Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/cL9FkZKzHbM/
Allt om Whisky
Våra fem påskölsfavoriter 2017
Påskölet ska inte vara lika mörkt, överjäst och sött som julölet. Däremot ska det ha tillräcklig kropp för att möta påskmaten. Här är fem av våra favoriter till påskbordet 2017 – plus några till …
Påsköl är en tämligen ny företeelse i Sverige , om man ser till vår dryckeshistoria. I Sverige är föregångaren till både påsk- och julölet helt enkelt det festöl som var mustigare och alkoholstarkare än vardagsölet och som bryggdes före den industriella »ölrevolutionen«. Detta öl var oftast mörkt, överjäst och sött , och kunde i alkoholstyrka variera från svagdrickans till mellanölets.
Det är ganska svårt att...
Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/rSAODmfYY3s/
PåskkÖLan – Kola med Eriksbergs Påsköl
Pärlans Konfektyr har till påsken tagit fram en gräddkola smaksatt med öl. ” Prima Påskköla ” har Eriksberg Påsköl som ingrediens, vars toner av kaffe, choklad och apelsin ger kolan en knäckig och maltig smak.
Under påsken säljs över 6000 ton godis och hos Pärlans Konfektyr på Södermalm i Stockholm går kopparkastrullerna varma. Lagom till påsk kommer i år doften av kola att gästas av aromerna från en nykomling: PåskkÖlan, smaksatt med Eriksberg Påsköl , som bryggs på tre sorters malt för att ge en smakfull maltarom.
– Att laborera med smaker är det roligaste vi vet, så när vi...
Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/g5GxL2mx0YQ/
En riktig rökare avslutar Box Second Step Collection
The Second Step 03 är Box Destilleris slutsteg i deras Second Step Collection -serie. En triptyk som på olika sätt visat upp Box Destilleris smakriktningar. The Second Step 03 släpps på Systembolaget via webblansering den sjätte april kl 10.00.
The Second Step 03 är en i huvudsak bourbonlagrad rökig whisky som fått sina toppnoter från ny amerikansk och ungersk ek. Det är en whisky i klassisk Islaystil där cirka 75 % av faten är traditionella bourbon barrels på 200 eller 135 liter. The Second Step 03 har fått en elegant kryddning av kolade och mediumrostade fat av ny ek,...
Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/IQWSXuDbscI/
25-årig Old Rip i handgjord kristallkaraff
I april lanseras Old Rip Van Winkle 25 Year Old Bourbon i 710 handgjorda kristallkaraffer i likaledes handgjorda träförpackningar som gjorts av stavarna från de ekfat där bourbonen ifråga mognat. Rekommenderat pris är $ 1 800 (cirka 16 240 kronor).
Julian ”Pappy” Van Winkle var bara 18 år när han 1893 började jobba som försäljare hos spritgrossisten W.L. Weller & Sons . Femton år senare blev han delägare och 1910 köpte firman destilleriet A. Ph. Stitzel i Louisville i Kentucky. En bourbon som lanserades strax innan Förbudstiden fick namnet Old Rip Van Winkle , efter huvudpersonen i Washington Irvings roman...
Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/RmDq7OAv7rg/
Angosturas makalösa hat-trick
Vid fjortonde upplagan av World Spirits Awards gjorde The House of Angostura ett makalöst hat-trick: Man utnämndes till World Class Distillery 2017 , kammade hem sex (!) guldmedaljer och en silver . Det var en herre vid namn Dr Johann Siegert som 1824 började destillera aromatiska bitters i staden Angostura i Venezuela (idag heter den Ciudad Bolivar ). Under 1870-talet emigrerade hans tre sönder till Trinidad och etablerade destilleriet Angostura . Och där ligger det än idag och skördar stora framgångar år efter år.
Och så nu då fick man medaljer en masse vid World Spirits Awards med i år...
Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/PX68yAxE-HY/
Gordon MacPhail – never fails
Från och med första april inleder Symposion House of Taste en helt sanslös lansering av rariteter från Gordon & MacPhail . Var fjortonde dag lanseras whisky från ett specifikt årtionde ur serien Gordon & MacPhail Rare Vintage . Så här ser schemat ut: 1 april: 1970-tal , 15 april: 1960-tal , 29 april: 1950-tal och den 12 maj handlar det om 1940-tal .
Inte nog med det: den 15 april fasas yngre, och mer överkomliga, uttryck från samma destillerier in i början av perioden.
Här följer hela den näst intill osannolika listan fram till och med den 29 april ....
Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/mnQdl6JtIvE/
Karibiens kulinariska huvudstad
Styrelsen för den Ibero-amerikanska akademin och den Kungliga spanska gastronomiska akademin har utsett Dominikanska republiken till Karibiens kulinariska huvudstad . Utmärkelsen delades ut av styrelsen för Ibero-American Academy of Gastronomy och sätter Dominikanska republikens kulinariska särart på kartan. Nu satsar landet på att föra fram den rika dominikanska kokkonsten i turismens ljus. Den dominikanska matlagningskonsten är av spanskt och taino-inhemskt ursprung och har blandats med afrikanska influenser, med andra ord en mix av de kulturer som utgör den dominikanska härstamningen. Av de tre kulturer som har influerat det dominikanska köket mest har den ursprungliga Taíno-kulturen bidragit med rotknölar och vissa...
Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/CM6Hzxcxwgo/
Här och nu på Zacapas Nuet
Rommärket Zacapa har tillsammans med kocken Edin Dzemat och bartendern Jonas Brandenborg Andersen skapat en middagsupplevelse där alla digitala enheter förbjuds så att gästerna helt kan fokusera på mat och dofter. Nuet är ett koncept som tar fasta på att vi lever i en värld där vi ständigt är uppkopplade och bombarderas med intryck. Allt större delar av våra liv är kopplade till det visuella och mycket sker genom mobilens raster. Med anledning av detta kommer romproducenten Zacapa nu tillsammans med Edin Dzemat och bartendern Jonas Brandenborg Andersen , turnera runt i Sverige med pop-up-restaurangen Nuet – ett ”här och...
Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/3wFaVR6OgSE/
Akvavitlagrad norsk porter
I 114 Systembolagsbutiker runt om i landet finns Akevitt Porter från norska Haandbryggeriet . I den har man sammanfört två upplevelser.
Fyra ölentusiaster i staden Drammen , fyra mil söder om Oslo, grundade 2005 Haandbryggeriet . I maj samma år bryggdes de första ölen i en före detta strumpfabrik.
Efter en flytt i december 2011 fick de större lokaler men redan 2013 hade också de blivit för små och flyttlasset gick igen, nu till Brakerøya strax utanför Drammen. Där installerades ett nytt Rolec-bryggverk med en kapacitet på 5 000 liter och idag ligger årsproduktionen på cirka 700 000 liter. Haandbryggeriet...
Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/vBmsMoZF02U/
Woodford Reserve Master’s Collection Brandy Cask Finish – tekniskt sett inte en bourbon
Den 7 april lanseras 76 flaskor Woodford Reserve Master’s Collection Brandy Cask Finish i Systembolagets tillfälliga exklusiva sortiment.
Efter världens kanske längsta rubrik kör vi: Woodford reserve – snabb historielektion
- Mannen bakom namnet Woodford County är frihetskrigshjälten General William Woodford . År 1777 utmärkte han sig när han blev sårad i slaget vid Brandywine Creek i Pennsylvania och Woodford County blev därefter uppkallat efter honom.
- Oscar Pepper Distillery grundas 1780 av Elijah Pepper .
- Destilleriet köps av Labrot & Graham 1878.
- Destilleriet köps 1941 av koncernen Brown-Forman .
- Efter att under en tid legat i malpåse såldes destilleriet för att...
Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/I4XPrZ1ZAU0/
SAS väljer Mackmyra Single Maltwhisky
Från den 26 mars finns Mackmyras prisbelönta single Maltwhisky Svensk Ek på SAS flygningar . Mackmyra Whisky kommer att serveras i Business Class och PLUS samt finnas till försäljning i Go , på interkontinentala och Europa flygningar. Flaskorna är på 50 ml samt 500 ml och innehåller Mackmyra Svensk Ek , där tio procent lagrats på svenska ekfat. Whiskyn har en kryddig karaktär som kompletteras av en fruktig bas . – Vi är självklart väldigt stolta över att SAS väljer Mackmyra. Nu kan whiskyälskare över hela världen njuta av vår whisky och förhoppningsvis kommer fler resenärer upptäcka oss. Vi...
Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/n0b_OThIia4/
Mackmyra Ten Years – ny säsongswhisky
Mackmyra lanserar Ten Years, en svensk 10-årig singelmaltwhisky. Det är Mackmyras första åldersbestämda whisky som blir tillgänglig till en större skara i ett släpp den 5 maj på Systembolaget och utvalda exportmarknader.
Ten Years är en singelmaltwhisky som lagrats på ex-bourbon och fat av ny amerikansk ek i över tio år, 50 meter under marken i Bodås Gruva. Säsongswhiskyn blir tillgänglig i betydligt större upplaga än Moment Tolv, som Mackmyra lanserade i februari i år. Totalt buteljeras 20 000 flaskor varav 12 000 köps in av Systembolaget. Resterande volym säljs på Mackmyras prioriterande exportmarknader.
– Vi är mycket stolta över...
Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/X6OAdtA_mWg/
Tusen körningar i Mackmyras gravitationsdestilleri
Den 14 mars destillerade Mackmyra den tusende körningen i deras gravitationsdestilleri som invigdes i december 2011.
Mackmyra gravitationsdestilleri är ett av världens modernaste. Genom att utnyttja gravitationskraften och energiåtervinning erhåller man en energibesparing på över 45 procent . All energi genereras av förnybara energikällor och en biobränsleanläggning värmer hetvatten till destilleriet. Varje körning eller batch är på cirka 700 liter med 70 procent råsprit .
