Svenska whiskynyheter

Här kan ni läsa alla de viktigaste nyheterna från Sverige! Vill ni att er blogg/webbsida skall listas här? Ta kontakt med oss!

Swedish whisky from Smögen Distillery – Single Cask 51/2011 6yo 64% ABV

image
Dear friends, followers and supporters alike! About two months ago, when working this years Beer and Whiskyfestival in Gothenburg (for Edrington), I passed by the stand of Smögen Distillery to have a chat with Pär Caldenby, the Master Distiller and Distillery Manager. I wanted to see if he had anything that he wanted me to review, and indeed he had! 
Pär gladly shared a sample of his coming release: this time around it's a single (oloroso) sherry hogshead (250 litre) made from american oak. The new-make was filled on the 23rd of oktober in 2011 and the whisky was bottled...

Läs mer http://samuelwhisky.blogspot.com/2018/05/swedish-whisky-from-smogen-distillery.html

Fotbollsfat med bottnar av rysk ek!

På torsdag är det avspark i Fotbolls-VM. Klockan 14.00 rullar detta magnifika tivoli igång och hela världen lär stå still i en månad. Sverige är väl lika utskällda som 1994, men kom ihåg att vi slagit Portugal, Holland, Frankrike och Italien på vägen till Ryssland. Samtidigt som domaren blåser igång öppningsmatchen är det också säljstart för vårt VM-fat. För första gången någonsin har vi låtit binda fat där rysk ek får möta de klassiska bourbonfaten. Bottnarna är ryssar och kropparna jänkare. Faten är helt unika och vi tror inte att något whiskydestilleri någonsin gjort något liknande eller ens jobbat med...

Läs mer http://boxwhisky.se/fotbollsfat-med-bottnar-av-rysk-ek/

Något blev fel i uppdateringen

Hej!

Vi är jätteglada för att du, även i fortsättningen, vill läsa våra nyhetsbrev kring whisky, rom och andra destillat.

Det verkar dock som att du inte har JavaScript påslaget i din webbläsare. Detta behövs för att förnya dina uppgifter samtycke.

Här finner du instruktioner för att slå på JavaScript i Din webbläsare.

Tycker du att det låter för krångligt så kan du i stället uppdatera manuellt via e-post här . (Glöm inte fylla i namn, postnummer och e-postadress!)

Läs mer http://www.symposionhot.com/2018/05/23/tack-for-ditt-fortsatta-fortroende/

WTV 048 – Mackmyra Gruvguld

Sommarens säsongswhisky från Mackmyra heter Gruvguld. Det är enligt Mackmyra själva en hyllning till deras lagring på små fat i Bodås gruva. Innehållet i Gruvguld är lagrat på 30, 100 och 128-liters fat och är till största del Mackmyras eleganta recept. En liten mängd rök ingår. Åldern på faten är mellan fem och sexton år....

Läs mer http://www.whiskytower.se/wtv-048-mackmyra-gruvguld

Elements of Islay Cl4

Idag i glaset, en Caol ila – Islays överlägset största destilleri och ett destilleri jag ibland har svårt att förstå storheten hos. (Förlåt, Ronny!) Jag brukar gilla Caol ila, visst, men har samtidigt lite svårt att förstå de som tycker att de gör sådär riktigt fantastisk kanonwhisky (annat än de riktigt gamla utgåvorna som brukar kunna vara amaaaaaazing). Idag provar jag en oberoende buteljering i Elements of Islay-serien, från den tid då de som gav ut den hette Speciality Drinks: Cl 4 . (Numera heter de Elixir Distillers. Tydligen jobbar jag på att maximera antalet parenteser såhär i inledningen.) Alltså,...

Läs mer http://tjederswhisky.se/elements-of-islay-cl4/

Intervju: Pär Caldenby, Smögen

Det händer stora grejer på Sveriges kanske mest intressanta destilleri, Pär Caldenbys härligt rökdränkta Smögen. Genom Tone Skavhaugs blogg The ladies’ share såg jag i förrgår  att hon var nere på destilleriet i Hunnebostrand och hjälpte till med en ny buteljering, samt att processen med att byta från skalrörskondensorer till worm tubs var igångsatt. Whoa, worm tubs?! Denna förändring på Smögen är, minst sagt, spännande. Caldenby själv följde upp med en text om Smögens nya worm tubs på Smögens hemsida . Jag rekommenderar er starkt att läsa den texten.

