Smögen Whiskyblogg

Whisky och whisky: styrka

Whisky skall hålla en styrka om minst 40 volymprocent alkohol. Vanligen håller den whisky som säljs i butiker, vare sig det är Systembolaget eller någon annan stans, också just 40 eller möjligen 43 procent styrka. Eller för all del 46 eller 48, eller 50, procents styrka.

Whisky i ekfat håller dock som regel 55-65 procent styrka, om den inte är väldigt gammal.

Det som händer mellan fat och flaska är att whiskyn späds ner med vatten, för att landa på ”rätt” styrka om säg 40 procent. Givetvis kan den som dricker då aldrig få upp styrkan högre, utan bara späda...

Läs mer http://www.smogenwhisky.se/2014/05/whisky-och-whisky-styrka/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=whisky-och-whisky-styrka

Sherryfat

I fredags anlände de så, en rejäl laddning med större och mindre fat från Jerez i södra Spanien – där man producerar Sherry. Ett tungt slitande har ägt rum över hela helgen, för att packa upp de olika fatstorlekarna från sina (oerhört väl inplastade) pallar och hantera dem. Hanteringen innebär att vi fyller i varje enskilt Sherryfat med en viss mängd råsprit och rullar runt dem, samt placerar dem stående på ända men luftigt. Detta för att i avvaktan på fyllning av faten undvika att de surnar; Sherry innehåller ju, liksom många viner, en viss mängd sockerarter och det gör...

Läs mer http://www.smogenwhisky.se/2014/05/sherryfat/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=sherryfat

Pot still vs. hembränningspanna

Vi får relativt ofta, i samband med visningar på bränneriet, frågor som på ett eller annat sätt relaterar till hur hembränningsapparater fungerar och, går tanken, då fungerar väl våra pot stills på samma sätt.

Nej, det är inte fallet. En hembränningsapparat så som den beskrivs av de som då och då ställer ovan typ av fråga (men som aldrig har någon apparat själva), den fungerar som en kittel med en påkopplad kolonn, där det sker en relativt höggradig rening av destillatet i en körning. Normalt tas sedan ett vodkalikt destillat ut från en punkt på kolonnen och det har då...

Läs mer http://www.smogenwhisky.se/2014/05/pot-still-vs-hembranningspanna/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=pot-still-vs-hembranningspanna

Temperatur och andning

Inte sällan får vi frågor om fatlagringen och hur olika aspekter av mognaden går till. Inte konstigt – det är något av en alkemistisk utveckling i faten, med flera samverkande faktorer som inte är möjliga att helt skilja från varandra, när det gäller påverkan på whiskyns mognad. Idag, en kort titt på lagerhusets temperaturer och vad det gör för att påverka whiskyn.

Det finns temperaturkontrollerade lagerhus för whisky. Normalt håller man där en något högre genomsnittlig temperatur än i ett icke uppvärmt/kontrollerat lagerhus, men man låter fluktuationer äga rum. Det finns också lagringsmiljöer som håller en i princip konstant temperatur...

Läs mer http://www.smogenwhisky.se/2014/04/temperatur-och-andning/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=temperatur-och-andning

Brora, Old Malt Cask 1983

Serien ”Old Malt Cask” eller bara ”OMC” är buteljeringar vid regelmässigt 50 procents styrka som sedan ca 15 år har erbjudits av Stewart Laing, numera genom bolaget Hunter Laing & Co som drivs tillsammans med sönerna Andrew och Scott. Kvaliteten är nästan alltid mycket hög och det har funnits ett antal riktiga juveler bland dessa släpp. Så, samman med det faktum att Brora kan erbjuda mycket bra whisky och idag bara är alltmer svårfångad (lades ner 1983), blev det med viss spänd förväntan som påskhelgen erbjöd en möjlighet att prova av denna:

Brora 1983 (22 yo) @ 50 %, Old...

