Smögen Whiskyblogg

Ny Single Cask # 6 (fat 56/2011)

Efter den Smögen Single Cask # / (fat 57/2011), en 7 yo bourbonfatslagrad läckerbit med mycket destillerikaraktär och bra balans, som släpptes genom Systembolagets webbsläpp den 28 februari – och tog slut omedelbart – så är det nu den 4 april kl 10:00 dags för systerfatet att släppas på samma sätt.

Single Cask # 6 släpps alltså efter # 7, vilket beror på hur Systembolaget valde att allokera ut releasedatum för dem. Båda faten är fyllda kring skiftet november/december 2011 och buteljerade samma dag, i slutet av januari 2019. De var båda ursprungligen fyllda på first fill Makers Mark Bourbon...

Läs mer http://www.smogenwhisky.se/2019/03/ny-single-cask-6-fat-562011/

Variationer – en essä

En artikel på utmärkta Malt Review, som inleddes med orden ”What, in my mind, makes for a good distillery? I can hear precisely none of you asking me this.” har föranlett mig att fundera över hur jag bäst skulle beskriva vår verksamhet och vad vi vill med Smögen, som whiskyproducent. (Eller producent av utmärkt sprit, vi har ju annat på vår repertoar också.)

Länk: https://malt-review.com/2018/08/17/smogen-sherry-project-22-single-cask-51-2011/

Artikeln som Malt Review skrev handlar om Smögen och våra två senaste släpp, i form av Sherry Quarters och Single Cask 51/2011. De tasting notes som ges är i sig intressant och positiv läsning, men det...

Läs mer http://www.smogenwhisky.se/2018/08/variationer-en-essa/

Worm tubs

När undertecknad (Pär Caldenby) designade bränneriet Smögen (Whisky AB) 2009 så var önskemålet att bland annat ha så kallade kylspiraler (Eng. ”worm tubs” eller bara ”worms”), på svenska även kallade ”ormar” efter den form kylspiralen har i sitt stora vattenkar. Problemen var dock att dessa kostar klart mycket mer än de något mer moderna skalrörskondensorerna som är betydligt mindre, samt att det med ”worm tubs” inte hade varit möjligt att göra ett gravitationsbaserat system i bränneriet, utan diverse pumpar hade också krävts för att mata destillatet in i spritpannan respektive till ekfaten.

Så det blev av ekonomiska och systemmässiga krav...

Läs mer http://www.smogenwhisky.se/2018/05/worm-tubs/

En speciell dag

Ett av de tydligaste minnena från när vi byggde bränneriet och fogade samman hela produktionsapparaten, från maltkross till spritpanna, var att vinkelslipen var det mest frekvent använda verktyget. Mycket rostfritt, mycket slipande och polerande av svetsfogar etc.

Idag har en ny vinkelslip införskaffats – och fått begå premiär. Denna gång genom att kapa av ett antal rör och fogar bland destillattankar och kondensorer. Bränneriet är nu effektivt sett inkapaciterat, det kan idag inte längre producera någonting, eftersom dessa rör är kapade och i en hög på gården utanför.

Men, var lugn. Det är en del av en större plan.

När...

Läs mer http://www.smogenwhisky.se/2018/05/en-speciell-dag/

Rekommendationen

När nu terminens stora mässor – Linköping Whiskyexpo, Malmö Öl- & Whisky samt Göteborgs stora En Öl- & Whiskymässa – är avklarade så kan det (ånyo) konstateras att en påfallande vanlig fråga som vi får till oss i Smögens monter är ”vilken rekommenderar du?”.

Detta är en fråga som i sin självklarhet och korthet förtjänar ett möjligen förvånansvärt utvecklat svar.

Till att börja med kan det konstateras att det inte är vanligt att de besökare som känner till Smögen och våra whiskies ställer den frågan, liksom det inte heller är vanligt förekommande bland de som tydligt har ett riktigt och...

Läs mer http://www.smogenwhisky.se/2018/04/rekommendationen/

Principer för buteljeringar

Idag den 23 november 2017 släpptes vår just nu senaste buteljering, Smögen ”6/6” (6 yo från två fat av ny svensk ek), genom ett av Systembolagets s.k. webbsläpp. De 660 flaskorna som Systembolaget fick av de totalt 840 som blev från de två faten, de bokades upp på ungefär fem sekunder. Efterfrågan på våra whiskies är – trevligt nog! – mycket stark och därmed går det snabbt. Dessvärre innebär det att många som vill köpa en flaska inte kommer att hinna med att göra en bokning, eller helt enkelt inte har möjlighet att sitta vid en dator just kl 10:00...

