Anders Fridén , sångare i metalbandet In Flames , fick vi en intervju med tidigare i år ( länk ). Under vårt samtal var det tydligt att Anders verkligen brinner för whisky. Tidigare har han och bandet gett ut whisky i samarbete med Glenfarclas i Skottland. Nu har man även i samarbete med Box Destilleri valt att ge ut en Single Cask whisky på fatstyrka. Vi fick möjlighet att testa den genom vår kollega David Tjeder på Tjeders Whisky . Tack David för att du tänkte på oss! ( intervju med David hittar ni här )
Svenska whiskynyheter
Här kan ni läsa alla de viktigaste nyheterna från Sverige! Vill ni att er blogg/webbsida skall listas här? Ta kontakt med oss!
Lagavulin 8 YO – en förtjusande brist på elegans
Lagavulin firar som ni säkert vet 200 år i år, med buller och bång och ett antal roliga buteljeringar. Den här åttaåringen släpptes vid en styrka på 48% för ett tag sedan i stor upplaga på Systembolaget och tog slut som en avlöning. Sociala medier var under en kort tid välfylld av bilder på hela kundvagnar av den här whiskyn, en del folk köpte på sig sådär en trettio flaskor. En stor eloge till Lagavulin (eller, Diageo som äger destilleriet) för att de satt ut åldern på den här buteljeringen! Hur lätt hade det inte varit för dem att släppa...
Världens bästa gin är svensk!
Till årets upplaga av International Wine & Sprits Competition inkom 17 procent fler spritmärkesanmälningar. Och när det gäller gin så är ökningen 200 procent sedan 2013. Desto ännu märkvärdigare att två av trofévinnarna är svenska.
Purity Gin från Purity Vodka kammade hem guld i kategorin Contemporary Gin och Hernö Gin utsågs till årets ginproducent i världen . De förärades också trofén Gin & Tonic Trophy 2016 . Sedan i somras har det också varit klart att Hernö Gin tilldelades en Gold Outstanding, två guldmedaljer och fem ytterligare medaljer i årets tävling. Sedan lanseringen 2012 har Hernö Gin över 40 internationella...
Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/iUiLSBx-Zts/
Mackmyra Vinterdröm (46.1%)
Mackmyra Vinterdröm är en begränsad upplaga som kommer att finnas tillgänglig från och med 2 december. En whisky som skapats i ett samarbete med Plantation Rum . Vi kontaktade Angela D’Orazio , Master Blender på Mackmyra, för att höra hennes åsikt om denna kommande release:
”Plantation Rom och Mackmyra Whisky har bytt fat med varandra och Mackmyras säsongsutgåva Vinterdröm är det första svenska resultatet. Steg två är de små 30-litersfaten som kommer att komma från Plantation till hugade spekulanter (till försäljning sedan öl&whiskymässan, och de säljer väldigt bra). Plantation kommer i sin tur under nästa år att släppa en whiskylagrad...
Glen Elgin 12 YO
Härom veckan blindtestade jag en intressant whisky tillsammans med andra över nätet. Här är mina noter, så pratar vi lite om whiskyn och destilleriet i efterhand.
Doft : Gräddigt/krämigt, både citrustoner (blodapelsin? liksom ”mörk” citrus); långt fram ligger i underbar balans honung och mörka frukter, typ krossade plommon kanske, och koncentrerad päronjuice. Men också något lite ”grövre” – jag associerar till jordgolv/jordkällare, men det är svårfångat. Det ligger liksom något skitigt under den snälla ytan. Aj lajk it! Mandel. Det finns något sött här som inte är honung som jag först skrev – jag tror det är vad folk menar...
GlenDronach 12 YO Original
Säg GlenDronach, och den svenska whiskygemenskapen får sköna darrningar i spindelsinnet. Destilleriet som gjort sig känt för sina mastiga sherrybomber är verkligen omhuldat i Sverige. Jag har nu provat deras tolvåring (Original), en whisky som lagrats enbart på sherryfat av typerna PX (Pedro Ximénez) och oloroso. Denna whisky är varken kylfiltrerad eller färgad, och den är buteljerad på 43% . Så, då kan vi sätta punkt för de messerschmidtar som då och då drar slutsatsen att en whisky vilken som helst bara måste vara kylfiltrerad baserat enbart på att den buteljerats på under 46%. Jag har alltid funnit det argumentet...
Pubkvällar för 2017 nu klara!
Uppdaterad kalender på vår hemsida för pubkvällar och fatfyllardagar 2017....
Vår nya whisky Dálvve på Systembolaget
Vi välkomnar att Dálvve (vintern) har kommit till Sverige och Box....