Läs mer http://www.smogenwhisky.se/2014/04/brora-old-malt-cask-1983/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=brora-old-malt-cask-1983

Primör och styrka

Efter att vår första buteljering, Smögen ”Primör”, nu har varit ute i omlopp (via Systembolaget) i drygt en månad och några mässor har passerat, så kan vi konstatera att styrkan på Primör har föranlett vissa bryderier. Primör är 63,7 % stark, vilket är den styrka som de ingående faten hade, när de tömdes ner i vår blandningstank. Vi har alltså inte spätt ner whiskyn med vatten vid buteljeringen (vilket annars är det absolut vanligaste förfaringssättet). Orsaken till att vi valt att inte späda ner vid buteljeringen är att vi velat erbjuda alla som prövar Primör att avnjuta den vid den...

Läs mer http://www.smogenwhisky.se/2014/04/primor-och-styrka/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=primor-och-styrka

Summering, mässor

Ja, efter ett visst uppehåll i bloggandet så är det nu dags att ta sig i kragen och åstadkomma ändring och bättring! Denna inleds med en summering av mässorna våren 2014, där vi nu väl kan säga att mässäsongen är över.

Senast var det ”En öl- & whiskymässa” i Göteborg, på Svenska Mässan, som hölls i helgen 10-12 april. Det var andra året och arrangemanget har nu definitivt blivit av med de barnsjukdomar som plågade första dagen förra året. Av köer syntes detta år i princip intet alls. Hela mässan var mycket väl arrangerad och flöt på bra, om än...

Läs mer http://www.smogenwhisky.se/2014/04/summering-massor/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=summering-massor

Strane London Dry Gin

And now, for something completely different…

Nej, detta är varken Monthy Pythonsk satir eller ett aprilskämt, utan riktigt allvar. På bästa sätt, skall vi tillägga.

Idag den 1 april 2014 lanseras vår Strane, en London Dry Gin, i det s.k. tillfälliga exklusiva sortimentet på Systembolaget. Den är beställningsbar till alla butiker i landet, men står – så lång tid den nu räcker – på hyllan i de tre s.k. vinkällarbutikerna (Regeringsgatan i Stockholm, Nordstan i Göteborg, Hansacompagniet i Malmö). Torra data är att Strane har artikelnr 10192-02, håller 50 cl vid 47,4 % och kostar 401 kr. Detta för den nu släppta...

Läs mer http://www.smogenwhisky.se/2014/04/strane-london-dry-gin/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=strane-london-dry-gin

Laphroaig 25 yo

Jodå, vi är benägna att gilla Islaywhisky (liksom mycket annat därutöver) – och en whisky som mycket väl skulle kunna ses som DEN Islaywhiskyn här i världen är förstås Laphroaig. Icke utan viss glädje kom det sig så att ett mycket rejält prov på Laphroaig 25 yo (2011 release) hamnade i undertecknads ägo efter en viss bytescirkus.

Laphroaig 25 yo (2011) @ 48,6 % – doft med välmogen frukt, gammal ek, något mossig rök, lätt jordiga och mycket fina grönsaker samt kardemumma; strävar till sig och kommer i än bättre balans med viss tid i glaset. Mogen smak med frukt,...

Läs mer http://www.smogenwhisky.se/2014/03/laphroaig-25-yo/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=laphroaig-25-yo

Smögen ”Primör” på vift

Under veckan som var har de flesta av de som beställde vår första buteljering, Smögen ”Primör”, kunnat hämta ut dem på Systembolag runtom i landet. De resterande flaskorna från webbsläppet kommer ut via Systembolaget på annat sätt, troligen på hyllorna i de allra största butikerna (mer info kommer så snart vi fått den bekräftad). Men under tiden så har alltså ett antal flaskor släppts fria och hamnat hos sina nya ägare. De som har provat har gett oss positiva till fantastiskt positiva kommentarer och det är väldigt roligt för oss, samtidigt som det visar att vår satsning varit på det...

