Bland Ölnyheterna i förra numret av vår tidning (AoW #2) kunde ni läsa om det estniska spännande bryggeriet Põhjala , vars coffeeporter Must Kuld Colombia finns på Systembolaget. Nu på fredag (19 maj) är det dags för Meri – en gose.
Must Kuld Colombia Coffee Porter har en alkoholhalt på 7,8 procent. Must Kuld betyder ” svart guld ” och finns i deras ständiga utbud, men kaffevarianten är en ”specialare” som bryggts med kaffebönor av sorten Caturra från Fina La Chorrea i Columbia.
Nu på fredag kommer alltså Meri , som betyder ”hav” på estniska – om man nu ska...
Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/XAr-nDNU_bI/




Den första drycken från Mackmyra LAB Distillery blir en svensk ekologisk gin, som beräknas nå Systembolagets hyllor senare i år. 
Rickard Aldén är Mackmyras första Craftdistiller . Han kom till destilleriet på Mackmyra Bruk som skoltrött 15-åring och visade tidigt talang och blev snart en fullvärdig whiskydestillatör. 
Den Stora smakresan är Mariestads bryggmästare Richard Bengtssons årliga inspirationsresa för att samla intryck till nya brygder. Förra året gick resan i ånglokens och guldruschens tecken, dels längs den svenska Inlandsbanan och dels till Kalifornien där steam beer är en av resterna från guldruschens dagar. Ett besök hos kollegerna på Anchor Steam Brewery i San Francisco...
Den 19 maj kommer Diageo att låta auktionera ut den äldsta officiella flaskan av Brora från 1972.
På auktionsfirman Bonhamns i Hong Kong hålls under vecka 20 en auktion för ” Fine & rare wine, cognac and whisky ”. Bland rariteterna hittar vi den sista officiella buteljen av Brora från 1972 , alltså en 44 år gammal whisky. Det är en flaska vars innehåll lagrats på single ex-sherry butt och nu ropas flaskan ut. Skicket ska vara gott och så här säger auktionsfirman i sina smaknoter:
Lördagen den 20 maj bjuder Mackmyra in till något de kallar Mackmyradagen . Provningar, underhållning, mat och spännande aktiviteter utlovas. I år invigs även hantverksdestilleriet LAB Distillery och hedersgäst för dagen är Alexandre Gabriel från Plantation Rum. 
I de skotska högländerna har Tomatin tillverkat whisky sedan 1897 . Nu lanserar de en ytterst begränsad serie om fem whiskies som hyllar den urgamla konsten. De två första: Tomatin Limited Wood Edition och Tomatin Limited Fire Edition släpps den första juni i Systembolagets beställningssortiment för 649 kronor styck.
Den Glasgowbaserade oberoende whiskybuteljeraren Meadowside Blending Co. Ltd . drivs sedan 2011 av far och son Hart (Donald och Andrew). Donald grundade en gång i tiden även Hart Brothers Independent Bottlers och är medlem av The Keeper of the Quaich . Tillsammans letar de upp fina och sällsynta whiskydestilleringar runt om i Skottland. För lagringen använder de bourbon-, sherry- och portvinsfat. 




Under många år har Nils Oscar velat utnyttja fördelarna med sitt tyska bryggverk och göra ett veteöl i en klassisk sydtysk stil. Nu har de gjort det. 
Importören Enjoy Wine & Spirits utökar sin spritportfölj med den franska producenten Christian Drouin – även kallad ”Kungen av calvados”.
1960 köpte Christian Drouin gården Fiefs Sainte-Anne vid Gonneville nära Honfleur i Normandie, i hjärtat av AOC-området Pays d’Auge där man odlat äpplen sedan 1600-talet. Drygt 10 år senare började sonen med samma namn i familjeföretaget och tillsammans har de arbetat efter målsättningen att framställa världens bästa calvados. 







