Nikka – Smaknoter del 1

Igår inledde vi vår Nikka-vecka med en mycket trevlig intervju med Sayumi Oyama , Brand Ambassador i Europa. Under resterande vecka kommer vi att prova och recensera 12 olika utgåvor från det japanska destilleriet. Vi inleder med 3 populära utgåvor:

Nikka All Malt är buteljerad på 40% ABV och kostar 377kr via Systembolaget. Nikka From The Barrel är buteljerad på 51.4% ABV och kostar 401kr via Systembolaget. Nikka Blended Whisky är buteljerad på 40% ABV och kostar 508kr via Systembolaget.

image

Nikka All Malt – From The Barrel – Blended Whisky

Nikka – All Malt

Doft Kent: En söt profil med...

Läs mer http://www.whiskytower.se/nikka-smaknoter-del-1

Nikka – Smaknoter del 2

Under vår Nikka-vecka kommer vi att totalt testa 12 olika whisky från destilleriet. I måndags inledde vi temaveckan med en intervju med Sayumi Oyama som är Brand Ambassador för Europa. Igår recenserade vi 3 olika whisky och idag är det dags för ytterligare 3 sorter. Nikka äger två japanska destillerier, Miyagikyou och Yoichi, som producerar olika whiskytyper. Två av dagens recensioner är från deras så kallade ”colour series” och skall representera de två olika destillerierna. Nikka Pure Malt Red innehåller singlemalt mestadels från Miyagikyou och Nikka Pure Malt Black från Yoichi. Enligt utsaga har whiskyn en medelålder på ca 10...

Läs mer http://www.whiskytower.se/nikka-smaknoter-del-2

Nikka – Smaknoter del 3

Vår Nikka-vecka fortsätter med ytterligare tre olika utgåvor från destilleriet. Under senare år har Nikka lanserat en hel range som bär grundaren Masataka Taketsuru’s namn. En av dessa är Nikka Taketsuru Pure Malt som är en blandning av singelmalter. Den allra största delen kommer från Miyagikyo och en betydande del av whiskyn är lagrad på sherryfat. Nikka Coffey Grain är uppkallad efter pannan (Coffey Still) som används vid tillverkningen. Den är destillerad på Miyagikyo destilleriet och är en grainwhisky som vanligen används i Nikkas blends (ex. Super Nikk och From The Barrel). Nikka Coffey Malt är precis som Grain destillerad...

Läs mer http://www.whiskytower.se/nikka-smaknoter-del-3

Sayumi Oyama – Nikka Whisky European Brand Ambassador

Nikka Whisky from Japan has been a great success, not least in Sweden. They are known for its incredibly high quality whisky. When we are out and hold whisky tastings, it is not so rare that whisky from Nikka is a success.

Therefore we decided to have a Nikka-week here at Whiskytower, and got help from Symposion to come in contact with Sayumi Oyama , Nikka Whisky European Brand Ambassador. This lovely woman took the time to answer our questions. Among other things, she talks about why they had to abandon the age statement on some whisky and what distinguishes Asian and...

Läs mer http://www.whiskytower.se/sayumi-oyama-nikka-whisky-european-brand-ambassador

Destillat Stockholm står för dörren (17-18 febr)

För oss whiskyälskare finns det i år två mässor som krockar tidmässigt i Stockholm, Destillat Stockholm och Cinderella Whisky Fair . Vi på Whiskytower har valt att i år koncentrera oss på Destillat Stockholm. När Svenska Dryckesmässor förra våren gick ut med nyheten att en ny dryckesmässa slår upp portarna i Stockholm för olika destillat, intervjuade vi företagets VD Stanley Wong ( ni hittar den intervjun här ). Stanley berättade då att man sett ett behov av en mer renodlad mötesplats för olika destillat. Nu när mässan står för dörren den 17-18 februari har vi återigen varit i kontakt med...

