Logga in

Registrera


Smögen Whiskyblogg

Brora och Port Ellen, återstart

Några tankar om återöppnandet av Brora och Port Ellen distilleries (Highlands respektive Islay)

Whiskyentusiastvärlden gick i det närmaste i spinn den 9 oktober 2017, när ägarbolaget Diageo (den största spritproducenten i världen) tillkännagav att de ämnade återuppbygga och öppna de båda närmast ikoniserade destillerierna Brora och Port Ellen. En riktig bomb till överraskning, då Diageo ett antal gånger genom åren förklarat att ett återöppnande inte varit aktuellt och Port Ellen-destilleriet dessutom är helt rivet, med bara några av lagerhusen kvar.

För att direkt ta itu med en fråga som cirkulerat runt för många gånger, så kan det konstateras att den...

Läs mer http://www.smogenwhisky.se/2017/10/brora-och-port-ellen-aterstart/

Ålder och berättigad förväntan

Ålder och berättigad förväntan

Frågan om whisky och ålder, eller snarare åldersangivelse på flaskan, är sedan några år aktuell och debatteras fram och tillbaka. Argument för och emot att ange ålder för en whisky förekommer och det finns för- och nackdelar med såväl att ange åldern som att inte göra det.

En position som nog upplevs som traditionalistisk och ”Old School” är att kräva att ålder skall anges på en whisky. Underförstått eftersom det annars finns något att dölja. Den främsta fördelen med detta är att det innebär en tydlig information om vad whiskyn – i detta avseende – är...

Läs mer http://www.smogenwhisky.se/2017/09/alder-och-berattigad-forvantan/

Glen Scotia 15 yo – återupprättandet

Glen Scotia är inte ett av de destillerier som har haft störst utrymme i vare sig medieflödet eller whiskyvärldens kollektiva medvetande. Därtill har destilleriets buteljeringar i en äldre tid varit klart variabla i såväl karaktär som kvalitet samt hade de fram till relativt nyligen några mycket märkliga förpackningsdesigner, med lite scientologi-doftande och färgglada bilder på Highland cattle m.fl. djur. Ingetdera var smickrande och det är i dag tack och lov historia, som det verkar.

Scotia har nämligen förmåga till såväl kvalitet som stark karaktär. Detta är, som den uppmärksamme läsaren säkert vet sedan länge, något som vi uppskattar och själva...

Läs mer http://www.smogenwhisky.se/2017/09/glen-scotia-15-yo-aterupprattandet/

Två nya släpp 1 juni kl 10

Torsdagen den 1 juni 2017 kl 10:00 lanserar vi, som s.k. webbsläpp genom systembolaget.se, våra två senaste buteljeringar. Det handlar dels om 1056 flaskor av Smögen ”Sherry Octaves” (med underrubriken ”Sherry Project 2:1”) som är en 4 år gammal, 53,6 % stark och tydligt rökig whisky som mognat i 18 stycken små sherryfat om ca 50 liters volym, s.k. octaves (alltså [ca] en åttondel av en butt om ca 500 liter). Artikelnummer 40454-02 och priset 843 kr. Dels handlar det också om 276 flaskor av Smögen ”Single Cask 18/2012” som är en 5 år gammal, 61,3 % stark och mycket...

Läs mer http://www.smogenwhisky.se/2017/05/tva-nya-slapp-1-juni-kl-10/

Provningsvinnare

Vi fick nyligen ett mail från Jimmy i Stockholm, som hade ordnat en riktigt sjudundrande whiskyprovning för sex av sina kamrater, vilka alla gillar whisky. Ambitionen var högt satt – femton olika whiskies, helt blint (ingen vet vad glasen innehåller), i slumpmässigt vald ordning och efter varandra snarare än tillsammans, i samma sorts glas för var och en. Tio svenska whiskies, en japansk och fyra skottar, fördelade på fyra Mackmyra (Mack, Reserve, Ten, 12), två Smögen, samt en var av Box (Dalvve), Hven (Seven Stars Alioth), Wannborga och Bergslagens Grythyttan (Sherry Darling), därtill Hakushu liksom två Highland Park (18 yo...

Läs mer http://www.smogenwhisky.se/2017/05/provningsvinnare/

Provning, Islay (Feis Ile 2017)

Ett tips till de av er som kommer att vara på Feis Ile (Islay Whisky Festival) i slutet av maj och början av juni i år: riktigt intressant provning med Jim McEwan och oberoende buteljeraren Hunter Laing & Co den 30 maj och/eller 1 juni, för att fira starten av byggnationen av nya Ardnahoe distillery, som kommer att ligga mellan Caol Ila och Bunnahabhain, på öns nordöstra sida. Sex särskilt utvalda fat och ett par timmar med Jims minnesvärda historier och även tankar om den whisky som Ardnahoe kommer att producera. Jag (Pär) kommer att vara där bl.a. den 1...

