Svenska whiskynyheter

Här kan ni läsa alla de viktigaste nyheterna från Sverige! Vill ni att er blogg/webbsida skall listas här? Ta kontakt med oss!

BOX – The Pioneer

trini-4103Att whiskyentusiasterna har upptäckt svensk whisky råder ingen tvekan om. Mackmyras Preludium 01 betingar skyhöga priser på auktioner, och Spirit of Hven har en kultstatus på marknaden få skotska malter lyckas uppnå. Att döma av förhandsintresset för Ådalenbaserade Box Whisky’s första släpp verkar läget knappast ha försämrats – snarare är en veritabel folkstorm inför websläppet på Systembolaget imorgon närmast förutsägbar. Men… är The Pioneer, som debuten döpts till, verkligen värd att vänta på? Allt om Whisky skickade ut sina vassaste smaklökar i form av David Mortimer-Hawkins, Mikael Göransson och Robbe Eriksson.

Det ska sägas direkt – såväl producenter som distributörer...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/tNChXGBtkI0/

Whiskybloggen: Vårt Grimmansmåla-fat från Box Destilleri

 

grimmansmÃ¥la1Grimmansmåla är ett område i norra Emmaboda som fått sitt namn i den närliggande byn. Där ligger Grimmansmåla gård på vägen till Krysseboda bara några stenkast från Duvemåla.

I krigsarkivet kan man läsa att gården i Grimmansmåla i Algutsboda socken var bostad åt kaptener och löjtnanter vid Uppvidinge kompani av Kungliga Kalmar Regemente. Den första anteckningen är från 1721. Då bodde bl.a . Kaptenen Cark Biörnberg, Löjtnant Agrell, Adam Giöös och Löjtnanten Sven Norlin. Indelningshavarna skiftade mycket p.g.a. det stora nordiska kriget. Åtskilliga har skiftat i huset. Här kunde kaptenerna har översikt av sina rotesoldater i Algutsboda socken.

grimmansmåla

grimmansmåla_gårdNamnet...

Läs mer http://maltytowers.se/2014/06/01/whiskybloggen-vart-grimmansmala-fat-fran-box-destilleri/

Tack alla aktieägare

Vi tackar alla aktieägare som förbokat sin flaska av vår första whisky The Pioneer under den period som detta var möjligt. Nu återstår för alla att beställa från de 5000 flaskor som släpps den 5 juni kl 10.00. Obs, det är endast genom att logga in på Systembolagets hemsida som man kan beställa, artikelnumret är 40428....

Läs mer http://boxwhisky.se/tack-alla-aktieagare/

Ett X till


Ett X tillÖlentusiasten Nino Bacelle grundade 1994 ett bryggeri under sitt eget namn, men bara två år senare slog han sig samman med Guido Devos och bryggeriet bytte namn till Brouwerij De Ranke efter humleväxten. Man använder sig endast av inhemska humleblommor och också malten är belgisk. De filtrerar inte sitt överjästa öl, som görs med infusionsmetoden, utan filtreringen sker naturligt under bryggningen, precis som man gjorde förr i världen: draven, humlekottarna och jästen fungerar som filter. Importören Belgodeli har sett till att vi fått hit både Guldenberg och deras flaggskepp XX Bitter. Den sistnämnda har de nu skruvat några snäpp till...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/OPTAkQ95GKA/

Stockholms bästa flyt har flyttat

Flytflytt

Den här bilden har vi lånat från Flyts Facebooksida och där hittar ni alla de senaste uppdateringarna

Ända sedan sent 1980 har hon legat vid Kornhamnstorg, den ombyggda ”Djurgårds 5:an”. 1999 döptes hon till ” Flyt ” och alltsedan dess har hon varit en minst sagt populär restaurang för såväl stockholmare som turister, och bättre plats att avnjuta deras lilla men naggande goda meny var svår att tänka sig. Allt om Whisky uppmärksammade stället 2005, men nu ligger hon inte längre kvar eftersom ombyggnaden av Slussen ska ta sin början.

Så här skriver ”FLYT med Besättning” på Facebook: ”Efter en...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/SJRkEvwXDJY/

Den nye Ole George

Den nye Ole GeorgeGrand Traverse Distillery har varit igång i sju år i Traverse City i Michigan. Det är delstatens största mikrobryggeri och de gör all sin ryewhisky på råg som odlas i trakten. Grundaren heter Kent Rabish och har polskt påbrå så det är inte så förvånande att de också destillerar vodka, fyra olika sorter närmare bestämt. Och en gin samt en rom som ligger och mognar för tillfället.

Deras Straight Rye Whiskey med namnet ”Ole George” destilleras enligt metoder från tidigt 1900-tal på krossad råg. Kopparpannan köpte Rabish från Arnold Holstein i Tyskland – det är en ”16 plate,1200 liter reflux...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/zp_n4_qkyKg/

Trålaröl

dsbUrbain Coutteau and Philippe Driessens hade en strutsfarm i Lo-Reninge i Belgien men blev intresserade av att brygga öl. 2001 tog de hjälp av en lokal vinproducent, Carlo Grooaert, som blev så tänd på mikroöl att han slutade med vin. 2003 började de brygga kommersiellt och sedan 2006 bryggs deras öl vid Deca i Woesten-Vleteren i Västflandern.

