Svenska whiskynyheter

Här kan ni läsa alla de viktigaste nyheterna från Sverige! Vill ni att er blogg/webbsida skall listas här? Ta kontakt med oss!

Sommar, sol och härliga dagar

Sommar, sol och härliga dagarSommar, sol och härliga dagar

Sommarens leverantörer:

-Gordon & MacPhail
-Compass Box
-Malts of Scotland
-Cadenhead’s
-Sansibar
Sommar, sol och härliga dagarSommar, sol och härliga dagar

I år har vi ansträngt oss lite extra för att göra din sommar ännu skönare. Vi har klättrat riktigt djupt in i lagerhusen och hittat några riktiga sommarpärlor. Men skynda, det är först till kvarn som gäller.

Ha en riktigt skön sommar,
önskar vännerna på Symposion

Sommar, sol och härliga dagarSommar, sol och härliga dagar

...
Sommar, sol och härliga dagarSommar, sol och härliga dagar
image

Glentauchers  – en oupptäckt pärla

Sommar, sol och härliga dagar

Den finns en del destillerier som vi gladeligen provar om och om igen, och så finns det några som vi nästan aldrig provar. Ofta beror det på att flera destillerier sällan eller aldrig lanserar några singelmalter utan

Läs mer http://www.symposionhot.com/2014/06/25/sommar-sol-och-harliga-dagar/

anCnoc ”Tushkar”

Knockdhu distillery, ägt av Inver House, har för att undvika sammanblandning med Knockando distillery (och whisky) valt att sedan rätt lång tid marknadsföra sin whisky under namnet ”anCnoc”. Den vanliga 12 yo är på Systembolaget en klart prisvärd, fräsch, torrt fruktig och lätt blommig whisky med mer karaktär än vad både pris och en första anblick ger vid handen. Nu har man (som en hel del andra) valt att producera även en torvig version av sin whisky. Intressant nog har man nu (2014) släppt den i inte en, utan tre olika versioner. För Sveriges del får vi exklusivt hit en...

Läs mer http://www.smogenwhisky.se/2014/06/ancnoc-tushkar/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=ancnoc-tushkar

Östgöta Sädes Brännvin/'Eastern-Sweden malt and grain schanapps'

image
Dear friends and followers! It's time to celebrate midsummer here in Sweden! The way we usually do that is to accompany the traditional herring, potatoes, eggs and sourcream with some swedish schnapps. This year I decided to go with the 'Eastern-Sweden malt and grain schnapps '! This schnapps is based on a malt and grain destillate that has been matured in oak casks and after maturation spiced with honey and raisins! Ok, let's try it! <!--[if gte mso 10]>/* Style Definitions */ table.MsoNormalTable...

Läs mer http://samuelwhisky.blogspot.com/2014/06/ostgota-sades-brannvineastern-sweden.html

Östgöta Sädes Brännvin/'Eastern-Sweden malt and grain schanapps'

Östgöta Sädes Brännvin/'Eastern-Sweden malt and grain schanapps'
Dear friends and followers! It's time to celebrate midsummer here in Sweden!
The way we usually do that is to accompany the traditional herring, potatoes, eggs and sourcream with some swedish schnapps. This year I decided to go with the 'Eastern-Sweden malt and grain schnapps '!
This schnapps is based on a malt and grain destillate that has been matured in oak casks and after maturation spiced with honey and raisins! Ok, let's try it!
<!--[if gte mso 10]>/* Style Definitions */ table.MsoNormalTable...

Läs mer http://samuelwhisky.blogspot.com/2014/06/ostgota-sades-brannvineastern-sweden.html

Enhetliga fat?

Detta med whiskyns mognad och utveckling i faten (alltid av ek) är nog den mest fascinerande delen av att skapa whisky. Redan i den relativt snabba del av det hela som omvandlar malt till råsprit är det ett skapande snarare än en produktion; det krävs känsla för att få det rätt och inget är för evigt förutsägbart. Men när det gäller den avsevärt långsammare del av det vi gör som spänner från att fylla ett fat med råsprit till dess det tappas för buteljering – det är då det blir till mycket stor del konst.

De flesta frågor vi får...

Läs mer http://www.smogenwhisky.se/2014/06/enhetliga-fat/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=enhetliga-fat

Snaps-in-Box

Snaps-in-BoxNej, det är inte som man med ledning av rubriken kanske kan få för sig – att det lanserats snaps i Bag-in-Box, utan det handlar om snaps i miniatyrflaskor som samlats i behändiga boxar.