Läs mer http://www.smogenwhisky.se/2017/05/provning-islay-feis-ile-2017/

Trippeldestillation

När vi 2011 gjorde ett par experimentella körningar med trippeldestillation och lade dem på två stycken nya Sauternesfat så var det just inget mer än ett litet nyfiket test av vad det gjorde för skillnad på råspritens karaktär. Redan under designstadiet säkerställdes det att utrustningen, med sina två pannor, skulle kunna prestera en trippeldestillerad råsprit, enkelt uttryckt genom att köra spritpannan två gånger för en batch råsprit, med första körningen som en s.k. ”blank run” där allting körs ner i finkeltanken. Nästan sex år senare, i januari 2017, buteljerades de båda faten som Smögen ”Triple”, vilken såldes slut på några...

Läs mer http://www.smogenwhisky.se/2017/04/trippeldestillation/

Craft Whisky Code – varför?

Vi har fått några frågor med anledning av att vi har tagit fram och lagt ut den nya Craft Whisky Code på hemsidan. Varför har vi gjort detta?

Om vi bortser ifrån att det finns de som inte vill att ”koden” skall finnas, eller i vart fall inte se ut alls som den gör, så är det grundläggande syftet tudelat – dels att skapa en mer naturlig och som regel bättre whisky, dels att skapa ökad klarhet kring hur man beskriver en viss whisky och därigenom samtidigt ökad förståelse hos konsumenterna för vad man får från oss. Eller får från...

Läs mer http://www.smogenwhisky.se/2017/02/craft-whisky-code-varfor/

Kommande släpp

Som allmän information kan nämnas att vi – via enda svenska kanalen Systembolaget – kommer att släppa en single cask och en batchad buteljering om dryga 1000 flaskor omkring sommaren 2017. Båda är väl värda att bevaka och fånga in, men närmare detaljer får vänta till dess att vi kommer närmare släppen och dessutom har exakta data (whiskyn ligger fortfarande på fat)....

Läs mer http://www.smogenwhisky.se/2017/02/kommande-slapp/

Mässor våren 2017

Våren 2017 kommer med en intensiv period av mässor för vår del, där vi från den 3 februari till 25 mars kommer att medverka vid fyra stora mässor, nämligen:

Linköping Whiskyexpo den 3-4 februari 2017, på Konsert & Kongress i Linköping

Destillat Sthlm den 17-18 februari 2017, på Stockholm Waterfront (mitt inne i stan)

Malmö Öl- & Whiskymässa den 10-11 mars 2017, på Malmömässan

En Öl- & Whiskymässa den 24-25 mars 2017, på Svensk Mässan inne i Göteborg

Så långt som våra flaskor räcker kommer vi att ha med oss den helt nyligen buteljerade Smögen ”Triple”, som består av våra...

Läs mer http://www.smogenwhisky.se/2017/01/massor-varen-2017/

Strane Oaked – fatlagrad gin

Fredagen den 2 september 2016 släpps vår Strane Oaked på Systembolaget, i utvalda butiker från Malmö i söder till Luleå i norr.

I princip är det vår Strane Navy strength, som har lagrats i 18 månader i en Sherry butt, d.v.s. ett sherryfat som har en volym om ca 500 liter och således ett riktigt stort fat. Effekten av fatlagringen är betydande, där nötighet, apelsintoner, vanilj och tyngd har adderats, medan den krispiga enbärstonen och markerade örtigheten i Strane Navy har dämpats. Resultatet är en London Gin som ”goes whisky” och blir en alldeles utmärkt avec, kyld såväl som rumstempererad,...

Läs mer http://www.smogenwhisky.se/2016/09/strane-oaked-fatlagrad-gin/

Åldersnoja

Det händer i stort sett aldrig att vi hör det från någon som faktiskt har provat vår whisky, men det är ändå relativt ofta som vi på mässor etc får höra – mer eller mindre teatraliskt viskade – kommentarer om att ”den måste vara minst 12 år för att kunna vara bra”, eller ”svensk whisky är för ung för att smaka bra”. De som uttalar detta är alltid män, alltid i övre medelåldern och helt frankt, de har fel.

Ingen är tvingad att gilla Smögen eller någon annan whisky. Men eftersom det är synd att uttrycka kritiska åsikter när de...