Jag kontaktade Caldenby och frågade om han hade tid för en...

Läs mer http://tjederswhisky.se/intervju-par-caldenby-smogen/

Worm tubs

När undertecknad (Pär Caldenby) designade bränneriet Smögen (Whisky AB) 2009 så var önskemålet att bland annat ha så kallade kylspiraler (Eng. ”worm tubs” eller bara ”worms”), på svenska även kallade ”ormar” efter den form kylspiralen har i sitt stora vattenkar. Problemen var dock att dessa kostar klart mycket mer än de något mer moderna skalrörskondensorerna som är betydligt mindre, samt att det med ”worm tubs” inte hade varit möjligt att göra ett gravitationsbaserat system i bränneriet, utan diverse pumpar hade också krävts för att mata destillatet in i spritpannan respektive till ekfaten.

Så det blev av ekonomiska och systemmässiga krav...

Läs mer http://www.smogenwhisky.se/2018/05/worm-tubs/

WTV 046 – Glenfiddich Winter Storm 21YO

Glenfiddich Winter Storm är ytterligare ett släpp i deras serie av releser med mer experimentell inriktning. Tidigare släpp har varit Glenfiddich IPA Experiment och Glenfiddich XX. Bägge dessa provade  vi i avsnitt 34 och du hittar det avsnittet HÄR .

Men nu handlar det alltså om den 21-åriga Winter Storm. Denna gång har master blender Brian Kinsman låtit lite äldre Glenfiddich fått en 6 månaders slutlagring på fat som tidigare innehållit isvin från den kanadensiska vingården Niagara.

Glenfiddich Winter Storm är redan slut. Dock så finns den på utvalda restauranger hotell och barer i Sverige.

Inlägget WTV 046 – Glenfiddich...

Läs mer http://www.whiskytower.se/wtv-046-glenfiddich-winter-storm-21yo

40 YO blended malt, The Thompson Brothers

Bröderna Phil och Simon Thompson som driver The Dornoch Castle whisky bar och hotell har startat ett destilleri, Dornoch . Medan de väntar på att kunna sälja sin egen whisky gör de gin och släpper intressanta single casks för att få in medel i verksamheten. Min gode vän Lars Cederbro högg en flaska av denna sherrylagrade single cask blended malt som är 40 år gammal och bjöd på ett sample. Fatet, en sherry butt, gav 150 flaskor. Alkoholhalten ligger på 42,9%.

Single cask men inte single malt, hur funkar det? undrar du nu. Det går alldeles utmärkt; ja det finns...

Läs mer http://tjederswhisky.se/40-yo-blended-malt-the-thompson-brothers/

Johnnie Walker Blue label, Ghost and rare

Detta är den första Johnnie Walker jag smakar på jag vet inte hur många år. Jag är dålig på blended whiskies, det är en brist jag behöver åtgärda.

Just denna är en specialare, det första släppet i en ny exklusiv serie från Johnnie Walker / Diageo: Ghost and rare. Denna har underrubriken ”Brora & Rare” . Okej, ”rare” brukar vara trams, men Brora  är ju verkligen Rare, så låt gå… Normalt brukar en blended av Johnnie Walker-typ innehålla malt- och grainwhiskies från en hejdundrande mängd destillerier. För den här whiskyn har man använt sig av whisky från ”bara” åtta destillerier...

Läs mer http://tjederswhisky.se/johnnie-walker-blue-label-ghost-and-rare/

Wannborga whisky [5 YO]

Idag i glaset, en svensk whisky som redan har hunnit bli ökänd på sociala medier. Det handlar om en femårig single malt från det lilla destilleriet Wannborga som fått en finish på portvinsfat. Upplagan är på ynka 300 flaskor och den släpptes på Systembolaget den 2 februari 2018. Den är inte slutsåld än.  En flaska på 50 cl kostar 698 kronor . Den är buteljerad på 43% och heter helt enkelt bara Wannborga whisky.

