Läs mer http://samuelwhisky.blogspot.com/2014/07/swedish-whisky-from-hven-sankt-ibb.html
Svenska whiskynyheter
Här kan ni läsa alla de viktigaste nyheterna från Sverige! Vill ni att er blogg/webbsida skall listas här? Ta kontakt med oss!
Sherrybodegan Gonzalez Byass släpper whisky i helt ny kategori
En av årets mer annorlunda whiskysläpp är från Spanien, och det i en helt ny whiskystil, nämligen ”Outland whisky”.
Master blender Richard Paterson, från Skottland, har tillsammans med Gonzalez Byass sherry master blender Antonio Flores blandat och lagrat den nya whiskyn Nomad. Namnet Nomad anspelas på att spriten fått vandra från ett land till ett annat.
Tillverkningen sker i Skottland, medan lagringen sker i Jerez i Spanien på 30-åriga Pedro Ximenez-fat.
Nomad Outland whisky innehåller 25 olika singel maltwhisky och tre grainwhisky, alla i åldersspannet fem till nio år.
Det är värmen och luftfuktigheten som skiljer den spanska lagringen från...
Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/S-l9bQtWX_8/
Paul John – Single Cask #P1-163 57%
För några månader sedan testades en single malt från Indiska Paul John Distilleries, som var överraskande bra. För mig var Paul John vid det tillfället ett destilleri som helt hade passerat under min radar. Nu vet jag dock bättre och det är därför med viss förväntan jag häller upp kvällens single cask-utgåva från destilleriet. Det handlar om fat nummer P1-163, en bourbon barrel som buteljerats vid stadiga 57% alkoholhalt.
Doft: Den är härligt frisk och fruktig och står på en bastant bas av malt. Frukterna drar åt det ljusare, tropiska hållet till en början – mango och banan. Med lite...
Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/whiskyblogg/~3/0uprJAw94Nk/
Vinnarna i öl- och whiskykryssen juli 2014
Bland krysslösningarna i whiskykrysset sökte vi ett skolämne och en fisk: de var Biologi och Kabeljo. Tre vinnare får varsitt exemplar av Örjan Westerlunds En bok whisky , de är:
Ove Leuf
Domsjö
Per-Anders Hamren
Ösmo
Bengt-Olof Bengtsson
Bromölla
Bland ölkrysslösningarna sökte vi en krydda och en sällskapsdans. De var: anis och kotiljong. Två vinnare får varsitt exemplar av ” Öl & vänner – den härliga konsten att kombinera mat och öl ” av Magnus Svensson och Michael Björkman, de är:
Per-Anders Hamren
Ösmo
Sven Söderling
Lidingö
Stort grattis till alla vinnare!
Du hittar alla våra kluriga kryss på vår...
Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/GZhb7UK59jM/
Rockgruppen Europe bakom Demon Head Pilsner
Rockgruppen Europe lanserar nu i samarbete med Rewine en pilsner, Demon Head Pilsner. Namnet kommer från en låt från Europes senaste album Bag of Bones.
– Demon Head är en av favoritlåtarna från vårt senaste album. Vi gillar texten och titeln och tyckte den passade bra till en ”seriös rockpilsner”. Vi är mycket nöjda och stolta över resultatet, säger frontfiguren Joey Tempest.
Demon Head Pilsner har en påtagligt maltig doft med vissa citrusinslag och bra friskhet. I smaken känns den ganska fruktig med bra initial beska, lite kryddig med en friskhet som ligger kvar.
– Att få ha jobbat tillsammans...
Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/juhzbO-HEEs/
A peated trio from anCnoc!
Läs mer http://samuelwhisky.blogspot.com/2014/07/a-peated-trio-from-ancnoc.html
Öppet under sommaren 2014
Vi har under sommaren 2014 öppet för visningar onsdag-lördag varje vecka från den 2 juli till den 16 augustii, kl 15:30 och kl 17:00. En visning tar ca en timme, kostar 100 kr/person och möjlighet till provsmakning av vår whisky och gin i samband med visningen finns. Visningen går igenom hela vår process för att tillverka råsprit och sedan låta den mogna till färdig whisky.
Grupper större än en handfull personer bör boka plats. Särskilt på lördagar kl 15:30 är det klokt att höra sig för om hur bokad visningen är, då det blir fullt vid ca 25 personer.
Notera...
Aberlour a’bunadh (batch 47)
Ett normalt sett pålitligt s.k. ”sherrymonster” med högt värde för pengarna (dryga 600 kr) har under en räcka av år varit Aberlour med sin ”a’bunadh”, en buteljering vid cask strength, från enbart Sherry butts, d.v.s. f.d. Sherryfat på ca 500 liters volym. Vi har nu tydligen kommit ända till batch nr 47…
Aberlour a’bunadh, batch 47 @ 60,7 % – doft med väldigt uppenbara toner av såväl sherryfat som Sherry i sig; rostad ek, grillad apelsin, mörk kola, bränd ved och en lätt vinositet. Maltig och vinös sötma i smaken, med toner av mörk apelsinkola och utbränd brasa. Eftersmaken drar...
Klubbnytt: Sommarhälsning
Hej alla whiskyvänner i Malty Towers
Vi är nu mitt uppe i sommaren och många av er har en förhoppningsvis skön semester. Idag är vi 34 medlemmar sedan starten förra året. Vi firade 1-årsjubileum den 3 juni. Det är glädjande att så många som har ett gemensamt intresse i maltens underbara värld. Vi vill förstås blir flera och ser för närvarande inte något tak på vårt medlemsantal. Vi ser förstås att vi ökar antalet kvinnor i klubben. Vi har f.n. inga i klubben. Så känner ni någon man eller kvinna som är whiskyintresserad, sprid budskapet om vår klubb. Har ni...