Läs mer http://www.smogenwhisky.se/2016/07/aldersnoja/

Lagavulin 8 yo

För den som kan sina pot stills, eller som bara känner till oss lite mer ingående, så är det ingen överraskning att Lagavulin distillery är en del av den väv som utgör inspirationen för det som Smögen står för, och gör. I år är det Lagavulins (officiella) 200-årsjubileum och som en av de specialbuteljeringar som ges ut finns en 8 yo, alltså en åttaåring. Detta kan man gå på om länge, men i all korthet så är detta med en åldersbestämd ung whisky, från ett av världens mest kända maltdestillerier, något som är stort, 2016. Ingen NAS (no-age-statement) som döljer...

Läs mer http://www.smogenwhisky.se/2016/05/lagavulin-8-yo/

Ny buteljering 14 april: French Quarter

Som många av er säkert redan vet så släpper Systembolaget vår nästa buteljering torsdagen den 14 april kl 10:00, återigen som ett webbsläpp.

Det gäller nu Smögen ”French Quarter”, vår hyllning till såväl Frankrike och dess fantastiska ekbestånd, som arten europeisk skogsek och fatstorleken Quarter (ca 120 L). Faten är bundna i Cognac, de är hårt rostade, tidigare oanvända och de är fem till antalet. Whiskyn är som vanligt från Smögen gjord på torvrökt malt (kornsorten är Optic) och vid full fatstyrka/cask strength om 61,1 %; den tål en bra skvätt vatten. Faten fylldes i januari 2012 och buteljeringen ägde...

Läs mer http://www.smogenwhisky.se/2016/04/ny-buteljering-14-april-french-quarter/

RÅ – vår råsprit

Som ni läsare av denna blogg säkert redan vet så släppte vi en batch om drygt 1100 små (200 ml) flaskor av vår råsprit – kallad ”RÅ” – förra veckan, där Systembolaget fick 864 flaskor att fördela. Råsprit är det destillat som vi producerar helt själva på bränneriet och som läggs på ekfat för att efter minst tre års lagring bli whisky. När det gäller RÅ så är den dock helt olagrad, direkt från spritpannan utan spädning, med 71 % alkoholhalt. Eftersom det är vår råsprit så är den också tillverkad av tungt torvrökt malt.

Nu har vi märkt att...

Läs mer http://www.smogenwhisky.se/2016/04/ra-var-rasprit/

Råsprit, idag på Systembolaget

Idag den 31 mars 2016, kl 10:00, så släpps 864 stycken flaskor à 200 ml av vår råsprit (Eng. ”new make”) genom Systembolagets s.k. webbsläpp. Råspriten kallar vi helt enkelt för ”Rå” och den är gjord på malt av sorten Optic, vilken har rökts till hela 74 ppm fenolhalt under torkningen i kölnan. Alkoholhalten är 71 %, vilket är styrkan direkt från spritskåpet. Med andra ord en rejält koncentrerad och intensiv upplevelse – men med en avsevärd maltig mjukhet som grund, vilket gör den klart njutbar även som snaps eller aperitif.

Man får beställa upp till två flaskor per person...

Läs mer http://www.smogenwhisky.se/2016/03/rasprit-idag-pa-systembolaget/

Sherrylagrat = smaksatt (?)

Det händer inte sällan att man stöter på frågeställningar av den sort som ställs i rubriken till detta inlägg: ”en whisky som har lagrats på ett sherryfat är väl smaksatt med sherry” (alternativt, ”…har väl fått det mesta av sin karaktär från sherryn”).

Detta är i princip fel. Fast i praktiken är det samtidigt rätt, i någon mån. Förvirrande? Välkommen till den inte alldeles okomplicerade och enkla whiskylagringens värld! För att något reda ut begreppen kan följande sägas:

Whisky producerad inom EU, vare sig den är skotsk eller svensk, får inte blandas ut med någon annan flytande substans eller annan...

Läs mer http://www.smogenwhisky.se/2016/03/sherrylagrat-smaksatt/

Whiskyprovning, ordningsföljd

Det händer ibland att vi får en del frågor om i vilken ordning man bör prova whiskies, d.v.s. när man har tre eller flera och särskilt när man tänker sig en mer formaliserad typ av provning med flera deltagare. Det känns som ett bra tema att ge sig på och skriva lite om, eftersom en bra metodik vid provningar såväl förhöjer chansen att lära sig något, som den mer direkta njutningen av att genomföra provningen.

Man kan förstås prova hur man vill och efter exempelvis stigande ålder eller typ av fat eller regionalt ursprung eller en uppsjö andra kriterier. Men...

Läs mer http://www.smogenwhisky.se/2016/03/whiskyprovning-ordningsfoljd/

ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se