Svenska whiskynyheter

Här kan ni läsa alla de viktigaste nyheterna från Sverige! Vill ni att er blogg/webbsida skall listas här? Ta kontakt med oss!

Stuart Harrington – Senior Site Manager Talisker

Vi på Whiskytower har länge varit nyfiken på att skriva något om Talisker . De senaste åren har Diageo satsat stort på detta destilleri och gett ut flera olika utgåvor, både i standardsortimentet och i travel retail utbudet. Destilleriet Talisker har en brokig bakgrund med både konkurser och bedrägerier bakom sig. Vi ville veta mer om detta spännande och (än så länge) enda destilleri på Isle of Skye . Vi ringde helt enkelt upp destillerichef Stuart Harrington och fick en riktigt trevlig pratstund med honom. Denna intervju inleder dessutom en Talisker-vecka här på Whiskytower. Vi kommer under följande 4 dagar...

Läs mer http://www.whiskytower.se/stuart-harrington-senior-site-manager-talisker

Whiskyskinka med honung rosmarin

2 kg rimmad svensk okokt skinka i vakuumförpackning 1 st ägg 3 msk söt senap 1 msk stark Dijonsenap 2 msk honung 1-2 msk whisky 1 kruka färsk rosmarin

Sous vide utan sous vide!

Köp vakuumförpackad skinka så gör du årets bästa julskinka hemma i ugnen. Ta inte av plasten utan lägg in den som den är i ugnen i 65 grader och låt gå i 12 timmar. Nej, plasten smälter inte i 65 grader och eftersom köttet lagas ”sous vide” i 12 tim så räcker en innertemp på 65 temp, skinkan blir klar ändå. Det är alltså inte farligt,...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2016/12/06/whiskyskinka-med-honung-rosmarin/

Whiskygravad lax

1 kilo lax, helst mittbit 0,75 dl socker 0,5 dl salt 0,5 dl whisky Dill Krossad vitpeppar

Filea, ta bort ben och skär kanterna jämna. Lägg laxen i dubbla plastpåsar, häll i whiskyn och låt stå i ca 15 minuter. Blanda under tiden ihop socker och salt. Gnid in fisken ordentligt med socker- & saltblandningen, dill och peppar. Förslut och låt grava ca 3 dygn i kylskåp. Vänd laxen ett par tre gånger under gravningen. Skär upp i tunna skivor och dekorera med blandade pepparsorter, citronzest och färsk dill.

Snabbgravad lax

500 g laxfilé 3 msk vatten 2 msk whisky...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2016/12/06/whiskygravad-lax/

Sill i whisky

450 gram inläggningssill 1 st rödlök 1 st morot 5 st vitpepparkorn 10 st kryddpepparkorn 4 st lagerblad Dill

Whiskylag 0,5 dl whisky 1,5 dl vatten 1 dl ättiksprit 1 dl socker

Skär sillen i ca 2 cm breda bitar. Skala och skär lök och morot i tunna skivor. Varva sill, morot, röd lök och kryddor i en ren glasburk. Koka upp vatten, ättika och socker i en kastrull. Låt svalna och tillsätt whiskyn. Häll sedan den kalla whiskylagen över sillen. Låt dra i minst tre dygn i kylskåp.

Snabbvarianten: Ett paket med 5-minuterssill eller en burk vanlig inlagd sill...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2016/12/06/sill-i-whisky/

Tävla med Symposion

Du har väl inte missat att Symposion finns på Instagram ? Här får du följa med bakom kulisserna, se bilder och filmer från våra producenter, ta del av tidiga provsmakningar, erbjudanden och en hel del annat kul.

Du som följer oss på Instagram har chansen att vinna ett paket med varma plagg från Barbour och en jättefin whiskybok. Gå bara in på vårt Instagramkonto och skriv in hur många liter du tror att Sveriges populäraste rökiga single maltwhisky, The Ileach, sålde i Sverige under 2015.

Vad kan du vinna?

Två vinnare utses som vinner ett av nedanstående presentpaket.

image

Paket med...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2016/12/05/tavla-med-symposion/

Sten Bromans whiskyköttbullar

500 g mager köttfärs 2 dl rivet torrt matbröd 1 dl vispgrädde 1 gul lök 1 ägg 4 cl whisky 2 cl mineralvatten Salt och nymalet vitpeppar

Whiskysås 1 msk kalvfond 1 msk svampsoja 2 1/4 dl grädde 2 msk whisky 2 tsk maizena

Lägg det rivna matbrödet att svälla i lite av grädden. Finhacka löken och mosa den seden med gaffel. Blanda färsen med äggulan, lök och bröd.

Blanda färsen väl och tillsätt resten av grädden, lite i taget. Rör i mineralvatten, whisky och krydda med salt & vitpeppar. Vispa äggvitan hårt och vänd ned den i smeten. Forma...

Läs mer http://www.symposionhot.com/2016/12/06/sten-bromans-whiskykottbullar/

Test: Bästa julölen 2016

imageDå var det dags igen, årets kanske största ölhändelse: julölen. I år kommer det att vara ett femtiotal jul- och vinteröl som säljs över hela landet. Dessutom kommer i lokalt och småskaligt sortiment nästan lika många produkter. Så det finns verkligen något för alla denna jul.