Läs mer http://www.whiskytower.se/destillat-stockholm-star-dorren-17-18-febr

The Macallan Edition No. 2 (48.2%)

I morgon den 20 januari lanseras en ny utgåva från Macallan. The Macallan Edition No. 2 på Systembolaget. En whisky som är tämligen unik i sitt slag då den tagits fram i ett nära samarbete med Master Blender Bob Dalgarno och bröderna Roca , som är kända via sin restaurang El Cellar de Can Roca som vid flera tillfällen har blivit utsedd till världens bästa restaurang och som innehar tre stjärnor i Guide Michelin.

Bob Dalgarno säger så här om detta samarbete:

”Genom att samarbeta med Roca-bröderna har vi lyckats kombinera vår kunskap och expertis inom whisky med deras kulinariska...

Läs mer http://www.whiskytower.se/macallan-edition-no-2-48-2

Glenfiddich IPA Experiment (43%)

Brian Kinsman – Glenfiddich eminente Master Blender har skapat en whisky slutlagrad på IPA-fat. Man gjorde det i samarbete med ett lokalt ölbryggeri från Speyside. Mr Kinsman kallar projektet Glenfiddich IPA Experiment och säger själv så här om det:

”Vi älskade den ovanliga idén om Glenfiddich IPA Experiment och började leka med olika smaker för att se vad vi kunde skapa. Glenfiddich’s första whisky lagrad på IPA-fat är ett bevis på att vi utmanar oss själva i att skapa något levande och ovanligt. Smaken kommer från noggrant utvald maltwhisky för att komplettera de humledoftande noterna”

Glenfiddich IPA Experiment finns tillgänglig...

Läs mer http://www.whiskytower.se/glenfiddich-ipa-experiment-43

Örjan Westerlund – Sprithistorieintresserad whisk(e)yälskare.

En av Sveriges mest lästa författare i whisk(e)ysammanhang är Örjan Westerlund . Han har åtskilliga böcker i ämnet whisky och whiskey på sitt CV. Vi på Whiskytower var givetvis nyfikna på att veta mera om denna sprithistorieintresserade man som nu är aktuell med sin nya bok Bourbon & American Whiskey som släpptes sent 2016.

Besök Whiskytower på Facebook där du har chans att vinna ett signerat ex av Örjans nya bok.

image

Örjan Westerlund

Hej Örjan! Presentera dig för våra läsare? Sprithistorieintresserad alldrickare med preferenser för bourbon, skotsk whisky och öl. Karaktär i regel med lugn och mild, förutom före middagstid då...

Läs mer http://www.whiskytower.se/orjan-westerlund-sprithistorieintresserad-whiskeyalskare

Benromach Chateau Cissac 2006 (45%)

Benromach Chateau Cissac är lagrad i first fill bourbonfat och har sedan fått en finish på 20 månader i utvalda fat från Chateau Cissac. En vingård i Bordeaux-regionen i Frankrike. Denna utgåva destillerades 2006 och buteljerades 2014.

Benromach Chateau Cissac är buteljerad på 45% och kostar 875kr via Systembolaget .

image

Benromach Chateau Cissac 2006 (45%)

Doft Beppe: Det doftar kryddigt med en stor portion blommor. Gräs och mossa med en klick apelsinskal. Vanilj med en trevlig fruktighet finns i bakgrunden. När jag försiktigt värmer glaset en stund i min hand så framträder den omogna banandoften tydligt och likaså en hint...

Läs mer http://www.whiskytower.se/benromach-chateau-cissac-2006-45

Benromach Peat Smoke (46%)

Benromach Peat Smoke är en kraftigt rökig whisky. Malten är rökt till imponerade 67ppm. Det är mer än hos många destillerier på Islay. Den är destillerad 2005 och buteljerad 2014. Lagringen har skett på first fill bourbonfat.

Benromach Peat Smoke är buteljerad på 46% ABV och kostar 816kr via Systembolaget.

image

Benromach Peat Smoke (46%)

Doft Beppe: En söt och fruktig rök. Honung, vanilj och äpplen. Peppar och kolafudge. Det är en sprakande brasa med färsk och torr björkved. Glöm den maritima salta röken från öarna. Det här är något helt annat och i mitt tycke mer intressant. Bara genom att...