”Snälleröds Ekologiska snapsar” kommer från Berntson Brands AB och innehåller Mäskdrängens Akvavit, Jungfruns Brännvin, Brännmästarens Akvavit, Bokhållarens Akvavit och Herr Berntsons Besk. Förpackningen kostar 125 kronor och har numret 184 i Systembolagets ordinarie sortiment.

”Prima Grill” kallar Altia sin variant som bjuder på O.P. Anderson, Östgöta Sädesbrännvin, Hallands Fläder, Läckö Slottsaquavit och Örtagårdsbrännvin. De finns i beställningssortimentet, har nummer 87021 och priset är 99 kronor.

Sedan...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/t3BU1Dv7BWg/

Futuristcampari


FuturistcampariCampari har alltid haft ett nära samarbete med designers och konstnärer och många av deras verk kan beskådas i Galleria Campari i Milano. I samlingarna finns flera berömda verk som har lånats ut till museum över hela världen, senast till Guggenheimmuseet i New York. Sedan 2010 har Campari i samarbete med Galleria Campari valt ut olika konstnärers verk som fått pryda flaskorna under begränsad tid. I år hedras den mest betydelsefulla av bolagets designers, Fortunato Depero (1892-1960), som är upphovsman till etiketten på Campari (nr 714 , 199 kr) som säljs på Systembolaget under juni och juli. Ursprungligen är det...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/cpMlNYRx4kI/

Mer Mythos


Mer MythosDet grekiska ölet Mythos skapades av bryggmästaren Samos Akritidis på Mythos Brewery 1997 och sedan dess har det prisats gång på gång. Nu senast 2011 då det vann Superiortaste Awards goda vid International Taste and Quality Institute (iTQi), där det även är nominerat 2014. Mythos beskrivs så här: ”rik skumkrona, ljusblond färg samt en balanserad och uppfriskande smak med återhållna gräsiga toner”.

Det är världens mest kända grekiska öl och exporteras till drygt 30 länder. Bryggeriet tillhör sedan 2008 Carlsberg.

– Mythos är Greklands mest omtyckta öl och vi är glada över att öka dess närvaro i Sverige när vi...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/njnK90R6boo/

Whiskybloggen: Ardbeg Auriverdes testas mot bästa tänkbara konkurrens

Ardbeg_9sorterArdbeg på en whiskyprovning tar kol på alla andra mindre rökiga whiskies. När jag nu ska prova den nya Ardbeg Auriverdes så gör jag mot det bästa tänkbara motstånd. Det är egentligen bara med Ardbeg jag gör så här stora provningar. Det går åt mycket vatten och en hel del kallt kaffe. Jag ser dock en trend i det Ardbeg släpper. Det går nedför i vad jag gillar. Då ska man veta att det är från Ardbeg har jag haft mina några av mina bästa whiskyupplevelser jag druckit. Men det har varit från en annan tidsepok i destilleriets historia.

Här...

Läs mer http://maltytowers.se/2014/06/14/whiskybloggen-ardbeg-auriverdes-testas-mot-basta-tankbara-konkurrens/

Program för festivalen den 28 juni

Box whiskyfestival den 28 juni pågår mellan kl. 11-22.

Det här kommer du att kunna uppleva på festivalen:

14 whiskyprovningar, beställ biljett redan nu i vår webbshop. (se tider för provningar längst ned)

Ta del av fina faterbjudanden.

Johan Thorslund visar hur man binder fat.

Besök destilleri och lagerhusen.

Bar med öl, vin, whisky och cider. Vi kommer även i år att brygga två unika festivalöl.

Whiskyimportörerna Whiskytaste, Clydesdale, Jolly Good Brands och World Wide Brands finns på plats med ett stort sortiment.

Mellgrens Tobak erbjuder ciggarer och piptobak av högsta kvalitet.

Hernö Gin, det prisbelönta gindestilleriet utanför Härnösand låter...

Läs mer http://boxwhisky.se/program-for-festivalen-den-28-juni/

Koppar – varför?

Ibland får vi frågan varför det är koppar i våra kittelpannor (”pot stills”). Det är en bra fråga. För varför använder man inte modernare material som rostfritt stål?

Ursprungligen valdes koppar som material därför att det var enkelt att forma till de olika delarna. Det var också ett relativt överkomligt material. Inte hade man heller rostfritt stål då, på 1400-talet när det hela började så smått (tror man – det där med första datum är omöjligt att definiera säkert).