I år verkar alla ha dragit ner på det söta innehållet och fler öl känns torra i eftersmaken istället för sötfruktiga och kladdiga. Med tanke på hur många av oss som besöker flera ställen under jul och det ska med klappar, barn och andra släktingar, så brukas bilen mer än man kanske tror, och...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/yBqoyoaJrQ8/

Mikas öl vann!

imageDet skotska hantverksbryggeriet Innis & Gunns tävling Imagine & Gunn är avgjord. Mika Jeppsson från Sölvesborg kammade hem vinsten med sitt förslag på en bourbonfatslagrad Imperial Stout smaksatt med choklad, vanilj och jalapeño.

Över 150 entusiastiska ölälskare från hela Sverige skickade in sina bidrag till tävlingen Imagine & Gunn när den öppnade i slutet av september. De tävlande fick fria händer att skapa sina egna kreativa förslag på vad deras egen specialutgåva skulle innehålla, från vilken typ av humle och malt till stilen av öl. Av de 150 bidragen nominerades sju, som gick vidare till en öppen omröstning.

imageFolkets röst...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/KC_St87zaEE/

Drinktips #1 – Dark Stormy

Nu när december är här och snön och kylan kommer så kan det vara trevligt att varva livets vatten med några drinkar emellanåt. Vi kommer därför att bjuda på ett och annat drinkrecept under månaden. Idag tänkte vi bjuda på ett recept på en trevlig julcocktail som Johan Evers tagit fram. I tävlingen World Class Bartender of the Year 2016 så placerade sig Johan i topp tio så man kan lugnt kalla honom för en av världens bästa bartenders. Snart är det dessutom jul och det kommer vi på whiskytower att fira genom att ha flera tävlingar här på bloggen.

image

Johan...

Läs mer http://www.whiskytower.se/drinktips-1-dark-stormy

Aberfeldy 18 YO (40%)

Aberfeldy Distillery är grundat 1896 och ligger i Highland. Destilleriet ägs av Dewar’s (Bacardi) och har en stor produktion på 3,5 miljoner liter per år. Den största delen av produktionen går till Dewar’s Blended whisky. Dewar’s äger fem destillerier och har nu gått emot strömmen när det gäller NAS whisky och satsar på åldersbestämd single malt.

Aberfeldy kallas för ”The Golden Dram” då det finns guldsediment i källan där destilleriet hämtar sitt vatten, kallad Pitilie Burn. Destilleriet är även känd för sin långa jästid på upp emot 70 timmar i klassiska träkar.

Vi har tidigare provat Aberfeldy 12YO , Aberfeldy...

Läs mer http://www.whiskytower.se/aberfeldy-18-yo-40

Isle of Lime – Shareholders Edition 2016 3YO (47%)

Gotland Whisky bildades redan 2004. Dock så destillerades de första dropparna 2012 och lades på fat julen samma år. Gotland whisky utmärker sig genom att dess whisky är närproducerad. Kornet odlas i närområdet och torkning mältningen sker på södra Gotland. Den här första utgåvan för aktieägare består av en blandning av 200 liters ex-bourbonfat och mindre fat på 96 liter som är på Amerikansk nyek och rostade enligt  graderna char & heavy toast.

Isle of Lime – Shareholders edition  är buteljerad på 47% ABV och kan endast köpas av aktieägare. Dock så finns de tillgänglig på en del restauranger och krogar....

image

Läs mer http://www.whiskytower.se/isle-of-lime-shareholders-edition

The Macallan Double Cask 12 YO (40%)

I morgon släpper Macallan en ny utgåva till sin core range som kommer att samsas med destilleriets två tidigare 12 åringar, The Macallan 12 YO samt The Macallan Fine Oak 12 YO . Vi har tidigare provat utgåvan Amber som ingår i serien 1824. Den serien togs fram och ersatte åldersangiven whisky, men nu har destilleriet alltså återigen tagit fram en whisky med angiven ålder, vilket gläder oss.

image

The Macallan Double Cask 12 YO (40%)

The Macallan Double Cask 12 YO är således buteljerad på 40% ABV och kommer att kosta 449 kr på Systembolaget .

Doft Beppe: En ganska...

Läs mer http://www.whiskytower.se/macallan-double-cask-12-yo-40

Royal Brackla 12 YO (40%)

Royal Brackla är ett av två destillerier som får ha ordet ”Royal” i sitt namn. Det andra är Royal Lochnagar . Royal Brackla grundades redan 1812 och fungerar som en blend-pump till blended industrin. Tidigare har man gett ut en 10 årig Single Malt, men i och med Bacardis satsning på Last Great Malts , har man nu börjat producera en 12 åring, en 16 åring samt en 21 åring. Som en fortsättning i vår djupdykning i Last Great Malts har vi provat destilleriets 12-åring.

image

Bild tagen vid vårt besök september 2016


Royal Brackla 12 YO är buteljerad på 40%...