Läs mer http://www.whiskytower.se/benromach-peat-smoke-46

Benromach Organic 2010 (43%)

Första whiskyn ut i vår temavecka med Benromach är deras Organic. Den är lagrad på Virgin oak fat och är helt ekologiskt producerad.

Benromach Organic är buteljerad på 43% och kostar 859kr via Systembolaget.

image

Benromach Organic 43%

Doft: Beppe: Mycket kolafudge och vanilj i denna. Det finns även hintar av omogen banan och citrus med i mixen. Det är en mycket trevlig doft som faktiskt vinner på lite luftning och några droppar vatten. Då kommer citrusen fram lite mer. Tycker också att det finns drag av mer tropiska frukter och även krusbär. Gillar doften skarpt.

Kent: Fräscht, fruktigt, runt och...

Läs mer http://www.whiskytower.se/benromach-organic-2010-43

Benromach 100 Proof 10YO (57%)

Vi forsätter vår temavecka med Benromach med 100 proof 10YO. Proof är ett gammalt mått för att mäta styrka och 100 proof motsvarar 57%. 80 procent lagras först på fd bourbonfat, 20 procent på fd sherryfat och efter det ett års slutlagring på fd Oloroso sherryfat.

Benromach 100 Proof 10YO är buteljerad på 57% ABV och är varken kylfiltrerad eller färgad med sockerkulör. Den kostar 1050kr via systembolaget.

image

Benromach 100 Proof 10YO 57%

Doft: Beppe: En lätt rökig doft fylld med vanilj, malt och honung. Äpplen, citrus och päron finns det men likaså mer torkade frukter såsom russin och fikon....

Läs mer http://www.whiskytower.se/benromach-100-proof-10yo-57

Keith Cruickshank – Återskapar gammal Speyside whisky

När vi senast besökte Skottland så var ett av destillerierna vi besökte Benromach. Det var ett mycket trevligt besök och vi vart mycket imponerad både av vad vi såg och det vi fick smaka. Vi beslutade oss därför att intervjua destillerichefen Keith Cruickshank så att han får berätta mer om detta mycket intressanta destilleri som ägs av inte helt okända Gordon & MacPhail. Detta är starten på en temavecka om Benromach här på whiskytower. Vi kommer att recensera fyra olika whiskyutgåvor från dem denna vecka.

image

Keith Cruickshank

 

Hi Keith, please introduce yourself to our readers? My name is Keith...

Läs mer http://www.whiskytower.se/keith-cruickshank-aterskapar-gammal-speyside-whisky

Året 2016

Oj, vad snabbt år 2016 har passerat. Ett år då många kända profiler lämnat jordelivet och där terrorn i världen fortsätter att lägga ett mörkt filter över mänskligheten. Ett på många sätt skrämmande och prövande år som avslutades med ytterligare en tragisk terrorattack i Istanbul.

Trots att ”the dark side of the force” har visat sitt fula ansikte tänkte vi försöka summera året i lite mer trevliga former. Trots allt har det för oss på Whiskytower varit ett fantastiskt 2016 med många omvälvande och underbara stunder. Så här kommer några reflektioner från oss och vi vill samtidigt önska dig ett riktigt...

Läs mer http://www.whiskytower.se/aret-2016

Vilken nyårswhisky ska jag välja?

Vi närmar oss ett nytt år och ett härligt nyårsfirande. Om du skulle välja en whisky som passar för nyårsfirandet, vilken skulle det då bli?

image

Svårt att välja?

Vi på Whiskytower kontaktade några kollegor som på ett eller annat sätt skriver/vloggar om whisky, för att höra med dem om vad de rekommenderar. För att begränsa det hela måste det vara en whisky som de flesta kan få tag på och som tillhör standardsortimentet på Systembolaget.

Här följer de förslag som vi och våra kollegor rekommenderar:


Johan ”Professorn” Tanner, WhiskyABC Hemsida     /     Facebooksida

image

Johan ”Professorn” Tanner

Presentation: Jag...

