Svenska whiskynyheter

Här kan ni läsa alla de viktigaste nyheterna från Sverige! Vill ni att er blogg/webbsida skall listas här? Ta kontakt med oss!

Amrut Sherry Cask - Blackadder Raw Cask 62,3%

AmrutSCRAW62_3PICT9214Den oberoende buteljeraren Blackadder har vi stött på tidigare vid flertalet tillfällen, men då har det uteslutande handlat om skotsk whisky. Idag har vi nöjet att istället få recensera en whisky från en helt annan del av världen, nämligen Indien. Destilleriet Amrut i Bangalore har vi också tidigare – mycket positiva – erfarenheter av. Således bör ju denna Amrut single sherry cask, noggrant utvald av Robin på Blackadder knappast kunna missa mål, eller? Någon ålder har inte angivits på buteljen, men däremot framgår att den är fullständigt ofiltrerad. Här finns t.o.m kvar sediment ifrån faten, så bli inte förvånad om...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/whiskyblogg/~3/Ap4Jfl1BP48/632-amrut-sherry-cask-blackadder-raw-cask-623

Smögen ”Primör”

Så har den då blivit presenterad: Smögen ”Primör”, vår första buteljering!

Det är en batch om 2188 flaskor om 50 cl, vid en styrka om 63,7 % och draget från åtta stycken helt nya 110-liters fat av europeisk skogsek samt en barrique om 225 liter som tidigare använts för Bordeaux-vin och som också den är av europeisk skogsek. Kraftfulla toner på särskilt fyllig och mjuk malt, rök och aromatisk ek. Väl integrerad eftersom den legat på aktiva och relativt sett små fat. Åldern är några dagar över 3 år, även om faten givetvis har lite varierande ålder och fylldes från september...

Läs mer http://www.smogenwhisky.se/2013/11/smogen-primor/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=smogen-primor

Smögen Whiskys Primör släpps i mars 2014

Primör nov 2013 004Vi har tidigare berättat om ett par treåriga fatprover från Smögen Whisky som vi haft förmånen att få testa. Nu har man emellertid buteljerat sin första officiella release av 3-årig whisky. Batchen består av totalt 8 stycken 110-liters fat av ny europeisk ek, samt en barrique på 225 liter som tidigare lagrat bourdeaux-vin. Den kommer hålla en alkoholhalt på 63,7% och självfallet har man varken kylfiltrerat eller färgat whiskyn. Totalt har man buteljerat 2188 flaskor om 50cl vardera och Systembolaget tar in 1600 av dessa för release den 13:e mars 2014 som ett webbsläpp. Prislappen hamnar på runt 1250 kronor
...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/whiskyblogg/~3/EgG-g8k9POw/631-smoegen-whiskys-primoer-slaepps-i-mars-2014

Ryktet stämde: Grythyttan whisky till Orkney

grythyttankollage
I vad som måste beskrivas som ett av de mest oväntade dragen i svensk whiskyhistoria har Grythyttan Whisky meddelat att de flyttar sin produktion till Orkneyöarna.

Ett dotterbolag till Grythyttan har bildats – Longship Distillery LTD, som i förlängningen kommer omvandlas till ett PLC, ett brittiskt AB – och det är de som kommer stå bakom det nya destilleriet. Var på Orkney destilleriet kommer byggas eller när byggstart beräknas ske framgår inte i dagsläget.
Det framgår inte heller vad som gäller för de 1600 delägarna i Grythyttan Whisky, som man kan anta investerat i företaget för möjligheten att vara en...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/B0k0C-9owaU/

Box Advanced Master Class - Toasting - till Systembolaget i december

Box_Master_class_toastingEfter lite småtrista nyheter om svensk whisky den sista veckan är det kul att istället kunna berätta något roligt: Ingen med uttalat whiskyintresse i sverige kan ha missat att vi har ett destilleri uppe i Ådalen som kokar en -välförtjänt- lovordad maltsprit. Än har man ingenting på lager som har legat länge nog för att få benämnas som whisky, men de s.k "försmaker" man serverat vid olika mässor den senaste tiden har lovat kommande storhet. Läs gärna om min provsmakning av två av dessa "försmaker" här . I väntan på en första utgåva av riktig whisky på Systembolaget kan vi...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/whiskyblogg/~3/QrEH7_lXMyg/630-box-advanced-master-class-toasting-till-systembolaget-i-december

Rom för whiskyälskare


Rom för whiskyälskare
– Med Brugal 1888 ger vi Sveriges alla whiskyälskare möjligheten att finna en premiumrom med liknande smaktoner och karaktär som sherryfatslagrade single malts, säger Marcus Brand, Nordic Brand Manager på Edrington Sverige.