Läs mer http://boxwhisky.se/var-nya-whisky-dalvve-pa-systembolaget/
Vi testar Highland Park single cask
Ta ett av Skottlands mest respekterade destillerier. Välj ut ett par fat och buteljera för Sverige. Läck nyheten på en väl utvald mässa och släpp sedan flaskorna på Systembolaget. Se hur de säljer slut på mindre än tio sekunder, bokstavligen. För bra för att vara sant? Inte när det gäller Highland Park och Martin Markvardsens nya single cask-flaskor.
Som tur är lyckades vi övertyga Markvardsen om att hålla ett prov åt oss, så vi häller upp två glas med vad som onekligen måste vara årets mest eftertraktade whisky.
Cask no. 6403, 1:st fill european sherry hogshead, 58,6%
Det är snudd...
Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/fgId9MwznZY/
Box – Dálvve (46%)
Så var det dags för den första standardwhiskyn från svenska Box Whisky . Den har fått namnet Dálvve som är taget från samiska ordet för ”vinter”. I Sverige kommer den att finnas på Systembolagets beställningssortimentet (klicka för länkning), men kommer även att säljas på marknader utanför landet. Namnet Dálvve är speciellt passande när man läser om hur destilleriet låtit faten först lagrats i ett fuktigt lagerhus, innan de flyttats över till en torrare miljö de sista knappa 2 åren. På så sätt visar man temperaturvariationernas betydelse för mognaden av whiskyn.
Box – Dálvve är uteslutande lagrad på bourbonfat. En fjärdedel...
Kilkerran 12 YO
Kilkerran 12 YO har anlänt! I augustii nådde Campbeltowndestilleriet Glengyle till sist fram till det mål de satt upp tidigt: efter en rad olika släpp i serien ”Work in progress” släpptes en ålderbestämd standardbuteljering på tolv år. Det finns mycket att säga om destilleriet, men låt oss köra noterna först. Denna deras första core range-buteljering är buteljerad på 46% utan kylfiltrering och färgämnen och kostar 559 kronor på Systembolaget . Priset är lilla skvätten högt i jämförelse med kontinentala priser (så lågt som £35/€50). Men spelar roll: 559 är den mer än definitivt värd. Detta, kära vänner, är en ruggigt...
Glengoyne 12 YO
Glengoyne är ett destilleri jag inte kan särskilt väl. Vid högre ålder blir den riktigt, riktigt najs. Deras entry level malt är tolvåringen. Till den används en blandning av sherry- och bourbonfat och den är buteljerad på 43%; en flaska går loss på 449 kronor på Systemet . Den version jag provade var buteljerad förra året, 2015.
Doft : väldigt neutralt och rent, med ett oväntat alkostick (oväntat eftersom styrkan bara är 43%). Russin. Mandlar. Torkad frukt – dadlar? – men de ligger rätt långt bak. En lite blaskig vanilj finns med här också. Det är en nedtonad doft. Ett tråkigt inslag...
Finalisterna klara i Imagine Gunn
Sveriges mest kreativa ölälskare har bidragit med helt fantastiska idéer för nästa specialutgåva från Innis & Gunn. Över 150 bidrag har skickats till det skotska hantverksbryggeriet, där bryggmästare Dougal Sharp och hans team har utsett finalisterna.
Finalisterna finns nu presenterade för omröstning på Innis & Gunns Facebooksida: Rösta fram Sveriges nästa Innis & Gunn Limited Edition! (OBS! Kräver att du är inloggad på Facebook). Vinnaren som röstas fram bjuds in till Innis & Gunns bryggeri i Skottland för att på plats skapa sin öl tillsammans med bryggmästare Dougal Sharp.
Årets deltagare i Imagine & Gunn har tagit fram många spännande...
Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/wk7sg0Cy4QE/
Världspremiär för Carlsberg Beer Spa
Inför Fars dag slår Carlsberg upp portarna till Carlsberg Beer Spa – ett spa där behandlingarna görs med ölingredienser. Sveriges pappor kan nu njuta av de lugnande och antiinflammatoriska egenskaperna i öl med ett rofyllt humlebad och en avslappnande massage med humleolja. Ölspat görs i samarbete Luxury Spa i Gamla Stan i Stockholm.
Fars dag har firats i Sverige sedan 1931, men fortfarande uppmärksammas Sveriges pappor i mindre utsträckning än mammorna, visar en färsk undersökning som gjorts av Stelacon på uppdrag av Carlsberg, med 500 respondenter. Över hälften av svenskarna uppger att de firar Mors dag medan Fars dag...
Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/JtSnKfK09Lw/
Kornog – Sant Erwan 2016 (50%)
Som vi tidigare nämnt använder Jean Donnay ( intervju här ) Kornog för sin rökiga single malt. Årligen släpper han en upplaga av Sant Erwan och vi har provat årets upplaga, som består av endast 275 flaskor.
Kornog – Sant Erwan 2016 är en single cask, lagrad på 1st fill ex-bourbonfat. Den är varken kylfiltrerad eller färgad och utan åldersangivelse. Buteljerad på fina 50% ABV. Fenolhalten är 35 ppm. Symposion är leverantör i Svergie.
Doft Beppe: Doften skvallrar inte direkt om att den ligger på 35 ppm. Givetvis så finns röken klart närvarande, dock...
Kornog – Sant Ivy 2016 Bourbon Cask (59.1%)
Vi avslutar vår djupdykning i franska Glann ar Mor destilleriet. Vi inledde veckan med en intervju med Jean Donnay som är grundaren till destilleriet. Sedan har vi provat en orökig ( Glann ar Mor – Maris Otter Barley ) och två rökiga ( Kornog – Roch Hir 2016 samt Kornog – Sant Erwan 2016 ). Idag är det dags för en riktig godbit.
Kornog Sant Ivy 2016 Bourbon Cask som varken är kylfiltrerad eller färgad. Buteljerad på höga 59,1% ABV. Symposion är den svenska leverantören av Kornog och Glann ar Mor.
Doft...
Läs mer http://www.whiskytower.se/kornog-sant-ivy-2016-bourbon-cask-59-1
Kornog – Roc´h Hir 2016 Bourbon Cask (46%)
Idag provar vi en rökwhisky från det franska destilleriet Glann ar Mor . I Bretagne, i nordvästra Frankrike, görs denna whisky som när den tillverkas av ett rökigt recept går under namnet Kornog .
Kornog Roc´h Hir 2016 Bourbon Cask är varken kylfiltrerad eller färgad och är buteljerad vid 46% ABV. Fenolhalten är 40ppm. Symposion är leverantör i Sverige.
Doft Beppe: En askig rökighet med inslag av mint. Toner av vanilj och kola gömmer sig bakom askan och röken. Gräs och honung tittar också fram och likaså en blommighet. Det finns också...
Läs mer http://www.whiskytower.se/kornog-roch-hir-2016-bourbon-cask-46
Massor av blossor till glödgad högtid
Glöggfamiljen Blossa är minst sagt en storfamilj, och i år har de fått tillökning i form av två nyktra blossor: Blossa Alkoholfri Ekologisk Glögg (nr 11925, 39 kr) samt Blossa Ekologisk Alkoholfri Blåbär & Ingefära (35,90 kr i dagligvaruhandeln). Dessutom har hela ordinarie familjen klätt upp sig.
I början av 1800-talet drack man ”glödg”, vilket dock var något svårt att uttala och därefter efterhand ersattes av det betydligt enklare ”glögg”. I Finland lär de säga ”glögi”. Alla tre kommer förstås från ”glödgat vin” som man kan spåra ända tillbaka till 1600-talet, och precis som tyska ”Glühwein” och franska ”Brûlot” har...
Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/K7m_F60x6tw/
Unik whiskykarta på auktion
Den tredelade BBC-dokumentären “Scotch! The Story of Whisky” blev en succé när den sändes. Nu kommer den “karta” som användes att auktioneras och pengarna doneras till välgörenhet.
BBC-dokumentären presenterades av den skotska skådespelaren David Hayman som använde sig av en stor karta (2,4 m x 1,8 m) gjord av korrugerad plåt och ekstavar från whiskyfat och elbelysning för att illustrera alla destillerier runt om i landet. Programmen sändes under oktober och kan fortfarande ses på Brittiska BBC . (Kräver dock att du är i England eller använder ett VPN).
Produktionsbolaget Move On Up Productions har gått samman med webbtidningen Scotchwhisky.com...
Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/bYRqgbQzMPM/
Recept på mat med Old Pulteney
I vår senaste tidningsutgåva kan ni läsa om våra nya stipendiater Jonas Gyllenpanzar Stjerna och Annelie Huczkowski som träffade Tommy Isaksson och Martin Tjäder från Berntson Brands. De senare bjöd på spännande kombinationer av mat och Old Pulteney. Här kommer recept och whiskyrekommendationer.
Kantareller med äggkräm och brynt smör.
400 gram kantareller 6 löskokta ägg (5-6 minuter) 1 dl brynt smör Olja Salt Peppar 200 gram smör
Gör så här: Rensa och dra sönder kantarellerna. Stek dem på relativt hög värme, ett tips är att blanda smör och olja. Man vill hitta den där lite krispiga känslan. Salta och peppra...
Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/Ld5GHlmzlJ8/