Läs mer http://www.smogenwhisky.se/2014/03/smogen-primor-pa-vift/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=smogen-primor-pa-vift

”Primör” släpps!

primor_slide

Torsdagen den 13 mars 2014, från kl 10:00, så är vår första buteljering, Smögen ”Primör”, fri att beställa från Systembolagets s.k. webbsortiment. ”Äntligen!” hörs det lite varstans ifrån och vi är givetvis själva benägna att hålla med…att göra bra whisky tar sin tid och nu är det dags.

Primör är från nio stycken fat av europeisk skogsek, åtta stycken helt nya 110 liter halvstora fat och ett tidigare Bordeaux-vinfat på normalstorleken 225 liter. Styrkan på 63,7 % är liksom färgen vad den blev direkt från faten. Endast lätt barriärfiltrering för att ta bort små träflisor har använts. Mer naturlig än så...

Läs mer http://www.smogenwhisky.se/2014/03/primor-slapps/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=primor-slapps

Spädning vid buteljering

Whisky skall hålla som lägst 40 procent alkoholstyrka vid buteljeringen, för att få lov att kallas whisky. Ni som läser denna blogg vet säkerligen att råspriten från spritpannan håller omkring 70 procent styrka och att fyllningen på fat som regel görs vid omkring 63,5 procent (och alltså innehåller runt tio procent tillsatt vatten, sett till volymen; man får späda med vatten på detta sätt). En maltwhisky förlorar sedan alkohol och vatten under lagringstiden, dock klart olika mycket beroende på typ och storlek av fat som den ligger på – och givetvis hur länge den gör det.

Nu har vi på...

Läs mer http://www.smogenwhisky.se/2014/03/spadning-vid-buteljering/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=spadning-vid-buteljering

Gårdsförsäljning på försök (?)

Nu har det återigen blåsts liv i frågan om den s.k. gårdsförsäljningen av alkohol, d.v.s. försäljningen från och hos producenten, av dess egna alkoholhaltiga drycker. Det är landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C) som lyft frågan. Igen. Den är lite av centerpartiets käpphäst – vilket de förvisso skall ha beröm för.

Tanken från Erlandsson är nu att man i vart fall på försök skall tillåta försäljning av öl och vin, begränsat till tre län i landet. Som bekant producerar vi endast whisky och gin och vi ligger förvisso heller inte i något av de tre föreslagna länen.

Med en förutsägbarhet motsvarande solens...

Läs mer http://www.smogenwhisky.se/2014/02/gardsforsaljning-pa-forsok/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=gardsforsaljning-pa-forsok

Glenury Royal

Glenury Royal är en riktig raritet som, trots sin nedläggning 1985 och således något senare än de eftertraktade Brora och Port Ellen, varit mycket sällsynt förekommande i buteljeringsfloran de senaste tio åren. Priserna har också rakat iväg. Alltså var det dags att ordna en provning medan tid är – dess rykte är nämligen gott…

GLENURY ROYAL 20 yrs (1984; 51,3 %) Duncan Taylor Rarest of the Rare

Doft med gräs, vita frukter, lätta jord/lädertoner, päron, lättrostad ek och lätt svavel/omognad (20). Ek med Del Monte-cocktail i smaken, malt och lite läder (21). Eftersmak med jordiga frukter, sting av ingefära och...

Läs mer http://www.smogenwhisky.se/2014/02/glenury-royal/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=glenury-royal

Ett par 40+ från Speyside

Inte är det ofta, men ibland händer det: man begåvas med goda kamrater som skänker generöst tilltagna prov på riktigt gammal whisky som dessutom överlevt tidens obönhörliga tand:

Tomintoul 42 yo (1969-2012; 42,4 %)

Ljusa men djupa fruktiga toner av koncentrerade äpplen, banan, ananas och gurka, med ingefära och lite vanilj från eken (21). Smak med lätt anslag på torkad frukt, gräddkola, diskret ek och en doftning av torkad ingefära (22). Eftersmaken har tydligare kryddighet med främst ingefära, men också varma ektoner med inslag av fruktighet (20). Diskret och välpolerad, med visst djup; ”koncentrerade torkade äpplen med ingefära” (21). Totalbetyg:...