Läs mer http://www.smogenwhisky.se/2017/11/principer-for-buteljeringar/

Smögen ”6/6”, 23 nov 2017

Torsdagen den 23 november kl 10:00 släpps vår nästa buteljering, Smögen ”6/6”, genom ett s.k. webbsläpp på systembolaget.se. Smögen ”6/6” är en gott och väl 6-årig whisky på 59,2 procent från två stycken stora 225 liters fat av ny svensk ek (lat. Quercus Robur), rostade till graden Medel + och fyllda på nationaldagen den 6 juni 2011. Malten är som vanligt hårt torvrökt (50 + ppm fenolhalt) och från Bairds Maltings i Inverness, där man fortfarande använder s.k. Saladinboxar i mältningsprocessen. Karaktären är kraftfull, med bastoner av malt och ekfaten, men också tung frukt och en torvrök som är väl...

Läs mer http://www.smogenwhisky.se/2017/11/smogen-66-23-nov-2017/

Brora och Port Ellen, återstart

Några tankar om återöppnandet av Brora och Port Ellen distilleries (Highlands respektive Islay)

Whiskyentusiastvärlden gick i det närmaste i spinn den 9 oktober 2017, när ägarbolaget Diageo (den största spritproducenten i världen) tillkännagav att de ämnade återuppbygga och öppna de båda närmast ikoniserade destillerierna Brora och Port Ellen. En riktig bomb till överraskning, då Diageo ett antal gånger genom åren förklarat att ett återöppnande inte varit aktuellt och Port Ellen-destilleriet dessutom är helt rivet, med bara några av lagerhusen kvar.

För att direkt ta itu med en fråga som cirkulerat runt för många gånger, så kan det konstateras att den...

Läs mer http://www.smogenwhisky.se/2017/10/brora-och-port-ellen-aterstart/

Ålder och berättigad förväntan

Ålder och berättigad förväntan

Frågan om whisky och ålder, eller snarare åldersangivelse på flaskan, är sedan några år aktuell och debatteras fram och tillbaka. Argument för och emot att ange ålder för en whisky förekommer och det finns för- och nackdelar med såväl att ange åldern som att inte göra det.

En position som nog upplevs som traditionalistisk och ”Old School” är att kräva att ålder skall anges på en whisky. Underförstått eftersom det annars finns något att dölja. Den främsta fördelen med detta är att det innebär en tydlig information om vad whiskyn – i detta avseende – är...

Läs mer http://www.smogenwhisky.se/2017/09/alder-och-berattigad-forvantan/

Glen Scotia 15 yo – återupprättandet

Glen Scotia är inte ett av de destillerier som har haft störst utrymme i vare sig medieflödet eller whiskyvärldens kollektiva medvetande. Därtill har destilleriets buteljeringar i en äldre tid varit klart variabla i såväl karaktär som kvalitet samt hade de fram till relativt nyligen några mycket märkliga förpackningsdesigner, med lite scientologi-doftande och färgglada bilder på Highland cattle m.fl. djur. Ingetdera var smickrande och det är i dag tack och lov historia, som det verkar.

Scotia har nämligen förmåga till såväl kvalitet som stark karaktär. Detta är, som den uppmärksamme läsaren säkert vet sedan länge, något som vi uppskattar och själva...

Läs mer http://www.smogenwhisky.se/2017/09/glen-scotia-15-yo-aterupprattandet/

Två nya släpp 1 juni kl 10

Torsdagen den 1 juni 2017 kl 10:00 lanserar vi, som s.k. webbsläpp genom systembolaget.se, våra två senaste buteljeringar. Det handlar dels om 1056 flaskor av Smögen ”Sherry Octaves” (med underrubriken ”Sherry Project 2:1”) som är en 4 år gammal, 53,6 % stark och tydligt rökig whisky som mognat i 18 stycken små sherryfat om ca 50 liters volym, s.k. octaves (alltså [ca] en åttondel av en butt om ca 500 liter). Artikelnummer 40454-02 och priset 843 kr. Dels handlar det också om 276 flaskor av Smögen ”Single Cask 18/2012” som är en 5 år gammal, 61,3 % stark och mycket...

Läs mer http://www.smogenwhisky.se/2017/05/tva-nya-slapp-1-juni-kl-10/

Provningsvinnare

Vi fick nyligen ett mail från Jimmy i Stockholm, som hade ordnat en riktigt sjudundrande whiskyprovning för sex av sina kamrater, vilka alla gillar whisky. Ambitionen var högt satt – femton olika whiskies, helt blint (ingen vet vad glasen innehåller), i slumpmässigt vald ordning och efter varandra snarare än tillsammans, i samma sorts glas för var och en. Tio svenska whiskies, en japansk och fyra skottar, fördelade på fyra Mackmyra (Mack, Reserve, Ten, 12), två Smögen, samt en var av Box (Dalvve), Hven (Seven Stars Alioth), Wannborga och Bergslagens Grythyttan (Sherry Darling), därtill Hakushu liksom två Highland Park (18 yo...