Läs mer http://www.whiskytower.se/royal-brackla-12-yo-40

The Deveron 18 YO (40%)

I september fick vi möjlighet att prova en nyhet på Systembolaget. Det var The Deveron 12 YO (länk), som ingår i the Last Great Malts . Idag kommer vi därför att prova The Deveron 18 YO , som är den äldre systern. Det är också den 4:e whisky vi provar under vår Last Great Malts-vecka .

The Deveron 18 YO buteljeras på 40% ABV. Den finns för närvarande inte att beställa via Systembolaget.

image

The Deveron 18 YO (40%)

Doft Beppe: En mycket fruktig doft. Den fullkomligt dryper av äpplen. Det finns även vanilj och kolafudge. Det är en väldigt fräsch...

Läs mer http://www.whiskytower.se/deveron-18-yo-40

Aultmore 12 YO (46%)

Efter gårdagens intervju med Stephanie MacLeod , Master Blender för John Dewar & Sons, ger vi oss idag i kast med den första whiskyn i Last Great Malts-serien . Det är från ett destilleri som varit en tämligen okänd aktör på whiskyhimlen – Aultmore . Aultmores whisky har länge betraktats som ”top dressing” av blenders inom blendindustrin, vilket innebär att spriten är mycket högt rankad. Då det endast funnits någon enstaka utgåva av single malt från destilleriet, ofta från oberoende buteljerare, är dess whisky tämligen okänd bland oss single malt älskare.

Därför är det oerhört glädjande att Bacardi beslutat att...

Läs mer http://www.whiskytower.se/aultmore-12-yo-46

Craigellachie 17 YO (46%)

Vi fortsätter vår djupdykning i whisky från the Last Great Malts . Idag är det storebror till den whisky som vi utnämnde till prisvärdaste whiskyn förra året. Då hyllade vi Craigellachie 13 (klicka för länkning) och det är därför extra kul att få prova och recensera destilleriets 17 åring. Du har väl uppmärksammat att Bacardi valt en okonventionell åldersdatering av Craigellachies utgåvor? 13/17/19 och 23 istället för de gängse åldrarna 12/15/18 och 21.

Craigellachie 17 YO är buteljerad på 46% ABV och kostar 749 kr via Systembolaget .

image

Craigellachie 17 YO (46%)

Doft Beppe: Ett härligt riv av svavel i...

Läs mer http://www.whiskytower.se/craigellachie-17-yo-46

Stephanie MacLeod – Master Blender for John Dewar Sons Ltd.

In the autumn of 2014 the  Last Great Malts had its world premiere. This gave us the opportunity to discover the hidden treasures of Aberfeldy , Aultmore , Craigellachie , The Deveron and Royal Brackla distilleries. Stephanie MacLeod is the Master Blender and Malt Master for John Dewar & Sons Ltd . With a university graduation in food science, she has a perfect knowledge about taste and scents. We are very happy to have the opportunity of interviewing her and learn more about the company’s thoughts about the Last Great Malts.

Today we publish the interview with Stephanie MacLeod, and...

Läs mer http://www.whiskytower.se/stephanie-macleod-master-blender-for-john-dewar-sons-ltd

Är whiskyfat speciella?

När destillerier släpper whisky heter det ofta att just de här faten var väldigt speciella; att faten har utvalts och handplockats; inte minst sägs det ofta att de är ”rare”, ovanliga. Ordet ”cask” bär som en aura av magi omkring sig. Från en whiskynörds perspektiv har ofta ett fat whisky en alldeles särskid charm. Vid destilleribesök är lagerhusen nästan magiska: dofterna! Mängden fat! Precis all vätska i vart och ett av faten upplever i alla fall jag verkligen som något unikt. Sådana här bilder väcker hos de flesta whiskyintresserade en enorm längtan efter att bara få vara där den där...

Läs mer http://tjederswhisky.se/ar-whiskyfat-speciella/

Isle of lime shareholders edition

Det är alltid väldigt speciellt att få smaka de första dropparna som ett destilleri släpper ifrån sig. Gotland whisky har varit on stream sedan 7 maj 2012 . Nu har de just buteljerat sin första whisky, den helt ekologiskt producerade Shareholders edition , som bara går att beställa om du är aktieägare i bolaget. Whiskyn är buteljerad på den ovanliga alkoholstyrkan 47%, och upplagan är 5000 numrerade flaskor; en del flaskor finns också tillgängliga i barer och restauranger, så den exakta siffran är något över 5000 . Jag kommer att återkomma med en sådär lagom nördig intervju med personerna bakom...

Läs mer http://tjederswhisky.se/isle-of-lime-shareholders-edition/

The re-branding of Bladnoch

The lowland distillery Bladnoch was bought up by Australian entrpreneur David Prior last year. A little more than a year ago, I voiced skepticism concerning the future of Bladnoch (in Swedish, sorry). It seemed to me that Prior was more interested in brand development than in whisky per se. Bladnoch has now released its first two single malt expressions, in Australia. They will soon be launched in the UK market. With all my disdain for whisky packaging, I must admit that the two expresstions revealed – the NAS Samsara and the 15 YO Adela – are beautiful, design-wise. ( The design has...

Läs mer http://tjederswhisky.se/rebranding-bladnoch/

ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se