Wannborga  på Öland är i främsta rummet en vingård och en restaurang, som också blev ett destilleri. Här drog Ingrid Dahlberg ihop med sin man Gunnar...

Läs mer http://tjederswhisky.se/wannborga-whisky-5-yo/

En speciell dag

Ett av de tydligaste minnena från när vi byggde bränneriet och fogade samman hela produktionsapparaten, från maltkross till spritpanna, var att vinkelslipen var det mest frekvent använda verktyget. Mycket rostfritt, mycket slipande och polerande av svetsfogar etc.

Idag har en ny vinkelslip införskaffats – och fått begå premiär. Denna gång genom att kapa av ett antal rör och fogar bland destillattankar och kondensorer. Bränneriet är nu effektivt sett inkapaciterat, det kan idag inte längre producera någonting, eftersom dessa rör är kapade och i en hög på gården utanför.

Men, var lugn. Det är en del av en större plan.

När...

Läs mer http://www.smogenwhisky.se/2018/05/en-speciell-dag/

Nikka from the Barrel – hemligheten bakom den japanska mästarwhiskyn

Nikka from the Barrel har utsetts till världens bästa blended whisky vid World Whisky Awards dubbla gånger. Och vid Stockholm Beer & Whisky Festival häromåret piskade den upp den ena ädla singelmalten efter den andra och utsågs till bästa whiskyn alla kategorier.

Hemligheten bakom Nikka from the Barrels stora framgångar står att finna i receptet, som är förvånansvärt enkelt.

image

Maltwhiskyn från Miyagikyo Distillery bidrar med lättare, gräsiga och blommiga karaktärer. I Miyagikyos berömda Coffeypannor tillverkas också den mjukgörande grainwhiskyn.

Till skillnad från många skotska blendwhiskies har NFTB betydligt högre maltinnehåll, hela 40 procent. Den perfekta balansen skapas genom blandningen av...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2018/05/08/nikka-from-the-barrel-den-japanska-whiskyns-samuraj/

WTV 045 – Bergslagens Älva Oak Gin.

Vi provar i detta avsnitt den senaste utgåvan i Bergslagens destilleris serie av whisky döpt efter olika skogsväsen. Denna gång är det Älva. Liksom den andra whisky som Bergslagen släpper så kommer whiskyn från nedlagda Grythyttans destilleri. Serien kommer att avslutas med Näcken som släpps den 1 juni. Vi provar i detta avsnitt också Bergslagens ekfatslagrade gin.

Bergslagens Älva har en ABV på 57.5% och kostar via Systembolaget 995kr för en flaska på 500m l.

Bergslagens Oak Gin har en ABV på 48% och kostar via Systembolaget 299kr för en flaska på 500 ml .

 

Inlägget WTV 045 –...

Läs mer http://www.whiskytower.se/wtv-045-bergslagens-alva-oak-gin

WTV 042 – En Öl Whiskymässa i Göteborg del 2.

I detta avsnitt så får ni följa med oss på En Öl & Whiskymässa i Göteborg. I detta andra av två specialavsnitt från mässan så pratar vi bland annat med Darran Lovely från Teeling, Andrew Lang från Hunter Laing, Billy Sinclair från Bunnahabhain, Iain Croucher från North Star Spirits och många fler....

Läs mer http://www.whiskytower.se/wtv-042-en-ol-whiskymassa-goteborg-del-2

Varför dricker vi whisky?

Något vännen Magnus Hillman sa sist vi sågs har satt myror i huvudet på mig. Sedan kom två små poster i den mycket trevliga och härligt opretentiösa Facebookgruppen Dagens dram  att få mig att fundera vidare.  Frågan som liksom äter mig är ”varför dricker vi whisky?” – och lite mer personligt, ”varför dricker jag whisky?” Ska man vara petig provar jag nog whisky, eller smakar, snarare än dricker, men okej.

Vi börjar med de där posterna i Dagens dram. Först ut av dem i mitt flöde var en annan vän från whiskyvärlden, den omisskännlige Ronny Wettervik. Med sin osvikligt träffande...

Läs mer http://tjederswhisky.se/varfor-dricker-vi-whisky/

ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se