Allt om Whisky

Kryssa med Nikka på fredag!

På fredag (15 maj) är det kryssning med Cinderella och temat är japanska, jubilerande Nikka. Symposion har med sig ett imponerande utbud, eller vad sägs om detta: Miyagikyo No Age , Japansk Whisky, 43%, 50 cl Nikka All Malt (vatted malt), 70 cl., 40%, Nikka Coffey Grain , 45%, 70 cl., Nikka Coffey Malt , 45%, 70 cl., Nikka from the Barrel , 51,4%, 50 cl. Nikka Pure Malt Black (vatted malt), 50cl., 43%, Nikka Pure Malt White (vatted malt), 50cl., 43%, Nikka Tsuru 17 Y.O. , Ceramic, 70cl, 43 %, Yoichi No Age , 43%, 50 cl.

Det finns...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/_X6DZp4S5Ns/

Nikkas hyllningar

imageNikka Taketsuru Pure Malt 21 Years har vid fyra tillfällen utsetts till ”världens bästa blended malt (Vatted Malt)” och nu lanserats som 80-årsjubileumsutgåva för att hedra Nikkas grundare Masataka Taketsuru. Nikka Taketsuru Pure Malt 21 Years (nr 85452 , 3 495 kr) innehåller till störst del whisky från destilleriet Miyagiko och har mognat på fat av ny amerikansk ek från Yoichi och sherryfat från företrädesvis Miyagiko.

Den är givetvis inte kylfiltrerad och alkoholhalten har höjts till 48 procent för att den inte ska grumla sig i svalare temperaturer. Nikkas andra hyllning är till Masatakas skotska fru Rita: Nikka Rita...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/xng7fxmWUUQ/

Benromachguld

imageDen har kallats världens mest prestigefyllda sprittävlingar, San Fransisco World Spirits Competion. Vid 2015 års upplaga, som var den femtonde, tilldelades Benromach 10 YO en guldmedalj. Men inte nog med det, Benromach Organic, världens första ekologiska whisky, förärades en silvermedalj.

Den har kallats världens mest prestigefyllda sprittävlingar, San Fransisco World Spirits Competion. Vid 2015 års upplaga, som var den femtonde, tilldelades Benromach 10 YO en guldmedalj. Men inte nog med det, Benromach Organic, världens första ekologiska whisky, förärades en silvermedalj.

Whiskyn ifråga är dock van vid utmärkelser, förra året utsågs tioåringen till ”Best Speyside Single Malt – 12 Years and...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/HO8z3DJdEbI/

Sommartidswhisky från Mackmyra

imagePå fredag (8 maj) kommer Mackmyras Sommartider (nr 92145 , 598 kr), en whisky som baserats på deras Brukswhisky men är både äldre, alla fat är från 2008, och delvis finishlagrad på fat som tidigare lagrat hjortonvin. De själva beskriver den som ”fruktig och smakrik med viss smörighet, vanilj och kola”. Den rekommenderas som fördrink vid grillen eller som avec efter middagen.

Visste ni att sommartiden föreslogs redan 1895? George Vernon Hudson föddes i England 1867 men flyttade med sin far till Nelson på Nya Zeeland vid fjorton års ålder. Han blev entomologist, det vill säga han studerade insekter vetenskapligt...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/V3-JDVgo-qE/

Ardbeg Kildalton: Förförisk stenkorswhisky

Ardbeg Kildalton har döpts efter det 2,65 meter höga keltiska stenkorset som kallas Kildalton Cross och som är en ikon för hela ön Islay. Det står cirka sex kilometer utmed kusten från destilleriet Ardbeg räknat.

image

Kildalton Cross – originalet

Ardbeg Kildalton (nr 11248 , 1 799 kr) lanserades förra sommaren och hit kom den i oktober – och blev mångas favorit – och är det fortfarande.

imageSom på Allt om Whiskys redaktion, till exempel, vi rekommenderar den varmt. Den har en förförisk doft med inslag av aprikos och vanilj, en tydlig Ardbegsmak och en särdeles lång och intressant eftersmak med avklingande...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/emc6OVVGFKc/

Lurig Barley Wine jubilerar

imageSedan nystarten har S:t Eriks Bryggeri , som nu ligger i Arlandastad utanför Stockholm bryggt femtio mikrobryggda öl. De består av allt från Pale Ale, IPA, Imperial Stout, APA, IPL till rököl. Men också smaksatta öl med svenska smaker som enbär, pors, fjällkvanne, havtorn i samarbete med stjärnkocken Mathias Dahlgren . För att fira fem framgångsrika år och femtio öl har Jessica Heidrich bryggt S:t Eriks #50 (nr 11467 , 32,90 kr) i den brittiska ölstilen Barley Wine.