Läs mer http://maltytowers.se/2014/07/01/klubbnytt-sommarhalsning/
Vi har öppet varje dag i sommar!
I sommar kommer vi att ha dagliga visningar av destilleriverksamheten kl. 13 och kl. 15 under juli till och med 15 augustii. Besökscentrat är öppet mellan kl. 10-18 varje dag....
Läs mer http://boxwhisky.se/vi-har-oppet-varje-dag-i-sommar/
Visit Box Distillery this summer
The visitor centre is open between 10 and 6 a’clock. We have guided tours every day at one and three a’clock. All summer until the 15 th of augusti. Welcome to Box and take a look at the distillery, warehouses, the brand new visitor centre and ofcourse the beautiful location in the High Coast area....
Läs mer http://boxwhisky.se/visit-box-distillery-this-summer/
Nästa års whiskyfestival blir den 27 juni!
Boka redan nu i er kalender!...
Läs mer http://boxwhisky.se/nasta-ars-whiskyfestival-blir-den-27-juni/
Box whiskyfestival en succe!
Vi slog publikrekord i år igen med ca 2500 besökare! Stort tack till alla ni som kom!...
Smakresa på Göta kanal
Mariestads-öl med Bryggmästare Richard Bengtsson har tillsammans med Årets Kock 2014 Filip Fastén åkt på en smakresa på den mytomspunna Göta kanal. Resan gick från Stockholm till Göteborg på, antagligen världens äldsta kryssningsfartyg, M/S Juno. Under resan fick de lyckligt lottade resenärerna uppleva bland annat tunnbindning, bryggskola, örtkunksap och ostprovning samt en fantastik ”beermakers dinner” singnerad Årets Kock 2014. Erfarenheterna från smakresan kommer Bryggmästare Richard Bengtsson använda sig av i framställningen av en limiterad Mariestads-öl som lanseras i höst....
Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/pXotO7oUJuI/
Grants Nordic Oak
Grants är en väldigt, väldigt välsäljande blended whisky. Så pass att man varje minut kränger runt 60 flaskor i världen, eller om man så vill, en i sekunden. Det är imponerande mängder, hur man än ser på saken.
I takt med att det skandinaviska intresset för whisky ökar, och där man ser en trend att gå från single malt till premium blends, har folket på Grants helt enkelt låtit whiskyn slutlagras på nordisk ek – och vips har man Grants Nordic Oak Finish. Om man utgår från att den nordiska eken är mer porös än den amerikanska (de skotska ek-finishes...
Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/GwEzEe0sMMQ/
Bruichladdich 10 yo
Efter att tidigare ha reviderat Bruichladdichs nuvarande 10 yo-buteljering lämnades flaskan halvfull under en period. Det var därför dags att åter besöka den, för att se om den hade förändrats på något sätt och i så fall hur; detta är inte helt ovanligt med maltwhisky, att den förändras i karaktär med lagom luftning och då oftast till det bättre. Uppfattningen har annars varit att den nuvarande buteljeringen (2013/2014) inte riktigt nått upp till samma riktigt höga nivå som den första 10 yo som släpptes 2011 och som var lysande.
Bruichladdich 10 yo ”Laddie Ten” @ 46 % – doft med...
En ekosnaps till
Miljövänligt ska det vara – både när det gäller mat och dryck. Allt fler av de senare är numera ekologiska, och sedan andra juni har ytterligare en ”ekosnaps” tillkommit: Svensk Aquavit (nr 123, 50 cl, 187 kr). Den är gjord på säd från svenska gårdar där det odlas ekologiskt och vattnet kommer från Vättern och den produceras också i Motala på samma ställe där man gör Svensk Vodka. Den har kryddats med klassiska snapskryddor som koriander, citrus, kummin och dill.
Akvavit får inte vilken smaksatt snaps som helst kalla sig för det finns en särskild akvavitlag i EU, och följer...
Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/SPjCpwgRVbE/
Rökigt från Svarta kullen
I april kom anCnoc Tushkar (nr 40468 , 499 kr) som ett exklusivt släpp från Berntson Brands som därmed introducerade den första whiskyn i anCnoc Peaty Collection. Nu är det dags för två till. Den första juli kommer Rutter och Flaughter, endast 125 flaskor av vardera, in i Systembolagets beställningssortiment.
Rutter (nr 85107 , 499 kr)har buteljerats vid 11,0 PPM, medan Flaughter (nr 85365 , 499 kr) har en PPM på 14,8.
anCnoc produceras i Knockdhu Distillery vid Knock Hill i Skottland sedan 1892. Och namnet då? anCnoc, (uttalas ‹a-nock´), kommer från gaeliskans ”Cnoc Dhubh” som betyder ”svart kulle”.
Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/MWrPlZ1cYD8/
Idag invigdes Box Destilleri!
Kl. 13 idag den 25 juni samlades ett hundratal personer för invigning av Box Destilleri. Klippte bandet i vårt nya besökscenter gjorde landshövding Bo Källstrand. VD Thomas Larsson höll tal och dagen avslutades med rundvandring av destilleriområdet....
Talisker 10 yo
Talisker har länge varit en favorit, både för hög kvalitet och för den tämligen unika karaktären som den erbjuder, med sin sälta i kombination med kryddig sötma och viss rök. ”The lava of the Cuillins” som den kände whiskyförfattaren Michael Jackson benämnde den (Cuillins är namnet på bergskedjan på den vilda ön Skye, där Talisker har sitt hem). Ganska välförtjänt epitet.
I sina bästa stunder är Talisker utan tvekan bland såväl de bästa som de mest karaktärsfulla maltwhiskies som världen har att erbjuda. Samtidigt har den vunnit en (för sin speciella karaktär) enormt stor spridning som en av de ursprungliga...