Läs mer http://www.whiskytower.se/vilken-nyarswhisky-ska-jag-valja

Ron Zacapa Edicion Negra (43%)

Idag forsätter vi att prova rom från Zacapa. Zacapa Edicion Negra är lagrad i kolade bourbonfat och är den senaste nyheten från Zacapa.

Ron Zacapa Edicion Negra är buteljerad på 43% ABV och kostar 749kr på systembolaget.

image

Ron Zacapa Edicion Negra 43%

Doft Beppe: Det finns en lite murrigare och mustigare doft i denna om jag jämför med Solera 23. En djupare ekkarraktär och kryddighet är det första jag tänker på. Det är nästan så att jag tycker mig känna en rökighet i denna. Mörk choklad och vanilj tillsammans med arrakstoner finns också där. En klar och trevlig honung och...

Läs mer http://www.whiskytower.se/ron-zacapa-edicion-negra-43

Ron Zacapa Solera Gran Reserva 23 (40%)

Idag provar vi Solera Gran Reserva 23 från Zacapa. Den är tillverkad enligt det ganska så komplicerade solerasystemet som ni kunde läsa om i vårt reportage om Zacapa .

Ron Zacapa Solera Gran Reserva 24 är buteljerad på 40% ABV och kostar 499kr via Systembolaget.

image

Ron Zacapa solera 23 40% ABV

Doft: Beppe: En djup mustig och söt doft. Smörkola, arrak, honung, kaffe och kakao. Det är väl balanserat och i djup harmoni. Det finns även en mustig mörk fruktighet i doftpaletten. Russin, dadlar och fikon. Apelsin finns också där. Inte färsk apelsin utan mer åt håller rommerska bågar. Trevlig...

Läs mer http://www.whiskytower.se/ron-zacapa-solera-gran-reserva-23-40

Ron Zacapa – Klassrom från Guatemala

Tidigare i år hade vi på whiskytower en temavecka om rom, där vi provade oss igenom 25 olika romsorter. En mycket trevlig temavecka som öppnade våra ögon för denna ofta söta sprit. Rom tillverkas av sockerrör. Antingen av sockerrörssaft eller av melass, vilket är en restprodukt vid sockerframställning. Det är även en spritsort som under senare år ökat i populäritet hos den breda massan i Sverige.

image

Staden Zacapa med bergen intill

Zacapa En av de rom som vi uppskattade mest under vår rom-vecka var Zacapa ( länk till vår temavecka ). Zacapa är en av de mer omtyckta romsorterna och...

Läs mer http://www.whiskytower.se/ron-zacapa-klassrom-fran-guatemala

Edward Thom – Romantiker som jobbar med det han älskar

Ett populärt destilleri bland många whiskyintresserade i Sverige är Caol Ila som ligger på ön Islay i Skottland. Destilleriet ägs av Diageo och är känd för sin rökiga whisky. På Islay i den nordöstra delen av ön ligger destilleriet som årligen har många besökare av inte minst svenskar. Destilleriet är grundat 1846 och är idag det överlägset största destilleriet på ön. Här framställer man varje år enorma 6.5 miljoner liter ren alkohol och därigenom är man en av Diageos viktigaste destillerier, inte minst då man förser företaget med en stor del av rökig whisky till deras kända blends.

Vi på...

Läs mer http://www.whiskytower.se/edward-thom-romantiker-som-jobbar-med-det-han-alskar

Caol Ila 12YO (43%)

Vi följer upp gårdagens intervju med Edward Thom med att idag prova Caol Ila 12YO. Den är buteljerad på 43% ABV och kostar 439 kr på Systembolaget.

image

Caol Ila 12YO. 43% ABV

Doft: Beppe: Väldigt mycket havskust i doften. Sälta och sjögräs. Torven finns där som sig bör. Dock så är den väl balanserad och inte överväldigande som en del andra rökwhisky kan vara. Citrus och tobak kommer också fram och likaså en honungssötma. I bakgrunden finns en stor portion fruktighet där äpplen framträder starkast. En klart trevlig doft på denna tolvåring.

Kent: En trevlig doftbild. Framförallt är det en...

Läs mer http://www.whiskytower.se/caol-ila-12yo-43

ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se