– Att välja jubileumsöl var inte svårt eftersom jag brinner för den här lite bortglömda maltjuvelen bland öltyper. S:t Eriks #50 har...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/K-87urTrdbk/

Fiskwhisky?

imageJa, på sätt och vis – fast ändå inte. The Fat Trout heter den och kommer från Ian Macleod Distillers och har tagits fram i ett samarbete med Haugen-Gruppen. Det är en blended Scotch Whisky gjord på upp emot 30 olika single malts från Speyside, Islay och Highlands. Den beskrivs som mjuk och medelfyllig i smaken med inslag av fatlagring och en touch av tropisk frukt, med en lång kryddig avslutning. Den har funnits några år men nu har den äntligen simmat hit.

– Vi är mycket glada att nu lansera denna spännande whisky på svenska marknaden, säger Christen Undrum,...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/5CAFHuzFc10/

Missa inte Beirut!

imageÄr ni på öl- och whiskymässan i Göteborg idag fredag den 24 april eller imorgon, så missa inte att provsmaka libanesisk öl . För libanesiskt är det även om det är tyska ölexperter som står bakom både det och bryggeriet, som installerats och utformats utefter tyska riktlinjer och i samarbete med tyska ingenjörer.

Kapaciteten ligger på 150 000 hektoliter om året och det helt automatiserade bryggeriet har varit igång sedan sommaren 2014.

Resultatet av samarbetet är Beirut Beer och missar ni det nu i helgen så får ni vänta tills mitten av maj då det dyker upp i Systembolagets beställningssortiment....

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/F8d-ppQwKfo/

SM i hembryggd öl – rekord igen

imageFör 27:e året i rad arrangerar Svenska Hembryggareföreningen svenska mästerskapen i hembryggd öl, denna gång i Stockholm, i Solna närmare bestämt. Samtidigt fyller föreningen 25 år (man hann med två SM innan man officiellt blev förening).

Lördagen den 9 maj, mellan klockan 12.00 och 18.00, samlas Sveriges ölvänner i Solnahallen i Stockholm för att avsmaka och kora Sveriges bästa hembryggda öl. Även i år kommer Åbro Bryggeri att vara huvudsponsor, något som innebär att vinnaren av får möjlighet att brygga 30 000 liter av sitt öl i Åbros Bryggeri i Vimmerby samt få sitt öl sålt på Systembolaget och på...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/vGWk8EREhrM/

Folkes senaste ängel

imageDen 8 maj är det dags för den sextonde utgåvan i serien Part Nan Angelen som initierades av Folke Andersson och som Vin & Sprit lanserade i elva utgåvor mellan 1998 och 2005. Sedan 2010 är det Magni Spirits AB som fortsätter den hyllade serien.

imageNummer 16 heter ”Part Nan Angelen P.N.A. XVI Glenburgie Speyside Singel Malt Scotch Whisky 1995” i sin helhet. Av de totalt 1 048 flaskorna hamnar endast 360 stycken på Systembolaget. Priset blir 999 kronor och numret 202 79.

Om smaken skriver man så här: ”Lätt och söt, med vanilj i anslaget. Kittlande syra och lätt...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/6h01MBzeHBM/

Öl på Fårö

imageStafva gård i Barlingbo på Gotland är en mytomspunnen gård med gravar från järnåldern och offerplatser. Där har det länge bryggts både dricke och öl, om det vittnar de gamla recepten på gårdsölen. Gotlandsdricka, ”dricku” eller ”dricke”, är ett gotländskt öl med rötter från forntiden. Det berättas att vikingarna passerade Gotland enbart för att hämta upp öl på sin väg mot Konstantinopel.

