Svenska whiskynyheter

Här kan ni läsa alla de viktigaste nyheterna från Sverige! Vill ni att er blogg/webbsida skall listas här? Ta kontakt med oss!

Vintage 1979 - Svenska Eldvatten 52,2%

Vintage 1979Idag skall det handla om något som inte är helt vanligt, nämligen en Single Cask Blended Scotch. Men, – en blended brukar väl vara ett gäng mer eller mindre färdiglagrade whiskyfat från olika destillerier som blandas till den karaktär man eftersträvar? Ja, det är riktigt. Dagens dram är dock något helt annat, nämligen en whisky som är “blended at birth”. Det betyder att man har blandat olagrad new make spirit (råsprit) från ett antal destillerier, för att sedan lägga denna blandning på ett sherryfat. Detta skedde år 1979 och vilka destillerier som stått för råspriten är inget jag lyckats lista...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/whiskyblogg/~3/9CZ4RTjMIuI/637-vintage-1979-svenska-eldvatten-522

Port Charlotte PC10 - Heavily Peated 59,8%

Port Charlottes PC-serie har släppts sedan 2006 varje år och den har mottagits väl bland mången rök-älskande whiskydrickare. Idag har turen kommit till den PC10, med tilläggsnamnet Heavily Peated, vilket helt enkelt innebär att den är rejält torvrökt – malten som använts höll hela 40 ppm fenoler, vilket är rejält. Enligt uppgift skall whiskyn ha lagrats på en blandning av både ex-bourbon och ex-sherryfat, och den buteljeras ofiltrerad och ofärgad, vid full fatstyrka på modiga 59,8%

Port Charlotte PC10 Heavily PeatedDoft: Det första intrycket är sot och aska, men snart tränger en bastant, maltig spannmålston igenom askan. Här finns tydliga sherryinslag i form av...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/whiskyblogg/~3/atLDOjBNuVs/636-port-charlotte-pc10-heavily-peated-598

2013 års julklappar är här

Gör plats under granen
– julklapparna är här!

Nu är det dags att skriva önskelistor så svetten lackar och glöggen kokar över. Symposions decemberlanseringar är en samling whiskyglitter som inte lämnar någon tomte oberörd. Eller vad sägs om dessa kluckande klappar?

Whiskyraketer till nyår från Jack Wieber
2013 års julklappar är härJack Wieber, eller ”Lars-Göran” som är det svenskklingande namnet på denna superstar i den tyska whiskyvärlden, har skämt bort oss med många häftiga buteljeringar. Som alla stjärnor med kultstatus är han en ganska tillbakadragen person som hellre verkar än syns. Men verkat har han gjort bland tyska whiskyentusiaster i 20 år, och han...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2013/12/11/arets-julklappar-ar-har/

Veritabelt pepparkaksmonster

pepparkaksmonsterHornstulls Bryggerisällskap brygger öl med lokala ingredienser som hyllar stadsdelen Hornstull på Söder i Stockholm.
Det första ölet var en Amber med honung från Tantolunden. En möjligen försiktig start. För nu blir det annat julbak, nämligen julölet Hornstull Pepparkakasmontser. Ett öl som är på imponerande (?) 19 volymprocent.

– Krogarna är en viktig del av Hornstull som mötesplats. Vi ville därför ta fram ett unikt julöl för våra krogar, ett julöl med karaktär precis som vår stadsdel, en julklapp från Hornstull till våra besökare helt enkelt, säger Sara Falkevik, marknadsansvarig för Hornstull.

Alkoholstyrkan i ölet har uppnåtts genom en frysdestillering...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/CandthRGB4Q/

Tack för ett fantastiskt år!

Får vi ge dig en present?

Tack för ett fantastiskt år!Det har varit ett riktigt lyckosamt år för Symposion med stora framgångar på alla plan. Under 2013 har vi sålt både mer och bättre whisky än någonsin tidigare. Du är en del av detta – och det måste firas!

Vi har ökat vår marknadsnärvaro och deltagit på fler mässor än någonsin tidigare. Vi har också fått förtroendet att arbeta med fler och fler premiumvarumärken. Våra aktiviteter för att öka intresset för konsten att dricka bättre har samlat många mer deltagare än någon gång tidigare.

En mycket stor del i dessa framgångar har naturligtvis du...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2013/12/10/tack-for-ett-fantastiskt-ar/

Ytterligare 180 boxar släpps den 12.e december!

Den 12 december kommer vi att släppa ytterligare 180 boxar av BOX Advanced Masterclass på Systembolaget! Artikelnr 10144 och priset är som tidigare 1390 kr. Säljs endast som webblansering, du skapar alltså ett konto på Systembolagets hemsida och loggar in innan du kan beställa. Läs mer om boxen i särskilt nyhetsinlägg från den 26 november, observera att det är ett nytt artikelnummer inför detta släpp....