I destilleriet är det gravitationen som tar hand om nästan all transport. Allting faller naturligt nedåt, från råvaruintaget överst till råspritlagret längst ned. All värme som alstras från produktionsprocessen används till att värma upp lokalerna....
Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/b0saYdiERRg/
Rapport: Vi dricker mindre sprit
Utvecklingen av den totala alkoholkonsumtione n är relativt stabil, men konsumtionen av spritdrycker har minskat med åtta procent mellan 2015 och 2016. Det framgår av ”Alkoholkonsumtionen i Sverige 2016”, som Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN) nyligen presenterade.
– Det är en trend som vi har observerat en längre tid. Under den senaste tioårsperioden har konsumtionen av vodka, whiskey och andra spritsorter minskat med 24 procent, säger forskaren Björn Trolldal, som står bakom promemorian.
Vinkonsumtionen har ökat under samma period och är den alkoholdryck som svenskar konsumerar mest. Av all alkohol som dracks under 2016...
Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/Ng5SBRQ_63Q/
Rockkungens eget vin
Elvis Presley , The King of Rock ’N’ Roll – Sveriges första kändisvin firar 10-årsjubileum. Det uppmärksammas med en ny etikett i begränsad upplaga, som förstås kommer att bli ett samlarobjekt för alla Elvis-fans.
Vinet är ett samarbete mellan Delicato Family Vineyards och Graceland/Elvis Presley Enterprises som tagit fram ett flertal Elvisviner – som till exempel All Shook Up Sauvignon Blanc och Blue Suede Chardonnay.
Den nya etiketten till tionde årgången av Elvis-vinet gjort på Cabernet Sauvignon är ett foto från den klassiska ” Aloha from Hawaii via Satellite ”-konserten 1973. Den sågs av över en miljard via satellit i...
Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/UwO51kxqlT4/
Biljetterna släppta till Norrköpings öl- och whiskymässa
Den 17 och 18 november 2017 slås portarna upp till andra upplagan av Norrköpings egna öl- och whiskymässa. Nytt för i år är att festivalen flyttas till Stadium Arena. Biljetter har redan börjat säljas, ska du dit?
I höstas gick den allra första Norrköping Beer & Whisky Festival av stapeln i Mässhallen i Norrköping. Sammanlagt så besökte 4 050 Norrköpingsbor mässan och arrangörerna ser det som en succé.
– Det känns fantastiskt att vårt första år blev en sån framgång och vi har lärt oss en massa, säger Johan Doverhjelm, festivalens arrangör som tar med sig lärdomarna in i årets...
Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/D2SzYR1QRCA/
New Belgiums samarbete med trappisten Orval
Alla som varit i Belgien vet att landet är som gjort för att cykla . Det insåg hemmabryggaren Jeff Lebesch också när han var där och hyrde en mountainbike, som i hans hemland kallas ” fat tire ”. Målet var förstås belgiska bryggerier där han blev entusiastisk över de belgiska spontanjästa ölen.
Väl hemkommen till Fort Collins i Colorado bryggde han en Amber Ale som fick namnet ”Fat Tire”. I samma veva träffade han Kim Jordan och de gifte sig 1990. De började brygga öl i källaren i allt större omfattning. 1991 tog de lån och grundade New Belgium Brewing...
Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/Q-DxWKEb05s/
Springbank släpper franskt italienskt
På torsdag (23/3) släpps två whiskies från Springbank Distillery på webben.
Via importören Symposion kommer två whiskies från Springbank Distillery som webblanseras. Det är 654 flaskor Springbank Burgundy 12 Years som lagrats på nya fat från Bourgogne. Smaken beskrivs så här: ” A soft velvet like texture with buttered brown toast and chocolate shortbread complimenting lighter herb and oak notes.”
Samma dag och samma tid finns 444 flaskor Hazelburn Barolo 9 YO tillgängliga. De har legat I sex år på first fill-bourbonfat och sedan ytterligare tre år på Barolofat. Officiell tasting note angående smaken lyder: “Peppery with light tannins. The...
Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/--zbchcpQDc/
Silvermedalj till Noble Selected rom
Som enda svenska sprittillverkare deltog Facile & Co AB i The Rum & Cachaça Masters 2017 i London förra månaden. Hur det gick?
Resultatet för Facile & Co blev en silvermedalj till Noble Selected ljus rom – i kategorin ” White rum – standard ”, där Noble Selected var den enda som erhöll en utmärkelse. Inga guldmedaljer delades ut i kategorierna ”Standard” och ”Premium” i år.
Värt att påminna om är att Noble Slected mörk rom plockade hem en guldmedalj i samma tävling för två år sedan. Tävlingen arrangeras varje år av engelska tidskriften The Spirits Business .
Facile Noble...
Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/B7jL-P_A2eg/