Men idag beror valet av koppar som material, dess höga kostnad till trots, på att det är helt nödvändigt för att...

Läs mer http://www.smogenwhisky.se/2014/06/koppar-varfor/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=koppar-varfor

Whiskybloggen: En ung whisky full med karaktär från Box

pioneer1Då var den här. Box allra första buteljering. Förhandssnacket har varit enormt och whiskyn har höjts till skyarna. Först måste man konstatera att det är en 3-åring. En sådan ung whisky samlar inga 90 poäng. Det är lätt att ryckas med i den euforiska hyllningen av Box Pioneer. Det är också lätt att intala sig att den måste vara bra om man nu också är fatägare. Jag vill hellre trä på mig mina kritiska ögon.

Box Pioneer är icke kylfiltrerad och inga tillsatta färgämnen. Det är förstås ett plus i kanten. Den håller 48,1% och den hade gärna fått hålla...

Läs mer http://maltytowers.se/2014/06/11/whiskybloggen-en-ung-whisky-full-med-karaktar-fran-box/

Smoking Islay Rum Finish – Blackadder Raw Cask 60,5%

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERABlackadder känner vi till sedan tidigare. Robin Tucek har gjort sig känd i whiskybranchen genom sina genomgående mycket fina buteljeringar. I serien Raw Cask erbjuder man en så naturlig whisky det bara är möjligt – ingen kylfiltrering eller karamellfärgning förekommer naturligtvis, men här har man gått ännu längre och t.o.m låtit sediment från fatet åka med ned i flaskorna. Bli inte bekymrad över svarta sotflagor i whiskyn, således. Man har tidigare släppt ett par whiskies under namnet “Smoking Islay” i Raw Cask-serien och den 2:a Juli är det åter dags för en utgåva på våra bolag. Som vanligt framgår inte...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/whiskyblogg/~3/bgYjSDmDk3A/

Musikquiz

MusikquizI senaste numret av Allt om Whisky har vi Frankrike som tema. Vad passar då inte bättre än en musikquiz för den musikaliske frankofilen och en Spotifylista som både ger inspiration och ledtrådar. Vår egen skribent David Mortimer-Hawkins har knåpat ihop något riktigt roligt. Man är aldrig för gammal för en liten musikquiz. (Svaren på frågorna finner du längst ned)

(spotifylänk) Fransk musik

1. En av de musikstilar man främst förknippar med Frankrike är Chanson, och vem förkroppsligar den musikstilen mer än Edith Piaf? I Sverige är det framför allt en skådespelande sångare – eller sjungande skådespelare – som man...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/nLJYQ3XzGW0/

Upplev Bowmore i svenska hamnar

Bowmore-Map-Original- LowresFrån Islays äldsta destilleri Bowmore kommer en whisky lagrad på bourbonfat – fast på ett unikt sätt.

Bowmore Small Batch görs som alla Bowmorewhiskies på vatten från Laggan River och malt som rökts i torveldade ugnar. Destillatet mognar sedan i Skottlands äldsta lagerhus: Vault No 1, men den mognar på ett alldeles speciellt sätt: Hälften ligger i first fill-bourbonfat och andra hälften i second fill-diton.

First fill-fatet ger sötma och kryddighet medan second fill-fatet tillför fruktighet och sälta. När de två kombineras blir slutresultatet en av Bowmores mest mångfacetterade single malt-whiskies.

Den beskrivs så här: ”Varmt gyllene till färgen med...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/R3tyZuu--c4/

Glencadam 22yo 1991 – Abbey Whisky The Rare Cask Release 4 55,3%

Glencadam 22yo Abbey WhiskyJag inser det i samma ögonblick som jag sticker näsan i glaset: det var alldeles för länge sedan jag avnjöt en dram från Glencadam Distillery. Jag anser att Glencadam är ett destilleri som förtjänar betydligt mer uppmärksamhet än vad som är fallet idag. Deras egna utgåvor är alldeles strålande och deras 10-åring kan vara bland det mer prisvärda som går att få tag på faktiskt. Idag handlar det dock om en betydligt äldre utgåva från den oberoende buteljeraren Abbey Whisky. Denna 22-åring destillerades 1991 och har sedan fått mogna på en refill bourbon barrel innan buteljering. Precis som sig bör...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/whiskyblogg/~3/fb7fCCWAFC8/

ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se