Utmärkande för Brugal 1888 är att den först lagras på traditionella amerikanska bourbonfat för att därefter lagras på europeiska sherryfat, ofta reserverade för den finaste single malt-whiskyn. Varje producerad omgång godkänns av Master Blenders likt en kvalitetsstämpel innan de är redo att avnjutas.

– Den speciella lagringsprocess som tillämpas i framställningen av Brugal 1888 är anledningen till dryckens smakprofil och karaktär och något som skiljer Brugal 1888 från...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/Ychc0YCRw60/

Whiskybloggen: Box släpper Advanced Master Class – Toasting

boxsläppDet svenska destilleriet Box släpper en 30 månaders lagrat destillat i fem olika utförande á 20 cl. Priset är 1390:- för 5*20cl. Innehållet betecknas som maltsprit och inte whisky. För det behöver man lagra 36 månader. Man använder oanvända ekfat där man koncentrerar sig på toastingen av faten.

Så här skriver Box på sin hemsida

Box Advanced Master Class – toasting – är namnet på den första utgåvan i en serie som belyser viktiga delar av whiskytillverkningen. Boxen innehåller 5 x 20 centiliter maltsprit från Box destilleri som lagrats i 30 månader på 100-liters svenska ekfat med olika rostningsgrader från...

Läs mer http://maltytowers.se/2013/11/26/whiskybloggen-box-slapper-advanced-master-class-toasting/

BOX Advanced Masterclass den 2 december på Systembolaget!

2 december släpps den första utgåvan från Box Destilleri på Systembolaget. Det är första utgåvan i en serie vars syfte är att fördjupa förståelsen och kunskapen om whisky. Utgåvan är helt unik, något liknade har aldrig lanserats i den så kunskapstörstande whiskyvärlden.

 

 

Box Advanced Master Class – toasting – är namnet på den första utgåvan i en serie som belyser viktiga delar av whiskytillverkningen. Boxen innehåller 5 x 20 centiliter maltsprit från Box destilleri som lagrats i 30 månader på 100-liters svenska ekfat med olika rostningsgrader från light toasted till charred. Faten är helt nya och har tidigare...

Läs mer http://boxwhisky.se/box-advanced-masterclass-den-2-december-pa-systembolaget/

Varför är japansk whisky så bra?

Detta var en fråga som ställdes till oss i samband med att vi bad om ämnen att diskutera. ”Varför är japansk whisky så bra?”

Nu är ju ”bra” ett i en hel del avseenden subjektivt begrepp och alla håller kanske inte med om att japansk whisky är så bra. Vi gör det emellertid – i alla fall när det gäller den japanska whisky som man har rimlig möjlighet att pröva här i Europa.

Japanerna har väl en tendens att vara riktigt extremt noggranna när de ger sig på något. Se på bilar, till exempel – finns knappast många fel som...

Läs mer http://www.smogenwhisky.se/2013/11/varfor-ar-japansk-whisky-sa-bra/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=varfor-ar-japansk-whisky-sa-bra

Octomore 6.1 - Scottish Barley 57%

Octomore 06.1_LDen andra december har det åter blivit dags för alla svenska peat-heads att köa utanför systembolagen. Det är är nämligen dags för ett nytt släpp av en Octomore från Bruichladdich Distillery. Som vanligt när det gäller Octomore snackar vi om en whisky där man använt hårt torvrökt malt, närmare bestämt så handlar det om en fenolhalt på monstruösa 167 ppm. Som en jämförelse så ligger en Laphroaig på ca 35-40 ppm. Namnet Scottish Barley är en hyllning till whiskyns ursprungsplats och råvara, det skotska kornet, kort och gott.

Doft: Som hos många av de andra utgåvorna finns även i denna...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/whiskyblogg/~3/NHrwWpzVXOw/629-octomore-61-scottish-barley-57

Glann ar Mor och Kornog

Glann ar Mor är ett maltwhiskybränneri på Bretagnes norra kust, d.v.s. på den franska Atlantkusten. Produktionen är liten och mycket traditionell, med helt skotska förtecken. Bland annat har Jean Donnay kylspiraler (s.k. ”worm tubs”) och direkteldning på sina pannor. Han håller för övrigt nu också på att bygga upp ett nytt bränneri på Islay, vid namn Gartbreck (strax söder om Bowmore)…

Nu var det i alla fall dags att pröva två nya buteljeringar från 2013, en vardera av den orökiga Glann ar Mor och den torvrökiga Kornog.

Glann ar Mor ”Taol Esa 2′ Gwech 2013″ @ 46 % – tydlig...

Läs mer http://www.smogenwhisky.se/2013/11/glann-ar-mor-och-kornog/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=glann-ar-mor-och-kornog

Whiskybloggen: Första whiskyprovningen genomförd

   whiskyprovning131122 026Roger Melander från Box ledde den första officiella whiskyprovning i Malty Towers Whisky Association. Han höll en intressant och mycket uppskattad föreläsning om whisky-tillverkningens ädla konst och hur man kan prova whisky.  21 medlemmar lyssnade och fick ny kunskap och även en hel del skratt. En myucket lyckad afton.