Läs mer http://www.smogenwhisky.se/2014/02/ett-par-40-fran-speyside/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=ett-par-40-fran-speyside

Silt!

”Silt”  är fint damm som kan orsaka dammexplosioner vid blandning med luft. Men det är också beteckningen på små krossfraktioner av malten som passerat genom falskbotten i mäskkaret. Och gör det det i för stor utsträckning, så kan det sälla till allmänt jävelskap – vilket skedde idag. Värmeväxlaren för kylning av vörten (den söta vätskan från mäskkaret) på dess väg till jäskaret, den satte igen kontinuerligt och fick monteras ner och blåsas ren fyra gånger. Normalt gör man bara det efter slutförd inmäskning.

Värmeväxlaren består av ett antal gångar som vindlar sig fram i krökar och rakor, varpå silten sätter...

Läs mer http://www.smogenwhisky.se/2014/02/silt/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=silt

En mässas efterbörd

Tja, det låter kanske inte så roligt, men det är en verklighet och relativt väl beskrivet på det sättet. Efter en mässa är det nämligen en del jobb som återstår, vilket kanske inte är uppenbart för alla. Vi har räknande av kuponger (många), redovisning på mässan och i bokföringen, demontering av disk och vepor m.m. samt med fördel placering av detta i logisk ordning inför nästa mässa, kontakter med alla som förklarat att de vill ha kontakt, notering av vilka som reserverat fat, uppskattning av åtgång av whisky (och gin!), resa hemåt och sedan minst en dags allmänt pustande för...

Läs mer http://www.smogenwhisky.se/2014/02/en-massas-efterbord/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=en-massas-efterbord

Mässa, Linköping Whiskyexpo

Då var det dags att inleda vårens sejour av mässor, med den renodlade whiskymässan Linköping Whiskyexpo, idag fredag 31/1 och imorgon lördag 1/2. Det lär skall finnas biljetter till fredagskvällens period och i viss mån till den tidigare perioden imorgon lördag....

Läs mer http://www.smogenwhisky.se/2014/01/massa-linkoping-whiskyexpo/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=massa-linkoping-whiskyexpo

Slutet kylvattensystem

Efter en längre tids väntan på delar och därefter inkörning, så har vi nu tagit i drift ett – vad vi förstår – mer eller mindre världsunikt slutet system för kylvatten. I princip så utnyttjar vi den något medelmåttiga temperaturen på våra breddgrader och omvandlar den kyliga (eller för all del: iskalla) utomhusluften till kallt kylvatten åt kondensorerna. I ett bränneri står kylningen av de heta alkoholångorna i kondensorerna, där ångorna återigen blir vätska, för den utan jämförelse största vattenåtgången. Istället för att använda ett relativt betydande antal kubikmeter vatten varje dag, så använder vi nu samma 200 liter vatten,...

Läs mer http://www.smogenwhisky.se/2014/01/slutet-kylvattensystem/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=slutet-kylvattensystem

Japanska ”distillery only”, del 2

Så var det så dags att ge oss i kast med del 2 av denna samling buteljeringar som bara finns att köpa på plats på de japanska destillerierna. Destilleriet i detta fallet är Yoichi, på den nordliga ön Hokkaido och med ett mer uttalat nordiskt eller skotskt klimat – vilket var ett av skälen till lokaliseringen, när Masataka Taketsuru letade efter en lämplig ort.

Yoichi 5 yo # 407615 @ 63 % – doft med torv i rökelseform, en lätt omognad i form av kola, läder, lite havssälta samt en tydlig ton av biffkött (!). Maltig sötma i smaken som har...

Läs mer http://www.smogenwhisky.se/2014/01/japanska-distillery-only-del-2/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=japanska-distillery-only-del-2

ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se