Företagets namn är ett gammalt historiskt flamländskt ord som betyder just ”struts”, men det är också idag ett slangord för ”tuff”. Och de översätter sitt namn till engelska som ”The Sturdy Brewers”.

”Pannepot” då? Jo, det betyder ”trålare” och avser den fiskebåt som...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/EkRdakC4goc/

Resa med Akademi Norr till Skottland

Hemma från Skottland efter en resa med Akademi Norr, näringsliv och politiker i Höga Kusten-kommunerna. En resa som gett oss mycket; kontakter, utbyten och framför allt inspiration kring turismen och visitor centers i Skottland. Vi är överväldigade av den fina respons Box får när vi presenterar vårt destilleri, inte minst är det smickrande att se Maltwhisky Yearbook finnas nästan överallt med sitt fina uppslag om oss. Vi, Thomas och Peter tackar varmt för att vi fick delta på denna resa och välkomnar alla som vill på invigning av Box Destilleri den 25 juni med vårt eget nybyggda visitor center!

2014-05-20 10.54.11

...

Läs mer http://boxwhisky.se/resa-med-akademi-norr-till-skottland/

Whisky och whisky: styrka

Whisky skall hålla en styrka om minst 40 volymprocent alkohol. Vanligen håller den whisky som säljs i butiker, vare sig det är Systembolaget eller någon annan stans, också just 40 eller möjligen 43 procent styrka. Eller för all del 46 eller 48, eller 50, procents styrka.

Whisky i ekfat håller dock som regel 55-65 procent styrka, om den inte är väldigt gammal.

Det som händer mellan fat och flaska är att whiskyn späds ner med vatten, för att landa på ”rätt” styrka om säg 40 procent. Givetvis kan den som dricker då aldrig få upp styrkan högre, utan bara späda...

Läs mer http://www.smogenwhisky.se/2014/05/whisky-och-whisky-styrka/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=whisky-och-whisky-styrka

Benrinnes 15yo PX Cask – Maverick Drinks Darkness Range 53,3%

Benrinnes 15 PX DarknessFrån Maverick Drinks kommer nu en helt ny serie whiskies för alla som älskar Sherry-monster. Det handlar om limiterade single cask-utgåvor från olika destillerier. Gemensamt för dem alla är att de har slutlagrats på småfat som tidigare har lagrat olika typer av sherry. Först ut för mig blev två olika 15-åringar från Benrinnes. Den ena är lagrad på Pedro Ximenez-fat, medan den andra legat på ett Oloroso-fat. Detta test handlar om PX-laringen som för övrigt var min favorit av de båda. Den har fått slutlagras tre månader på ett fat på ca 50-60 liters storlek ungefär.  Man skriver själva i...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/whiskyblogg/~3/fwQp09SKKPc/

Drinkvinnare

DrinkvinnarePå Vinordic lanserade Rose’s en ny drinkmixer: Eldflower Cordial Rose som bartendern Candi Jennings gjorde 1 200 drinkar på. I juni lanseras den i butikerna.

Vinnaren av Rose Cup Sweden 2014 heter Kenneth Swärd, från Etage i Malmö som vann med en modern tolkning av den klassiska drinken Clover Club – som döpts om till Spring Club.

Jakob Flärvall vann Rose’s andra tävling: Speedmixing – han blandade 40 stycken drinkar på bara 40,4 sekunder.

Tillsammans med Fredrik Lundegård på Mat & Destillat i Lund kommer Kenneth och Jakob att utgöra det svenska laget vid finalen av Rose Cup i Köpenhamn...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/pE8yjXMvB7Y/

Macduff 2002 Lead On Macduff – Wemyss Malts 46%

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAEfter fem härliga dagar i Rom, Italien, där man har betydligt enklare att få en Grappa efter middagen än en schysst maltwhisky var det inte helt dumt att komma hem och finna lite intressanta whiskyprover att ge sig i kast med. Till exempel den som nu skall avhandlas; en Macduff från 2002 som har lagrats på en sherry butt hela tiden fram till buteljeringen 2013. Som vanligt när det gäller Wemyss Malts single cask-utgåvor så är den icke kylfiltrerad men däremot nedspädd till en alkoholhalt på 46%. Totalt släpptes 854 flaskor av den och tack vare World Wide Brands (Clydesdale)...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/whiskyblogg/~3/F7aEenUArsA/

Exklusivt förhandserbjudande till aktieägare inför Whiskyfestivalen

Trerätters middag på whiskytema med Janne Groth

 

På årets Whiskyfestival den 28 juni, presenterar vi en spännande nyhet. En smakfull trerätters middag ackompanjerad av goda drycker serveras på lördagskvällen i vårt nybyggda besökscenter. Ciceron under måltiden är vår egen prisade kokboksförfattare och gastronom Janne Groth, som pratar om whisky i kombination med mat. Middagen är skapad av välmeriterade restaurang Mamma Mia i Örnsköldsvik och dess köksmästare Giordano Sternad och Eva Jönsson.

 

Som aktieägare i Box ger vi dig nu en exklusiv företrädesrätt till den här middagen. Priset är 650 kr och antalet platser är begränsade. Fram till och...

Läs mer http://boxwhisky.se/exklusivt-forhandserbjudande-till-aktieagare-infor-whiskyfestivalen/

ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se