Läs mer http://boxwhisky.se/ytterligare-180-boxar-slapps-den-12-e-december/

Smögen Whisky 3yo - Primör 63,7%

Smögen 3yo PrimörSom bekant har jag testat ett par olika fatprover från Smögen Whisky här på bloggen genom åren, varav de senaste faktiskt hade passerat 3 år och således kunde benämnas som whisky enligt alla gängse regler. Idag skall det dock handla om något ännu roligare, nämligen den första officiella utgåvan – Primör. Det handlar om totalt 2188 flaskor och den består av en sammansättning av 9 fat av europeisk skogsek. 8 av faten var 110 liters, helt nya fat som inte har lagrat något tidigare, medan det 9:e och sista fatet var en 225 liters s.k barrique som tidigare lagrat Bourdeaux-vin....

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/whiskyblogg/~3/r3pfwgLt43A/635-smoegen-whisky-3yo-primoer-637

Whiskybloggen: När blir gammal whisky för dyr att öppna

old_whisky

Fr.v.
Port Ellen 1979-2009 30 y.o.
Glenfarclas 1974-2004 30 y.o.
Strathisla 40 y.o.
Laphroaig 30 y.o.
Glenfarclas 1959-2001 42 y.o.
Glen Grant 1959-2009 50 y.o.
Highland Park 30 y.o. Red Box

Jag ropade in en Glenfarclas 1959 för något år sedan och fick genast ett erbjudande det dubbla priset. Den är inte till salu och nu i jul är det dags att öppna den. Jag tänker njuta av varje droppe.

Det pågår en diskussion på olika sociala medier när värdeökningen blir så hög att man inte har råd att öppna sin flaska. Whisky börjar mer ses som en investering i...

Läs mer http://maltytowers.se/2013/12/08/whiskybloggen-nar-blir-gammal-whisky-for-dyr-att-oppna/

Whiskybloggen: Då Mackmyra kom till byn

mackmyra reserveJa det var ett tag sedan Mackmyra gjorde entré på whiskyhimlen hos mig och många andra. Vi har med all rätt känt oss lite stolta över att vi i Sverige har ett destilleri som kan producera single malt. Därför har många höjt whiskyn till skyarna. Många fatägare har förstås en positiv inställning till sitt eget fat och till Mackmyra som whiskyproducent. Ofta blir omdömena väldigt färgade och ibland inte så objektivt bedömda. Jag har själv fallit in i detta mönster. Men om man bortser från att det är en ung whisky så är det en riktigt bra whisky för dess...

Läs mer http://maltytowers.se/2013/12/07/whiskybloggen-da-mackmyra-kom-till-byn/

Kylfiltrering

Kylfiltrering, på engelska ”chill filtration” eller ”chill filtering”, innebär i whiskysammanhang att man kyler ner whiskyn i blandningskärlet och pressar den genom ett eller flera mycket fina filter. Det som händer är att kylan får de långmolekylära oljor och proteiner som finns i whiskyn att börja gå ur lösningen i alkoholen och bli så att säga synliga (detta kan iakttas om man kyler ner en cask strength-whisky i ett glas); detta gör att de inte passerar filtren utan fastnar på vägen. Beroende på vald temperatur (oftast runt nollgradigt) och finmaskigheten på filtren så kan man sedan åstadkomma olika hård filtrering.

...

Läs mer http://www.smogenwhisky.se/2013/12/kylfiltrering/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=kylfiltrering

Laphroaig 25yo – 2013 Cask Strength Edition 45,1%

Det var inte så länge sedan vi testade en Laphroaig här – den omdebatterade Vintage -89:an som enligt whiskykännaren Henrik Aflodal skulle vara en sorglig, tvålsmakande historia. Jag var emellertid av en helt annan åsikt och tyckte att den var väldigt trevlig, även om den kanske inte fick mig att höra änglakörer. Idag står istället 2013 års 25-åriga cask strength-utgåva på testbänken. Alkoholhalten är förvånande låg för att vara cask strength – 45,1% och whiskyn är lagrad på en blandning av amerikanska bourbonfat samt fat som tidigare lagrat oloroso-sherry. Jag häller upp en skvätt, sticker näsan i glaset samt spetsar...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/whiskyblogg/~3/Cxqn-51mJsc/634-laphroaig-25yo--2013-cask-strength-edition-451

Bordershops Whisky Corner

Nu i veckan invigdes en ”whiskyhörna” i Scandlines BordereShop i Puttgarten Eller hörn och hörna – det handlar om 100 kvadratmeter med tastingområde och en bar.

Bordershops Whisky Corner

Bordershops Whisky Corner

Bordershops Whisky Corner

– Där finns också möjlighet att utforska sortimentet genom travel retails-presentationer, berättar Oscar J-T Holm som är William Grant & Sons Nordic Communication Manager hos importören Nigab.