Själva provningen var en blindprovning där var och en fick dela ut en poäng till de två bästa. Roger hade med sig 3 sorters från Box av de recept som vi har som andelsfat i klubben. Dessa hade legat p fat i 24-25 månader. Mot dessa ställde vi tre riktigt...

Läs mer http://maltytowers.se/2013/11/23/whiskybloggen-forsta-whiskyprovningen-genomford/

Påverkan av olika råvaror?

I serien om blogginlägg baserade på frågor från er, kära läsare, har vi nu kommit till frågan huruvida olika vatten och olika kornsorter har någon påverkan på slutresultatet.

Vad gäller vatten skall det alltid vara tjänligt för livsmedelsändamål, d.v.s. fullt drickbart utan bakterieproblematik eller föroreningar. Men i själva tillverkningsprocessen, d.v.s. det vatten som används för inmäskning och därpå jäses (som vört) till mäsk och destilleras minst två gånger, så är det troligen så att den påverkan som även ganska olika vattensmaker har, är så liten att den inte märks i slutprodukten. Däremot kan exempelvis surt respektive basiskt vatten ha olika...

Läs mer http://www.smogenwhisky.se/2013/11/paverkan-av-olika-ravaror/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=paverkan-av-olika-ravaror

Grythyttan Whisky – Svensk Whisky, På Orkney?

Grythyttan loggaDe senaste dagarna har det varit mycket snack och förvirring i svenska whiskykretsar om det lilla maltwhiskydestilleriet Grythyttan Whisky utanför Örebro. Efter ungefär två och ett halvt års produktion upphörde man att producera i början av 2013, med undantag för ett fåtal batcher vid några tillfällen. Information sipprade ut om att man skulle flytta destilleriet och man lade t.o.m ut sin utrustning till försäljning – på Blocket.se(!). De första ryktena talade om en flytt in till centrala Örebro, för att göra det lättare för folk att besöka destilleriet, och utrustningen skulle enligt uppgift ha blivit såld till någon i Skottland.

...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/whiskyblogg/~3/6bji7AZz15E/628-grythyttan-whisky--svensk-whisky-pa-orkney

Förslutningstyp

En fråga som vi fick när vi bad er, kära bloggläsare, att önska ämnen för blogginlägg, var vilken typ av förslutning som är att föredra – kork eller skruvkork?

För maltwhisky är en ”Cork stopper”, alltså en kork med hatt, absolut vanligast. Den ger en lyxigare känsla när man öppnar flaskan.

Men…skruvkorken är i teknisk mening bättre. Skruvkorken håller regelmässigt tätare än genomsnittskorken och risken för korkdefekter är nära noll (korkdefekter förekommer även i maltwhisky, om än i mindre omfattning än för vin - har man en gång känt ett tydligt exempel så glömmer man det aldrig!). Men känslan hos den...

Läs mer http://www.smogenwhisky.se/2013/11/forslutningstyp/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=forslutningstyp

Resa till Malmö Öl Whiskyfestival 2014

mowIdag släpps biljetterna till Malmö Öl & Whiskyfestival den 28-29 mars 2014. Det här är en tillställning som man inte får missa. Förra året blev en succé.

Förutom att man kan gå runt och smaka på utställarnas whisky så finns där även en stor avdelning där man kan prova öl eller köpa choklad,cigarrer m.m. Dessutom arrangeras många whiskyprovningar.

Om det finns intresse så planerar klubben Malty Towers att anordna en bussresa från Emmaboda till Malmö på lördagen. För att resan kan bli av behöver vi vara mer än 25 personer. Eftersom mässan öppnar kl 11:00 så behöver vi åka kl...

Läs mer http://maltytowers.se/2013/11/20/resa-till-malmo-ol-whiskyfestival-2014/

Vassa smaklökar?

Anmäl ditt intresse till vår smakpanel
som skall prova och recensera drycker.

Vi söker dig som bor i Malmö, men uppvuxen
på annat håll i landet och som värnar om
smakupplevelserna från hembygden. Naturligtvis
är du intresserad av både mat och dryck.

I panelen får du vara med i ett trevligt sällskap
av likasinnade . Din uppgift blir att bedöma och
lämna omdöme om dryckerna som skall
provas.

Tycker du att detta låter intressant, ber vi att
Du sänder en intresseanmälan till
info@symposion.nu

Symposion är ett Malmöbaserat familjeföretag med en uttalad strategisk ambition att förse dryckesintresserade svenskar med smakupplevelser i...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2013/11/20/vassa-smaklokar/

ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se