Läs mer http://www.smogenwhisky.se/2017/05/provningsvinnare/

Provning, Islay (Feis Ile 2017)

Ett tips till de av er som kommer att vara på Feis Ile (Islay Whisky Festival) i slutet av maj och början av juni i år: riktigt intressant provning med Jim McEwan och oberoende buteljeraren Hunter Laing & Co den 30 maj och/eller 1 juni, för att fira starten av byggnationen av nya Ardnahoe distillery, som kommer att ligga mellan Caol Ila och Bunnahabhain, på öns nordöstra sida. Sex särskilt utvalda fat och ett par timmar med Jims minnesvärda historier och även tankar om den whisky som Ardnahoe kommer att producera. Jag (Pär) kommer att vara där bl.a. den 1...

Läs mer http://www.smogenwhisky.se/2017/05/provning-islay-feis-ile-2017/

Trippeldestillation

När vi 2011 gjorde ett par experimentella körningar med trippeldestillation och lade dem på två stycken nya Sauternesfat så var det just inget mer än ett litet nyfiket test av vad det gjorde för skillnad på råspritens karaktär. Redan under designstadiet säkerställdes det att utrustningen, med sina två pannor, skulle kunna prestera en trippeldestillerad råsprit, enkelt uttryckt genom att köra spritpannan två gånger för en batch råsprit, med första körningen som en s.k. ”blank run” där allting körs ner i finkeltanken. Nästan sex år senare, i januari 2017, buteljerades de båda faten som Smögen ”Triple”, vilken såldes slut på några...

Läs mer http://www.smogenwhisky.se/2017/04/trippeldestillation/

Craft Whisky Code – varför?

Vi har fått några frågor med anledning av att vi har tagit fram och lagt ut den nya Craft Whisky Code på hemsidan. Varför har vi gjort detta?

Om vi bortser ifrån att det finns de som inte vill att ”koden” skall finnas, eller i vart fall inte se ut alls som den gör, så är det grundläggande syftet tudelat – dels att skapa en mer naturlig och som regel bättre whisky, dels att skapa ökad klarhet kring hur man beskriver en viss whisky och därigenom samtidigt ökad förståelse hos konsumenterna för vad man får från oss. Eller får från...

Läs mer http://www.smogenwhisky.se/2017/02/craft-whisky-code-varfor/

Kommande släpp

Som allmän information kan nämnas att vi – via enda svenska kanalen Systembolaget – kommer att släppa en single cask och en batchad buteljering om dryga 1000 flaskor omkring sommaren 2017. Båda är väl värda att bevaka och fånga in, men närmare detaljer får vänta till dess att vi kommer närmare släppen och dessutom har exakta data (whiskyn ligger fortfarande på fat)....

Läs mer http://www.smogenwhisky.se/2017/02/kommande-slapp/

Mässor våren 2017

Våren 2017 kommer med en intensiv period av mässor för vår del, där vi från den 3 februari till 25 mars kommer att medverka vid fyra stora mässor, nämligen:

Linköping Whiskyexpo den 3-4 februari 2017, på Konsert & Kongress i Linköping

Destillat Sthlm den 17-18 februari 2017, på Stockholm Waterfront (mitt inne i stan)

Malmö Öl- & Whiskymässa den 10-11 mars 2017, på Malmömässan

En Öl- & Whiskymässa den 24-25 mars 2017, på Svensk Mässan inne i Göteborg

Så långt som våra flaskor räcker kommer vi att ha med oss den helt nyligen buteljerade Smögen ”Triple”, som består av våra...

Läs mer http://www.smogenwhisky.se/2017/01/massor-varen-2017/

Strane Oaked – fatlagrad gin

Fredagen den 2 september 2016 släpps vår Strane Oaked på Systembolaget, i utvalda butiker från Malmö i söder till Luleå i norr.

I princip är det vår Strane Navy strength, som har lagrats i 18 månader i en Sherry butt, d.v.s. ett sherryfat som har en volym om ca 500 liter och således ett riktigt stort fat. Effekten av fatlagringen är betydande, där nötighet, apelsintoner, vanilj och tyngd har adderats, medan den krispiga enbärstonen och markerade örtigheten i Strane Navy har dämpats. Resultatet är en London Gin som ”goes whisky” och blir en alldeles utmärkt avec, kyld såväl som rumstempererad,...

Läs mer http://www.smogenwhisky.se/2016/09/strane-oaked-fatlagrad-gin/

ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se