Allt om Whisky

Whiskey till semlan

imageSemla med extra het hetvägg. När stjärnkocken Alexander Sjögren delar med sig av receptet på sin favoritsemla inför fettisdagen har han ett ess i rockärmen. 

Alexander Sjögren kommer från Oskarshamn och började sin karriär med att vända hamburgare på lokala puben Kråkan. Han avancerade snabbt och har jobbat nio år inom koncernen Vendel Restauranger. Den numera Lundabaserade kocken tog brons i kock-EM 2016 och deltog nyligen i årets Bocuse d’Or. Inför fettisdagen delar han med sig av sitt eget recept. Själva semlan är traditionell, men tillbehören sticker ut.

– Jag tar en skvätt Tullamore i den heta väggen – irländsk...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/0UviXrE8W-g/

700-åringen Tårsch-hälla – grattis!

imageTorshällas jubileumsöl (nr 31597 , 33 cl, 21,50 kr) presenterades på Eskilstuna Ölkulturs egen pub redan i mitten av februari och idag på födelsedagen den 24 februari lanseras det på ett flertal krogar i Eskilstuna och Torshälla. I april kommer det till Systembolaget.

Torshälla (uttalas ”tårsch-hälla”, med kort å-ljud) ligger 7 km norr om Eskilstuna centrum i Eskilstuna kommun, Södermanlands län. Orterna är nästan sammanvuxna och skiljs endast åt av ett öppet gärde.

Vid Torshälla kyrka fanns en kultplats för asatron långt innan kyrkan uppfördes, någon gång före 1100-talet. Namnet Torshälla anses komma från ”Tors harg”, det vill säga ”Tors offerplats”....

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/gVb47qSnuaI/

Surfolkölsvärldspremiärer!

imageEn lång krånglig rubrik för att förklara en enkel sak … Dugges Bryggeri har gjort två nya syrliga folköl. Den 25 februari så har de världspremiär och det sker på Folk & Friends i Stockholm. Alla får komma!

Dugges Bryggeri har de bryggt folköl sedan 2008. Tills för något år sedan så handlade det mest om olika typer av ljusa lageröl och pale ales. Sen hände något med folkölsmarknaden i Sverige. Nästan samtidigt fick hantverksbryggare och livsmedelshandlare upp ögonen för folköl, vad folköl kunde vara och bli. Som komplement till de mer traditionella brygderna dök det upp syrliga folköl,...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/VuqfXC7-xvM/

Japaninspirerat öl från vagabondbryggare

imageDen 3 mars kommer Stillwater Exra Dry Sake Style Saison från ”vagabondbryggaren” Brian Strumke som under namnet Stillwater Artisan Ales sedan 1996 hunnit göra ett trettiotal olika öl.

imagePrecis som dansken Mikkel Borg Bjergsø (Mikkeller) är Brian Strumke en ”vagabond brewer” eller ”gypsy brewer”, det vill säga en ölbryggare utan bryggeri, som istället kuskar världen runt till olika bryggerier och samarbetar med andra bryggare, men ibland bara utnyttjar deras faciliteter.

Under namnet Stillwater Artisan Ales , har han sedan starten 1996 hunnit göra ett tjugotal olika öl. Han var tidigare DJ och turnerade en hel del i Europa, och han...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/JszCatzy52g/

Två nya folköl från Emelisse och Kees

imageNu kan ni äntligen hitta Emelisse Twee Punt Vijf (2,5%) och Kees Session IPA (3,5%) på Bottl3.5hop , Kocksgatan 19, i Stockholm. De två Holländska bryggerierna har Sverigepremiär och visar nu upp sin lågalkoholöl på butiken som har fokuserat på öl upp till 3,5 procent. Bottle Shop som ligger på Södermalm i Stockholm visar tydligt att trenden ökar för lägre alkohol på öl.

Bryggeriet Emelisse ligger i Kamperland – Zeeland i sydvästra delen av Nederländerna. Bryggeriet har varit igång sen början på 2005 och 2007 tog bryggmästaren Kees Bubberman över. Han gjorde succé vilket ledde till tillväxt och expansion. Numera...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/291H7LXIlkY/

Alkoholen flödar över gränserna

imageI rapporten ”Så in i Norden olika”, som har tagits fram på uppdrag av Sveriges Bryggerier framgår att gränshandeln med alkohol i Norden är omfattande, och det beror på enorma prisskillnader.

imageNorrmän köper öl, vin och sprit i Sverige och Danmark. Svenskar handlar i Tyskland och Danmark. Danskar handlar i Tyskland och finländare handlar i Estland. Tyskland och Estland har dessutom ännu lägre punktskatter på alkohol än vad de nordiska länderna har. Skillnaden i ölskatt är 570 procent mellan Norge och Danmark . När det gäller vin och sprit är skillnaden över 300 procent mellan högsta och lägsta skattesatserna. En...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/KKMagugzwPE/

Premiär för Mackmyra Mack gravity

imageMACK by Mackmyra kom på tredje plats som den mest sålda single Maltwhiskyn på Systembolaget under 2016. Från slutet av februari är det också den första whiskyn från Mackmyras klimatsmarta 35 meter höga Gravitationsdestilleri som når konsumenterna.

imageMACK by Mackmyra lanserades under slutet av 2015. Det är en whisky som mottagits väl och gett en ny och bredare målgrupp möjligheten att bekanta sig med svensk whisky.