Sedan hösten 2013 finns också Barlingbo Bryggeri på Stafva. Bakom det står Niklas Gustafsson och Jonny Warg som idag brygger ett tiotal olika öl och åtta av dem finns i Systembolagets Beställningssortiment. Bland annat det intressanta Bysen N°:1...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/L3DyEJKicdg/

2 guld prestigetrofé till Åbro

Belgiska Monde Selection grundades 1961 och är en internationell tävling som utser världens bästa drycker. Juryn består av ett stort antal vinexperter, sommelierer, professionella provsmakare, professorer och kemister från olika länder. I år kammade Åbro Bryggeri hem Crystal Prestige Trophy 2015 för att de tilldelats priser i 10 år i rad. Bryggeriet tilldelades också två stycken Gold Quality Award , tävlingens finaste medalj, för Bryggmästarens Premium Gold (nr B89096 , 14,50 kr, 50 cl) samt för sin cider Rekorderlig Jordgubb-Lime (nr 1840 , 13,90 kr, 33 cl).

image

Bryggmästarens Premium Gold är bryggt med extra omsorg och resultatet är en pilsner...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/HWGopB6uOVs/

Inte skotsk, inte japansk utan taiwanesisk

imageMed rubriken avses världens bästa whisky. Jo, vid årets upplaga av World Whiskies Award i slutet av mars blev Kavalan Solist Vinho Barrique från Taiwan utsedd till World’s Best Single Malt. Juryn beskrev den som “surprisingly smooth on the palate” och tillade: “it’s like Bourbon infused milk chocolate.”

Redan i nummer fyra 2011 berättade vi om whiskyn från Yuan Shan Distillery som numera heter King Car Whisky Distillery. Ni kan läsa Hasse Nilssons hela artikel här .

I vårt första nummer förra året provade vår David Mortimer-Hawkins fyra olika Kavalan och skrev den här spådomen: ”Om Kavalan fortsätter att hålla...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/BitIXdjQPFo/

Vi har valt ett whiskyfat!

image

För en vecka sedan kom våra stipendiater hem från en Skottlandresa som gav Frida Birkehed och David Tjeder möjlighet att under två dagar arbeta och lära känna Pulteney Distillery utan och innan. De fick arbeta vid sidan av destillerichefen Malcolm Waring och bröderna Russel och Charlie Angus. Vilket fantastiskt team – sakliga, pedagogiska och karismatiska personer som vet vad de pratar om. Under resan gjorde Frida och David det fantastiska jobbet med att välja ut ett fat som ska buteljeras och skeppas till Sverige.

imageI nästa nummer av Allt om whisky (nr 3, 2015) kommer ni att kunna läsa om...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/NWqTjVoFG6s/

Njutning genom kunskap

image– Grunden till njutning kommer genom kunskap. Så säger Alexandre Gabriel, när vi träffas på hans hotell i Stockholm. Han är sedan 25 år ägare av Cognac Ferrand, vars

Plantationserie med lagrade romsorter har som signum att de alla slutlagras på cognacsfat i Frankrike, något som enligt många ger rommen en extraordinär mjukhet och balans.

– Terroir är oerhört viktig för vår rom, säger Alexandre. Vi arbetar väldigt nära våra odlare och har följt dem i flera år.

Här hemma har serien vuxit i popularitet och i oktober månad 2013 var Plantation Grande Reserve den mest sålda mörka rommen på...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/14IJcF-cFfw/

Test: Årets påsköl 2015

Påsköl är tradition, men till vad? Våra matvanor ha ändrats rejält under de senaste decennierna och maltbrygdens självklara plats blir allt svårare att hävda. Idag när många får i sig både lax på långfredagen och påskalamm på påsklördagen drar mat- och dryckeskulturen mer åt vin.

Men det finns några stenhårda bastioner som håller traditionen vid liv. Och det är bra. I synnerhet när öl som lämnar dessa traditionsivrare är så pass bra som de är – i år. Inget stolpskott, inget medvetet kommersiellt förförelsetrick utan mycket hard core i en mer folklig skola.

Allt om Whisky har provat sig igenom...

Läs mer http://feedproxy.google.com/~r/alltomwhisky/~3/ZBPEz8Mntq0/

ornament

Online Whisky People!

Gå med nu, det är gratis!

Om TasteNote.se

TasteNote är en mötesplats för whisky-intresserade. Här kan du träffa nya vänner, läsa om whiskynyheter, hitta olika whisky-evenemang och mässor, läsa de senaste från dryckesindustrin och sist men inte minst skriva och ta del av tastenotes.

Vårt mål och ambition är att erbjuda alla whiskyentusiaster runt om i Norden en plats att samlas kring och dela erfarenheter.

Bli medlem nu!

info@tastenote.se