Glenfiddich Whisky Corner är resultatet av ett samarbete mellan William Grant & Sons Global Travel Retail och den lokla distributören Hans Just A/S.

Glenfiddich ligger förstås i fokus, men även William Grant & Sons andra märken finns på plats som Balvenie, Grant, Tullamore DEW och Monkey Shoulder,...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/GC-n9vZWiRE/

Julerbjudande fatköp!

Fyll ett sherryfat med en tvååring!

Hur vore det med en egen Boxwhisky till nästa jul: Nu är det möjligt. För
första gången erbjuder vi dig en genväg till färdig whisky. Köper du ett
sherry Ankare före årsskiftet så fyller vi det med tvåårigt Boxdestillat. Det
betyder att du redan till nästa jul har färdig whisky att buteljera eller
klappa om i vårt nya lagerhus. Priset är detsamma som för ett vanligt
Ankare, 21 000 kr för orökt destillat och 22 500 kr för rökigt destillat.
Passa på att bli med Boxwhisky före prishöjningen i januari!

Skicka din beställning till...

Läs mer http://boxwhisky.se/julerbjudande-fatkop/

North Highland 1995 - Svenska Eldvatten 56,1%

North Highland 1995 EldvattenTanken var att Svenska Eldvatten skulle släppa två nya whiskies nu i Måndags men diverse logistiskt trassel har gjort att leveransen är en aning försenad. Förhoppningsvis skall pallarna ramla in i landet inom nån vecka eller två iallafall. Produkterna syns redan på Systembolagets hemsida, men tills de finns i lager så är de markerade som “slut”. Det är de alltså inte. Den första whiskyn att testas från detta släpp går under ett lite kryptiskt namn: North Highland 1995. Det är nämligen så att ibland tillåts inte en oberoende buteljerare att sätta ut namnet på destilleriet på sina buteljer, och då...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/whiskyblogg/~3/yHgLtGmdT80/633-north-highland-1995-svenska-eldvatten-561

Vi testar 56 av julens öl

Femtiosex öl som betecknas som julöl finns i Systembolagets sortiment! (Utöver dessa lanserades några öl från små bryggerier som bara finns representerade på de tre geografiskt närmaste Systembolagen.) De femtiosex ölen är noggrant provsmakade och avnjutna av undertecknad.
Med några få undantag är de härliga öl att fira midvintern med och utan inbördes rangordning finns de indelade i sex grupper enligt följande:

  1. Klassiska favoriter till den allra mesta julmaten
  2. Extra festliga men inte alltid de bästa till vanlig julmat
  3. Roliga och skönt annorlunda öl till julens mat
  4. Goda öl som inte har ett smack med klassisk jul
  5. ...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/SsE5yp7lD_I/

Nytt twitterkonto pga hackers

Tyvärr blev vårt twitterkonto kapat av hackers igår. Vi beklagar om det ställt till problem för några av er. Vi har nu upprättat ett nytt fräscht och gangsterfritt konto. Ni hittar oss om ni söker på BOX Whisky. Givetvis är vi mycket tacksamma om ni sprider detta till era vänner då alla följare på Twitter försvann i och med kontobytet. Välkommen att följa oss, både tidigare och nya följare....

Läs mer http://boxwhisky.se/nytt-twitterkonto-pga-hackers/

Traditional practice

Ännu en av de frågor som önskats – eller i alla fall initierats – av Er som läsare av denna blogg. Det gäller nu frågan om ”Traditional practice”. Detta är en potentiellt vittomfattande fråga som berör alla aspekter av produktion, lagring och buteljering av whisky. Ursprungsfrågan rörde dock varför vi på Smögen Whisky inte lagrar vår whisky på exempelvis punschfat, eller röker vår malt med tång. Det fångade vi delvis upp i ett inlägg om exotiska fat för ett tag sedan, men ämnet är på en gång mycket bredare än så, i vissa sammanhang ”hett” att hantera och därtill svårdefinierbart.

...

Läs mer http://www.smogenwhisky.se/2013/11/traditional-practice/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=traditional-practice

Whiskybloggen: Smögen lanserar sin första whisky

smögen_primörNästa svenska destilleri som släpper en whisky är Smögen . Den kommer att heta Smögen Primör och är en 3 årig Single Malt.

Smögen Whisky AB är ett litet destilleri på västkusten inte långt ifrån Hunnebostrand. Kapaciteten ligger på 30.000 liter/år. Grundaren och tillika ägaren Pär Caldenby sköter driften av destilleriet helt själv. Pär som

Här finns också möjligheten att köpa ditt eget whiskyfat. Kraft, karaktär och kvalité. Så beskriver man sin whisky. Mer att läsa om deras erbjudande till privatkunder att köpa sitt eget whiskyfat fin här. Länk

Det ska bli spännande att prova när den kommer ut om...

Läs mer http://maltytowers.se/2013/11/29/whiskybloggen-smogen-lanserar-sin-forsta-whisky/

ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se