I början av februari buteljerades de första flaskorna MACK by Mackmyra med whisky som destillerades under 2012 i Mackmyras gravitationsdestilleri (Gravity) . En modern och klimatsmart tillverkning där pannorna värms upp med biobränsle...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/z3bg4wWW9d0/

Jim Swan död, en av de stora är borta

image”Bland whiskyproducenter var det få människor som åtnjöt sådan respekt som Dr Jim Swan. Några kallade honom Guru, eller helt enkelt Gud. De lite mer modesta nöjde sig med Påven, Herrens närmaste företrädare på Jorden.” Så skrev Karsten Thurfjell i en artikel som vi publicerade i Allt om Whisky #5 2015. Häromdagen kom det sorgliga beskedet att han har gått bort.

imageGrundarna av Lindores Abbey Distillery meddelar att deras gode vän och arbetskamrat Dr Jim Swan avlidit. Jim Swan utbildade sig till kemist på Heriot-Watt University i Edinburgh och arbetade åt en mängd företag inom whiskybranschen, bland andra The Edrington...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/LkHJ4kfiVwU/

Tequila direkt från Jose Cuervos familjelager

imagePå fredag den 17 februari kommer Jose Cuervo Reserva de la Familia till de så kallade vinkällarbutikerna i Stockholm, Malmö och Göteborg. Varje år buteljerar Jose Cuervo en mindre upplaga lagrad tequila från familjens privata gömma och i år har svenska tequilafans chans att hinna tillförskansa sig en flaska.

image– Intresset för tequila har växt de senaste åren och Jose Cuervo har stått för den största ökningen, nämligen deras Jose Cuervo Especial Reposado. Den har ökat med nära 30 procent. Det gör det extra roligt att få introducera ytterligare en produkt från Jose Cuervo-familjen, säger Ellinor Johansson , Brand Manager...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/rC0HHZPIAck/

Vi har smakat Mackmyra Moment 12

imageDen 16 februari släpps Mackmyra Moment Tolv , destilleriets – och Sveriges – första 12-åriga whisky. Allt om Whiskys Andreas Grube har provsmakat.

imageMoment Tolv har legat tolv år på first fill bourbonfat, och faten är bland de första som flyttade in i Bodås gruva. Whiskyn, som är den tjugoförsta utgåvan i Momentserien, buteljerades under december och januari och den är inte utspädd med vatten, därav en alkoholstyrka på 47 procent. Totalt finns whiskyn i 1500 flaskor, och 1200 av dessa lanseras som webbsläpp på Systembolaget den 16 februari.  Allt om Whiskys Andreas Grube har provsmakat, och så här tycker...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/cizinjTmaP8/

Highland Park Fire – Eldjättarnas furste

imageIce hette den förra utgåvan i Highland Parks serie och nu är det alltså dags för Fire. Inte helt ologiskt kanske. Även denna är inspirerad av en legend och nu av den där Surt – eldjättarnas furste .

Surt försvarade sitt rike med ett stort brinnande svärd som lyste starkare och var varmare än självaste solen. Ja, kulmen av berättelsen är slutkampen mellan gudarna och jättarna. Surt ledde Muspels söner över Bifrost , bron mellan jorden och Asgård och brände ner allt i sin väg. Asgård, gudarnas rike, förstördes i vad som kallas Ragnarök . Världen gick upp i lågor...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/sMs1eIeA2vI/

Nummer 1-2017 ute nu!

I det här numret har våra stipendiater valt ut ett Old Pulteney-fat som ska buteljeras exklusivt för Sverige! Vi har ett stort test av Balvenie, träffar Glenfiddich egen kopparslagare och äter Fredrik Zälls amerikanska fast food (med dryck till förstås!). Det och mycket mer i vårt matiga nummer 1-2017. Kom ihåg att...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/vh6CS5eBABA/

Roe Co, Diageos nye irländare

imageIrländsk whiskey är den snabbast växande spritkategorin i världen med en global tillväxt på över 300 procent Irish Whiskey Association december 2016) och nu lanserar Diageo Roe & Co , en ny premium blended irländsk whiskey. Samtidigt meddelas att företaget kommer att investera 25 miljoner euro i whiskeydestilleriet på St. James Gate.

imageWhiskeyn Roe & Co är uppkallad efter George Roe , en gång världsberömd whiskeytillverkare som var verksam under tidigt 1900-tal. Destilleriet där whiskeyn tillverkades, George Roe and Co , sträckte sig över 17 tunnland på Thomas Street i Dublin och var då Irlands största exportör av whiskey. För...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/9umxI8BEzVg/

Favoritdrinkarna från KB i Stockholm

imageI senaste numret av tidningen Allt om Whisky berättar vi om Hampus Danielsson och Jacqueline Lundgren som numera driver Konstnärsbaren i Stockholm. Här kommer recepten till deras favoritdrinkar just nu.

