukter och röda bär. Portvinsfat? Rödvinsfat? Gillar detta skarpt! Gamla kopparmynt. ”Traditionell” honung, alltså inte flytande. Bären svåra att plocka ut, som sötade röda vinbär. Winegum. Ett stänk vitpeppar. Finns det torkad ingefära här också? Det är verkligen en doftbomb, detta. Tror detta...

Läs mer http://tjederswhisky.se/ledaig-2005-hermitage-2017-gordon-macphail/

Vad är reflux?

Reflux betyder bokstavligen återflöde. Eftersom knappt någon människa skriver om hur återflödet ser ut på ett givet destilleri har jag valt att behålla den engelska termen. På svenska heter det alltid saker i stil med att det ena eller bidrar till ”mer reflux”.

Reflux är att delar av det som håller på att destilleras (destillanden) förs tillbaka i riktning mot pannans botten, dess kittel. Säg att du har en panna som har en så kallad kokboll på svanhalsen, alltså en rund utbuktning. Denna kommer att göra att ångorna får ta omvägar på sin väg uppåt mot lyne arm. En hel...

Läs mer http://tjederswhisky.se/vad-ar-reflux/

Kopparkontakt

Det talas mycket om kopparkontakt. Koppar har en formidabel förmåga att ta bort oönskade ämnen i den new make som produceras, särskilt då svavelföreningar. Hur mycket koppar den blivande whiskyn har kontakt med koppar vid destillering påverkar i stor utsträckning karaktären på doft och smak hos den färdiga whiskyn.

Detta har gjort att termen kopparkontakt, liksom förresten termen reflux, har fått ett väldigt uppsving i marknadsföring kring whisky. Ofta låter det som att all form av maximering av kopparkontakt är bra. Det är ett simplistiskt och faktiskt direkt missvisande sätt att se på saken.

Ett sätt att styra hur mycket...

Läs mer http://tjederswhisky.se/kopparkontakt/

En ruggigt bra Bowmore

Jag har provat en ruggigt bra Bowmore. Med råge den bästa Bowmore jag någonsin smakat, faktiskt. Jag visste precis ingenting alls om vad det var jag provade vid tillfället, dock. Här är mina blinda noter.

Doft : detta ligger helt klart på över 46%, rökigt destillat på sherryfat. Härligt smutsig rök, med metalliska inslag (rostigt järn), sur rök, torkad ingefära och, liksom mot slutet av doften, vitpeppar. Den där limtonen, typ tapetklister, som ibland finns i sherrylagringar. Det är fruktigt, också: mosad omogen banan eller skumgodis, och en lite gyttrig fruktighet som leder tankarna åt kompott. Vi snackar grejer som...

Läs mer http://tjederswhisky.se/bowmore-1971-21-yo/

Ardbeg: som om arkeologi vore fotboll

Det är den där tiden på året igen, då de mest inbitna Ardbeggianerna ropar hej och hå och tjo tjim och alla bloggare skriver som vanligt gratis copy åt Ardbeg (jag sitter och gör det nu) och trådar fylls överallt på nätet med bestämda åsikter om Ardbeg, fast ingen vet nästan någonting alls.

Minns ni den där texten som jämförde fotboll med arkeologi ?  Om att hur man än gjorde var det totalt omöjligt att komma undan, om arkeologi skulle ha den ställning fotboll har idag? Några godbitar:

So, you awaken to the clock radio. It’s 7AM. Just as you...

Läs mer http://tjederswhisky.se/ardbeg-arkeologi-fotboll/

A [Highland Park] 17 YO by The Thompson Brothers, blind tasted

The other day, I blind tasted a sample sent to me by a friend. It was a very good whisky. It turned out to be  an ”undisclosed” whisky with single Maltwhisky from Orkney ,  independently bottled by The Thompson Brothers. You know, Simon and Phil Thompson, the freakishly young whisky experts-turned-distillers behind the Dornoch distillery .

I say ”undisclosed” with quotation marks. Why? Well, the design of the label screams Vikings. A smart way, then, for the canny brothers to more than just hint that the whisky is a Highland Park. It is 17 years old and was drawn...

Läs mer http://tjederswhisky.se/highland-park-17-yo-thompson-brothers/

Loch Lomond single grain

På Whisky show i London 2017 fanns det tusentals whiskies att prova: officiella buteljeringar, oberoende buteljeringar, NAS, unga, asgamla, vanliga, superexklusiva. Whisky show är ett smörgåsbord där du betalar rejält med pengar för inträdesbiljetten, men sedan inget alls för de whiskies som finns på plats. (Ja, förutom sådana där superspeciella grejer som Laphroaig 10 buteljerad på 80-talet eller Benromach 35 YO eller så, då får man betala. I övrigt är det bara fritt fram att prova vad du vill.)

En av de whiskies som imponerade mest på mig i relation till pris var en tokbillig historia för under 30 pund:...

Läs mer http://tjederswhisky.se/loch-lomond-single-grain/

Gult kort till herr Tjeder

Blindprovning är roligt och lärorikt. När du inte alls vet vad det är i glaset provar du förutsättningslöst och det blir verkligen  provande : du får klura på dofter och smaker och sedan dra slutsatser om vad du tror att det kan vara i glaset (om nu det är poängen med provningen, vilket det långt ifrån alltid behöver vara).

Blindprovning är särskilt skoj när man gissar något så in i helvete fel. Så var det med en blindprovning för några veckor sedan. Whiskyn var intressant, och noterna säger också något intressant om vad ett fat kan ge eller inte ge...

Läs mer http://tjederswhisky.se/25-yo-aberlour-whbr-2nd-release/

ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se