Dry Martini

50 ml Tanqueray Gin 0.75ml Noilly Prat Vermouth Rör drinken cirka 15-25 sekunder i ett rörglas. Sila sedan ner i en coupette eller ”v-shape”. image

Red Hook

50 ml Valfri Rye (gärna en något starkare variant som Knob Creek) 20 ml Punt e Mes  0.75ml Maraschino Rör drinken cirka 15-25 sekunder i ett rörglas och sila sedan ner i ett cocktailglas. image

Russian Tea Party

30 ml Stolichnaya vodka 15...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/7X5tJAd3e5E/

Wemyss Malts, buteljerare med smak i fokus

imageI en whiskyvärld som många gånger är likriktad och idéfattig valde ett företag att gå en lika enkel som genial väg. Träffa Wemyss som satte smaken i fokus.

Wemyss Malts heter familjen Wemyss’ (uttalas ”weems”) företag i Fife i Skottland. Där på slottet med familjens namn har de residerat sedan slutet av 1300-talet. Deras koppling till whiskybranschen sträcker sig till början av 1800-talet, men det var först 2005 som de på allvar klev in i whiskysfären.

imageSom whiskykonsument får man ofta mängder av information, utan att få svar på en fråga de flesta ställer sig: Hur smakar den här egentligen?...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/ApQVtUks-0c/

Fjärde romkryssningen på M/S Birka

imageFör första gången i Europa blir det möjligt att provsmaka och köpa hem rom från Bacardis exklusiva Facundo-serie . Det sker under Birka Cruises romkryssning den 30 och 31 mars. Ytterligare en nyhet är märkesoberoende provningar med Ian Burrell, världens ende globala romambassadör.

– Romkryssningen har blivit en återkommande aktivitet som lockar både stor publik och de bästa utställarna. I vår presenterar vi sex nya Master Classes och vi är speciellt stolta över Ian Burrells stora varumärkesoberoende provning där han belyser skillnaderna i olika romstilar, säger Tor Rönnberg , inköpschef för Birka Cruises.

imageMed på kryssningen för fjärde gången är...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/uzH8S7Y1dlw/

Marolo lanserar Amarone-grappa

image1977 startade Paolo Marolo sitt distilleri vid familjens hus i Alba i Piemonte. Idag 40 år senare har han blivit en av de mest omtalade producenterna som behållit sin tradtion men samtidigt alltid tittar alltid framåt mot nya möjligheter.

imageMarolo Grappa di Amarone är den första grappa som Marolo producerat av druvorna Corvina, Corvinone, Rondinella som sedan lagrats på ek. Grappan sägs ha inslag av en fruktig körsbärston tillsammans med mandlar, hasselnötter och med en touch av mint, örter och anis i slutet.

Marolo Santa Teresa destilleri samarbetar med vingårdar i olika regioner för att säkerställa att endast de färskaste...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/Fs6J15Gw1l8/

Vi har testat Kilchomans senaste nyhet!

imageNy whisky med smak av rök, vanilj och fruktsötma i en härlig dans! Kilchoman Sauternes Cask Matured är den tredje utgåvan i serien där destilleriet experimenterar med lagring på fat av ovanligare slag. Denna gång är det Sauternesfat från det anrika slottet Château d’Yquem i Bordeaux som spelat huvudrollen.

imageKilchoman Sauternes Cask Matured har lagrats drygt fem år på Sauternesfat och totalt har man buteljerat 6 000 flaskor. I serien har man tidigare lanserat Port Cask Matured (2014) samt Madeira Cask Matured (2015). I sedvanlig Kilchomananda är produkten naturlig i färgen och icke kylfiltrerad. Kilchoman Sauternes Cask Matured lanseras som...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/Q4RNkOHv9BU/

Missa inte Meadowside på mässan i Linköping

imageTill den kommande mässan Whiskyexpo i Linköping (3-4 februari) kommer många gästföreläsare och intressant whiskypersonligheter, en av dem är Andrew Hart från Meadowside Blending.

Den Glasgowbaserade oberoende whiskybuteljeraren Meadowside Blending Co. Ltd. drivs sedan 2011 av far och son Hart (Donald och Andrew). Donald grundade en gång i tiden även Hart Brothers Independent Bottlers och är medlem av The Keeper of the Quaich . Tillsammans letar de upp fina och sällsynta whiskydestilleringar runt om i Skottland. För lagringen använder de bourbon-, sherry- och portvinsfat. imageMeadowsides sortiment täcker sammantaget en bred variation av stilar och prislägen, för både samlare och konnässörer....

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/XcDFfgR87eM/

ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se